Як і з чим пити текілу: 9 способів для справжнього аміго

Hola всім любителям знаменитого мексиканського напою! У цьому огляді ми розкриємо всі таємниці вживання текіли і розвіємо усталені міфи про популярну тандемну «закуску» — сіль та лайм.

Хапайте ваше сомбреро і сідайте зручніше. Інтерактивна вечірка в стилі «Мехіко» починається!

Кіт з текілою

Кілька фактів про текілу

  • Чи знали ви, що Текіла — це місто в мексиканському штаті Халіско? Саме тут почали виробляти однойменний спиртний напій і вирішили не морочитися з його назвою.      
  • Сировиною для створення текіли служить агава — рослина з сімейства спаржевих. Так-так, вам не почулося! Це не вид кактуса, як багато хто звик думати. Агава дійсно зростає в посушливих районах Мексики і на вигляд схожа на різновид колючого сусіда, але не тут то було. Причому для приготування потрібна тільки 1 з 136 видів агави — блакитна. Але нерідко при виготовленні більш дешевих сортів у виробництві використовують і іншу сировину, наприклад цукровий очерет або маїс.      
Збір блакитної агави
Збір блакитної агави
  • Не кожна пляшка текіли — текіла. За стандартом, який встановив головний регулюючий орган країни по виробництву текіли Tequila Regulatory Council, текілою може називатися тільки той напій, який був зроблений з блакитної агави в штатах Халіско, Тамауліпас, Мічоакан, Гуанахуато і Наярітт. Більш того, до складу цієї текіли входить більше 51% спирту з блакитної агави, а елітною вважається текіла з 100%.      
  • У Мексиці текілу прийнято пити з чарок з товстим денцем. Робиться це для того, щоб текіла не встигла нагрітися в руках дегустатора і залишалася прохолодною.      
  • Мексиканці навіть придумали свято в честь текіли, яке відзначають в однойменному місті цілих 2 тижні: з 29 листопада по 13 грудня.
  • Якщо ви коли-небудь вирішите вирушити на батьківщину мексиканського напою, то не забудьте зазирнути в Національний музей текіли, в якому працюють навчені фахівці — текілеро. Текілеро роками освоюють свою професію, їздять на семінари і курси, а після здають атестаційні іспити. Це вам не хухри-мухри, все серйозно!      
Святкування Дня текіли в Мексиці
Святкування Дня текіли в Мексиці

«Un tequila por favor» або як пити текілу правильно в чистому вигляді

Ви напевно чули про традиційний метод пити текілу з сіллю і лаймом, але чи так її п’ють корінні мексиканці? — Відповідаємо: «Ні!» Мексиканці вважають за краще пити текілу чистою, насолоджуючись кожною ноткою національного напою, що і є першим автентичним способом з нашого списку, а таке доповнення як сіль, лайм або лимон — не більше ніж маркетинговий прийом великих корпорацій з виробництва текіли, які і придумали такий веселий обряд як «Lick, Shoot, Bite!» («Лизни, випий, кусни!»).

Не пийте теплу текілу, будь це голд (золота — з додаванням карамелі) або сільвер (срібна — без добавок). Температура текіли повинна дорівнювати кімнатній або бути злегка охолодженою. Прохолоджуйте текілу в погребі, барній шафі, але бажано не в холодильнику.

Текіла з сіллю, лаймом або лимоном

Це самий простий і доступний спосіб. Попередньо налийте текілу в чарку (традиційно вузьку, високу, з плоским дном і товстими стінками), наріжте лимон або лайм часточками і візьміть одну часточку в ліву руку. Щіпку солі насипте в утворену ямку між вказівним і великим пальцем лівої руки (попередньо можна трохи змочити ямку цитрусом, щоб сіль не спадала і мала більш приємний смак).

Текіла з сіллю і лаймом

Правою рукою беремо чарку з текілою і починаємо всесвітньо відомий ритуал: злизуєм сіль, залпом випиваємо текілу і закушуємо часточкою лайма. Наочно ви можете побачити такий метод на відео:

Текіла з апельсином і корицею

Цей варіант підходить для дівчат, які не готові злизувати сіль і закушувати текілу кислим лаймом.

Метод дуже простий: п’єте текілу і закушуєте часточкою апельсина, щедро посипаною корицею. Можна слідувати класичній технології: злизуйте корицю, пийте текілу, закушуйте апельсином.

Текіла з апельсином та корицею

Текіла і перець чилі

Цей спосіб полягає в тому, щоб перед тим, як випити чарочку текіли вам треба з’їсти невеликий перець чилі. Така ось подача! Гострі відчуття вам гарантовані!

текіла з перцем чілі

Текіла і сангріта

Сангріта — прохолоджувальний безалкогольний мексиканський напій на основі томатного, апельсинового і лаймового соку з додаванням солі і перцю.

Текіла з сангрітой п’ється з двох чарок за такою схемою: робите невеликий ковток сангріти, випиваєте залпом текілу, допиваєте залишок сангріти і закушуйте маленьким шматочком лайма.

Текіла з сангрітой

Складно знайти класичний рецепт сангріти, так як  існує безліч варіацій з різними інгредієнтами, але ми радимо спробувати наступний варіант:

Бандеріта

Бандеріта — це поєднання трьох напоїв: холодної сангріти, текіли і соку лайма. Родзинка в тому, що «бандеріта» в перекладі з іспанської означає «прапорець», а перераховані напої якраз мають кольори національного прапора Мексики.

Бандеріта

Пити ці напої потрібно з трьох чарок в чітко визначеній послідовності, згаданої вище.

Текіла з пивом

І тут в голову приходить знайомий всім напій «Йорж», в якому холодну горілку треба було змішати з пивом, а на ранок ніхто нічого не пам’ятав ;) Нашу версію можна було б назвати «Йорж по-мексиканськи», але в світі прийнято називати такий метод вживання текіли зі світлим пивом «Туман», що теж дає зрозуміти яким буде ефект, якщо переборщити з цим коктейлем.

Найвдалішим співвідношенням пива і текіли прийнято вважати 33 мл текіли на 330 мл пива. Текілу можна просто вилити в келих пива і розмішати зміст, а можна поступити оригінальніше, опустивши чарку з текілою в келих з хмільним напоєм.

Текіла з пивом

Текіла Бум або Рапідо

Екстремальний коктейль, який обожнюють пити на гучних вечірках через ефект швидкого сп’яніння, адже градусів в текілі досить, а газований напій дозволяє швидше потрапити спирту в кров.

Візьміть склянку з товстим дном, серветки, текілу і тонік (можно солодкий напій типу Sprite або 7Up). Змішайте текілу з спрайтом або тоніком в пропорції 1: 1 (кількість тоніка можна регулювати на свій розсуд), накрийте келих серветками або долонею і вдарте кілька разів дном келиха об стіл. Постарайтеся зробите це помірно, але відчутно, щоб зберегти цілісність склянки. Коктейль почне сильно пінитися, а вам потрібно якомога швидше залпом випити вміст до дна.

Як зробити Текілу Бум вам покажуть на цьому відео:

Маргарита

Для приготування цього коктейлю вам знадобиться: текіла, лікер Куантро (Cointreau) або інший апельсиновий лікер, лайм, сіль і лід. Також ви не обійдеться без приладдя для бару, яке можна купити за приємною ціною з хорошим кешбек на Покупоні.

Коктейль з текілою Маргарита

Візьміть келих для коктейлю і шматочком лайма намочіть кромку по колу. У невеликій плоскій тарілочці рівномірно розподіліть сіль і опустіть туди верхню частину келиха так, щоб на кромці утворився гарний кристалічний ободок.

Добре змішайте в шейкері ¾ льоду, три частини текіли, одну частину лікеру і одну частину соку лайма. Вилийте вміст в келих і вуаля!

Наш гайд підійшов до кінця, а ось ваша історія знайомства з такою різнобічною текілою тільки починається. Ольмека, Сауза або Сієрра — обирати і вирішувати вам, чим ви і займетеся, швидше за все, в найближчі вихідні ;)

Хочете спробувати напої з текілою, приготовані професіоналами? Ми підкажемо де можна це зробити з хорошими знижками — кращі пропозиції від барів вашого міста вже на нашому сайті.

А які способи вживання текіли знаєте ви? Який з них сподобався найбільше? Діліться з нами в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *