Як вибрати праску, яка збереже речі та гроші

Різноманітність прасок в магазинах збиває з пантелику, адже зазвичай у нас в голові всього один критерій для вибору: «Щоб прасувала». І тут не зрозуміло, чому так відрізняються ціни на такий нехитрий на перший погляд пристрій як праска. Як зробити хороший вибір, не переплативши? Ми розповімо, яка праска краще підійде для ваших речей, на які характеристики звертати увагу і як не переплатити за непотрібні функції.

Види прасок: в чому різниця?

У продажу можна знайти праски трьох типів:

– звичайний (без пароутворення);
– паровий;
– парогенератор (парова станція).

Звичайні праски — це ті, до яких ми всі звикли. При покупці такої праски потрібно відразу йти за пульверизатором, а делікатні тканини доводиться гладити через марлю. Така праска найдешевша, але і знайти її в магазинах все складніше, адже багато компаній відмовилися від їх виробництва.

Зникаючий вид в світі прасок

Парова праска оснащена вбудованим резервуаром для води. Такі праски підійдуть для невеликих обсягів прасування. Якщо ви звикли гладити після прання абсолютно всі речі, можете зіткнутися з необхідністю періодично доливати воду. Резервуар парової праски невеликий, і щоб його поповнити потрібно вимкнути праску з розетки, а значить, вона охолоне, і процес прасування затягується. Часто в парових прасках вбудовано кілька режимів прасування для різних тканин, тобто в залежності від речей потрібно буде міняти налаштування.

Парова праска — найпоширеніший для домашнього використання

У парової станції використовується зовнішній резервуар, звідки вода по шлангу потрапляє в праску. Парогенератор вміщує до 1,5 л води, що дозволяє прасувати багато речей без затримок і набагато швидше. Така праска гладить тканини найпотужнішим потоком пара, ледь їх торкаючись. Температура підошви невисока, що не дозволить вам обпектися і точно не зіпсує тканину. Парова станція відчутно дорожче парової праски, її часто купують в комерційних цілях для великих обсягів прасування: в пральні, ательє, готелі і ресторани. При покупці додому доведеться пошукати, куди поставити парогенератор, який займає чимало місця.

Парова станція підійде для великої родини або професійного догляду за одягом

Основні характеристики, які впливають на якість прасування

Підошва праски

Підошва праски може бути виготовлена ​​з декількох матеріалів, кожен з яких має свої переваги і недоліки:

  • Нержавіюча сталь — таке покриття відносно недороге і довговічне, праска на нержавійці добре ковзає але швидко забруднюється від пригару і вимагає постійної чистки.
  • Алюміній — матеріал швидко нагрівається, але і швидко деформується, тому незважаючи на бюджетність, прослужить він відносно недовго.
  • Кераміка і металокераміка — досить крихкий матеріал, але при цьому забезпечує легке ковзання, а ймовірність зіпсувати тканину значно нижче, навіть якщо ви помилилися з температурним режимом.
  • Тефлон — має ті ж переваги, що і кераміка, але при цьому покриття може зіпсуватися від найменшої подряпини, наприклад, ґудзиком.
  • Титанове напилення — новинка від виробників, з небагатьох недоліків можна назвати тільки високу ціну і те, що сталь, на яку нанесений титан, довго охолоджується.
Матеріал підошви — перше на що варто звернути увагу

Також варто звернути увагу на площу підошви: велика підошва дозволяє розгладжувати тканини швидше і краще справлятися з об’ємними речами. Гострий носик допомагає гладити важкодоступні ділянки, наприклад, зони між гудзиків, манжети, коміри.

Чим більше отворів і жолобів на підошві праски, тим більш якісна подача і розподіл пари при прасуванні.

Подача пари

Переваги прасування паром в тому, що, на відміну від звичайної праски, вона може якісно розгладжувати щільні тканини і сильно пом’яті речі. Пара подається через отвори в підошві праски в певному обсязі. Як правило, за хвилину прасування паром в звичайному режимі виробляється від 30 грам пари. Деякі праски володіють функцією парового удару, максимальна сила якого сягає 150 г/хв, що дозволяє розм’якшити і розрівняти грубі волокна. У побуті рекомендується використовувати паровий удар порядку 90-100 г/хв.

Потужність

Потужність прасок коливається від 200 до 3200 Вт. Чим могутніша праска, тим швидше вона нагрівається і тим швидше виробляє пар. Варто врахувати, що потужність праски пропорційна її електроспоживанню.

– моделі потужністю 1500 Вт підійдуть для подорожей або якщо ви прасуєте мінімум речей;

– праски на 1500-2000 Вт — відмінний варіант для невеликої сім’ї з регулярним прасуванням. Це оптимальне співвідношення ціна-якість;

– моделі, які споживають понад 2000 Вт, варто вибрати, якщо у вас велика сім’я з маленькими дітьми, а прання і прасування — ваш звичайний щоденний ритуал.

Існують також ергономічні моделі зі зниженим споживанням енергії, які дозволяють заощадити до 20% електрики за одне прасування.

Довжина шнурів і шлангів

Вільна довжина проводу або шланга в парових станціях повинна бути не менше 1,5 метра, щоб не обмежувати ваші рухи. Відмінний варіант, коли шнур прикріплений на шарнірах і може обертатися. Деякі види мобільних прасок можуть працювати від акумулятора або підзаряджатися на спеціальній стаціонарній підставці і проводів не мають. Але такі праски не призначені для великих обсягів прасування і швидкість їх нагріву значно нижча.

Бездротовий праска покликаний зробити процес прасування швидким і приємним

Обсяг резервуара

Для парової праски обсяг вбудованого резервуара повинен бути 200-300 мл, така праска не буде надто важкою, але і воду не потрібно буде доливати кожних дві хвилини. Зовнішній резервуар може вміщати до 1,5 л води, але пам’ятайте, чим більше резервуар, тим більше місця займає парогенератор. Резервуар повинен бути прозорим, щоб ви могли контролювати залишок води.

Система очищення від накипу

Далеко не всі фільтрують воду перед тим, як заливати в праску. Навіть в такому випадку з часом в парових каналах утворюється накип, яка погіршує теплопровідність праски. Більшість прасок мають змінні або постійні фільтри проти накипу, деякі ж мають систему самоочищення: накип збирається в спеціальному відсіку і вимивається при автоматичній очистці.

Вага

Ідеальна праска повинна важити близько 1,5 кг, оскільки занадто легкий (до 1 кг) буде погано гладити і його доведеться гарненько притискати до тканини, а від праски вагою понад 2 кг швидко втомлюються руки.

Зручна ручка

Ручка праски може бути прикріплена до корпусу або зніматися для компактного зберігання та транспортування. Перед тим, як приймати рішення про покупку, спробуйте потримати праску в руці. Зверніть увагу на прогумовані ручки, які, як правило, значно зручніше пластикових.

На Покупоні ви можете придбати праски різних типів з кешбек, а зручний фільтр по властивостям допоможе зробити покупку легкою і корисною!

Додаткові функції: чи дійсно вони потрібні?

Крім стандартних властивостей виробники додають для зручності прасування додаткові функції праски. Як правило, за кожну додаткову функцію, покликану спростити процес прасування, йде націнка, тому давайте розберемося, що це може бути і чи можна без цього обійтися.

Насадка для делікатних тканин

Деякі покриття підошви праски дозволяють гладити делікатні тканини без окремої насадки, але таки праски значно дорожче

Парові праски, в яких відсутній делікатний режим, можуть мати «подвійну» підошву. Щоб не пошкодити делікатні тканини гарячою праскою, на основну підошву надягається зйомна прохолодної температури.

Розпилювач

Зволоження тканини шляхом розбризкування води через отвори на носику праски, діє за принципом пульверизатора.

Вертикальне відпарювання

Ця функція призначена для тих випадків, коли річ краще погладити на вішалці, наприклад, швидко привести в порядок костюм перед виходом з дому, або великі штори, які незручно розгладжувати на вузькій прасувальній дошці.

Автовідключення

Сучасна праска має розумну систему, завдяки якій більше не варто, йдучи з дому, турбуватись, чи вимкнули ви праску. Прилад з автоматичним відключенням вимкнеться сам, якщо стоїть без діла в горизонтальному положенні більше 30 секунд, а в вертикальному — більше 10-15 хвилин.

Автоскручування шнура

При натисканні на певну кнопку на корпусі шнур автоматично скручується і ховається в спеціальну нішу всередині праски.

Противокрапельная система

У деяких режимах прасування, коли пароутворення заборонено, через отвори на підошві можуть витікати залишки води. Для того, аби на таких тканинах як шовк, атлас, сатин не залишалося патьоків необхідна функція «антикрапля».

Підбираючи праску, визначтесь, як часто і які речі ви прасуєте (попередньо вивчіть інформацію на бирках з рекомендаціями виробника як краще гладити цю річ). Відкиньте ті функції, які вам не потрібні або можуть знадобитися раз на рік. Не варто відштовхуватися тільки від бренду виробника, вивчайте характеристики, вони підкажуть, які праски найбільш якісні. Зробіть найкращий вибір, і нехай прасування буде в задоволення!

Розкажіть, якою праскою користуєтеся ви і які її переваги і недоліки встигли помітити. Якщо ви ще в пошуку вашої ідеальної праски і у вас залишилися питання, як підібрати праску, залишайте їх у коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *