«Убий його»: як позбутися комарів, мух і мошок

Тепле сонячне літо – це пора, коли ми навстіж відкриваємо будинок зовнішньому світу і все більше часу проводимо на вулиці: в приватному будинку, на дачі, в лісі, на рибалці, водоймах, в походах. Надовго залишаємо навстіж вікна і двері. А чим довше вони відкриті, тим більше дивуємося тому, як багато нових жителів у нас з’являється в квартирі, і тим більше слідів від укусів помічаємо на тілі.

Від комах слід позбавлятися незалежно від того, є вони надокучливими комарами, що не дають нам заснути вночі, або мошками, які роєм літають над продуктами харчування. Ми розповімо як і якими засобами їх краще відлякувати, щоб вони не кусали і трималися від вас подалі.

Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Хімчистка одягу чи ремонт взуття в «Цех»
Бориспіль, Київський Шлях вулиця, 67
-30%
400 грн
279.0 грн
Показати всі
6 акцій

Комарі

Немає жодної людини на Землі, яка б залишився байдужою до цих шкідливих істот. Крім настирливого дзижчання комахи, укус комара може викликати алергію, а місця ураження на шкірі сильно розбухають.

Спочатку давайте з’ясуємо, чому комарі кусають одних людей більше, ніж інших? Багато хто думає, що мішенню стає той, у кого солодша кров. Але це не правда! Комарі реагують на феромони і температуру тіла і частіше нападають на тих, чий запах їм більше імпонує.

комар на нозі
Зібралися на природу? Забудьте про короткі шорти!

9 ефективних рішень як позбутися комарів

1. Протимоскітна сітка на вікна та двері. Це, безумовно, найефективніший спосіб захиститися від комарів і інших комах (навіть самих дрібних) в квартирі або будь-якому іншому приміщенні. Ви ставите вікно на провітрювання або повністю відкриваєте – свіже повітря заходить, а небажані «гості» проникнути не можуть.

Москітні сітки на вікнах
Москітні сітки на вікнах врятують від всіх комах і добре пропускають свіже повітря

2. Спеціальні пристрої для квартир, приватних будинків і громадських закладів.

Сучасні способи захисту від комах виглядають дуже стильно

3. Заведіть в квартирі, на дачі, кімнатні рослини, які не подобаються комасі – лаванда, пеларгонія, мирт або герань.

Герань
Герань – не тільки гарний, але і ефективний відлякувач комарів

4. Скипидар – радикальний, але найефективніший народний засіб, здатний за лічені секунди приспати комарів. Скипидар має помірну токсичність, але вельми небезпечний для людини (його пари можуть подразнювати шкіру, очі, легені, нервову систему). Тому вдаватися до цього методу варто тільки в тому випадку, якщо потрібно позбутися від великого скупчення комах. Просто залиште відкриту баночку зі скипидаром на 15-20 хвилин на підвіконні, і всі комахи зникнуть.

Після «скіпідаротерапіі» приміщення необхідно ретельно провітрити і убезпечити будинок спеціальними пристроями і засобами, які в подальшому будуть відлякувати комарів та мошок. Навіть банальний букет з суцвіть бузини на підвіконні здатний захистити квартиру і будинок від крилатої навали.

вікна
Після використання скипидару обов’язково провітріть приміщення

5. Ароматичні палички і пахучі пластини від комарів в квартирі і на дачі. Дієвий метод і, на жаль, не зовсім безпечний. Перед використанням обов’язково читайте інструкцію на упаковці, не залишайте фумігатор (пристрій для пластин) на ніч, а тільки на чітко вказаний виробником час. Не використовуйте, якщо в будинку є алергіки, вагітні, немовлята і маленькі діти.

6. Уникайте сильних парфумів (особливо квіткових і фруктових ароматів), якщо збираєтеся на природу, в ліс або на рибалку. Це не відноситься до ефірних масел, які є відмінним способом боротьби з комарами.

Принаймні ви можете сміливо відкатати рукава і намазатися аромамаслами або риб’ячим жиром. Особливо ефективними будуть: мигдальне, лимонне, коричне, ванільне, евкаліптова, соснове і кокосове масла. Екстракт чайного дерева добре знімає свербіж і роздратування після укусів.

Натуральні масла
Натуральні масла – допоможуть від багатьох бід, в тому числі і від комарів

Також корисним буде вітамін В. Не очікували? А тим часом вчені довели, що вітамін В змінює запах нашого тіла на той, якого комарі уникають у будь-яку ціну. Це не тільки найбезпечніший спосіб відлякати комах, але і хороший шанс зайвий раз зміцнити організм. Однак тут криється суттєвий недолік – на супер швидкість дії не розраховуйте.

вітамін В
Приймайте вітамін В як ефективний спосіб підтримати здоров’я і відлякати від себе комарину ферму

7. Запах цибулі і оцту – ще один народний засіб, який швидко відлякує жалких і кусючих «кровопивць». Все, що вам потрібно зробити, це покласти нарізану цибулю або поставити миску з оцтом ближче до вікна. Або більш радикальний метод – розтерти розчином оцту тіло. Спосіб дієвий, проте, ви ризикуєте відлякувати не тільки комарів.

8. Найбільш очевидний запобіжний спосіб – надіти одяг з довгими рукавами і захистити ноги. Зверніть увагу на яскраві кольори одягу, комарі їх бояться. Але в той же час, ці кольори будуть залучати інших комах: мух, бджіл або ос.

Літній відпочинок в наметі
Літній відпочинок в наметі, що може бути приємніше

9. Спеціальний спрей. На сьогоднішній день існує маса аерозольних препаратів, призначених для боротьби з літаючими комахами (мухами, комарами, мошками). Зазвичай він наноситься на тіло один раз на добу і, по ідеї, забезпечує спокійний відпочинок без зайвих незручностей. Але чи безпечний цей спрей для дітей? Перед використанням будь-якого препарату рекомендується проконсультуватися з лікарем і детально вивчити інструкцію.

спрей
Користуйтеся тільки перевіреними спреями, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем перед використанням
Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
86 акцій

Оси

Якщо раніше осу можна було зустріти тільки на природі або на вулиці біля бочки з квасом, то зараз ці жалкі комахи все частіше заселяють приміщення. Це досить поширене явище в приватних будинках і на дачі.

Гнізда зустрічаються в старій деревині, в тріщинах стін, на горищах або між балконами. Якщо ви помітили гніздо ос, виникають питання: чого боятися і що робити? Адже їх укус може бути болючим і небезпечним для людей, які страждають алергією на отруту.

осине гніздо
Якщо поруч з будинком виявлено осине гніздо – біжіть!

Оси часто залітають в квартиру на запах їжі або парфумів. Важливо зберігати спокій і не робити різких рухів, щоб не погіршити ситуацію і не спровокувати раптову атаку і укус комахи.

Якщо ви можете стати потенційною жертвою оси, рекомендуємо вчасно вжити превентивних заходів обережності і захисту в будинку.

Але якщо ви помітили осине гніздо поруч з вашим будинком, краще викликати санепідеміологів.

Оса
Осиний укус дуже болісний і, нерідко, небезпечний для здоров’я
Акції
Знижка 40% на спуски на тюбінг-гірках
Київ, Голосіївський проспект, 98/2
-40%
0 грн
15.0 грн
SPA-відпочинок на цілий день у будні у «Вишеград»
Вишгород (Київська область), Спаська вулиця, 25
-68%
1900 грн
599.0 грн
Показати всі
98 акцій

Мухи

Якщо ви вважаєте, що мухи можуть фривольно мешкати тільки в корівнику або в свинарнику, то сильно помиляєтеся. Мухи в квартирі – гірше несподіваного гостя. Вони не тільки порушують наш спокій, коли ми хочемо розслабитися, але і сідають на їжу, залишаючи сліди своєї життєдіяльності. Вони є переносниками багатьох захворювань, які небезпечні для життя людини.

Але як з ними боротися? Щоб уникнути масової появи мух в домашніх умовах, слід використовувати профілактичні методи. Наприклад, допоможуть віконні та дверні сітки від комах, відлякувачі і пастки. 

Крім того, не залишайте фрукти або овочі в тарілках відкритими – накривайте сітками від мух і мошок. Якщо ви живете в приватному будинку, не тримайте воду поруч з вікнами, тому що стояча вода сприяє їх появі і розмноженню.

муха
Від мух ні сховатися, ні втекти

Що допомагає позбутися від мух?

Існує велика кількість народних способів, які швидко дозволяють позбутися від настирливих шкідників. Для цього можна скористатися простими підручними засобами.

1. Домашній спрей. Змішайте рідке мило з водою, потім додайте в розпилювач і розбризкайте по кімнаті. Мухи дуже погано переносять мило, тому зникнуть з вашої обителі негайно. Замість мила ви можете додати в воду звичайний оцет або шампунь.

2. Яблучний оцет. Запах цієї рідини відлякує мух. Пастку ви легко можете змайструвати самі. Для цього налийте невелику кількість оцту в ємність і накрийте фольгою, щоб не було різкого запаху в кімнаті. А в фользі зробіть невеликі отвори.

3. Натуральні трави. Ще один спосіб позбутися від літаючих комах, покласти на підвіконня свіжий базилік або м’яту. Мухам не подобається запах лаванди, тому, щоб позбутися від них, можна взяти натуральне лавандове масло і намочити їм ватні диски.

 Народні методи
Народні методи спрацьовують не завжди, але спробувати варто

4. Прості і сучасні відлякують пристрої.

Мошки

Найчастіше мошки мешкають саме на кухні, так як там знаходяться їх основні смаколики: фрукти, овочі і сміття. Плодові мошки з’являються з нізвідки і відразу ж покривають практично все, з чим стикаються на своєму шляху. Якими засобами захищатися ми зараз розберемо.

Мошки
Мошки буквально обсідають продукти харчування, особливо влітку

1. Ловимо на живця. Покладіть нарізані шматочки фруктів або їх шкірку (наприклад, з яблука) в миску. Потім накрийте її харчовою фольгою і проколіть зубочисткою отвори. Таким чином, мошки будуть злітати, але не зможуть вибратися.

2. Рідина для миття посуду. Змішайте в рівних пропорціях воду, яблучний оцет і рідину для миття посуду. Вилийте це в банку і залиште в кухні на ніч. Вранці в ємності буде повно потонулих мошок. Дуже хорошим буде такий же розчин з додаванням гвоздики.

вода і трохи кухонної гвоздики
Засіб для миття посуду + вода і трохи кухонної гвоздики можуть позбавити від мошок

3. Фен або пилосос. Як би комічно це не виглядало, але проти мошок існує чисто жіночий метод – засмажити їх гарячим потоком повітря з фена або всмоктати пилососом. Правда, в першому випадку ви їх можете просто роздути по всій кімнаті, а в другому – комахи здатні вибиратися з пилососа, якщо їх відразу не витрусити на вулиці.

4. Ментол. Кухонні мошки не переносять запах ментолу, тому для боротьби з ними можна використовувати масла або ароматичні свічки.

Ментол
Ментол не тільки вижене набридливих комах, але і наповнить кімнату приємним ароматом

5. Сучасні пристрої. Якщо домашні методи не спрацюють, ви можете купити готові знищувачі, які ефективно допоможуть позбутися від усіх комах.

Літній відпочинок на лоні природи – на дачі або в поході – може бути зіпсований через настирливих комах. А домашній затишок – через закриті вікна, набридливої ​​мошкари або безсонної ночі через комариного писку і пронизливих укусів. Щоб врятуватися від нежданих літаючих гостей, запасіться засобами захисту заздалегідь.

 Літній відпочинок всією сім'єю
Літній відпочинок всією сім’єю без комах – це прекрасно
Акції
Знижка 40% на спуски на тюбінг-гірках
Київ, Голосіївський проспект, 98/2
-40%
0 грн
15.0 грн
До 3 занять великим тенісом від KAMON Tennis
Київ, Академіка Вернадського бульвар, 32
-50%
440 грн
255.0 грн
Показати всі
72 акцій

А якщо ви вже стали жертвою комахи і місце укусу опухло, можна використовувати засоби від укусів або домашні методи: холодні компреси на основі води з додаванням харчового оцту або соди. Добре допомагає сік лікувального алое, кисломолочні продукти, та компреси на будь-яких спиртних настойках. 

Прогрес не стоїть на місці, і в наступний раз, перед тим як тягнутися до пляшки з оцтом або скипидаром, задумайтеся про придбання того, що знищує комах. Найчастіше сучасні засоби куди ефективніше і безпечніше, ніж будь-які народні способи. Чи згодні?

2 коментарів
  • Ольга

    От мух, мошек и комаров также еще очень хорошо помогает инсектицидная лампа N’oveen IKN-20. На даче я её использую каждое лето и почти не замечаю этих жужжащих тварей.

  • Юрий

    Против мух и мошек внутри помещений очень хорошо действует оконная клеевая ловушка “Vaco”. Каждое лето я с помощью нее борюсь с назойливыми летающими насекомыми. Всем советую!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *