Як навчитися грати в більярд: правила і техніка для початківців

Більярд — цікава і захоплююча розвага, якщо знати, як грати. Але на перший погляд навіть традиційна американка здається складною і непосильною новачкові, не кажучи вже про хардкорний російський аналог. Щоб гра приносила задоволення і успіхи, потрібно осягнути всі її секрети. Їх і розкриє початківцям BlogPokuponTeam на прикладі найпростішого різновида більярда — американського пулу або, як його ще інакше називають, «Вісімка». А щоб теорія підкріплювалася практикою, користуйтеся знижками в кращих більярдних клубах вашого міста від Покупона :)

Читайте:

Що потрібно для гри в більярд

Кий

Стандартна довжина кия (або шафт) в американському більярді ідеальна для новачків — 145 см. Існують і інші в залежності від довжини столу, на якому граєте. Для порівняння в російському більярді кий — 158-164 см, тому він відчутно важче. Впоратися з таким дівчині, навіть якщо вона професійно грає в більярд, не просто. Варіативним буває і наконечник по жорсткості, про що свідчить спеціальна наклейка. На початку середньомягкий буде найоптимальнішим.

Наклейка на наконечнику кия
Наклейка на наконечнику кия

Стіл

Ідеальним вважається більярдний стіл, довжина якого в два рази більше ширини. Цей стандартний показник в американському пулі становить — 215-275 см, з широкими лузами, щоб в них було не складно потрапити.

Стіл для американського більярду
Стіл для американського більярду

У російському більярді стіл, як правило, досягає приблизно 366 см довжини. Але на аматорському рівні допускаються менші. А ось лузи дуже вузькі — щоб в них потрапити потрібна багаторазово натренована точність. Так що не забувайте регулярно практикуватися зі знижками від Покупона в кращих більярдних вашого міста.

Кулі

Для американського пулу потрібно 15 смугастих і зафарбованих куль з парними і непарними цифрами, і одна головна біла куля. З її допомогою проводяться всі прямі удари києм по інших кулях. Суворий російський більярд і тут безжалісний до новачків, адже його кулі більші і важчі.

Трикутник

Цей допоміжний більярдний аксесуар використовується перед початком гри. У нього поміщають всі кольорові кулі з цифрами для швидкої розстановки в правильну стартову трикутну позицію.

Крейда

Профі гравці перед своїм ударом частенько натирають наконечник кия чимось синім в кубічній упаковці. Це спеціальна крейда — необхідна для створення кращого тертя і контролю удару.

Допоміжна опора для кия

Деякі відмінні комбінації ударів часто формуються з вкрай незручних позицій для здійснення удару протягом гри. У таких випадках на виручку гравцям приходить — допоміжна опора для кия. Але з нею теж потрібно навчиться поводитися.

Правила гри в американський пул

Правила американського пулу — найлегший спосіб для «чайників» долучиться до цієї елітної гри. Засвоївши їх, інші види більярду вивчати простіше.

  1. Розставте кулі за допомогою трикутника. За турнірними правилами «Вісімки», чорна куля з цифрою 8 ставиться в центр третього ряду.
  2. Перший гравець розбиває піраміду. Якщо в цей момент він забиває кулю в лузу, то протягом гри буде грати кулями цього типу — смугастими або повними, а противник протилежними. Забивши пару куль різного типу, дозволяється вибрати якими з них будете грати.
  3. Завдання гри — швидше суперника загнати свої кулі в лузи (биток не береться до уваги). Після, туди ж потрібно відправити чорну 8-ку слідом, і закінчити партію.
  4. Серія ударів одного гравця триває, поки він успішно закидає свої кулі в лузи до першого промаху або фолу, потім хід передається наступному гравцеві.
  5. Випадково забиті чужі кулі зараховуються противнику.
  6. Якщо гравець забиває вісімку до того, як разкатав свої кулі по лузах, йому зараховується поразка. Та ж доля його чекає, якщо і биток слідом виявиться в лузі.
  7. Коли биток випадково потрапив в лузу — це вважається фолом. Хід переходить супернику і він отримує право вдарити битком по своїм кулям з будь-якої точки по лінії дому.
  8. Під час прицілювання і удару хоча б одна нога повинна залишатися на підлозі.
  9. Не можна торкатися куль одягом, руками та іншими частинами кия, крім наклейки. Торкнувшись, гравець отримує умовний штраф, який учасники партії обговорюють заздалегідь.

Терміни і поняття

Для американського більярду важливо знати основну термінологію, необхідну для прискорення і спрощення процесу гри.

Биток — куля, за допомогою якої відбуваються всі удари. Це свого роду посередник між києм і кулею-ціллю. В американському більярді це біла куля, в російському — червона.

Розбиття — момент на початку гри, коли перший гравець «розбиває» прицільним ударом піраміду куль, вибудувану трикутником. Верхній шар піраміди повинен стояти на нижній позначці столу (дивіться на картинці).

Фол — ситуація, в якій биток потрапляє в лузу або вилітає зі столу. 

Дім — область на більярдному столі між лінією дому і верхнім бортом (дивіться на зображенні нижче). З центральної точки лінії дому відбувається розбиття.

Розмітка американського більярдного столу
Розмітка американського більярдного столу

Техніка гри

«Це все добре, але як тримати кий?» — запитаєте ви. Правші його основу тримають в правій руці, лівші — в лівій. А порядок дій аналогічний.

Для початку оберіть ціль — кулю свого типу, яку найвірогідніше забити в лузу, виходячи з її положення і битка. Підійдіть до борту столу і прийміть стійке положення, виставивши вперед ліву ногу трохи зігнуту в коліні. Ноги поставте приблизно на ширині плечей. Нахиліться і зіпріться на стіл витягнутою вперед лівою рукою за 15-20 см до битка. Сформуйте відкритий міст — положення кисті для опори кия. Не відриваючи пальці, підніміть долоню від столу, а основу великого пальця щільно притисніть до вказівного. Покладіть кий на верхівку утворивши рогатку, опорну руку зберігаючи нерухомою.

Відкритий міст
Відкритий міст

Професійний більярдисти використовують варіант кистьового упору для кия закритий міст — для кращого контролю під час прицілювання і удару. Кисть з зігнутими пальцями ставиться на бік, вказівний палець розгинається і трохи відводиться в сторону. Верхівка кия лягає на суглоби великого і середнього пальця, А вказівним злегка затискається.

Закритий міст
Закритий міст

Детальніше, як правильно ставити руку в більярді в відео:

Під час замаху переконайтеся, що кий плавно рухається вперед-назад в руці, не йдучи в бік. Прицільтесь в точку на битку (новачкам варто уявити ніби вони б’ють не по битку, а по прицільній кулі) і вдарте з розмахом по ньому. Розрахувавши все правильно, прицільна куля закотиться в лузу по заданій ударом траєкторії, а биток змінить становище на столі для наступного ходу. Пам’ятайте, биток не повинен залетіти в лузу слідом за прицільною кулею, інакше —  фол. Якщо удар не вийшов, не переживайте — це справа практики. А щоб отримати її в потрібній кількості, користуйтеся знижками від Покупона до 40% в кращі більярдні клуби в вашому місті.

Детальніше, як цілитися і зробити прямий удар з зупинкою битка, дивіться на відео.

Прямий удар по рівній лінії — базовий в більярді. Для досягнення перемоги майстер цієї гри застосовує складні геометричні комбінації, щоб загнати в лузи відразу кілька куль. Що і робить її такою захоплюючою!

Як зробити складні удари від борту, через кулю і довгі удари дивіться у відео.

Рекомендації новачкам

  • Не поспішайте робити хід відразу після промаху суперника, коли кулі ще в русі на столі. Дочекайтеся їх повної зупинки.
  • Не турбуйтеся, якщо гра пішла не за вашим планом, ситуація на столі може змінитися в будь-який момент! Думайте не про перемогу, а про правильні і якісні удари.
  • Перед грою зробіть невелику розминку з декількох прицільних ударів по кулях на столі.
  • Огляньте кий перед грою. Він повинен бути рівний, а наклейка на наконечнику — круглою і в міру зношеною.
  • Дослухайтеся до порад майстрів і професіоналів з більярду. На те вони і профі, щоб давати уроки правильної стійки, ударів і стратегій гри.

Деякі поради новачкам від майстрів спорту з гри в більярд.

Більярд — ніколи не вийде з моди. Так що пограти в нього варто і хлопцю, і дівчині. Тим більше партію можна провести удвох, утрьох і покомандно, зібравшись дружньою компанією. А щоб награтися вдосталь, користуйтеся знижками від Покупона і розкажіть про ваш перший досвід на більярді в коментарях :)

2 коментарів
  • Татьяна.

    Это развлечение, моя слабость. Спасибо за столь познавательные видосы, теперь не буду упрямо говорить парню как я правильно держу свой кий ( по своему)..)) В следующий раз постараюсь следовать советам от видео-урока, все таки кое что новенькое для себя узнала.

  • Женечка

    все, теперь точно обыграю мужа в бильярд)))

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *