Як вибрати парфуми собі та на подарунок: секрети ідеального аромату

Парфуми можуть чимало розповісти про людину, її характер, смаки, інтереси і навіть соціальний статус – але тільки якщо правильно підібрати аромат. А вибір запаху – це іноді ціле мистецтво! В цьому процесі першорядну роль грають не модні тенденції та тренди, а індивідуальні якості того, кому призначається аромат.

Як вибрати ідеальні жіночі та чоловічі парфуми, яких правил дотримуватися під час вибору «того самого» аромату, яким компонентам віддавати перевагу в залежності від вашого типу шкіри, кольору волосся та віку – про це ми розповімо далі. 

Жінка тримає тестер з ароматом
Акції
Жіноча стрижка з укладкою в «Alena Beauty Salon»
Київ, Леся Курбаса проспект, 18
-50%
350 грн
249.0 грн
Лікування волосся в салоні краси «ES Beauty Bar»
Київ, Бориса Грінченка вулиця, 4
-52%
2500 грн
1199.0 грн
Показати всі
8 акцій

Якими бувають парфуми

Існує кілька різновидів парфумерного продукту, які відрізняються один від одного головним чином за складом, а точніше, за рівнем концентрації олійної есенції, що дає аромат.

  • Парфуми – містять до 20-30% олійної есенції, мають насичений стійкий аромат, випускаються у невеликих красивих пляшечках, нерідко ручної роботи, коштують дорогоі зазвичай продаються в офіційних парфумерних магазинах. Мають стійкість до 5-10 годин. 
  • Парфумована вода – містить до 15-20% олійної есенції, за рівнем стійкості трохи поступаються парфумам (тримаються на тілі близько 4-5 годин), однак висока якість і дещо нижча ціна роблять цей продукт найпопулярнішим у парфумерії.
  • Туалетна вода – містить близько 5-10% олійної есенції, за запахом трохи легша, ніж попередні два види, добре підходить для весняно-літнього сезону завдяки свої ненав’язливості та прозорості. Стійкість подібних ароматів – 2-3 години.
  • Одеколон – містить 3-8% олійної есенції, відрізняється яскравими верхніми нотами, освіжає та бадьорить. Через високий ступінь летючості одеколон можна наносити «хмарою» й на одяг, а не тільки на окремі зони на тілі. За стійкістю він такий самий, як туалетна вода, тобто тримається 2-3 години. 
  • Олійні парфуми – у такому вигляді зазвичай виробляються східні аромати. Їхня особливість полягає у високій концентрації ароматичних олій у поєднанній з базовими та повною відсутністю спирту (до речі, схожа комбінація компонентів зустрічається у дитячих парфумах – виробники ароматів для дітей не використовують в них спирт, оскільки він сушить шкіру). Олійні парфуми мають високий ступінь стійкості – одна крапля може давати аромат, який триматиметься від 10 годин до 3-х діб. 
Набір різних флаконів з коштовними парфумами

Обираємо парфуми

За типом шкіри

Тип шкіри важливий не тільки для визначення ідеально підхожого тонального крему та доглядової косметики для обличчя, але й при виборі парфуму. 

Саме від особливостей вашої шкіри залежить, як буде «звучати» на вас той чи інший аромат і те, чому на комусь запах розкривається так, а на комусь – інакше. Крім того, кожній людині властивий власний унікальний природний запах, і від його поєднання з парфумами багато в чому залежить кінцеве враження від аромату. 

Аромат якісних парфумів чи одеколону завжди складається з трьох складових:

  • Початкові ноти, або «верхні», «головні» – найяскравіший шар запаху, той, що створює перше враження. Його утворюють найлітючіші компоненти, які швидко випаровуються, а тому відразу дають «в ніс». По верхнім нотам не прийнято судити весь аромат, потрібно дати йому хоча б 15 хвилин, аби вивітрилась спиртова віддушка.     
  • Середні ноти, чи «ноти серця» – складають центральну частину ароматної композиції. Вони розкриваються через 15-20 хвилин після нанесення парфумів на шкіру та відрізняються відносною стійкістю: їх можна відчувати ще протягом години-двох.  
  • Нижні, базові ноти – з яких складається той самий ледве уловимий фінальний шлейф, що залишається на вашій шкірі, одязі й волоссі через кілька годин після того, як вивітрилися початкові та середні ноти. Базу аромата складають найстійкіші та найпахучіші компоненти.

Щоб всі ноти правильно розкрились та прозвучали максимально близько до того, як їх замислювали їхні творці, дуже важливо, аби аромат підходив вашій шкірі.

Жінка розпилює на себе парфуми

Деякі парфумери вважають, що для правильного вибору парфуму достатньо визначити ступінь жирності шкіри

  • Суха шкіра: погано утримує запахи, тому на ній добре триматимуться яскраві, насичені аромати – шипрові, східні, солодкі. 
  • Жирна шкіра: добре утримує запахи, посилює їх та робить більш солодкими, тому на неї спеціалісти рекомендують наносити ніжні квіткові та цитрусові аромати.

Більш традиційним та популярним для парфумерії вважається розподіл шкіри на гарячу, холодну та комбіновану.

Гаряча шкіра

Представниці цього типу зазвичай смагляві, добре засмагають, їхня шкіра частіше за все відрізняється щільністю, але може бути й тонкою, чутливою. Через підвищений тиск дівчини та жінки з гарячою шкірою не дуже сприйнятливі до холоду, в них теплі руки та ноги, аромати на їхньому тілі розкриваються швидко й інтенсивно.

Для гарячої шкіри рекомендується віддавати перевагу ароматам з багатою базою та цікавим звучанням фінальних нот: солодким східним (амбра, пачулі, ладан), «гурманським», що імітують запахи їжі, напоїв та делікатесів, медовим (вишня, жимолость, османтус), деревним на кшталт сандалу та кедру.  

Протипоказані власницям гарячої шкіри мускусні, пудрові, інтенсивні квіткові та чоловічі аромати – зазвичай їхнє звучання дуже спотворюється й навіть стає неприємним. 

Жінка розпилює парфуми на зап'ястя

Холодна шкіра

Дам з холодною шкірою можна впізнати по блідості, прохолодним та іноді навіть льодяним рукам, підвищеній чутливості до холоду та нездатності нормально засмагати. На такій шкірі аромат розкривається поступово, а початкові ноти затримуються довше, ніж на 15 хвилин. 

Власниці холодної шкіри можуть сміливо спробувати анімалістичні аромати, яскраві квіткові (троянда, тубероза, жасмин), цитруси, альдегіди, шипри та унісекс – даний тип шкіри трохи приглушує насичені запахи, роблячи їх менш прямолінійшими та різкими.  

А от солодких фруктових ароматів, гурманських запахів шоколаду, ванілі, карамелі та ніжних кольорів «холодним» дівчатам краще уникати, аби не «звучати» пласко та нудно.   

Процес розпилення парфумів на зап'ястя

Комбінована шкіра

Тип, який найбільше часто зустрічається, – комбінований, коли, наприклад, руки та ноги холодніші, ніж груди та живіт, а холод та спека переносяться приблизно однаково. Дівчата комбінованого типу можуть дозволити собі експериментувати з місцями нанесення парфуму: аромати, що підходять холодній шкірі, добре прозвучать на зап’ястях, а парфуми, ідеальні для гарячої шкіри, шикарно розкриються у зоні декольте та на шиї. 

Акції
Манікюр та педикюр з покриттям у «Lina Nails»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 27
-43%
400 грн
269.0 грн
Манікюр та педикюр у студії «Xuxunails Service»
Київ, Новгород-Сіверська вулиця, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Показати всі
17 акцій

За кольором волосся

Можна, звісно, сказати, що взаємозв’язок кольору волосся та аромату дуже суб’єктивний, але навряд чи хтось стане заперечувати, що ваша кольорова гамма завдає тон образу, а отже, визначає ідеально підхожий аромат.

  • Брюнеткам частіше за все пасують насичені східні аромати, сповнені квіткових та пряними нотками: кориця, сандал, лілея, мускус, імбир, жасмин. 
  • Білявкам краще за все підкреслити свою ніжність легкими квітковими чи зеленими ароматами, можна з легкою домішкою цитрусу. Лаванда, фіалка, бергамот з легкою ноткою персика, лимона чи мандарина – ідеальний варіант для власниці світлих локонів.
  • Русявим красуням також слід «носити» легкі аромати: ближче за все їм фужерні зелені або квіткові запахи з домішкою лісної свіжості: дубовий мох, герань, лаванда, розмарин, гіацинт, яловець. 
  • Руді дівчата не повинні боятися сміливих терпких запахів, які посилять образ і додадуть йому нахабних ноток. Деревні, шкіряні, шипрові та пряні східні аромати – ідеальне влучання в образ для тих, кого природа нагородила вогняною шевелюрою. 
Флакон парфумів у руці

За віком

Вибираючи парфуми собі чи на подарунок іншій жінці, важливо враховувати такий важливий момент, як вік. Юній дівчині навряд чи підійде насичений «важкий» аромат, а на зрілій жінці не менш дивно буде «виглядати» легковажний грайливий запах із фруктовими нотками. 

  • До 25 років: вибирайте легкі, ніжні аромати, в яких виразно проступають квіткові, зелені, цитрусові мотиви, чи ж, навпаки, яскраві та соковиті запахи з нальотом східного шарму.
  • 25-35 років: ідеальним вибором для цього віку стане ненав’язливий стриманий парфум, квітковий або шипровий, який підкреслить жіночність та надасть впевненості у собі.
  • 35-45 років: жінци цього віку, як правило, вже багато чого досягли і точно знають, чого бажать, аби відчувати себе щасливими. Цьому періоду пасуватимуть чуттєві, коштовні аромати, котрі обгорнуть свою хазяйку духмяною теплою хмарою.
  • Від 45 років: багатий життєвий досвід дає розуміння переваги якості перед кількістю, тому жінці, котра переступила рубіж своєї власної «осені», пасуватимуть вишукані, стійкі та елегантні аромати, наприклад, альдегідні, що нададуть внутрішній та зовнішній зрілості особливого неповторного шарму.  
Один флакон з парфумами на тлі інших, а також розсипаних квіткових пелюстків

За порою року

Кожа пора року диктує власні правила, і це стосується як вибору одягу, так і косметики та парфумерії. Аби ваш образ був гармонійним, ви не пригортали до себе надто негативну увагу, а ваш аромат не здавався недоречним, вибирайте запах за сезоном.

На зиму, наприклад, гарним варіантом стануть пряні аромати зі спецієвими нотами, котрі додадуть тепла та затишку в морозну холоднечу, або цитрусові, яскраві квіткові та насичені екзотичні запахи, що навіюють думки про літо та теплі країни.

На весну обов’язково слід запастися ніжними квітковими, фруктово-ягідними, зеленими ароматами – інакше кажучи, такими, що асоціюються з весняним оновленням усього живого, освіжаючим лагідним вітерцем та пишним цвітінням дерев, що прокинулись від зимового сна.

Різноманітні флакони з парфумами

Літо – найскладніший час і для тих, хто носить парфуми, і для оточуючих, адже вам напевно знайомі ситуації, коли у спекотний липневий день ви заходите до переповненого громадського транспорту, а там… хтось забув змінити свої улюблені супер-солодкі зимові парфуми на щось більш легке. В літню спеку насичені запахи протипоказані, оскільки набувають задушливого ефекту, а от трав’яні, морські, цитрусові, лісні аромати – те що треба, коли температура на градуснику зашкалює. 

І, нарешті, осінь – сезон насичених запахів з пряними, деревними, терпкими, солодкими, гурманськими нотками. У цієї пори року багата палітра станів природи, погодних умов та кольорів, тож і аромати можна підбирати практично будь-які, в залежності від настрою та планів на день.

Лайфхаки для вдалої покупки парфумів

Аби правильно вибрати парфуми та не жалкувати потім про покупку, важливо дотримуватись кількох простих правил під час візиту до парфумерного бутіку:

  • Збираючись на шопінг, на «одягайте» на себе жодних ароматів, аби вони не викривили ваше сприймання під час пошуків нового ідеального запаху.  
  • Обирайте нові парфуми вдень. У темряві мозок гірше розрізняє запахи, і є ризик заплутатися та отримати помилкове враження.
  • Не пробуйте за один раз надто багато запахів. В ідеалі – не більше трьох-чотирьох, і тільки один з них, найприємніший для вас, можна нанести на зап’ястя.
  • Навіть якщо запах здається вам незрівнянним, не кваптеся викладати гроші. Зробіть аромату тест часом: «примірявши» його, вирушайте на вулицю та влаштуйте собі 20-хвилинну прогулянку, аби запах «сів». Якщо у вас холодний тип шкіри, можливо, вам навіть доведеться ходити так протягом усього дня, перш ніж ви зрозумієте, підходять вам парфуми чи ні.  
Дівчина тестує аромат у магазині парфумерії
Акції
Чоловіча стрижка та корекція бороди у «Липський»
Київ, Мечникова вулиця, 5
-40%
200 грн
129.0 грн
Стрижка, укладка, корекція бороди в «Mr.Colt»
Київ, Левка Лук'яненка вулиця, 21, корпус 14
-40%
550 грн
329.0 грн
Показати всі
28 акцій

Як підібрати аромат чоловікові

Напевно, кожна жінка хоч іноді задається питанням, як обирати парфуми коханому, другу чи просто гарному хлопцю. Правильно підібраний аромат може стати відмінним подарунком для чоловіка, тому дуже важливо підібрати такий запах, щоб він максимально підходив під його характер, інтереси та захоплення.

  • Діловому чоловікові, бізнесмену підійдуть спокійні деревні й трав’яні аромати, котрі підкреслять його амбіційність, наполегливість, цілеспрямованість та витримку: HERMES Terre D`Hermes, Yves Saint Laurent L`Homme Libre, Mont Blanc Legend Night.  
  • Творчим чоловікам з артистичним складом розуму та характеру краще за все дарувати парфуми з теплими запахами та неочікуваними, оригінальними нотками прянощів та східних солодощів: туалетна вода Carolina Herrera The Grand Toure, Paco Rabanne Invictus Intense.
  • Спортивним хлопцям, для яких активний образ життя – друге «я», вибирайте освіжаючі акватичні, морські аромати (Dolce Gabbana Light Blue, LAMBRE City Men) або з яскравими цитрусовими нотами (Lacoste Essential, Chanel Allure Homme Sport).
  • Успішним чоловікам за 35, котрі чимало чого досягли та виглядають еталоном спокою та впевненості у собі, підійдуть класичні запахи із хвойними мотивами  (LAMBRE X) та нотками мускусу (Izyda Eximer). 
  • Образ розкутого сексуального мачо неодмінно доповнять терпкі солодкі аромати з пряними нотами чи шкіряні запахи з легкою квітковою домішкою: La Rive Elegant Man, Valentino Valentino Uomo, Hayari Le Paradis de L Homme.
  • Стильний парубок, що не вилізає з джинсів та модних курток, оцінить універсальні деревні та хвойні аромати з додаванням терпких нот на кшталт гвоздики: La Rive Just On Time, парфумована олія Paco Rabanne 1 Million. 
Чоловік розпилює на себе парфуми на тлі моря

А ви користуєтесь парфумерією? Чи є у вас улюблений аромат, котрий ви не обміняли б на жоден інший? Діліться в коментарях!

4 коментарів
  • Ира

    Раньше хотела скупить все ароматы в магазине,ну или почти все)Однако с возрастом стала очень чувствительна к запахам и поэтому не пользуюсь парфюмом вообще и на других людях переношу с трудом,особенно если человек не пожалел и вылил на себя пол флакона. Мне кажется сейчас очень сложно не подобрать аромат, а выбрать что-то одно из многообразия представленных))

  • Елена

    У меня всегда были трудности с выбором духов, я не знаю чего хочу и как они себя проявят на мне через время) Я могла долго выбирать, принюхиваться, нюхать кофе, чтобы перебить запах, и снова выбирать) в общем тратила много времени в парфюмерном магазине. В итоге подобрала один аромат, который мне действительно нравится и он на мне хорошо проявляется, покупаю его уже года 3) так сказать не промахнусь, проверенно временем) Но что-то уже приелся этот запах и хочется чего-то нового, предстоит снова тяжелый выбор. Прочитав вашу статью, воспользуюсь подсказками и буду ориентироваться на советы. Возможно в этот раз получится быстрее и без непредсказуемых шлейфов. Спасибо.

  • Nesti

    Духи, считаю нужно подбирать под себя, мне лично только сладкий вариант парфюмерии по душе.
    Пользуюсь Carlo Bossi – summer kiss, это крутой аромат, реально насыщенный запах. Посоветую девушкам, которые любят что то очень сладкое с легкой кислинкой. Зимой такой водой пользоваться то что надо.

  • Полина

    Вот я так же покупаю парфюм. Не пшикаюсь ни чем, обязательно иду в магазин днем, больше пяти не нюхаю и если что-то понравилось, пшикаю на себя и ухожу. Если аромат держится и не раздражает в течение хотя бы пары часов – он мой)))

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *