«До останньої краплі» — як обрати соковижималку
Як правильно обрати собі кухонного напарника по видобутку рідких вітамінів — приклади, факти і розвінчування помилок про «Втрату вітамінів».
Види соковижималок і їх відмінності
Кухонні комбайни для віджиму фруктів і овочів можна розділити на три категорії, залежно від призначення, механізму та функціоналу.
Цитрусова соковижималка
Дуже добре справляється зі завданням видавлювання соку з лимона, апельсина, лаймів, памели і будь-яких інших цитрусових фруктів з м’якоттю всередині. Не підходить для більш твердих і цільних фруктових представників. Має ручну, механічну і електричну версії. Основна перевага в порівнянні з іншими соковижималками — портативність, дешевизна і простота використання.
Ручна цитрусова соковижималка
Невелика пластикова ємність з загостреним пластиковим шпилем для насаджування — ручна цитрусова соковижималка. Недолік: малі обсяги одержуваного соку і прикладаються зусилля, без яких сік не отримати, що перекривається простотою використання. Натиснути, провернути і сік стікає по каналах в ємність.
63 акцій
Механічний цитрусовий соковитискач
Більш просунуті механізовані побратими ручної соковижималки оснащені важільним механізмом, що дозволяє зменшити зусилля. Вжух і стакан соку готовий. Виготовляються із сталі, стійкої до окислення і легко миються.
Електричний цитрусовий соковитискач
Потужність таких приладів стартує від 20 Вт і не перевищує 80 Вт, чого цілком вистачить для скромного завдання вичавлювання соку з м’яких плодів. Чим вище показник потужності, тим швидше електрична соковижималка впорається з великою кількістю фруктів і наповнить склянку соком. Просунуті моделі оснащені функцією реверсу, тобто вичавлюють з плоду все до останньої краплі. Наявність параметра «контроль м’якоті» дозволить відрегулювати, наскільки густий фреш ви хочете отримати.
Обов’язково перевірте, чи є в наявності насадки під розмір плоду: маленькі для лимонів і лаймів, середні під апельсини і великі для грейпфрутів.
Літраж таких моделей не перевищує 1.5 л. Як показує практика, цього достатньо. Свіжовичавлений сік цитрусових швидко окислюється, втрачаючи корисні властивості, і його потрібно випити протягом 6-8 хвилин після приготування. Для вичавки склянки соку на обід для одного вистачить обсягу судини 500- 600 мл, для двох і більше осіб слід брати моделі з резервуаром на 1.2 л.
Краща в своїй категорії — Braun MPZ9
629 акцій
Центробежна соковижималка
Дуже добре справляється з твердими фруктами і овочами: яблука, груші, сливи (без кісточок), виноград, огірки, помідори, морква та інші.
Працює відцентрова соковижималка за принципом подрібнення і сепарування: фрукт подрібнюється в труху, після чого з потертих фруктів вичавлює сік на центрифузі і він стікає в резервуар. Основна позитивна якість — швидкість роботи і здатність обробляти великий обсяг плодів. Відмінний вибір для великої родини і переробки врожаю з грядки, щоб заповнити комору банками домашнього соку на зиму.
Потужність соковижималки — питання відносне, але грошове. Коли вам потрібно змолоти в «Садочок» три десятка кілограм Антонівки в комерційних цілях — беріть агрегат на 1500 Ватт, він цілком впорається з поставленим завданням за годину. На склянку соку з ранку цілком вистачить 250 Вт. З діаметром горловини все просто — 8 сантиметрів ширини і не потрібно витрачати час на скрупульозну нарізку фруктів.
Особливості відцентрових соковижималок
Існує дві комплектації відцентрових соковижималок — циліндрична і конічна. Соковижималки з циліндричним сепаратором добре вичавлюють сік, але вимогливі в догляді — доведеться регулярно їх чистити від макухи під час роботи центрифуги. Конічні — навпаки: віджимають куди менше соку, зате макуха відлітає в контейнер абсолютно автоматично.
Не обійтися і без «Податку на зручність».
Вони галасливі, дуже. Робота двигуна пов’язана з обертанням на швидкостях від 9 тис до 40 тис обертів в хвилину. Як можна догадатися, не тільки шум, але і нагрівання соку стане проблемою.
Розпад вітамінів в центрифужній соковижималці — так?
Однозначної відповіді на питання «Розпадаються вітаміни при віджиманні соку в центрифужній соковижималці?» Немає, все залежить від точки зору.
- Хвилинка роздумів.
Коротко: вище температура = активніше кисень = менше вітамінів в склянці соку. Абсурдно, але факт — кип’ятіння вбиває менше вітамінів, ніж просте окислення.
Детально: ось як все відбувається — чим вище температура рідини, тим швидше молекули розуміють у кого можна віджати зайвий електрон або валентний зв’язок. Валентні зв’язки — вільні підключення для нових молекул. Згідно з правилом Вант-Гоффа — швидкість хімічної реакції зростає в 3 рази при кожному підвищенні на 10 градусів.
На практиці — у соці, температурою 40 градусів, швидкість реакції в 6 разів більше, ніж в 20 градусному продукті віджиму. Активне перемішування збиває весь склад соку в одну кашу, разом з повітрям. Бачили таку пінку, яка утворюється при перемішуванні?
Ось тут і криється проблема — сік дуже добре перемішується разом з повітрям, де є молекули кисню. Кисень (або О2) жадібний до одуріння і окисляє всі, до чого дотягнеться, а якщо температура вище кімнатної — робить це блискуче.
Особливо це стосується тендітних вітамінів. Слід зазначити — вітамін С виживає при 153 градусах, але пасує перед окисленням. Ось і виходить — вітаміни руйнуються в основному за рахунок прискореного окислення.
У своєму роді — це закономірна плата за високу швидкість віджиму. Відзначимо, що проблема вирішувана.
Виробники теж знають про правило Вант-Гоффа і при розробці, оснащують соковижималки захистом від перегріву, що уповільнює окислення. Як результат — сік, вичавлений через центрифужну соковижималку при кімнатній температурі втратить хіба що ⅙ початкового вітамінного складу.
Випити одну чашку соку або почекати пару секунд і перекинути дві — різниці ви не відчуєте, а організм вітамінами поповните.
81 акцій
Краща в своїй категорії відцентрова соковижималка — Philips HR1922.
Шнекова соковижималка
Абсолютно універсальні соковижималки, здатні впоратися з будь-яким продуктом — горіхи, трави, пророщене зерно, імбир, авокадо, маракуйя, ананас. Якщо дивитися в корінь, то шнекові соковижималки — це по суті своїй м’ясорубки, але для фруктів. Спеціальний гвинтовий стрижень передавлює м’якоть, вичавлюючи кожну краплю соку. Макуха спокійно потрапляє в контейнер для збору сміття, який потім можна викинути.
Особливості шнекової соковижималки
Холодний підхід при вичавці соку дозволяє отримати максимум користі і рідини з одного фрукта. Вичавлений холодним методом сік втрачає мінімум вітамінів і може зберігатися в холодильнику до двох днів, зберігаючи свіжість.
Шнекові моделі оснащені спеціальним захистом від перегріву — двигуну доводиться потіти в три, а то й чотири рази більше ніж центрифужній. Ще б пак — годинами молоти «Симиренки» нон-стоп це вам не насіння лузати, тут потрібно силу прикладати.
Бонусом йде «Крапля-стоп», або по простому — стоп-кран для виливання соку, це може бути як повертання сопла вгору, важіль, так і кнопка на панелі.
Однак без ложки дьогтю не обійтися — шнекові моделі повільні. Соковижималки зі сталі прослужать вам довго, контейнера на 0.8 л вистачить для невеликої сім’ї, а потужність в 400 Вт дозволить прискорити процес в кілька разів.
Для ранкового прийому натурального соку досить молотарки на 200 Вт з контейнером на 350 мл. Як і в попередньому варіанті — діаметр горловини від 7 до 8 см забезпечить безперешкодне проходження яблук і овочів без чистки і дрібної нарізки.
Неочевидний плюс — зі шнекової соковижималкою ви зможете готувати пастоподібні десерти, на кшталт сорбета: заморожуєте фрукти, вкидати в горловину і натискаєте «Пуск». На виході буде смачний і корисний десерт без використання цукру.
Кращі в своїй ваговій категорії — Hurom HU-700, Tribest Solostar 4.
Корпус соковижималки — що вибрати
Металеві соковижималки здатні витримати будь-які фрукти і овочі, легко відмиваються від забруднень, проте поступаються у вазі пластиковим аналогам. На них найкраще переганяти тверді фрукти і овочі, отримуючи томатні, морквяні, гарбузові, імбирні, ананасові, мангові соки і фреші.
Давилки з пластикової колбою в свою чергу куди легше за вагою і практичніше в плані миття, однак пластик має властивість забарвлюватися і на них легко утворюються тріщини при падінні або перевантаженнях через занадто твердих фруктів. Використовувати краще для вичавки цитрусових, виноградних, яблучних, грушевих, абрикосових і персикових, ягідних соків і фрешів.
При виборі кращої давилки задайте собі кілька простих запитань:
- Віддаєте перевагу апельсиновому фрешу вранці? Тоді вам краще придбати цитрусницю.
- Любите різноманітність? Візьміть соковижималку шнекового типу — вона універсально вичавить кожну краплю і з фрукта і овоча. З її допомогою можна робити соуси, пасту, джем і навіть десерти з заморожених фруктів.
- Потрібна консервація і перегонка соку в близьких до виробничих масштабах? Відцентрова соковижималка — ваш друг.
- І хочеться, і колеться? Візьміть соковижималку з невеликим баком. Наприклад, деякі малопотужні, але якісні цитрусниці коштують не дорожче 300-400 грн.
- Хочете ну дуууже спритну соковижималку? Шукайте з функцією «Швидкий Віджим» — 60 секунд на літр.
Зроблені в давилці соки значно корисніше і дешевше, ніж їх магазинні аналоги.
Якщо володієте своїм секретом підбору соковижималки — поділіться з читачами в коментарях: Р