Риболовля з човна: принади та заборони

Риболовля з човна в корені відрізняється від риболовлі з берега по відчуттям, емоціям і можливостям. Тому справжні рибалки, для яких цей, так сказати, вид спорту, є невід’ємною частиною дозвілля та відпочинку, рано чи пізно обов’язково пробують ловити рибу з човна. У чому краса такого лову і що потрібно знати рибалці, щоб не «нарватися» на рибоохорону, ми розповімо далі.

Ловля з човна: плюси і нюанси

Найголовніша принадність такої риболовлі – необмежена зона риболовлі. Хіба що берегами водойми. Ви не прив’язані до одного місця, можете підібратися в такі важкодоступні місця, як очерети, заводь – туди, куди не дійде піший рибалка.

Можете закинути донну або хижу снасть в будь-яку точку, яка вам сподобалася, і таким чином, «промацати», «опрацювати» все найбільш родючі для риби місця.

Якщо ви досить добре вмієте читати «водойму» і знаєте поведінку риби при тих чи інших умовах, вам не складе труднощів «обловлювати» тінисті місця в спеку або найбільш насичені киснем острівці біля водоростей або на мілководді (в літню пору), підпливати до крутих берегів з деревами, рослинністю, великою кількістю комах і личинками, де зазвичай риба любить ласувати, ловити в ямах і на глибині (з середини осені і в більш холодний період).

А при наявності ехолота ви можете значно підвищити свої шанси на успішну риболовлю, чого не зробить жоден рибалка з берега. У той час як любителю фідерної ловлі, щоб знайти перспективне місце для риболовлі з берега, доводиться зробити чимало закидів, ехолот досліджує рельєф дна за вас і зводить ваші зусилля до мінімуму. Так ви точніше і швидше знайдете «бровки» (так звані виходи з ям), де риба найчастіше любить жити і харчуватися. Граючи з рибою «в хованки», при наявності ехолота і човни у вас однозначно є фора.

Але є і нюанси, про які треба знати, якщо ви вирішили рибалити з човна. По-перше, це вибір самого судна і снастей. По-друге, періоди, коли вводиться офіційн заборону на вилов риби з човна.

Як вибрати човен для риболовлі

Якщо ви початківець рибалка або рибалка-любитель, вам не обов’язково купувати човен. Є водойми, де її можна брати напрокат. Наприклад, на базі відпочинку «Смарагдова» в Києві можна орендувати не тільки снасті для риболовлі, а й човен. Але є і «платники», де дозволяється ловити рибу лише з берега: «Рибалочная» під Києвом, «Карпич» і інші. Тому завжди враховуйте, в якому “ключі” ви ловите рибу, і ретельно зважуйте раціональність покупки.

Амуніція ж, снасті і всілякі пристосування для професійних рибалок – беззаперечний must-have.

Вибираючи човен для риболовлі, враховуйте її габарити, передбачуване місце зберігання, на яких водоймах та яку рибу віддаєте перевагу ловити.

Матеріал і вид човна

Матеріал і вид наводнивши кошти багато в чому позначається на зручності риболовлі. Важливо, щоб судно було стійким, як правило, негабаритним, і довговічним.

Які варіанти човнів є:

  • Дерев’яні човни.
  • Металеві.
  • Надувні човни з пвх.
  • Гумові надувні човни.

Дерев’яні і фанерні човни – один з найдешевших варіантів, не завжди виправданий з точки зору зносостійкості, компактності і трудовитрат по догляду. Щоб таке судно прослужило хоча б 8-10 років, його доводиться часто ремонтувати, регулярно шпаклювати і фарбувати, взимку зберігати в спеціальному укритті, а при частому перебуванні човна у воді в теплий період, розшарування і тріщини з’являються вже через кілька років.

Кожен вибирає човен по кишені і під індивідуальний тип риболовлі.

Металеві човни з алюмінієво-магнієвого сплаву більш практичні, також вимагають постійного підтримуючого і профілактичного ремонту, займають чимало місця і коштують дорожче.

У продажу зазвичай представлені кильові моделі дерев’яних і металевих човнів, які ідеально підходять для риболовлі на водоймах з швидким і помірним перебігом. У той час як на стоячих водоймах (озерах) краще використовувати човни з плоским дном (так звані плоскодонки).

Кільові човна за рахунок спеціальних алюмінієвих вставок з боків більш жорсткі і стійкі на воді. Вони добре поводяться на середній і великій хвилі, можна не боятися впасти за борт.

Серед рибалок особливою популярністю користуються надувні човни з армованого (човнового або тентового) полівінілхлориду ПВХ. Більш міцний матеріал (не плутати з більш слабким і вразливим неармованим ПВХ), бюджетний варіант і займає менше місця при транспортуванні (її можна здути і компактно упакувати), бувають з плоским і кільовим дном.

Але знову ж таки, немає нічого вічного: шви мають властивість розходиться, клей розсихатися, доводиться часто підклеювати і ставити латки, а сам матеріал дуже боїться морозів. До того ж, пвх човни по можливості бажано зберігати в надутому стані.

Нема такого човна або снасті, яка не вимагала б ретельного догляду і обережного поводження.

Гумові човни – недорогі, з більш еластичного матеріалу. Тому більшість з них не пристосовані для установки мотора. Малопрактичні для лову на джиг, підходять для невеликих і глибоких водойм.

Мотор до човна

На більшість човнів можна встановлювати мотор. Мотор незамінний під час риболовлі на текучих водоймах. Так ви зможете більш впевнено рухатися проти течії.

Якщо ви не можете купити двигун для човна відразу з човном, це можна зробити в будь-який інший підходящий для вас час. Вибір товарів для риболовліна Покупоні регулярно оновлюється.

А на невеликих стоячих водоймах цілком можна обійтися веслами.

Вибираючи мотор, враховуйте важливе правило: потужність і габарити двигуна повинні гармоніювати з розмірами човна.

Для надувних пвх човнів оптимальний варіант 10-15 кінських сил, для металевих – не нижче 25. Але якщо заглибитися в тему, критеріїв вибору набагато більше.

Снасті і парашут: must-have в човні

Перш ніж вийти у відкриту водойму, переконайтеся, що у вас припасено все, що повинно знаходитися в човні (хоча більшість на це часто не звертають увагу):

  • весла (навіть якщо човен моторний, весла повинні бути обов’язково, як аптечка в автомобілі, про запас);
  • якір, який дозволить утримувати човен на вітрі (краще використовувати два: один кріпиться на носі човна, другий – на кормі);
  • водний парашут (знадобиться для пошукового лову на джиг з дрейфу, для рибалок, які займаються хижим ловом, у випадках, коли треба уповільнити хід човна на дуже швидкій течії);
  • рятівний жилет;
  • снасті (з човна можна виробляти будь-який вид лову: фідер, на хижака або сома).

При ловлі з човна використовуються вудилища з мінімальною довжиною для зручності закидання з човна.

Коли заборонено рибалити з човна в Україні

Отже ми плавно перейшли до одного з найважливіших моментів – офіційній забороні на риболовлю з човна в Україні, котра регулюється Законом України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» (стаття 10). Приводом для заборони ловити рибу є її нерестовий період.

Залежно від регіону та області дати можуть істотно відрізнятися, але в більшості своїй проміжок часу, коли риба йде на нерест, доводиться з 1 квітня по 30червня.

В заборонений період дозволена любительська і спортивна риболовля з наступними обмеженнями:

  • тільки з берега;
  • на спеціально позначених органами рибоохорони ділянках водойм;
  • рибалка однією поплавковою або донною вудкою не більше, ніж з одним гачком;
  • рибалка одним спінінгом для блеснения.

І краще не нехтувати цими правилами. Незаконно виловлена рибка в нерестовий період, рибка понад норму або занесена в Червону книгу (незалежно від періоду), може залишити вас образно «без штанів». Такий екземпляр, як білуга коштує близько 100 тисяч гривень.

Норма вилову за законом незалежно від періоду, сезону лову й виду риби – 3,5 кг на рибалку. За сверхнорм будьте готові заплатити штраф. Дотримуючись всіх норми закону, вам нема за що переживати при зустрічі з інспектором рибоохорони.

Період заборони, з якого числа відкривається рибалка, місця і штрафи для конкретної місцевості ви можете подивитися на офіційному сайті Головного управління охорони водних біоресурсів (golovrubvod.kiev.ua).

По закінченню забороненого періоду першими відкриваються річки, потім водосховища і озера.

Дотримуйтеся правил норм вилову, не браконьернічайте. А ми вам бажаємо ні хвоста, ні луски!

1 коментар
Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *