Диск завантажено на 100%: чому і що робити?

Трапляється, що комп’ютер чи ноутбук систематично гальмує без явної причини. Часто продуктивність падає через перевантаження диска, яке може трапитися навіть якщо ви не встановлювали ігри або сторонні програми.

У цьому огляді ми розповімо що робити, якщо диск використовується на 100%, і потрібно покращити роботу гаджета.

Як визначити перевантаження?

Легко визначити перевантаження жорсткого диска можна за допомогою диспетчера завдань. Для цього натисніть CTRL + ALT + DELETE і виберіть диспетчер. На вкладці «Процеси» знайдіть розділ «диск» і подивіться, який рівень навантаження показує система. Якщо фізичний диск завантажується на 90-100 відсотків – проблема зрозуміла. Залишається знайти спосіб зменшити завантаженість.

Показник стану диска
Показник стану диска

Вимикаємо проблемні служби

Надійне рішення розвантажити жорсткий диск – це прибрати служби і процеси, які його завантажують. Зайдіть в додаток Windows «Служби» і деактивуйте ті, які найчастіше створюють високу завантаженість.

Windows Search

Розробники Microsoft впровадили в операційну систему програму «Віндовс серч», яка дозволяє знайти втрачений файл лише за його назвою. Іноді ця програма зациклюється і починає безперервно працювати. Як наслідок – постійне навантаження на жорсткий диск.

Програму можна вимкнути. Спочатку відкриваємо командний рядок, затиснувши клавіші «Win + R», і вводимо в порожнє поле «cmd».

Відкриваємо командний рядок, затиснувши клавіші «Win + R», і вводимо в порожнє поле «cmd»

Тепер залишилося ввести NET STOP «Windows Search», як на скріншоті. Далі знову заходимо в меню диспетчера і перевіряємо на несправності. Якщо завантаження фізичного диска мінімальна – проблему усунуто, проте вона може повторитися знову.

Примусове відключення Windows Search
Примусове відключення Windows Search

Якщо диск знову перевантажений, а програма постійно зациклюється в роботі, доведеться змінити тип запуску. Це займе ще трохи часу.

Знову затискаємо пошукову комбінацію «пуск + R» і вводимо services.msc. У відкритому вікні знаходимо «Windows Search». Змінюємо тип запуску на «вимкнено» (це особливо актуально для слабких компів) і обираємо «застосувати». Тепер пошук файлів буде проходити важче, проте проблема з перевантаженням диска може зникнути.

У відкритому вікні знаходимо «Windows Search»
Зміна параметрів Windows Search
Зміна параметрів Windows Search

SuperFetch

Якщо проблема не зникла, у такий самий спосіб перевірте програму SuperFetch. Ця служба потрібна для збільшення швидкодії встановлених програм, але іноді вона чинить шкідливий вплив і перевантажує диск. Що робити? Натискаємо комбінацію «пуск + R» і вводимо в порожнє поле services.msc.

Обираємо програму SuperFetch і змінюємо тип запуску на «вимкнено» – «застосувати».

Вимкнення служби SuperFetch
Вимкнення служби SuperFetch

Проблеми із System.exe

У диспетчері завдань можна побачити процес «system», який сильно вантажить диск і оперативну пам’ять. Багато хто думає, що це вірус, однак це зовсім не так. Systems.exe – виконуваний файл, який забезпечує роботу програм у фоновому режимі.

Вимкнути цю службу неможливо, проте можна змусити її споживати менше ресурсів. Для цього потрібно відмінити фонові завдання, які можуть бути причиною такого надспоживання ресурсів:

  • Вимкнути антивірус (це можна зробити в налаштуваннях самого антивіруса при наявності прав адміністратора).
  • Вимкнути автоматичне оновлення операційної системи Віндовс.
  • Вимкнути стандартні програми Windows.

Щоб вимкнути автоматичне оновлення, зайдіть у вікно служб, як у двох попередніх випадках, обравши команду services.msc. Знаходимо «Центр оновлення Windows», тиснемо правою кнопкою миші, обираємо «властивості» і вимикаємо.

 Знаходимо «Центр оновлення Windows», тиснемо правою кнопкою миші, обираємо «властивості» і вимикаємо
Вимкнення автоматичного оновлення Windows

Вимкнення автоматичного оновлення Windows

Таким же чином відключаємо такі служби:

  • KtmRm
  • Snapchat
  • Агент політики IPsec
  • Клієнт відстеження зв’язків
  • Служба політики діагностики

Ураження вірусами

Якщо навіть ці маніпуляції не допомогли розвантажити диск, слід перевірити комп’ютер на наявність шкідливих програм. Зайдіть в диспетчер задач, де ви перевіряли завантаження процесів. Там розписано цілий графік, який показує використання диска кожним додатком. Якщо якийсь із них займає критично багато пам’яті – його варто видалити.

 Використання диску додатками
Використання диску додатками

Буває й таке, що диспетчер не показує, який саме процес надає високе навантаження на жорсткий диск. Це вірна ознака того, що на комп’ютері або ноутбуці завівся вірус або ж троян. Якщо «винуватець» перевантаження відомий, але не виходить його видалити – те ж саме, комп’ютер потрібно перевірити на антивірусі.

Для цих цілей підходить програма MalwareBytes AntiMalware, яка автоматично просканує файли і видалить всіх «непроханих гостей». Також системі Windows 7, 8, 10 підійдуть такі антивіруси:

  • Avast
  • Eset Nod
  • Dr. Web
  • Kaspersky тощо.

Перевіряємо диск на несправності

Можливо, проблема криється у файловій системі комп’ютера або ноутбука. На щастя, у системі Windows є програма, яка дозволяє не тільки діагностувати проблеми з файловою системою на дисках, а й виправляти їх, – chkdsk.

Натисніть «Win + R» і запустіть cmd. У вікні командного рядку введіть chkdsk C: / F / R. Сканування і виправлення несправностей може тривати деякий час. Після закінчення діагностики перезавантажте комп’ютер і знову за допомогою диспетчера завдань перевірте, чи завантажений диск.

Перевірка файлової системи
Перевірка файлової системи

Все перепробували, а диск все одно працює нестабільно? Проблема може критися в тому, що диск застарів. Що робити? Скопіюйте всі важливі дані на флешку або зовнішній накопичувач і віднесіть диск до зручного вам сервісного центру

Якщо деталь не підлягає ремонту і потребує заміни, ми підкажемо де купити її максимально вигідно. Переходьте за посиланням, щоб вибрати жорсткий диск або інші комплектуючі для комп’ютера та ноутбука з приємним кешбеком.

Якщо залишилися питання – обов’язково пишіть їх у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *