Як почистити праску в домашніх умовах від накипу і нагару ㅡ прості покрокові інструкції

Как почистить утюг в домашних условиях

Домашня праска ㅡ вірний помічник по дому. Але, як і будь-яка техніка, праска зношується. Згодом на ній утворюється нагар і накип, які можуть просто псувати речі при прасуванні. В цій статті ми розповімо, за допомогою чого зробити підошву праски ідеально чистою в домашніх умовах, прибравши нагар і накип. Плюс до цього ми зібрали для вас корисні посилання на товари, необхідні для чищення праски, які ви можете замовити на Покупоні, повернувши при цьому частину грошей за покупку завдяки значному кешбеку з доставкою до дверей від Нової Пошти.

Як видалити накип у прасці з системою самоочищення

Сучасні праски оснащені функцією самоочищення від накипу, а значить їх чистка значно спрощується.

У прасці встановлена система нагріву до граничних температур кипіння води (100-110 градусів) і спеціальна кнопка подачі пари. Для видалення вапняного нальоту з праски вам потрібно:

  • Залити воду у внутрішній резервуар.
  • Включити праску, обравши максимальну температуру. Через секунди термостат відреагує і відключить нагрівальний елемент.
  • Натиснути на кнопку самоочищення. Струмені пари виштовхнуть накип назовні через сопла в підошві. Щоб уникнути випадкових опіків, робіть цю процедуру над раковиною або ванною.
Тиснемо кнопочку і ніякої накипу
Тиснемо кнопочку і ніякого накипу

Для прасок з захистом від накипу очищення не потрібне, хіба що змінювати блок з гранулами для фільтрації солей раз на місяць. 

Якщо хочеться менше морочитися з чищенням праски ㅡ купить сучасний варіант. Великий вибір і приємні ціни на праски і прасувальні системи ви знайдете на Покупоні. Користуйтеся кешбеком і економте на наступних покупках. А ще отримуйте свої покупки не виходячи з дому зі зручною доставкою від Нової Пошти.

Прибираємо накип з праски підручними засобами: оцет і лимонна кислота 

Невеликий стаціонарний пристрій для подачі пари в прасці теж страждає від появи вапняного накипу. Ємність нерідко наповнюється кальцієвими пластівцями, погіршуючи якість роботи механізмів. Жорстка вода здатна вбити навіть дорогі прилади, тому їх теж треба чистити. 

Важливо

Якщо на вашій прасці розташована кнопка для подачі пари, у вас помпова система парогенератора. Його не можна чистити в домашніх умовах. Для прасок з такою системою необхідно використовувати дистильовану воду.

Якщо функції самоочищення на прасці немає, скористайтеся нашим методом. Він підійде для будь-якої праски з функцією «пар»:

  • В ємність для води налийте розчин води і оцту в пропорції 3:1. 
  • Відкрутіть регулятор температури на максимум.
  • Продовжуйте випускати пар, поки в резервуарі не закінчиться рідина. 
  • Ви побачите, що з отворів для пари виходять невеликі частинки накипу.

В якості альтернативи можна використовувати лимонну кислоту:

  • Візьміть 20-25 грам лимонної кислоти і залийте її гарячою водою.
  • Перемішуйте розчин до повного розчинення кристалів.
  • Залийте рідину в праску і залиште на 10 хвилин.
  • Увімкніть режим максимальної температури і почніть випускати пар з праски.
  • Продовжуйте випускати пар до випаровування всієї рідини з резервуара.
  • Після цього залийте в резервуар звичайну воду і залиште прилад на 10 хвилин.
  • Вимкніть праску з мережі, злийте воду.
  • Повторіть процедуру тричі поспіль.

Зверніть увагу, що при такому методі сопла для випускання пари можуть забитися накипом, і праску доведеться нести в ремонт. Тому краще скористайтеся спеціальними засобами для чищення праски. 

Вони допомагають впоратися з вапняним нальотом в лічені хвилини. Величезний плюс використання спеціальної хімії ㅡ ви очищаєте праску всередині і зовні, а накип не забиває сопла пристрою. Замовляйте спеціальну хімію для видалення нальоту на прасці онлайн з кешбеком і доставкою до дверей від Нової Пошти. Це же засіб стане в нагоді вам для очищення чайника (докладніше читайте в нашому огляді).

Як відмити нагар від праски оцтом

Нагар ㅡ темний наліт на підошві праски, який утворюється від пригорілих волокон тканини. Найбільша прикрість від нагару на прасці ㅡ він залишає плями на одязі і заважає прасці плавно ковзати по тканині.

Швидко і бюджетно можна прибрати нагар з праски за допомогою оцту, як показано в цьому відео:

Чим очистити тефлонову підошву праски

Найкращим антипригарним покриттям для праски вважається тефлон, він значно спрощує прасування за рахунок легкого ковзання. При цьому праска з тефлоновим покриттям дуже легко дряпається навіть звичайними застібками або гудзиками. Поступово на місці мікроподряпин починає з’являтися нагар.

Чистити тефлонове покриття праски треба дуже акуратно без використання абразивних засобів, щоб запобігти появі нових механічних пошкоджень.

Найкраще для цих цілей підходить олівець для прасок. Варто зауважити, що їм можна чистити будь-які праски, починаючи від радянських чавунних, закінчуючи найсучаснішими навіть з ніжним і чутливим до подряпин покриттям.

Олівці для прасок не містять в своєму складі абразиви, а значить чистять поверхню, не завдаючи навіть мікроскопічних подряпин. Щоб очистити праску від забруднень і нагару олівцем треба:

  • Застелити поверхню газетою або папером.
  • Розігріти праску.
  • Акуратно потерти олівцем пригорілі місця на прасці.
  • Після цього протерти тефлонову праску спеціальною м’якою ганчіркою, яка не залишає подряпин.
Витирати накип з дірочок найзручніше ватяними паличками
Витирати накип з дірочок найзручніше ватними паличками

Чистка керамічної праски

Керамічна праска ㅡ незамінна річ для тих, хто часто прасує. Завдяки легкій вазі працювати з нею ㅡ одне задоволення. Але є і недоліки ㅡ керамічна підошва схильна до налипання мікрочастинок, через що на ній часто утворюється нагар. 

На щастя, кераміка надзвичайно витривала і витримує хімічний вплив чистячих складів з фтором. Якщо простіше ㅡ найкраще чистити керамічну праску зубною пастою: 

  • Візьміть тюбик зубной пасти з фтором (на упаковці зазвичай вказується його вміст).
  • Рівномірно розподіліть невелику кількість пасти по керамічній підошві праски.
  • Залиште праску відкисати приблизно на півгодини.
  • Зачекавши необхідний проміжок часу, візьміть м’яку серветку і починайте чистити.
  • Змийте залишилися сліди пасти і протріть поверхню рушником.

Крім зубної пасти для очищення кераміческіх поверхонь можна використовувати перекис водню. Правильно чистити праску м’якою серветкою, яка не залишатиме частинок на підошві праски. Намочіть серветку перекисом, змочіть нею шар нагару і трохи почекайте. Круговими рухами протирайте поверхню праски до повного очищення від гарі. 

Таким самим способом ви можете почистити духовку (більше варіантів шукайте в нашому окремому огляді). 

Щоб відтерти сильний нагар використовуйте нашатирний спирт.

Увага

Чистити праску нашатирним спиртом можна тільки в добре провітрюваних приміщеннях.

Нашатирний спирт з легкістю розчиняє на прасці нагар чорного кольору і не залишає подряпин при чищенні. 

Чистка хромованих і алюмінієвих підошов

Найміцніші і стійкі до пошкоджень покриття для прасок ㅡ хром і алюміній. Тому до таких прасок можна безбоязно застосовувати легкі абразиви.

Швидко позбутися від невеликого нагару допоможе фольга. Відірвіть невеликий шматочок, скачайте кульку і водіть фольгою по гарячій прасці. 

Ще один простий лайфхак чим почистити алюмінієву поверхню праски ㅡ сіль. Очищення сіллю дуже екологічне і швидко прибирає нескладні забруднення. 

Для цього візьміть шматок бавовняної тканини або пергаментного паперу, складіть навпіл, а між шарами насипте сіль. Увімкніть праску на максимальну температуру і пропрасуйте сіль. Розплавляючись, вона буде абсорбувати нагар з поверхні.

Для більш серйозного нальоту на прасці краще скористатися содою:

  • Візьміть кілька столових ложок соди.
  • Додайте в неї чайну ложку води і вимішайте до стану однорідної кашки.
  • Нанесіть суміш на ганчірочку і протріть забруднення на вимкненій прасці.

Як прибрати з праски пригоріла синтетику

Синтетика ㅡ примхлива тканина, яка вимагає дбайливого прасування. Якщо ви трошки не розрахували і спалили одяг, не турбуйтеся, по-перше, праски досить просто очищаються від пригорілої синтетики. А по-друге, купити стильний одяг легко на Покупоні, з класними цінами, кешбеком і зручною доставкою додому.

Але повернемося до прасок. Очистити прилиплу синтетику з будь-якого типу підошви праски можна змочивши ватний тампон ацетоном або за допомогою чарівного олівця для прасок про який ми розповідали вище.

Згадайте шкільні уроки хімії ㅡ розчин ацетону сам по собі добре розчиняє пластик, поліетилен і тонкі шари синтетичної тканини.

Техніка «відчуває» дбайливе поводження і завжди відгукується справною роботою не на один рік. Але прогрес не стоїть на місці, сучасні праски набагато легші по вазі, оснащені системами самоочищення, а ще міцними покриттями, стійкими до подряпин. 

Тому якщо прасування стало тяжким обов’язком, зробіть собі приємність і поміняйте праску на нову. Тим більше, що з Покупоном це недорого і зручно. Великий вибір прасок за вигідними цінами з додатковим кешбеком і доставкою до дверей на нашому сайті.

Діліться в коментарях які ще народні методи чистки прасок ви знаєте і як давно ви оновлювали свій девайс?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *