Безвіз для українців 2020: список країн, куди не потрібна віза і діє спрощений режим

Чим менше паперової тяганини і складнощів вибору скільки комплектів вбрання взяти – два або шість (коли за вас вирішує скромна компактна ручна поклажа), тим простіше прийняти рішення відправитися в подорож :). В першу чергу українців приваблюють країни, куди віза не потрібна, – це набагато прискорює і здешевлює збори.

З нашого огляду ви дізнаєтеся, в які країни з безвізовим режимом українцям можна поїхати відпочивати, і на яких умовах.

В Європу без віз

Україна довго до нього йшла, про нього багато говорили, сперечалися, але ще більше чекали – безвізовий режим з Європейським Союзом, який почав діяти з червня 2017 року. З того моменту для громадян України стало можливим в’їжджати на територію країн ЄС і подорожувати по Європі без оформлення туристичної візи, економлячи при цьому пару десятків євро. До слова про економію, нагадаємо, що на Покупоні ви завжди знайдете вигідні пропозиції турів до Європи з додатковими знижками – якщо робити поїздки доступними, то максимально, наскільки це можливо :).

Європа безвіз 2020
Європа безвіз 2020

У той же час для безвізового в’їзду важливо розмежовувати поняття Європейського Союзу (куди входить 28 країн) і Шенгенської зони (22 країни), де відмінено прикордонний контроль на внутрішніх кордонах між країнами.

Країни ЄС і Шенгену
Країни ЄС і Шенгену

Для в’їзду в Європу щодо безвізового режиму українцям необхідно дотримуватися ряду умов:

  • Мати при собі біометричний паспорт (видається з початку 2015 року). В обкладинку такого паспорта вбудований електронний чіп з оцифрованими даними його власника: фото, підпис і відбитки вказівних пальців рук, а також на лицьовому боці обкладинки є відповідна відмітка. Якщо паспорт старого зразка – міняйте на біометрику або оформляйте шенгенську візу (бажано в посольстві тієї країни, яку збираєтеся відвідати).
  • Безвізовий режим поширюється і на дітей. Для цього у них повинен бути свій окремий біометричний паспорт.
  • Без візи на території країн ЄС і Шенгенської угоди дозволяється перебувати не довше ніж 90 днів протягом півріччя від дати першого в’їзду (правило 90/180). Першим днем перебування на території ЄС вважається дата в’їзду, а останнім – дата виїзду, незалежно від часу, коли ви це зробили: без 5 хвилин 00:00 або через 5 хвилин після півночі.
  • Щоб отримати дозвіл на в’їзд або транзит в одну з країн Європи на прикордонному пункті, у туриста на руках повинні бути документи, що засвідчують мету поїздки: як мінімум бронь готелю, зворотні квитки і грошове утримання. Для перестраховки можна підготувати виписку з рахунку, але як правило, громадянам України з біометрикою для доказу платоспроможності достатньо пред’явити чек з банкомату про зняття суми або sms-повідомлення про останні транзакції з карти із зазначенням залишку на рахунку. Розмір денної суми залежить від країни, куди ви поїдете, – від 14 (в Латвії) до 270 євро (в Італії), але в середньому потрібно 45-50 євро в день на кожного.
  • Якщо ви вирішили поїхати в Європу на машині самостійно, підготуйте автомобільну страховку Green Card. Хочете оформити страховий поліс зі знижкою? Шукайте пропозиції в розділі акцій для авто.
  • При собі необхідно мати підтвердження про медичну страховку, яка діє на термін поїздки. Цим питанням взагалі не варто нехтувати, оскільки в разі необхідності надання медичної допомоги за кордоном може вилитися в пристойну копієчку. А заощадити на оформленні поліса можна, скориставшись знижками Покупона в розділі «Подорожі» або через пошук на сайті «туристична страховка».
  • Безвіз не поширюється на тривалі поїздки і постійне місце проживання. Якщо ви хочете поїхати в Європу працювати або вчитися, необхідно отримати візу.      
Безвіз в Європу за біометричними паспортами
Безвіз в Європу за біометричними паспортами

Правила в’їзду в Болгарію, Хорватію, Румунію та на Кіпр

Щоб поїхати в одну з країн, які не підписали Шенгенську угоду, але входять в Європейський Союз, – Хорватія, Румунія, Болгарія та Кіпр – українцям можна не оформляти короткострокові (90/180) національні візи при наявності таких документів:

  • Біометричного паспорту.
  • Дійсної короткостроковій дво- або багаторазової шенгенської візи, а також візи однієї з країн поза шенгену (крім Великобританії та Ірландії).
  • Національної візи типу D (для перебування на термін від 90 днів до 1 року) однієї з країн Шенгенської угоди або однієї з країн поза шенгену (крім Великобританії та Ірландії). 
  • Вид на проживання в одній з країн Шенгенської угоди або однієї з країн поза шенгену (крім Великобританії та Ірландії).      

За правилами, громадянин України не може перебувати на території країни ЄС довше, ніж зазначено в чинній візі. При цьому кількість днів перебування в Болгарії, Хорватії, Румунії або на Кіпрі не вираховується з візи.

Шенгенская віза

З прийняттям безвізового режиму між Україною та країнами ЄС необхідність в шенгенській візі ніби як відпала. Але тільки для українців з біометричними паспортами для виїзду за кордон.

Туристи, які раніше відкрили шенгенську візу (багаторазову типу «С» з правом відвідувати будь-яку країну Шенгенської зони), можуть подорожувати по ній до закінчення терміну дії. Тим, хто хоче працювати, вчитися або проживати на території шенгенських країн, необхідно оформити національну візу типу «D» (одноразову або багаторазову).

Онлайн анкета ETIAS

Крім того в 2021 році ЄС планує запустити систему авторизації з єдиною централізованою базою даних про перетин кордонів Шенгену усіма іноземними туристами. Щоб в’їхати в Шенгенську зону, українцям (крім дітей і громадян у віці старше 70 років) потрібно заповнити онлайн анкету ETIAS (EU Travel Information & Authorization System). Це нововведення стосуватиметься короткочасних поїздок до 90 днів на період до трьох років безперервно або до закінчення терміну дії паспорта.

ETIAS вступить в дію для українців в 2021
ETIAS вступить в дію для українців в 2021

Заповнювати анкету краще не пізніше, ніж за 4 дні або 96 годин до вильоту, щоб уникнути будь-яких проблем і зволікань на кордоні. На все про все знадобиться 10 хвилин і біометричний паспорт під рукою. Вартість послуги обійдеться в 7 євро (оплата приймається з дебетової або кредитної карти). Після успішної реєстрації ETIAS на електронну пошту заявника прийде повідомлення про те, що він може їхати в Європу.

Віза в Англію, Шотландію та Ірландію

Незважаючи на те, що Великобританія є членом Європейського Союзу, тут не діє європейський безвізовий режим. Щоб поїхати до Англії з будь-якою метою – відпочинку, роботи, навчання – оформляється відповідна віза: туристична, студентська, гостьова, транзитна або ділова, короткострокова до 6-ти місяців або довгострокова на 1-2 роки, на 5 або 10 років. Вартість коливається від 118 до 1019 євро.

У список безвізових країн для громадян України не потрапили також Шотландія і Республіка Ірландія (не плутати з Північною Ірландією, яка, як і Шотландія, є адміністративно-політичною частиною Сполученого Королівства Великобританії). Для в’їзду в Шотландію українцям потрібна стандартна англійська віза, яку можна оформити в посольстві Англії, в Ірландії – національна ірландська віза.

До речі, наявність діючої англійської багаторазової мультивізи з відповідним штампом про перебування в Великобританії на підставі Домовленості між країнами про спрощення безвізового в’їзду дає вам право поїхати до Ірландії без будь-яких додаткових зволікань.

Якщо склалося так, що віза все-таки потрібна – щоб поїхати відпочивати, вчитися або працювати – пропонуємо скористатися приємними знижками Покупона на послуги оформлення візи в будь-якому напрямку.

Безвізові країни світу для громадян України

Безвізовий режим не обмежується Європою. В які ще країни українцям не потрібна віза?

Куди українці можуть поїхати без візи
Куди українці можуть поїхати без візи

Самі обмежені терміни перебування в країні без візи – 14 днів – дозволяє Гонконг. Сюди ви можете в’їхати з одним закордонним паспортом, дійсним не менше одного місяця з дати від’їзду, зворотними квитками і доказом платоспроможності, тільки з однією метою – туристичного відпочинку.

Зверніть увагу, що безвізовий режим поширюється на обмежену кількість днів перебування в тій чи іншій країні, і прикордонний контроль може висувати додаткові (як правило, стандартні) вимоги до туристів: наявність зворотних квитків, підтвердження броні готелю, страховки, достатніх фінансових коштів на час поїздки або подорожі.

Для зручності ми підготували список країн з безвізовим режимом для України.

Без віз до 30 днів

  • Антигуа і Барбуда      
  • Боснія і Герцеговина      
  • Вануату      
  • Індонезія (візу скасували у квітні 2016 року).      
  • Малайзія (при наявності закордонного паспорта з дійсним терміном не менше 6 місяців).      
  • Ніуе      
  • Острови Кука – невеличка новозеландська острівна держава. Українці можуть відпочивати в цій країні без візи протягом 31 дня по звичайному закордонному паспорту, і навіть без проблем продовжити своє перебування до 6-ти місяців, звернувшись до Міністерства закордонних справ острова і сплативши мито.
  • Таїланд
  • Туніс – безвізовий режим діє для українців, які їдуть відпочивати в складі туристичної групи, віза безкоштовно видається в самому аеропорту. В рамках індивідуального туризму необхідно оформляти стандартну національну візу (вартість близько 7 $).
  • Ямайка (якщо перебування в країні не перевищує 30 днів, а поїздка здійснюється з метою відпочинку або транзиту).      

Безвіз до 90 днів в півріччі

  • Азербайджан      
  • Албанія      
  • Аргентина      
  • Білорусь (по паспорту громадянина України чи паспорту громадянина України для виїзду за кордон)      
  • Бразилія      
  • Вірменія      
  • Гаїті (оплачується прикордонний збір 5,4 $, податок при виїзді з країни 25 $ і символічний податок безпеки в аеропорту).      
  • Гватемала      
  • Держава в Мікронезії – Маршаллові острови      
  • Домініка      
  • Еквадор      
  • Ізраїль. У цю країну дуже бажані запрошення (написані від руки з підписом, датою і роздрукованими копіями паспортів друзів або родичів) і наявність квитків туди-назад, якщо ви летите в гості. Це допоможе вам уникнути довгих і детальних допитів митників.      Казахстан      
  • Киргизстан      
  • Коста-Ріка (скасували в грудні 2016 року)      
  • Макао      
  • Македонія (за правилами віза українцям не потрібна, але для проходження кордону при собі треба мати закордонний паспорт, страховку, фінансові кошти і туристичний ваучер, що підтверджує бронь місця проживання на весь період перебування).      
  • Молдова 
  • Монголія    
  • Намібія (з метою туризму або ділової поїздки).    
  • Нікарагуа (з метою транзиту, туризму або візиту до родичів / друзів, термін дії закордонного паспорта повинен бути не менше 6 місяців на момент в’їзду; при в’їзді заповнюється міграційна карта Tourist Card вартістю 5$).      
  • ОАЕ (безвіз діє для українців з біометричними паспортами).   
  • Парагвай 
  • Перу      
  • Росія      
  • Сальвадор     
  • Сент-Кітс і Невіс (візи скасували з 27 січня 2017 року).
  • Сербія      
  • Таджикистан      
  • Узбекистан      
  • Чорногорія     
  • Чилі      
  • Фіджі (дозвіл на в’їзд видається по прибуттю на острови безкоштовно; термін паспорта повинен спливати не раніше 6 місяців з моменту від’їзду).      

Безвізовий режим з ID-картками в 2020

Згідно з Угодою про взаємне скасування візових вимог для громадян України до деяких країн відкритий в’їзд за внутрішніми паспортами нового зразка – пластиковими біометричними ID-картками, які видаються з 14 років. Такі правила поширюються на короткострокові поїздки з метою організованого або індивідуального туризму, з можливістю перебувати в країні не більше 90 днів в півріччі. На поточний момент таких країн дві:

  • Грузія (при в’їзді у туристів запитують медстраховку, тут же пропонують її оформити за 6$ за тиждень, а також майте на увазі, що тим, у кого в паспорті є відмітки про відвідування Південної Осетії і Абхазії, можуть відмовити у наданні дозволу в’їхати в країну).
  • Туреччина.      

Спрощений візовий режим Visa On Arrival

Віза по прильоту
Віза по прильоту

У багатьох країнах українці можуть отримати візу прямо по прильоту в аеропорт. Досить пред’явити зворотні квитки, бронь житла і підтвердження платоспроможності, але перед поїздкою рекомендуємо уточнювати правила в’їзду на офіційному сайті посольства тієї країни, куди збираєтеся: 

  • Барбадос (віза не потрібна для перебування до 28 днів, при виїзді оплачується збір в розмірі 12,5$).      
  • Болівія (видається в аеропорту, до 30 днів, крім інших документів потрібно сертифікат про вакцинацію проти жовтої лихоманки).      
  • Гамбія – візу можна отримати безкоштовно після прибуття як в аеропорту Банжул, так і на багатьох прикордонних пунктах з Сенегалом; але трапляються випадки, що при оформленні співробітники міграційної служби вимагають хабар. Оформити візу в Україні обійдеться близько 530 грн.      
  • Гренада (до 14 днів, при виїзді з країни стягується збір 15$)     
  • Джібуті (східна Африка) – громадянам України дозволяється відвідувати країну за одноразовими електронним візами (оформляється протягом 72 годин через портал Djibouti e-visa). Транзитна видається терміном на 1-14 днів – 12$, туристична на 15-90 днів – 23$.   
  • Домініканська Республіка (з метою туризму віза українцям не потрібна, але після прильоту в аеропорту оформляється туристична картка «tarjeta del tourista» на термін не більше 60 днів; за правилами діти до 18 років, які подорожують без батьків або у супроводі одного з батьків або опікуна, повинні мати при собі нотаріально завірений дозвіл на поїздку від другого з батьків або опікуна).  
  • Єгипет (з метою туризму дозвіл можна отримати в аеропорту Шарм Ель Шейха, Хургади, Таби або Каїра на термін перебування до 30 днів, вартість 25$; безкоштовно віза видається при відвідуванні Синайського півострова).      
  • Замбія. Оформляється e-visa онлайн одного з видів: одноразова вартістю 50$; дворазова – 80$, транзитна терміном на 7 днів – 50$; одноденна (видається в пунктах пропуску Victoria Falls і Kazungula Border Controls, якщо ви плануєте повертатися саме через них) – 20$; мультивіза Kazavisa для відвідування Зімбабве і Замбії терміном до 30 днів – 50$.   
  • Іран. Візу оформляють після прибуття, тільки в міжнародних аеропортах Тегерана, Мешхеда, Ісфахана, Тебріза, Бушера, Шеріза і острова Кіш, і тільки при наявності візового дозволу, який можна завчасно (за 14-15 днів до поїздки) отримати на сайті МЗС Іранської республіки. Консульський збір туристичної візи – 60 $.      
  • Йорданія – візу ставлять в аеропорту Аммана і на прикордонних пропускних пунктах, як правило, безкоштовно, строком до 30 днів. Але якщо виникнуть труднощі з «безвізом», можна оплатити звичайну ціну.      
  • Республіка Кабо-Верде (найпривабливіші для туристів острова Сал, Боавішта, Фогу, Санту-Антал і Сан-Вісенте). Вартість візи (до 120 днів) – 25 €, плюс збір 31 €, разом 56 € за дозвіл побувати на маловивчених островах з незайманою природою. Вильоти з Європи.  
  • Катар (візу терміном до 30 днів можна отримати по прибуттю, вартість становить близько 28 $, плюс сервісний збір 14 $).    
  • Коморські острови (вартість 10$, рекомендують робити щеплення від малярії).      
  • Лаос (віза оформляється в аеропортах В’єнтьян, Пакс і Луанг Прабанг, терміном до 30 днів, коштує 20$).
  • Ліван (в аеропорту і наземних пропускних пунктах, до 30 днів, ціна 17$).
  • Маврикій (віза проставляється після прильоту безкоштовно терміном до 30 днів).     
  • Мадагаскар (до 30 днів видається по прильоту безкоштовно, на в’їзд в протягом 90 днів з моменту видачі – вартість близько 70$).      
  • Мальдіви (проставляється безкоштовно по прильоту, терміном до 30 днів).
  • Непал (видається на кордоні: 15 днів – 30$, до 30 днів – 50$, до 90 днів – 125$). За туристичною візою можна перебувати в країні не довше 150 днів протягом року.     
  • Палау (до 30 днів, 50$).      
  • Панама (туристична карта видається строком до 90 днів, вартість 50$).      
  • Самоа (дозвіл видається безкоштовно, до 30 днів).     
  • Свазіленд (південний схід Африки) – дозвіл на в’їзд ставитися по прибуттю в країну; для в’їзду через територію ПАР або відвідування сусідніх держав потрібна транзитна віза; термін дії закордонного паспорта повинен бути не менше 6 місяців, перед поїздкою рекомендується робити вакцинацію від жовтої лихоманки і малярії. 
  • Сейшельські острови (дозвіл видається безкоштовно по прильоту, до 30 днів).
  • Сенегал (видається в аеропорту Дакар терміном до 90 днів, 30 €; і в Сент-Вінсент і Гренадини – до 30 днів, 20 €).     
  • Східний Тимор (до 30 днів, 30 $; за місцем дається можливість продовжити візу на 90 днів з доплатою 1 $ за кожен додатковий день).     
  • Танзанія (транзитна віза до 14 днів – 30 $, до 90 днів – 50 $, необхідне щеплення від жовтої лихоманки).      
  • Того (до 7 днів, 20 $).     
  • Тонга (на перебування 31 день, безкоштовно).     
  • Тувалу (до 1 місяця, безкоштовна, збір в аеропорту – 13 $).      
  • Уганда (перебування до 90 днів, одноразова віза – 50 $, багаторазову – 200 $).
  • Шрі-Ланка (електронний дозвіл на подорож ETA видається безкоштовно строком до 30 днів).     

В інших випадках українці мають не один день побувати в іноземних посольствах (якщо це не оформлення електронної візи онлайн) і зібрати чималий пакет документів. Хочете – знаходьте час самі, а хочете – спрощуйте процедуру через турагентство. У всякому разі є більш ніж достатньо місць, куди можна поїхати або полетіти без візи, з метою задовольнити туристичний інтерес. Користуйтеся знижками Покупону на тури за кордон, подорожуйте з задоволенням і діліться в коментарях своїм досвідом :).

6 коментарів
  • Света

    еще ни разу не была за границей, но знаю что все впереди. с удовольствием бы побывала в горах Румынии и Словении.

  • Груша555

    очень рада безвизу. хочу дополнить что в 2021 уже будет взиматься сбор за посещение стран Европы. вроде что-то около 7 евро и действовать это будет около 3 лет. я может ошибаюсь но вроде бы в статье этого не было

  • Tatata222

    ну вот мне не обидно потому что до карантина воспользовались безвизом на всю катушку. год 2019 был очень богатым на путешествия
    швеция, кипр, греция 2 раза, польша, италия, литва. можно ли желать большего))

  • LadanovOleg

    Инна, кстати как путешественник-любитель хочу вам сказать, что с безвизовым режимом вообще не сложно. главное чтобы документы были в порядке и страховку сделать. а если вы едете за рубеж впервые то вряд ли рассчитываете там находиться дольше 2-3 недель. а на такой срок пребывания в странах безвиза ограничений нет

  • kiki

    опыт получения визы у меня скромный – ездили в 2015 в болгарию от турагентства, просто принесли документы и нам все сделали. еще и потом в Румынию по той же визе съездили. Но мечталось об Италии, Испании, а подавать документы казалось очень хлопотно. Поэтому как же отлично что у нас безвиз, уже посетили страны мечты и влюбились

  • Инна

    Как все сложно…хотя наверное немного проще,чем оформление шенгена и простаивание в очередях)) Нам пока не требовались эти знания. Но хотелось бы, конечно куда-нибудь собраться как-то заграницу.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *