Переяслав-Хмельницький: що подивитися в місті храмів і музеїв

Переяслав-Хмельницький – місто в Київській області, засноване в кінці Х століття київськими князями. І хоча стіни середньовічної міської фортеці в Переяславі-Хмельницькому не збереглися, туристи можуть сповна зануритися в українську культуру і історію, оглянувши інші пам’ятки в численних храмах і музеях. Це відмінне місце для поїздки вихідного дня, і #PokuponBlogTeam розповість, що подивитися в Переяславі-Хмельницькому, щоб цікаво було і дітям, і дорослим.

Цікаві факти про Переяслав-Хмельницький

Історія Переяслава-Хмельницького налічує близько тисячі років і насичена величезною кількістю подій і цікавих фактів. Ми відібрали найцікавіші:

  • Перша назва міста – Переяслав, а прізвище знаменитого українського гетьмана з’явилося в назві тільки в 1943 році. У 2018 році міська рада проголосувала за повернення місту історичної назви, проте до Верховної Ради пропозиція поки не дійшла.
  • Переяслав був заснований в 992 році князем Володимиром Святославовичем з нагоди перемоги над печенігами, а пізніше став столицею Переяславського князівства. Кілька десятиліть на початку XI століття тут була резиденція київських митрополитів. Давньоруський дитинець був зруйнований в 1239 році при набігу монголо-татар. Зараз залишки стародавнього дитинця насилу можна розшукати в старій частині міста, що перетворилася в приватний сектор. Зате планування і назви вулиць з тих пір залишилися незмінними: Замкова, Ярова, Фортечна.
  • Знаменитий Переяслав тим, що в 1654 році в спробі зберегти автономію козацької держави гетьман Богдан Хмельницький скликав військову раду. За результатами зборів центральна Україна здобула незалежність від Речі Посполитої, але змушена була присягнути на вірність російському цареві. У центрі Переяслава до цього дня існує площа Переяславської ради, де і відбувалась знаменита рада.
  • Переяслав-Хмельницький є районним центром району, до території якого не відноситься, що видно на карті Київської області.
  • Переяслав-Хмельницький, його околиці і весь адміністративний район є одним з найграндіозніших музейних комплексів країни – Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав». Сам Переяслав-Хмельницький також називають містом музеїв, оскільки їх тут налічується понад 25. 

Читайте також: Найзахопливіші тури та екскурсії Україною

Цікаві пам’ятки: що подивитись і куди сходити

Михайлівська церква

Це найстаріша споруда міста. Храм був зведений в 1646 році на місці давньоруського Михайлівського храму, що знаходився поруч з дитинцем. В археологічному музеї поблизу туристи спостерігають фундамент старого храму і єпископського двору XI століття. Сьогодні церква входить в комплекс монастиря. 

Борисоглібська церква

Цей храм привертає увагу туристів незвичайної дзвіницею зі шпилем. Раніше на цьому місці стояв гранітний хрест, що позначає сакральність цього місця: ходять легенди про цілющу властивість вод річки Альти. Будівля зведена в 1839 році в стилі пізнього класицизму на честь перших українських великомучеників – князів Бориса і Гліба. 

Успенський собор

У своїй першій версії Успенський собор було зведено Костянтином Острозьким на місці ще більш ранньої споруди в 1596 році. Історія свідчить, що в підніжжі цього храму була проведена знаменита Переяславська рада. Сучасна будівля собору була побудована в 1896 році. 

Церква Іоанна Богослова

Ця церква збереглася з 1606 року і вважається найстарішою з козацьких. Дерев’яний храм відноситься до комплексу музею народного побуту та архітектури Середньої Наддніпрянщини, куди був перевезений з села Острійки. 

Вознесенський монастир

Комплекс Вознесенського монастиря споруджено в стилі козацького бароко за наполяганням і на кошти гетьмана Івана Мазепи. Найгарніший Вознесенський собор зараз не діє, а всередині розташований музей-діорама, про який розповімо нижче. Недалеко від монастирського комплексу розмістилося будівлю Земської управи кінця XIX століття, в якому функціонує школа. 

Діорама «Битва за Дніпро»  

Музей-діорама «Битва за Дніпро» організований в 1975 році у Вознесенському соборі. У музеї можна подивитися художню експозицію і портретну галерею, присвячену героям Другої світової війни, які отримали це звання за участь у жорстоких і кровопролитний битвах при форсуванні Дніпра в 1943 році. 

Музей Григорія Сковороди

Цей музей розмістився в будівлі Переяславського колегіуму – одного з перших вищих навчальних закладів на території України. Спочатку колегіум розташовувався в дерев’яному корпусі Вознесенського монастиря, але після пожежі була побудована кам’яниця. У цьому колегіумі викладав великий український мислитель, історик, філософ і письменник – Григорій Савович Сковорода. Сьогодні колегія функціонує виключно в якості музею, де збереглися навчальні класи, чудова колекція стародавніх книг і згадки про перебування Г. Сковороди в Переяславі. 

Археологічний музей

Переяславський археологічний музей займає павільйон над розкопками фундаменту церкви XI століття. Експозиції музею демонструють давні знахідки місцевих археологів і розповідають про побут народів, що жили на землі сучасної Переяславщини від пізнього палеоліту до давньоруських часів. 

Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини

Це один з найбільших і значущих музеїв під відкритим небом в Україні. Тут представлені зразки архітектури від стоянок первісних людей до ХХ століття, зібрані по всій Наддніпрянщині. Якщо хочете побачити культуру, традиції і спосіб життя наших предків, вам сюди. Крім того, комплекс включає в себе ще 13 тематичних музеїв, про які розповімо нижче. Графік роботи: щодня з 9:00 до 17:00. 

Музей пам’яті Поліського району 

Створення цього музею було ініційоване переселенцями з Поліського району після аварії на Чорнобильській електростанції. Про найвідоміших місцях зони відчуження ми розповідали в інший нашій статті. Експозиція музею розповідає про побут і традиції жителів містечка Поліське до катастрофи на АЕС і остаточно виселення жителів в 1999 році. 

Читайте також: Загадки Чорнобиля

Старовинна поштова станція

Поштова станція, яка діяла в XIX столітті в Переяславі, повністю відображає меблювання і атмосферу того часу з транзитним залом, валізами і робочим місцем доглядача станції. 

Музей українського рушника

Унікальний музей з багатою колекцією українських рушників в 1995 році переїхав з Борисоглібської церкви в дерев’яний храм 1651 року. У музеї зібрано понад 4000 рушників, але відвідувачі можуть побачити всього 300 примірників з різних регіонів Середньої Наддніпрянщини. Тут можна вивчити особливості народної вишивки, розмаїття орнаментів і їх сакральне для наших предків значення. 

Музей космонавтики

Цей музей незвичайний хоча б завдяки тому, що розміщений в будівлі дерев’яної Вьюніщанської церкви. У музеї відтворено робочі кабінети видатних вчених в галузі космонавтики, макети космічних станцій і космодромів, зібрані прилади, що використовувалися в космічних апаратах. Родзинка музею: крісло космічного корабля «Союз», скафандр і парашут першого космонавта – Юрія Гагаріна.

Де зупинитися

Переяслав-Хмельницький – невелике місто, його можна зробити як самостійною метою поїздки, так і частиною програми подорожі по Київській області. Сам Переяслав складно назвати «готельним», тому найкращий варіант для ночівлі або багатоденного релаксу з виїздами на екскурсії і оглядом визначних пам’яток – який-небудь готельний комплекс під Києвом.

Резиденція

База відпочинку «Резиденція» в Яготині: від 2 днів відпочинку для двох – від 1899 (2650) грн. У вартість сертифікату включено проживання в котеджі, сніданки, оренда гребних човнів, оренда велосипедів, користування тренажерами, спортивним майданчиком, рухливі ігри (бадмінтон, фрісбі, теніс), риболовля на озері, відвідування контактного зоопарку, розваги для дітей.

Райський дворик

Комплекс «Райський дворик» в Києві: від 2 днів відпочинку для двох – від 1599 (2500) грн. У вартість сертифікату включено проживання в номері стандарт, сніданки, плавання в басейні, відпочинок в сауні, користування терасою, дитячим майданчиком, парковкою, Wi-Fi.

Як дістатись

Доїхати до Переяславу можна:

  • З Києва регулярними прямими маршрутками від станції метро «Харківська» або з автостанції біля залізничного вокзалу в напрямку Черкас або Канева. Їхати трохи більше години.
  • З Черкас з автостанції на будь-якому автобусі або маршрутці, які їдуть до Києва. Їхати трохи більше години.
  • З Полтави від автостанції на автобусі добиратися приблизно 3 години.
  • З Дніпра від автостанції автобусом доїдите приблизно за 7 годин.

Щоб не втомлювати себе пошуками відповідних квитків, бронюванням житла (якщо їдете з Дніпра, то 14 годин в дорозі – досить виснажлива поїздка на один день) і складанням програми, рекомендуємо звернутися до туристичної фірми, яка надасть свій комфортабельний автобус і запропонує оптимальний захоплюючий маршрут містом. 

Читайте також: 
Куди поїхати на вихідні з Києва
Найкращі комплекси з відкритим басейном в Києві та за містом

Чи доводилося вам бувати в Переяславі-Хмельницькому? Які місця 100% повинен відвідати кожен турист? Можливо, ви знаєте ще якісь музеї, які не ввійшли до нашої добірки? Розкажіть нам про них!

1 коментар
Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *