Все те золото, що блищить: як почистити золоті прикраси

Ви та людина, яка, заходячи в ювелірний магазин, відразу йде до вітрини із золотими прикрасами? Визнаєте тільки золоті браслети, кільця, сережки і ланцюжки, бо це виглядає престижно, статусно і красиво? Тоді напевно ви захочете знати як чистити золото, щоб воно завжди блищало і виглядало беліссімо.

Незважаючи на те, що золото високої проби (не нижче 585) –  досить практичний матеріал, майже не схильний до окислення, вироби з нього теж «старіють», втрачають колишній блиск і сяйво. Рано чи пізно у кожного любителя цього дорогоцінного металу виникає питання як чистити золоті вироби –  з камінням, діамантами або без – в домашніх умовах. Читайте в нашій статті про найефективніші і перевірені способи.

Чому золото потребує чищення?

Саме по собі золото –  один з найбільш інертних хімічних елементів, який не вступає в реакцію з іншими речовинами і не утворює оксиди, тому і зветься благородним металом. Все б нічого, але в той же час золото в чистому вигляді є дуже м’якою речовиною. Для додання йому потрібних властивостей, в першу чергу твердості, в сплав додають інші легуючі елементи: мідь, срібло, залізо, хром, алюміній, нікель. Саме завдяки якості лігатури (сплаву) жовте золото набуває інші відтінки: білий, рожевий, помаранчевий, червоний. Склад і кількість добавок в золоті також впливає на його схильність до окислення, сприяє появі на його поверхні плівки, що робить виріб тьмяним.

Забруднення на золоті

Якщо золоту прикрасу носити постійно, вона «старіє» також внаслідок таких негативних факторів:

  • природні виділення сальних і потових залоз людини;
  • косметичні засоби на шкірі;
  • пил, бруд, нагар, міський смог.

Особливості чистка золота в домашніх умовах

Ще наші бабусі знали безліч нехитрих способів повернути золотій прикрасі блиск, очистити його від тьмяного нальоту. Ці методи, як і раніше успішно застосовують вдома, а в хід йдуть самі звичайні засоби, які напевно знайдуться і у вас.

Відразу поспішаємо звернути вашу увагу на те, що способи почистити золотий виріб з дизайном, доповненим дорогоцінними натуральними і менш цінними штучними камінцями, різняться з тими, що застосовуються для прикрас тільки з благородного металу. Якщо ви вирішили затіяти «велику чистку» свого золотого запасу, відразу слід відокремити ті, що інкрустовані діамантами або іншими каменями.

Золоті прикраси з камінням та без

З обережністю слід ставитися до чищення турецького або італійського золота, купленого без сертифіката. Прикраси виробників з цих країн дуже популярні і їх часто підробляють, тому в хімічному складі і пробі даних прикрас не можна бути впевненим. Більш того, деякі підробки містять дуже мало благородного металу, а значить, реакція сплаву на речовини для очищення, прийнятні для справжнього золота, може бути непередбачуваною.

Звичайно, краще купувати сертифіковані золоті прикраси у перевірених виробників. Придбати золоті кільця з кешбеком без ризику «напоротися» на підробку ви можете на сайті Покупон.

Чистка золотих прикрас без каменів

Почистити золото в домашніх умовах без шкоди для бюджету, не вдаючись до послуг ювеліра, –  річ нехитра і кожному під силу. Яким способом краще скористатися, залежить від походження забруднення і того, наскільки воно в’їлося.

Чистка золотих виробів замочуванням

Метод замочування золота в спеціально приготованих розчинах застосовують для несильних забруднень. Активні інгредієнти, розчинені у воді, реагують з брудним нальотом, залишки якого через деякий час легко видаляються тканинною серветкою. Готують ці прості суміші в посуді, покритому емаллю, або ємності з нержавіючої сталі, на дно стелять серветку (носову хустку) і зверху укладають прикраси для чищення.

Чистка золота методом замочування у розчинах

Ось кілька простих рецептів для замочування:

  • Сольова «ванна»: 3 столові ложки звичайної харчової солі розчинити в склянці окропу, до повного розщеплення кристаликів. Витримуємо золото в розчині кілька годин (оптимально залишити на ніч). До речі, вважається, що крім очищення від забруднень, соляний розчин має властивість нейтралізувати погану енергетику.
  • Розбавлена ​​Гала / Фейрі для посуду або розчин мила: чайну ложку миючого засобу розводимо в склянці води, помішуємо до утворення піни. Занурюємо золото в пінний розчин на 1-2 години. Якщо чистку хочемо зробити швидко, нагріваємо каструльку з мильною рідиною і дорогоцінною річчю на водяній бані, тримаємо на вогні близько 7-8 хвилин. Детальніше про цей метод дивіться відео.
  • Пральний порошок і нашатир –  ще пара дієвих інгредієнтів для замочування: змішуємо в склянці води чайну ложку водного розчину аміаку (він же нашатирний спирт) і столову ложку порошку для прання, виливаємо в каструльку, доводимо до кипіння. Знімаємо ємність з вогню, тримаємо золото в гарячому розчині до охолодження. Детальніше про цей спосіб –  в відео.
  • Мильний розчин з перекисом водню: дві столові ложки перекису розводимо в склянці теплої води, додаємо чайну ложку рідкого мила. Півгодини «купаємо» в пінної ванні золотий ланцюжок з хрестиком, кільце або сережки. Не забуваємо, що прикраси повинні бути без каменів.
  • Содовий розчин і фольга: робимо на дні посудини для замочування золота підкладку з фольги, заливаємо гарячим розчином соди (3 столових ложки на склянку води) і «забуваємо» про нього на кілька годин.
  • Знайома всім кока-кола: залити золоту річ колою, залишити на 1 годину. Кислоти, що містяться в напої з коки і коли, розчиняють наліт, що утворився на золоті. Після цього виникає запитання, чи варто взагалі пити цей напій, навіть час від часу :).
  • Лимонна кислота: в пів-літрах води розчиняємо упаковку лимонної кислоти (100 г), поміщаємо золото, кип’ятимо протягом 10 хвилин.
  • Нашатир, борна кислота, перекис, гель для посуду. Беремо всі інгредієнти по одній чайній ложці, додаємо їх в підігріту воду, все перемішуємо. Розміщуємо в розчин коштовність і залишаємо приблизно на півгодини.

Золото після таких «ванн» виймаємо і полощемо під струменем води, видаляючи залишилася бруд і інгредієнти для чищення. Висушуємо коштовність чистою тканиною, і ефект очевидний: золото засяяло як новеньке!

Промивання золота проточною водою

Полірування прикрас з золота

Полірування виробу з благородного металу за допомогою підручних (іноді дуже несподіваних) матеріалів може бути ефективна, якщо прикраса має не надто складний дизайн. Для того, щоб золото знову блищало, немов нове, можна використовувати:

  • Шматочок оксамитової або повстяної тканини. Методично натираємо прикрасу з золота протягом години (можна розташуватися біля телевізора, щоб не було нудно).
  • Гумка. Відмінно відполірує поверхню золотої речі і допоможе позбутися від нальоту звичайної пилу і бруду.
  • Столовий оцет. Змочуємо шматочок тканини оцтом і чистимо поверхню поки не повернеться блиск.
  • Гігієнічна помада або вазелін. Тканинною серветкою з невеликою кількістю вазеліну / помади натерти поверхню коштовності.
  • Цибулевий сік. Протирати золото серветкою, змоченою в цибульному соку.
  • Суміш пива і яєчного білка. У білок, змішаний з пивом, вмочити тканинну серветку, втирати в виріб масажними рухами приблизно 10 хвилин.
Полірування золотих прикрас

Механічна чистка золота

Досить ефективно чистити золото механічним способом, якщо вжиті до цього заходи не допомогли, і забруднення виявилося занадто сильним. Його потрібно застосовувати акуратно, не перестаратися, щоб не залишати на виробі подряпин. Особливо це стосується білого золота з більш м’яким сплавом.

Отже, механічне чищення золота можна зробити за допомогою:

  • Зубної пасти. Наявні в ній абразивні частинки, пом’якшені вспінюваючими складовими, відмінно борються з оксидною плівкою і нальотом бруду на золоті. При цьому знайдіть зубну щітку з самими м’якими щетинками і дійте акуратно.
  • Прального мила і подрібненої крейди. Мильну стружку змішати з порошком крейди в однаковій пропорції, нанести суміш на ганчірочку, пройтися по виробу натираючими рухами.
  • Крейди і нашатирного спирту. Крейду потовкти до стану порошку, змішати з нашатирем до однорідної маси. Пахнути буде не дуже приємно, зате ефективно. Зубною щіткою або серветкою старанно нанести отриману суміш на виріб, ретельно обробляючи всі ланки і завитки. Для посилення ефекту накрити герметично пакетом, не чіпати 2-3 години, щоб активні речовини встигли розчинити наліт.

Чистимо більш стійкі забруднення на золотих виробах

Коли бруд занадто в’ївся або ви випадково забруднили йодом кільце, ланцюжок або сережки, можна застосувати більш концентровані хімічні реактиви:

  • Оцтова есенція. Стійкі забруднення йодом, який випадково потрапив на кільце або ланцюжок, можна видалити за допомогою однієї з доступних вам кислот, наприклад, оцтовою есенцією (НЕ столовим оцтом, а більш концентрованим розчином 30-80%). При обробці вироби кислотою, дотримуйтесь техніки безпеки (надягніть на руки гумові рукавички і не допускайте потрапляння хімічної речовини в очі). В кінці промийте річ проточною водою.
  • Аміак. Мається на увазі не всім відомий нашатир, а розчин аміаку більш високої концентрації, який продається в аптеці. Нерозбавлений препарат наливають в посудину і занурюють туди прикрасу, яку хочуть очистити. Час процесу чистки варіюється в залежності від сили забруднення: від 1 до декількох годин. Акуратно витягнути золото, промити водою і висушити.
Чищення сильних забруднень на золоті

Якщо ви цікавитеся не тільки питанням чищення своїх старих золотих прикрас, але і хотіли б купити щось новеньке, на сайті Покупон ви можете вигідно придбати ювелірні вироби по акції.

Нюанси догляду за золотими прикрасами з камінням

Дорогоцінні й напівкоштовні, створені природою і рукотворні, камені завжди були супутниками благородного металу в ювелірній справі. Приступаючи до чищення дорогих серцю і гаманцю золотих штучок з камінчиками (діамантами, рубінами, аметистами, топазами), необхідно бути надзвичайно обережними, так як під впливом хімії є ймовірність того, що камінь помутніє, покриється плямами і втратить свою текстуру. А сильні абразиви взагалі чреваті появою подряпин на камені. Для інкрустації золотого виробу камінчиками, особливо дрібними (фіанітів, цирконієм), ювеліри використовують спеціальний клей, який може розчинитися, якщо для боротьби з негарним нальотом на золоті застосовувати агресивні речовини.

Золоті видоби з камінням

Щоб уникнути псування золотих прикрас, доповнених камінням, дотримуйтеся основних правил:

  • Не можна використовувати абразиви (різні пасти, сода).
  • Не можна «купати» прикраса з камінчиками в рідинах, які годяться для чищення золота без каменів (про них ми писали вище).
  • Уникайте взаємодії прикраси з кислотою.
  • Для прикрас з бірюзою протипоказаний контакт з миючими засобами (наприклад, пральним порошком): колір каменя може безповоротно стати тьмяним і бляклим.
  • Смарагд – дуже крихкий мінерал, схильний до утворення тріщин, не переносить перегріву, контакту з водою, ударів. Для виробів з цим каменем неприйнятна ультразвукова чистка.
Чистка золотих прикрас із камінням
  • Не можна, щоб перли взаємодіяв з оцтом –  він їх розчиняє. Краще просто витирати коштовності з перлинами вологою тканиною. Подивіться невелике відео про догляд за виробами з перлами.

Ефективніше і безпечніше всього очищати золоті вироби з каменями м’якою серветкою (можна спеціальної, для оптики), просоченої будь-якою рідиною на спиртовій основі (горілкою, лосьйоном, одеколоном) або розведеним з водою спиртом. Для делікатної чистки також годиться бензин і водний розчин нашатирю або перекис. Детальніше про це –  у відео.

Чистка золотих виробів більш низької проби: 375, 583.

Правила чистки виробів більш низької проби (375, 583) такі ж, як і у золота 585 проби. Єдиний нюанс –  чистити таке золото потрібно частіше, так як в ньому міститься більше добавок, схильних до окислення, ніж чистого дорогоцінного металу. Так, вироби 375 проби, завдяки високого вмісту в них міді і срібла, чорніють (покриваються оксидами) швидше за інших.

Детальніше про методи чищення золота, не виходячи з дому, дивіться відео.

Чистка золота в ювеліра  – коли потрібна допомога професіоналів

Іноді власники золотих прикрас налаштовані серйозно і відчувають себе більш впевнено і спокійно, коли коштовності чистять ювеліри. Особливо якщо почистити потрібно браслет або ланцюжок складних плетінь з безліччю ланок і порожнин або якщо у улюбленого кільця або хрестика складний візерунок. В цьому випадку можна звернутися до майстрів-ювелірів або в ломбард. Там надають послуги з ультразвукової чищенні золота.

Чистять золото ультразвуком дуже просто: в спеціальну ванну з рідиною для очищення поміщають коштовність і включають апарат, який генерує ультразвукові хвилі. Коливання, що створюються в рідини, руйнують забруднення на поверхні прикраси і в недоступних для звичайної чистки місцях, обумовлених дизайном і технікою плетіння. Крім того за допомогою ультразвуку проводиться і дезінфекція ювелірних прикрас.

До речі, професійне чищення золотих прикрас можна робити і у себе вдома. Ультразвукові ванни з кешбеком для домашнього використання ви можете придбати на сайті Покупон.

Отже, ви можете без особливих зусиль і грошових вкладень поліпшити зовнішній вигляд, оновити, повернути сяйво і шик вашим прикрасам із золота. Способів і рецептів для цього безліч. Можливо, у вас є якийсь свій, не менш дієвий, спосіб чистки золотих виробів –  будемо раді почитати про нього в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *