Колаген: що це, який краще і коли потрібно пити

Колаген: що це, який краще і коли потрібно пити

Колаген – один із найважливіших білків організму людини. Багато хто про нього чув, але не всі знають навіщо він потрібен, на що впливає і як його поповнити у разі нестачі.

BlogPokuponTeam розбиралась, що таке колаген, які типи існують, який вибрати і як правильно його приймати.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Що таке колаген?

Колаген – це найпоширеніший білок в організмі (становить третину всіх білків). Він забезпечує міцність та еластичність сполучної тканини, виконує ключову роль у підтримці здоров’я шкіри, суглобів, волосся, нігтів та інших структур організму. Основна його функція – скріплювати тканини, надавати шкірі пружність, сприяти швидкому відновленню пошкоджених тканин.

Колаген складається з амінокислот, які є будівельними блоками білків. Головні амінокислоти, що входять до складу – гліцин, пролін та гідроксипролін. Вони забезпечують унікальну структуру та властивості колагену.

Колагенові молекули мають характерну спіральну форму, що складається з трьох амінокислотних ланцюгів – α-ланцюгів (альфа-ланцюгів). У кожному ланцюзі амінокислоти повторюються з певною послідовністю. Ця унікальна структура спірального потрійного ланцюга є основою для утворення колагенових фібрил, які дають тканинам міцність та еластичність.

Структура білка
Структура білка

Симптоми нестачі колагену та діагностика

Визначити нестачу колагену в організмі можна за такими ознаками:

  • Проблеми зі шкірою обличчя. Суха шкіра, втрата пружності та еластичності, поява зморшок та тьмяного кольору.
  • Ослаблення волосся та нігтів. Крихкі і ламкі нігті, кінчики, що січуться, випадіння і загальне ослаблення волосся.
  • Болі у суглобах. Погіршення стану суглобів, скрип, обмеження руху.
  • Повільне загоєння ран. Якщо рани або подряпини гояться повільно і залишають рубці.
  • Погіршення стану кісток. Нестача білка може послабити кістки та підвищити ризик розвитку остеопорозу або пошкоджень кісткової тканини. Перші ознаки – біль у спині чи грудній клітці, обмеження вдиху.
  • Підвищена стомлюваність. Відчуття постійної втоми та відсутність сил можуть бути пов’язані з нестачею колагену, оскільки він відіграє важливу роль у продукуванні енергії та функціонуванні м’язів.

Якщо ви виявили якісь з цих симптомів – зверніться до терапевта за консультацією.

Прямих діагностичних методів виявлення нестачі колагену наразі немає. Висновок лікаря ґрунтується на огляді, виявленій симптоматиці та допоміжних аналізах:

  1. Аналіз крові. Хоч він і не покаже рівень колагену, але допоможе оцінити стан пов’язаних із ним структур та процесів. Наприклад, дефіцит вітаміну C у крові може свідчити про можливі проблеми з колагеном.
  2. Біопсія шкіри (при проблемах зі шкірним покривом). Це процедура, коли невеликий зразок шкіри береться для подальшого дослідження під мікроскопом і визначення стану колагену.
Акції
Консультація лікаря у «Клініка первинної допомоги №1»
Запоріжжя, Леоніда Жаботинського вулиця, 39
-50%
250 грн
125 грн
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Показати всі
15 акцій

Які типи колагену існують та за що відповідають?

Усього існує 28 типів колагену, кожен із яких виконує певні функції в організмі. Найпоширеніші з них: I, II, III типи.

Колаген I типу

Складає приблизно 90% всіх колагенових білків в організмі, є найпоширенішим типом. Він зазвичай присутній у кістках, сполучних тканинах, шкірі, рогівці ока та сухожиллях. Роль білка I типу полягає у підтримці цілісності шкіри, сполучних тканин та кісток.

На відміну від інших типів колагену, які забезпечують більшу гнучкість певних тканин, I тип надає жорсткість та підтримку тканинам і структурам. Має міцні властивості, що дозволяють витримувати значні механічні навантаження на сухожилля та зв’язки, а також підтримує пружність шкіри, запобігаючи провисанню та утворенню зморшок.

Крім того, колаген типу I відіграє важливу роль у підтримці здоров’я волосся та нігтів, забезпечуючи їм міцність та стійкість.

Акції
Глибока реконструкція волосся у кабінеті «Ma-Belle»
Київ, Героїв Дніпра вулиця, 20А
-40%
1050 грн
629 грн
Відновлення волосся у студії «Compliment»
Київ, Академіка Каблукова вулиця, 25
-60%
2000 грн
899.0 грн
Показати всі
5 акцій

Колаген II типу

Більше 90% колагену, що присутній у хрящах суглобів, становить II тип. Він виявляється переважно у суглобах та суглобових хрящах, а також гіалінових хрящах міжхребцевих дисків.

Гіаліновий хрящ – найпоширеніший тип хряща в людини. Він покриває поверхні суглобів та відіграє важливу роль у забезпеченні плавного ковзання суглобів.

Крім того, колаген типу II також міститься в еластичному хрящі. Цей тип хряща забезпечує підтримку тканинам і структурам, які мають бути гнучкими, здатними згинатися та рухатися, та швидко повертатися у свою вихідну форму після деформації.

Еластичний хрящ також присутній в інших тканинах та органах, таких як вухо та надгортанник (відросток, розташований позаду язика, який закриває дихальні шляхи під час ковтання).

Таким чином, білок другого типу відіграє важливу роль у підтримці здоров’я суглобів та гіалінових хрящів, а також для збереження гнучкості та еластичності тканин та структур в організмі.

Акції
Консультація у ортопеда-травматолога в «Ортодок»
Київ, Бульварно-Кудрявська вулиця, 33Г
-40%
500 грн
299 грн
Курс кінезіотерапії та масажу від «Spyna Life»
Київ, Миколи Бажана проспект, 1М
-66%
500 грн
199.0 грн
Показати всі
22 акцій

Колаген III типу

Колаген типу III становить від 5 до 20% загального вмісту в організмі. Він відіграє важливу роль у збереженні структурної цілісності порожнистих органів та тканин, таких як кишечник, матка та кровоносні судини.

Крім того, колаген III типу також є у шкірі, хоча його кількість знижується з віком.

Акції
Мікрострумова терапія в «Апаратна косметологія»
Київ, Полтавська вулиця, 10
-76%
600 грн
199.0 грн
Чистка обличчя з пілінгом, маскою в «Dali Deluxe»
Київ, Берестейський проспект, 22
-69%
1200 грн
369 грн
Показати всі
232 акцій

Синтетичний та натуральний колаген – продукти та добавки

Продукти, що містять колаген
Продукти, що містять колаген

Для підтримки достатнього рівня колагену в організмі важливо регулярно отримувати його із зовнішніх джерел, так як організм виробляє білок у невеликій кількості.

Простий спосіб отримати колаген – вживати їжу, багату цим білком. Раціон слід складати в такий спосіб, щоб забезпечити надходження всіх трьох типів.

Продукти, що містять колаген:

  • Кістковий бульйон.
  • М’ясо та риба (крім напівфабрикатів). Особливо багатим джерелом білка є лосось, форель та тунець.
  • Желе, а точніше желатин, що міститься у желе.
  • Молочні продукти.
  • Курячі яйця.
  • Продукти із вмістом сірки: селера, оливки, часник, цибуля, боби та горіхи.
  • Фрукти та овочі. Особливо плоди червоного кольору: перець, морква, томати та полуниця.
  • Зелений чай.

Вживання цих продуктів дозволяє отримувати колаген природним шляхом та сприяє його постійній наявності в організмі. Але якщо цього недостатньо для поповнення білка – потрібно пити особливі добавки.

Акції
Показати всі
5 акцій
З чого роблять колаген – походження
З чого роблять колаген – походження

Тваринний

Тваринний колаген – найдоступніший і найпопулярніший тип. Його користь підтверджена низкою досліджень, включаючи дослідження за участю добровольців. Протягом багатьох років тваринний колаген застосовується у косметології та медицині. Він має наступні характеристики:

  • Висока біодоступність при вживанні як харчова добавка (БАД). Це означає, що тваринний колаген легко засвоюється організмом та використовується ефективно.
  • Низька здатність проникати крізь шкіру. Молекули тваринного білка мають більший розмір, тому їх засвоєння через шкіру обмежене і відбувається у незначних кількостях.
  • Простий процес зберігання – доступний у вигляді порошку, капсул або рідини, та його легко зберігати відповідно до інструкцій виробника.
  • Низька ціна. Порівняно з іншими типами колагену, тваринний має більш бюджетну вартість.

Морський

Морський колаген відрізняється високою ефективністю завдяки малому розміру молекул, що сприяє кращому засвоєнню організмом. Однак цей фактор ускладнює процес транспортування та зберігання, а також скорочує термін придатності. Крім того, виробництво такого білка потребує використання високотехнологічного обладнання. Всі ці фактори відбиваються на його недешевій ціні.

Характеристики:

  • Високий рівень засвоєння навіть при нанесенні на шкіру.
  • Максимальна схожість із натуральним колагеном, що виробляється організмом людини. Особливо корисний, тому що легше взаємодіє з тканинами та стимулює природне вироблення білка.
  • Висока вартість. Через складнощі у транспортуванні, зберіганні та виробництві морський білок зазвичай має вищу ціну в порівнянні з іншими видами.
  • Складність зберігання – вимагає особливих умов, щоб зберегти якість та властивості.

Рослинний

Рослинний колаген отримують шляхом гідролізу зародків насіння пшениці, що дозволяє витягти потрібні для людини речовини. Він найчастіше використовується у виробництві косметичних продуктів або як харчові добавки для вегетаріанців.

Особливості:

  • Унікальна структура, яка має схожість із колагеном тваринного походження. Це дозволяє рослинному колагену забезпечувати аналогічні переваги та властивості, пов’язані з підтримкою здоров’я шкіри, сполучних тканин та інших структур.
  • Гіпоалергенність. Зазвичай не викликає алергічних реакцій, що робить його безпечним та придатним для людей із чутливою шкірою чи алергіями.
  • Висока біодоступність, включаючи засвоєння через шкіру. Рослинний білок має малі молекули, які легко проникають через шкіру і ефективно засвоюються організмом.
  • Складний процес виробництва та надзвичайно висока вартість. Отримання рослинного білка потребує спеціального виробничого процесу, що робить його більш трудомістким та витратним у порівнянні з іншими типами.

Купити колагенові добавки можна в аптеці або на «iHerb» – всесвітньо відомому маркетплейсі товарів для здоров’я і хорошого самопочуття. Шукайте промокоди на Покупоні у розділі БАДи і купуйте колаген зі знижкою.

Форми колагену – яку вибрати?

Форми колагену
Форми колагену

Найефективніший колаген – той, який організм виробляє природним чином. А найкращий спосіб зміцнити здоров’я – забезпечити організм необхідними амінокислотами та пептидами для синтезу цієї білкової сполуки.

Гідролізований колаген вважається найкориснішим. Однак його якість залежить від рівня гідролізації. Що менші частинки білка, то легше організму засвоїти їх. Тому найефективнішим продуктом вважається колаген, гідролізований до рівня пептидів і амінокислот. При вживанні такого організму залишається тільки засвоїти поживні речовини і приступити до синтезу власного білка.

На фармацевтичному ринку колаген продається у різних формах:

  • Порошок. Підходить для приготування коктейлів. Він починає засвоюватися через 30 хвилин після потрапляння до ШКТ.
  • Капсули. Містять порошок у желатиновій оболонці. Зручні у використанні, не мають запаху і смаку, але зазвичай коштують трохи дорожче за порошок. Час засвоєння організмом близько години.
  • Пігулки. Мають невисоке дозування та містять додаткові мікро- та макроелементи. Передбачається використання кількох прийомів упродовж дня.
  • Рідка форма. Має найвищу концентрацію колагену, моментально засвоюється і містить додаткові поживні речовини.
  • Цукерки. Призначені для дітей, мають приємний смак та аромат.

Вибір форми добавки залежить від індивідуальних побажань та особливостей організму. Якщо у вас виникли сумніви, краще проконсультуватися з лікарем або нутріціологом, щоб підібрати найбільш підходящу саме для вас.

Протипоказання

Перед початком курсу прийому колагенових добавок необхідно ознайомитись із протипоказаннями:

  • Вік до 25 років. До цього віку організм зазвичай ще має достатній рівень білка, але в індивідуальних випадках можна і раніше за рекомендацією лікаря.
  • Вагітність та період лактації. Під час вагітності та грудного вигодовування слід проконсультуватися з лікарем перед початком прийому колагену, оскільки його вплив на дитину в ці періоди недостатньо вивчений.
  • Застосування препаратів, що розріджують кров. Білок може взаємодіяти з такими препаратами.
  • Прийом нестероїдних препаратів (Аспірин, Ібупрофен).
  • Наявність локальних проблем зі шкірою. Якщо у вас є якісь локальні проблеми зі шкірою, потрібно проконсультуватися з дерматологом.
Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
17 акцій

Дозування

Профілактична рекомендована доза колагену становить 5 г на день. Цього достатньо для підтримки здоров’я волосся, шкіри, нігтів і суглобів. Однак, якщо стан цих тканин потребує лікування, лікар може призначити збільшення дози до 10 г білка на добу. Добова норма колагену однакова для жінок і чоловіків.

Пити білок можна у будь-який час доби залежно від режиму харчування або тренувань. Однак, прийом натщесерце вранці або перед сном сприяє кращому засвоєнню колагену, а безпосередньо перед фізичним навантаженням – швидшому відновленню сухожиль і зв’язок.

Для посилення ефекту від колагенових добавок рекомендується вживати продукти, що містять вітамін С. Вітамін відіграє важливу роль у синтезі білка та покращує його засвоєння організмом.

Промокоди
Безкоштовна доставка при замовленні $40+ від «iHerb»
c 18.06.2023 до 28.06.2024
Показати всі
1 промокодів

Читайте також:
✔️Сильно випадає волосся – як боротися?
✔️Болі в суглобах: причини та лікування
✔️Як перевірити вітамінний статус
✔️Як правильно здавати аналізи
✔️Розшифровка аналізу крові ㅡ норми

А ви п’єте колаген? Який саме? Діліться у коментарях ?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *