Проблема врослого волосся: як позбутися та запобігти

У гонитві за чистою та гладкою шкірою без волосся як ніколи актуальними стають питання, чому з’являється вросле волосся на тілі, як його прибрати і чи можна від нього позбутися самостійно у домашніх умовах, яким способом депіляції краще користуватися, якщо є схильність до швидкого ущільнення рогового шару шкіри і вростання волосся, і що робити, щоб воно не вростало. Тим більше, вросле волосся може бути не тільки косметологічною, а й дерматологічною проблемою. Давайте розберемося, наскільки це небезпечно і як з цим боротися.

Чому волосся вростає: поширені причини

У 90% випадків поява врослих волосків відбувається після процедур депіляції, а в 10% це спровоковано родовою схильністю до ущільнення рогового шару шкіри, порушенням гормонального фону та наявністю дерматологічних захворювань.

Косметологічні причини

Косметологічний ефект вростання волосся настає у зв’язку з їх неправильним видаленням та відсутністю відповідного догляду за шкірою до і після депіляції.

Гоління

Неправильне видалення волосся 

Під час гоління або депіляції воском видаляється лише видима частина волосся, при цьому цибулини залишаються на колишньому місці, а при регулярному застосуванні одного із таких способів волосся стає тонше, а шкіра, через мікротравми, навпаки, грубішою. У зв’язку з цим тонкому і ослабленому волоску важче пробитися крізь ороговілий шар епідермісу, і по мірі зростання змінюється його напрям всередину шкіри. Крім того, у процесі видалення волосся проти росту уражається волосяний канал, в якому утворюється мікрорубець, травмується волосся нижче рівня епідермісу, що також стає причиною вростання волосся. У таких випадках, щоб запобігти появі вростаючого волосся, досить змінити спосіб депіляції, перейти, наприклад, на шугаринг (видалення з використанням цукрової пасти), лазерну епіляцію або електроепіляцію, а також більш ретельно доглядати за шкірою до і після процедурою. 

Відсутність догляду за шкірою перед депіляцією

Суха і зазадалегідь не підготовлена шкіра перед депіляцією є відмінним середовищем для появи врослого волосся. Тому перед видаленням волосся необхідно обов’язково зробити пілінг або очищення скрабом. Перед депіляцією тіло повинно бути чистим і сухим. Щоб зробити процес видалення волосся комфортним і по можливості безболісним, а також запобігти вростання, рекомендується використовувати спеціальні засоби. На Покупоні ви знайдете велику різноманітність косметичних засобів для депіляції та інших косметологічних процедур з кешбеком, при цьому не тільки отримаєте якісну продукцію, але й вигідно заощадите. Але якщо ви захочете зробити шугарінг або ваксинг у салоні або косметологічному центрі, Покупон підкаже як отримати хорошу знижку у досвідченого майстра шугаринга або майстра ваксинга.

Неправильний догляд за шкірою після депіляції

Після будь-якого виду депіляції пори на шкірі залишаються відкритими деякий час — в цей період тіло особливо потребує зволоження та живлення. Трохи нижче ми поговоримо про способи і засоби зволоження шкіри.

Гормональний фон

Значиму роль в утворенні врослого волосся грає також зміна гормонального фону, яке може бути спровоковано рядом факторів:

  • сплески гормону естрогену на початку менструального циклу;
  • підвищене вироблення гормону під час вагітності; 
  • збільшена кількість естрогену при статевому дозріванні у підлітковому віці;
  • при наявності проблем в ендокринній системі.

Як бачимо, правильне вироблення гормонів відіграє велику роль в організмі людини, а поява вростаючого волосся може бути лише симптомом виникнення серйозних захворювань. Якщо вас насторожила інтенсивна поява врослого волосся на тілі, рекомендуємо пройти діагностичне обстеження у лікаря-ендокринолога зі знижкою. При необхідності здати аналіз на рівень естрогену в крові, Покупон надає комплексний пакет послуг та знижкові сертифікати обстеження жіночого і чоловічого здоров’я.

Дерматологічна патологія

Ще одна можлива причина вростання волосся — псевдофоллікуліт, захворювання, яке виражається порушенням росту волосся на різних частинах тіла. Волосяний фолікул при такій патології не росте назовні, а зростає всередину шкіри, утворюючи запальний процес під шкірою. Найчастіше псевдофоллікуліт розвивається у тих зонах, де волосся часто піддається видаленню — пахви, на лобку, обличчі (найчастіше у чоловіків), в області ніг. У групі ризику захворювання псевдофоллікуліт знаходяться люди, які мають жорстку структуру волосся і суху шкіру (про правила і засоби для зволоження поговоримо трохи пізніше).

Гіперкератоз 

У рідкісних випадках причиною вростання волосся у людей може стати захворювання шкіри гіперкератоз, яке пов’язане з підвищеною швидкістю поділу клітин рогового шару і порушенням процесу їх злущування, що призводить до складнощів під час проростання волосся назовні.

Гіперкератоз
Чутливі ділянки шкіри частіше схильні до наявності врослого волосся

Типи врослого волосся 

З точки зору медицини, врослі волоски не є небезпечними для здоров’я, але можливі наслідки від несвоєчасного або неправильного їх видалення можуть завдати серйозної шкоди вашому тілу. Вростання волосся може дати ускладнення і перерости в пігментацію — шкіра навколо волосяного каналу помітно темніє, і, якщо не діяти, вона перейде на сусідні ділянки. Місце почервоніння може означати занесену інфекцію або запалення. 

Наукової класифікації врослого волосся не існує, але в силу досвіду і спостережень їх ділять на 3 типи:

  • плоске;
  • згорнуте;
  • вростає у шкіру.
Типи врослого волосся
1. Плоский тип. 2. Згорнутий тип. 3. Вростають в шкіру тип.

Плоский тип представляє собою волосся, яке росте під тонким шаром шкіри. Його складно помітити — воно стає помітним на чистій шкірі після епіляції або гоління, тобто після видалення відросло волосся.

Згорнутий тип виглядає як невеликий прищик, темний горбок з точкою всередині, при натисненні або піддіванні голкою якого кінчик волосини виходить назовні і його можна легко прибрати пінцетом. Згорнутий тип також може являти собою гнійні горбки. В такому випадку волосок можна витягувати тільки, коли не буде запалення.

При вростаючомі типі волосок росте назад у шкіру. Причиною може бути неправильне положення волосяного фолікула. Волос у такому випадку створює сприятливе середовище для розвитку запалення у дермі.

Перші ознаки врослого волосся:

  • під шкірою помітний волосок;
  • виникнення шишки або горбка;
  • свербіж у місці вростання;
  • біль та почервоніння;
  • гнійні утворення або дрібні рани;
  • затвердіння у місці вростання.

Проблему врослого волосся не можна пускати на самоплив — з нею потрібно боротися. Далі ми розглянемо які методи видалення врослого волосся існують, а також поговоримо про способи профілактики до і після процедур депіляції та епіляції.

Позбавляємося від врослого волосся в домашніх умовах

Самостійно позбавлятися від врослого волосся можна тільки при відсутності явних ознак запалення, і якщо волосина не глибоко знаходиться. Перед процедурою видалення обов’язково підготуйте шкіру декількома простими способами.

  • Пілінг. Якщо волоски глибоко вросли, пілінг допоможе вам очистити шкіру і видалити верхній шар відмерлих клітин. Найзручніше у домашніх умовах використовувати механічний пілінг готовими косметичними та саморобними засобами. Відмінні готові скраби і пілінги для тіла можна купити у будь-якому магазині, але на Покупоні за це ви ще отримуєте приємний Кешбек та витрачаєте його на наступні покупки. А найкращі рецепти саморобних скрабів і пілінгів для тіла ви можете підглянути у нашому окремому огляді. Отже, приймаючи душ і розпарюючи таким чином тіло, нанесіть на шкіру скраб і помасажуйте ніжними круговими рухами 2-3 хвилини, бажано підібрати препарат з позначкою «від врослого волосся» або з наявністю лимона у складі, тому що лимонний сік сприяє відділенню кореня волосся від шкіри. Глибокий вплив на шкіру надає саліцилова і гліколева кислота — вона розпушує верхній ороговілий шар шкіри. Кислотний пілінг дуже ефективний при наявності запалення в місці вростання. Останні два засоби використовують не тільки у боротьбі з горе-волосками, а й з різними шкірними захворюваннями.
Пілінг
Пілінг правильно підготує шкіру перед видаленням врослого волосся

М’яко та ефективно впливає на шкіру суміш гліцерину і аспірину в пропорціях 1: 1, яку наносять на шкіру на 10 хвилин. Отриманий засіб відмінно пом’якшує ороговілий шар, і вдається легко витягнути врослий волосок.

Процедуру пілінгу рекомендують робити як безпосередньо перед самою депіляцією (до шугаринга, ваксинга, застосування епілятора), так і через деякий час після неї у якості профілактики вростання та запалення.

Чудово доповнюють пілінг у домашніх умовах SPA-програми у салонах краси, куди входить і скраб тіла. А Покупон робить це доступним завдяки нереальним знижкам на комплекс спа-процедури у кращих салонах краси вашого міста.

  • Теплий компрес. Щоб процедура вилучення врослого волосся була менш болючою, розпарте уражене місце: змочіть рушник у теплій воді, при наявності додайте кілька крапель будь-якого ефірного масла та прикладіть до врослого волоска на 3-5 хвилин. Після цієї процедури пори відкриються і боротися з вросшим волоссям буде набагато простіше.
Теплий компрес
Теплий компрес з ефірними маслами підготує до видалення врослого волосся

Повторюйте процедури до тих пір, поки кінчик волосини не покажеться назовні. Після правильної підготовки приступайте безпосередньо до видалення. Це можна зробити 2-ма способами.

  • Видалення пінцетом. Перед проведенням процедури обробіть пінцет, руки і запалену ділянку дезинфікуючим засобом, щоб уникнути попадання інфекції, наприклад, хлоргексидином. Постарайтеся гострим кінчиком пінцета захопити волосок якомога ближче до основи і повільно витягнути. Пам’ятайте, що при різкому русі ви можете перекусити стрижень волосини, і доведеться чекати поки він відросте знову.
Видалення волосся пінцетом
Видалення пінцетом потрібно здійснювати тільки при відсутності запалення

Найскладніше позбутися врослого волосся в області пахв, так як там дуже тонка шкіра, яка через постійне використання дезодорантів дуже схильна до подразнення. 

  • Видалення за допомогою голки. Спосіб підходить у тих випадках, коли волосинка міцно вросла, і кінчик знаходиться глибоко під шкірою. Потрібно акуратно підчепити голкою досягаючу ділянку волоса і витягнути його назовні. Прибрати волосок потрібно акуратно. Ні в якому разі не розколупувати місце, де вростає волосок. Пам’ятайте, що голка повинна бути продезінфікована. Далі видаляєте волосся за допомогою пінцета, як описувалося вище.
Видалення волосся голкою
Перед використанням голки обов’язково продезінфікуйте її

Після видалення волоска, відразу обробіть шкіру дезинфікуючим засобом, це допоможе запобігти можливому запаленню. Домашні методи не гарантують того, що волосся не виросте знову у тому ж місці, і не буде потрібна повторна процедура. Тому косметологи рекомендують у проміжках між депіляціями використовувати для профілактики засоби проти вростання волосся.

Позбавлення від врослого волосся апаратними методами

Лазерна епіляція

Безболісний сучасний метод боротьби з небажаним волоссям — це лазерне видалення. Суть методу полягає в тому, що лазер діє безпосередньо на знищення всього волосся з коренем, а не його верхньої частини. Це виключає ризик появи врослого волосся. Шкіра при лазерній епіляції не пошкоджується. Плюсом цього методу є видалення без шрамів волосся на обличчі, особливо в області брів, а також на грудях і ореолах сосків. Ріст волосся після лазерної епіляції триватиме, але не так інтенсивно, у меншій кількості, до повного зникнення. Але якщо ви націлені пройти повний комплекс лазерної епіляції, тоді Покупон надасть вам знижки у найкращі салони. Детальніше про види депіляції читайте у нашій статті.

Лазерна епіляція
Лазерна епіляція – ефективне рішення у боротьбі з вросшим волоссям

Важливо знати! Лазерне видалення волосся протипоказано людям з цукровим діабетом, онкологічними захворюваннями, у період вагітності і при наявності засмаги.

Електроепіляція

Другий за популярністю метод видалення врослого волосся після лазерної терапії, проте не менш ефективний. Суть електроепіляції полягає у тому, що у волосяний фолікул вводиться тонкий електрод у формі голки, за допомогою якого відбувається подача електричного струму, в результаті чого він швидко руйнується і волосся перестає рости.

Електроепіляція
Електроепіляція допоможе ефективно боротися з вросшими волоссям

Важливо розуміти, що позбавлення від врослого волосся в домашніх умовах і салонні процедури проводяться тільки при відсутності запалень та нагноєнь у проблемному місці.

Що робити у разі запалення або інфекції?

В першу чергу зволоження тіла потрібно ввести у щоденний догляд абсолютно всім, щоб уникнути не тільки некомфортної сухості шкіри, але й запалень на місці врослого волосся. Але якщо ви вже помітили у себе запалення або гнійне утворення на місці врослого волосся, вам допоможе левомеколь-гель, іхтіолова мазь або настоянка календули — засоби мають ефективний вплив на ранніх стадіях процесу. Як антисептик при обробці свіжих ран застосовуйте масло чайного дерева. Його можна використовувати також для профілактики, додавши пару крапель олії у зволожуючий крем або лосьйон для тіла. А придбати незамінне масло чайного дерева, і якісну косметику по догляду за тілом з кешбеком, можна на Покупоні. Але якщо проблема тотальна, не займайтеся самолікуванням і звертайтеся до лікаря.

У яких випадках звертатися до лікаря?

У тому випадку, якщо новоутворення не проходить протягом 5-7 днів, область ураження збільшується, шишка, якщо є, більшає, а біль посилюється — вам терміново потрібна медична консультація, можливо буде потрібно серйозне лікування, у зв’язку з цим Покупон допоможе підібрати досвідченого лікаря-дерматолога

При наявності ускладнень зверніться до лікаря
При наявності ускладнень – не зволікайте і зверніться до лікаря

Профілактика врослого волосся 

Щоб уникнути врослого волосся та його наслідків, робіть профілактику до його появи. Ось прості правила, які ви зможете виконувати самостійно в домашніх умовах:

  • Щоб волосся не вростало, перед процедурою епіляції і депіляції приймайте теплий душ, користуючись жорсткою мочалкою, щоб видалити сухий епітелій.
  • Намагайтеся частіше відвідувати баню та сауну — так шкіра очищається, відкриваються пори і виводяться шкідливі речовини з організму. Якщо ви хочете отримати корисний оздоровчий відпочинок за прийнятними цінами, Покупон допоможе з вибором лазні і сауни на будь-який смак. 
  • Якщо у вас є схильність до вростання волосся, при виборі депіляції віддайте перевагу шугарінгу та лазерній епіляції, ніж видаленню воском. 
  • Робіть пілінг та скрабування не рідше 2-х разів на тиждень — так ви очистите шкіру та видалите з неї бруд, який скопився та омертвілі клітини. 
  • Щодня зволожуйте шкіру, особливо після душу — шкіра стає пересушеною і волоскам складніше пробиватися. Для цього використовуйте масло, лосьйон, вершки або сироватку для зволоження тіла. Якісні засоби по догляду за тілом можна придбати на Покупоні, а також отримати кешбек від придбаної продукції. 
  • Використовуйте профілактичні засоби проти вростання волосся.
  • Засоби для видалення волосся в домашніх умовах повинні бути якісними і підібраними під тип вашої шкіри, особливо якщо вона чутлива.
  • Щоб уникнути слідів вростання волосся під пахвами, у паху, на руках, на животі, в області ніг, лобка мінімізуйте фізичне тертя одягу — замініть тісний одяг на вільний і комфортний, а тісну синтетичну білизну — на безшовну. 

Вросле волосся — це часто естетична, але іноді і більш серйозна проблема, за якою потрібно стежити, тому не забувайте постійно доглядати за своїм тілом і спостерігати за своїм здоров’ям. Чи часто стикаєтеся з проблемою врослого волосся? Яким методами боротьби з вросшим волоссям віддаєте перевагу? Якщо у вас залишилися питання — пишіть у коментарях, із задоволенням відповімо.

4 коментарів
  • Алиса

    После эпиляции воском, или шугаринга вросшие волосы-обычное дело. Ничего страшного в этом нет, главное после эпиляции, да и в принципе сделать обязательной процедуру скрабирования. Тогда волоски будут меньше врстать.А с уже имеющимися и правда легко справиться пинцетом, иногда и без него просто удалить.

  • Софья

    У меня проблема волосатости на ногах всегда была актуальна, особенно в подростковом возрасте, и когда появился шугаринг – это было спасение. Однако в долгих поездках или при сильной загрузке на работе не всегда успевала записаться или сходить к мастеру. И купила себе эпилятор электрический. И тут началось! Волос стали жутко врастать, особенно на коленях. А у меня еще кожа тонкая, светлая, а волос темный и жесткий – все видно. Приходилось постоянно скрабировать и пинцетом вытаскивать их. Потом перешла на лазерку и забыла о вросших волосах на ногах совсем. Да и вообще забыла о волосах на ногах). Больше не растут. Так что метод эпиляции очень зависит на врастание волоса.

  • Anna

    Интересная статья, я уже успела столкнутся с этой проблемой, как вросшие волосы, часто после бритья. Но еще не зная что есть по этому поводу советы в интернете я действовала способом который сама придумала, а затем нашла похожие статьи уже инете. Вообще лучше всего удаляются вросшие волосы щипцами, если предварительно пропарить кожу горячей водой и эта процедура совсем не болезненная.

  • Лиза

    Раньше часто сталкивалась с этим. Особой проблемы не вижу, решается довольно быстро. Ну, конечно, профилактика важна, считаю достаточно хорошей мочалки со скрабирующим эффектом и все будет отлично)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *