Гемоглобін – симптоми при низькому рівні і як підняти

Відчуваєте незвичайну сонливість, апатію, занепад сил, проблеми із запам’ятовуванням і концентрацією? При найменшому навантаженні з’явилася задишка, турбує запаморочення? Подібні симптоми можуть говорити про брак заліза і низький гемоглобін в крові. Що таке гемоглобін, норми його вмісту, як підняти низькі показники і які продукти ввести в раціон – розбиралася BlogPokuponTeam. Але спочатку рекомендуємо перевірити рівень – завдяки Покупону аналізи крові в провідних лабораторіях вашого міста обійдуться дешевше зі знижкою до 80%. 

Акції
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Показати всі
16 акцій

Читайте в нашій статті:

Що таке гемоглобін, його функції та норми

Гемоглобін (Hgb) – залізомісткий білок в складі еритроцитів (кров’яних клітин крові). Ця життєво важлива речовина бере участь в біохімічних і обмінних процесах організму:

  • Доставляє кисень до тканин. Гемоглобін здатний зв’язувати молекули кисню, а після перенесення до тканин і органів – вивільняти їх. Головна роль в цьому процесі відведена наявності заліза в складі молекули Hgb.
  •  «Підбирає» іони водню і вуглекислий газ, направляючи їх до легеней. Шляхом такого транспортування з тканин виводиться вуглекислота.
Функції гемоглобіну

Норма гемоглобіну в крові залежить від статі і віку людини:

  • чоловіки – від 130 до 160 г/л;
  • жінки – від 120 до 160 г/л;
  • у дітей норми значно відрізняються в залежності від віку дитини: немовлята в перші дні життя – 180-240 г/л, діти до 6 місяців – 115-175 г/л, від півроку до 5 років – 110-140 г/л, з 5 до 12 років – 110-145 г/л, з 12 до 15 років – 115-150 г/л.

Симптоми залізодефіцитної анемії

При залізодефіцит кисень не надходить в клітини в достатній кількості. Недоокислені продукти обміну (по суті – отрута) накопичуються в тканинах і отруюють організм. Тіло обов’язково буде вам сигналізувати про це такими симптомами:

  • Ознаки інтоксикації, які не проходять більше тижня – слабкість, млявість, м’язова стомлюваність.
  • Сонливість. Ви достатньо спите, дотримуючись режиму дня, але при цьому все ж таки відчуваєте нездужання і бажання подрімати годину-другу? Це привід запідозрити знижений Hgb і здати аналізи.
  • Труднощі з концентрацією уваги. Забуваєте про планові справи, не пам’ятаєте, про що хотіли поговорити з колегою або друзями – це тривожний дзвіночок.
  • Задишка. І не тільки коли ви наздоганяєте останню маршрутку або пішки піднімаєтеся на 16-ий поверх, а навіть в спокійному стані. Доповненням цього симптому можуть бути нудота, запаморочення і прискорене серцебиття.  Очевидно, що організму не вистачає кисню.
  • Хворобливі відчуття в тілі, особливо в м’язах спини. Якщо ломота і біль – не ознака застуди, і ви напередодні не розвантажували вагони, і не займалися в спортзалі кілька годин, але вже тривалий час (більше тижня) болить все тіло, рекомендуємо перевірити рівень гемоглобіну. Кисневе голодування в першу чергу зачіпає нервову тканину – а це і є причина «незрозумілих» м’язових болів.
  • Нетримання сечі. За рахунок ураження м’язового каркаса і сфінктерів, розвивається м’язова слабкість при звичайному навантаженні і симптом нетримання сечі. 
  • Холодні кінцівки. Крижані руки і ноги навіть у спеку? Це перша ознака низького гемоглобіну і поганої циркуляції крові. 
  • Ламкість волосся і нігтів.
Слабкість при низькому гемоглобіні
Акції
Обстеження в ендокринолога в «Академія здоров'я»
Київ, Бастіонна вулиця, 3/12
-63%
530 грн
259.0 грн
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Показати всі
2 акцій

Читайте також:
Розшифровка аналізу крові
Як правильно здавати аналізи

Чим небезпечний низький гемоглобін

Помітили у себе симптоми низького гемоглобіну (анемії), але нічого не робите? А даремно. При тривалому перебігу і відсутності терапії анемія має ряд негативних наслідків, серед яких: 

  • Гіпоксія, або кисневе голодування, і зниження життєдіяльності організму, в найбільш важких випадках – гіпоксична кома. 
  • Порушення функцій серцево-судинної системи, застійні явища, розвиток дистрофії міокарда і як наслідок – прогресуюча серцева недостатність. 
  • Навантаження на органи дихання і кровотворення. 
  • Ослаблення імунітету, схильність до частих інфекційних, вірусних захворювань. 
  • Ускладнення з боку нервової системи, депресія
  • Порушення функцій печінки. 
  • Збої менструального циклу у жінок. 

Анемія може бути лише наслідком хвороби внутрішніх органів: самолікування небезпечно для вашого здоров’я. Для точної постановки діагнозу та перед прийомом будь-яких медичних препаратів обов’язково проконсультуйтеся з сімейним лікарем.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Причини зниженого гемоглобіну

Низький гемоглобін не виникає просто так – це лише наслідок можливих більш серйозних причин:

  • Крововтрати: як очевидні (донорство), так і не дуже (наприклад, під час менструального циклу у жінок). Якщо місячні супроводжуються аномально сильними кровотечами (міняти прокладку доводиться щогодини кілька годин поспіль) і тривають довше 7 днів, зверніться за консультацією до гінеколога. Причиною може бути ендометріоз, міома матки або кіста яєчників (в цих випадках порожнини заповнюються кров’ю). У чоловіків серед частих причин крововтрати можуть бути проблеми з органами шлунково-кишкового тракту –  ерозії, грижі, виразки, геморой. Необхідно обстеження гастроентеролога
  • Інфекційні, аутоімунні захворювання. В здоровому організмі еритроцити циркулюють в кровотоці близько 120 днів, потім розпадаються. При наявності інфекції і інших патологій еритроцити живуть менший термін і руйнуються швидше, що тягне за собою зниження рівня гемоглобіну. 
  • Хвороби, що провокують порушення продукції еритроцитів в кістковому мозку: захворювання нирок, білкова недостатність, ендокринні патології, онкологічні захворювання.
  • Порушення всмоктування заліза в кишечнику. 
  • Період вагітності і лактації, коли залізо витрачається не тільки на кровотворення матері, але і на потреби дитини. 
  • Незбалансовані дієти з низьким вмістом вітамінів і мікроелементів. Якщо вирішили сісти на дієту, важливо звернутися до кваліфікованого дієтолога або тренера, який складе індивідуальну програму харчування.
Аналіз крові

Як підняти рівень заліза в крові

Перед тим як «гризти цвяхи», буде правильним здати загальний аналіз крові та перевірити рівень гемоглобіну. Можна записатися на прийом онлайн через Helsi (як це зробити ми писали в окремій статті) і взяти направлення у сімейного лікаря. Якщо його немає – піти на консультацію до терапевта в приватну клініку або відразу скористатися пропозиціями лабораторій.

При перших симптомах залізодефіциту відрегулюйте харчування. Важливо включити в раціон продукти, які допоможуть підвищити гемоглобін. Це реально зробити кожному в домашніх умовах. Якщо лікар діагностує анемію, можливо, дієту доведеться доповнити спеціальними залізо-препаратами.

Раціон при анемії

1. Вживайте продукти харчування, багаті на залізо

У нормі споживання заліза для дорослих на добу становить від 10 до 30 мг. Щоб заповнити добову потребу, рекомендують вживати продукти, що підвищують гемоглобін не тільки при низьких показниках, а й з метою профілактики:

  • Печінка яловича, куряча, свиняча: вміст Fe в 100 г цих продуктів – від 6,9 до 20,2 мг. Крім того, в печінці велика кількість вітаміну А, є мідь, кальцій, магній, натрій, фосфор, цинк та інші мікроелементи.
  • Червоне м’ясо, краще яловичину. Вона багата білком, залізом і допомагає клітинам крові швидко прийти в тонус. Саме брак цих речовин є однією з причин хвороб, пов’язаних з кровотворенням. Вміст Fe в яловичині – 3,6 мг на 100 г (в свинині  – в 2 рази менше, 1,8 мг). Вже через 2 тижні вживання яловичини ви підвищите гемоглобін.
  • Гриби. Вміст заліза на 100 г продукту в грибах сморчках – 12,2 мг, в рижиках – 2,7 мг, у гливах – 1,3 мг, в білих грибах – 0,5 мг, в печерицях – 0,3 мг. Тому, додавайте в щоденний раціон гриби – тушковані, в салаті або як добавку до каші.
  • Халва. У 100 г цих ласощів – 4,5 мг Fe. А це 20% середньої добової норми споживання заліза для дорослої людини.
  • Морепродукти. Про їх корисні властивості можна писати дисертації. Заліза в моллюсках – 6,2 мг, креветках – 1,8 мг. Для щоденного споживання досить 100 г, тому не варто думати, що це дорого. Влаштовуйте собі рибні дні. 2-3 таких дня на тиждень благотворно впливають на рівень гемоглобіну. Цей варіант особливо актуальний для тих, хто категорично відмовляється їсти м’ясо.
  • Морська капуста. І знову дари моря багаті залізом: в 100 г капусти міститься 16 мг мікроелемента. Навіть якщо ви її не любите, додайте 2-3 ложки капусти у денний раціон.
  • Українські яблука Семеренко. Серед інших поширених сортів яблук в них міститься найбільша кількість Fe 93,8-100 мг/кг. Якщо вони кислі для вас, беріть сорт Гольд (66 мг/кг).
  • Гречка. У рослинній їжі заліза менше, ніж у м’ясних і морепродуктах.  Наприклад, у вареній гречці-ядриці – 0,8-1 мг. Тому, бажано вживати її щодня.  Якщо ви не фанат гречаної каші – змішуйте її з печінкою, грибами або морепродуктами.
  • Шпинат, в тому числі заморожений: вміст заліза – 3,8 мг на 100 г. Крім того, шпинат – джерело інших корисних речовин, багатий на вітаміни групи В, А, РР, D2, Е, калій, цинк, магній, кальцій і  інші важливі мікроелементи.
  • Червоні овочі: помідор, болгарський перець – 0,9 і 0,5 мг на 100 г.
  • Гранат. У цьому фрукті, всупереч переконанням багатьох, заліза не так багато  – всього 0,1 мг. Тобто, випиваючи щодня склянку свіжовичавленого соку, ви споживаєте 0,25 мг Fe. Звичайно, якщо є можливість, їжте гранати – в них також містяться цінні амінокислоти і вітамін С. Але істотно підвищити гемоглобін, споживаючи цей фрукт, не вийде.

2. Доповніть меню продуктами з фолієвою кислотою

Вітамін В9 (фолієва кислота) необхідний для забезпечення багатьох процесів в організмі, в тому числі кровотворення. Дефіцит B9 може призвести до недокрів’я – низького вмісту еритроцитів в крові. Фолієву кислоту містить:

  • Листова зелень (салат латук, шпинат), пекінська капуста, спаржа.
  • Боби – квасоля, горох, сочевиця.
  • Яйця (курячі, перепелині).

3. Введіть у раціон їжу із вмістом вітаміну А

Для повноцінного засвоєння організмом заліза, що надходить з їжею, необхідний вітамін А. Тому, при низькому гемоглобіні доповніть дієту такими продуктами:

  • Риб’ячий жир (наприклад, з печінки тріски). Крім вітаміну А, цей продукт містить вітамін D і незамінні жирні кислоти Омега-3.
  • Гарбуз містить багато бета-каротину – провітаміну А. У якості інгредієнта до салату або каші, гарбуз обов’язково має бути присутній у вашому раціоні.  Тільки не забувайте, що бета-каротин ефективно засвоюється тільки при наявності жиру. Тому додавайте в овочеві страви сметану або вершкове масло.
  • Батат або солодка картопля – справжні ласощі, і дуже корисні. Його запікають в шкірці або варять для приготування пюре.
Харчування при анемії

4. Їжте більше вітаміну С

Ще один важливий вітамін, необхідний для правильного засвоєння заліза з продуктів харчування. Багато вітаміну С в:

  • Цитрусових.
  • Ягодах: суниці, ожині, чорній смородині, полуниці, шипшині, ківі.
  • Зелені: селері, м’яті, шпинаті, капусті.

5. Уникайте продуктів, які заважають засвоєнню заліза

Кальцій не дає залозу ефективно засвоюватися. Продукти, багаті на кальцій, слід вживати в невеликих кількостях або окремо від залізовмісних:

  • Кисломолочку – сир, сметану, йогурт, кефір.
  • Сою і соєві продукти.
  • Інжир.

6. Аптечні вітаміни – за потребою

Основним показанням до прийому вітамінів є анемія, тобто той випадок коли коригування харчування недостатньо. Діагноз ставить лікар на підставі загального аналізу крові.

В якості засобів для підняття гемоглобіну вже зарекомендували себе такі препарати, як Сорбифер, Феррогематоген. Для профілактики анемії призначають вітамінні комплекси, що містять залізо, мідь, марганець, вітаміни С, В12, фолієву кислоту і інші компоненти, які помітно поліпшують засвоєння Fe.

Препарати заліза
Для підвищення Hgb є спеціальні препарати

А вам знайомі симптоми зниженого гемоглобіну, стикалися із залізодефіцитом?  Якщо так, то як вам вдалося добитися підвищення показників – діліться в коментарях і будьте здорові :)

4 коментарів
  • Володимир

    Весь час гемоглобін був в межах 130-135. В зимовий період показник став 122.Хоча харчування і поведінка не змінилась.В чому може бути причина?

    • Наталья Лукьяненко

      Доброго дня, Володимире. Зазвичай в зимово-весняний період організм відчуває дифіцит мінералів та мікроелементів, у тому числі заліза та речовин, що допомагають йому засвоїтися. Навіть якщо ви намагаєтеся якісно харчуватися, взимку овочі, фрукти та зелень здебільшого тепличні і містять менше корисних речовин. Показник дещо нижче норми для чоловіків (нижня межа норми 130), але не критично. Якщо гостро відчуваєте симптоми залізодефіциту (сонливість, млявість, задишка), варто звернутися до лікаря та пройти додаткові дослідження. З повагою, БлогПокупон.

  • Наталія

    Скажіть чому на всіх інших сайтах і лікарняних і таких пише що молочні продукти не бажано вживати при низькому гемаглобіні. ХТО БРЕШЕ?

    • Татьяна Софиенко

      Доброго дня, дякуємо за відгук! Ніхто не бреше. Дійсно, споживання молока при низькому гемоглобіні небажане, але й не заборонене. Молоко і кисломолочні продукти, так само як і продукти з хлібних злаків (хліб, пшоняна і пшенична каші, пластівці), бобові (горох, соя), рис, морепродукти, яйця, уповільнюють всмоктування заліза. Проте помірну кількість споживати можна і головне витримувати дозволений проміжок часу між споживанням цих і залізомістких продуктів чи препаратів – не менше двох годин. Щоб надалі не виникало плутанини, ми внесли уточнюючі корективи у статтю.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *