Цікаві місця Києва для прогулянок, екскурсій та побачень

Київ – яскраве та багатогранне місто, повне цікавого для туристів та киян. BlogPokuponTeam зібрав найкрасивіші та найнезвичайніші місця столиці, де варто побувати – погуляти з дітьми, сходити з дівчиною на побачення, подивитися секретні локації, посидіти в кафе чи влаштувати прикольний фотосет.

Акції
Виїзна фотосесія від Max photo_kiev
Весь Київ
-55%
1800 грн
799 грн
Показати всі
17 акцій

Незвичайні місця, де варто побувати

Щоб вивчити Київ до найдрібніших деталей, мало прогулятися Подолом і Маріїнкою. Часто найцікавіше приховане від очей і таїться у вузьких вуличках, таємних двориках, лісових хащах і секретних місцях… Подібні ідеї для прогулянок сподобаються індустріалам та любителям екстриму.

Зелений театр

Зелений театр – цікаве місце для прогулянки
Зеленый театр у Києві
Зелений театр у Києві – місце, яке варто відвідати

Побудований для зміцнення Печерської фортеці наприкінці XVIII ст. Мав дві стіни з внутрішніми галереями, збройовими та артилерійськими бійницями. Пізніше використовувався як склад та водокачка. Після Другої світової війни тут було облаштовано парк атракціонів, кінозал та амфітеатр на 4000 місць. Після того, як втратив популярність, був реставрований у 2011 році і зараз використовується як літній клуб і концертний майданчик просто неба.

Адреса: Паркова дорога, 2

Лисогірський форт

Лисогірський форт – потаємні незвичайні місця у Києві

Був частиною Київської фортеці, яка за планом XVIII століття мала включати 24 оборонні споруди. Для такої глобальної забудови потрібна була територія і планувалася вирубка лісів та садів, руйнування житлових будинків. Кияни стали на захист міста та своїх садиб, і будівництво припинилося. 

Окрім величезної фортеці на Лисій горі знаходяться тунелі, бастіони, порохові склади, в’язниця та шибениця. Сюди з Косого Капоніра привозили до страти державних злочинців. Поруч із залишками фортечних стін на самій вершині гори можна знайти капище з язичницькими тотемами, жертвенником та скрученою старою сосною, яка використовується донині.

GPS-координати Лисої гори: 50°23’39.8″N 30°33’09.2″E

Щекавиця

Відома всім Замкова гора на Подолі – Щекавиця

Відома всім Замкова гора на Подолі – не єдина вершина, звідки відкривається неймовірний краєвид. Неподалік розташована ще одна – гора Щекавиця. Вона названа на честь одного із засновників Києва, Щека. А в «Повісті минулих літ» сказано, що саме тут поховано Віщого Олега.

Щоб піднятися на гору, треба докласти зусиль, але воно того варте – панорама Подолу особливо прекрасна на світанку.

GPS координати: 50.4671515,30.5036945

Акції
До 2 години прокату квадроциклів від «Kvadro_bro»
Бровари (Київська область), Молодіжна вулиця, 6
-25%
1200 грн
899.0 грн
До 2 годин прокату квадроциклів від «Wild Kvadro»
Зазим'я (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
9 акцій

Красиві будинки в затишних вуличках Києва

У Києві безліч красивих будинків та інших споруд, збудованих іменитими архітекторами. Особливо увагу привертають споруди кінця XIX століття, які вціліли після окупації Києва під час Другої світової війни. Кожен киянин знає, де знаходиться Оперний театр, Будинок з Химерами чи Червоний корпус університету ім. Шевченка. Але є будинки з дивовижними історіями, загублені серед інших будівель, але які однозначно не можна оминути.

Замок барона

Замок Барона – цікаве місце у Києві

Чудернацький замок із горгульями на фасаді був збудований поміщиком Михайлом Підгірським під час «будівельної лихоманки» у Києві. Перші поверхи пан Підгірський здавав в оренду, а згодом продав. Ніхто з наступних власників у будинку не жив. Натомість тут функціонували у різний час кондитерська, кінотеатр німого кіно, редакція газети та пекарня. Після революції будинок перетворили на комунальні квартири. Зараз будівля порожня і готується до реконструкції.

Адреса: вул. Ярославів Вал, 1.

Будинок «Плачучої вдови»

Прогулянка містом Київ і будинок Плачущої вдови

Будинок був збудований для полтавського купця Сергія Аршавського, на будівництво якого той витратив усі свої заощадження і невдовзі продав будинок Товію Апштейну. Легенди пов’язують обличчя жінки на фасаді з дружиною Товія – Грунею Йосипівною. 

Нібито після смерті чоловіка Груня заглибилася в містику та окультні науки та навчилася розмовляти з духом чоловіка, стоячи на балконі. Коли жінка вмирала, вона попросила скульпторів розмістити на фасаді її обличчя, щоб дух не подумав, що вона його покинула. Скульптура зроблена в такий спосіб, що під час дощу здається, що по її щоках течуть сльози.

Адреса: вул. Лютеранська, 23.

Арабський дім

Арабський дім – будівля, яку можна побачити на прогулянці центром Києва

Будинок в арабському стилі збудував на замовлення родини Ковалевських київський архітектор Павло Альошин. Оригінальне рішення з круглою вежею дало змогу об’єднати два фасади кутового будинку, без гострих кутів. У вежі знаходилася репетиційна зала оркестру, на першому поверсі – більярдна бібліотека, дзеркальна кімната, хол та купе.

Ідея дизайну будинку навіяна місцем знайомства Ковалевських. Зустрівшись у поїзді подружжя захотіло відтворити таке ж атмосферне місце у себе вдома. На фасаді будівлі архітектор увічнив і себе, правда у вигляді зображення кота з фірмовими вусами Альошина. Ковалевські пожили у будинку недовго, оскільки змушені були емігрувати через революцію.

Адреса: вул. Пилипа Орлика, 1/15.

Акції
Знижка до 55% на прокат велосипедів у «Veliki.ua»
Київ, Муромець парк
-55%
0 грн
15.0 грн
Знижка 50% на прокат велосипедів від «PowerBikes»
Нові Петрівці (Київська область), Івана Франка вулиця
-50%
0 грн
25 грн
Показати всі
4 акцій

Шоколадний будиночок

Шоколадний будиночок у центрі Києва

Через дорогу від арабського будинку можна побачити незвичайну будівлю, яка була побудована для купця Семена Могильцева – «Шоколадний будиночок». Зовні споруда виглядала без особливої вичурності, тільки коричневі фасади подарували їй звання «шоколадної». Однак, всередині гостей вражає розпис у різних стилях, ліпнина, ковані поручні та вітражі з ірисами на вікнах.

З приходом радянської влади тут розташувався центральний РАГС, але пізніше його перенесли до нової будівлі біля Повітрофлотського мосту. Довгий час все приголомшливе оздоблення палацу занепадало і руйнувалося. Наразі будівля реставрується і тут планують зробити масштабну картинну галерею. Відвідувачі вже можуть на власні очі побачити кілька відреставрованих кімнат.

Адреса: вул. Шовковична, 17.

Будинок Ікскюль-Гільденбанда

Замок Ікскюль-Гільденбанда у Києві – варто сходити подивитися

Поруч із Шоколадним будинком знаходиться пам’ятка історії та архітектури – приголомшливий замок Гільденбанда, збудований у 1902 році. Маєток виконаний у неоготичному стилі, складається із шести 5-7 кімнатних квартир. Через арку можна потрапити на внутрішній двір, призначений на той час для стайні та сараю.

Адреса: вул. Шовковична, 19.

Будинок-колодязь

Будинок-колодязь – цікаве місце, яке варто відвідати

Якщо прогулятися вулицею Костьольною, то нічого незвичайного ви не помітите. Щоб знайти найоригінальніший двір-колодязь у Києві, потрібно підійти до будинку з двору. Між стінами ви побачите вузький прохід не більше півметра завширшки — це єдиний просвіт у колодязі. Якщо заглянути всередину, ви побачите напівкруглі стіни будинку та вікна, що дивляться один проти одного. Наразі мешканці закрили прохід гратами, рятуючись від мародерів, але побачити незвичайне архітектурне рішення можна, не заходячи у двір.

Адреса: вул. Костьольна, 8.

Велика київська стіна або «Будинок-полукружка»

Велика київська стіна або «Дім-напівкухоль» – чудове місце для прогулянки

Незвичайний та один із найдовших будинків знаходиться у Дніпровському районі столиці. Але свою популярність він здобув не завдяки масштабам будівлі, а через красивий зелений виноград «вічі», який обвиває дім до 10-го поверху, створюючи живу квітучу стіну і тим самим класну локацію для вуличного фотосету.

Адреса: Андрія Малишка вулиця, 3.

Секретні сквери та парки

Якщо Маріїнський парк, Парк слави і Труханів острів вже вивчені вздовж і впоперек, і ви думаєте, куди ще можна піти з дівчиною або хлопцем, пропонуємо вашій увазі кілька тихих містечок для романтичних побачень.

Сквер із пеліканами

Сквер з пеліканами у Києві для побачення з дівчиною

Закоханих пеліканів, що сидять на високих колонах один навпроти одного, можна знайти у сквері на вул. Лютеранській, 7. Раніше внизу під скульптурами птахів був фонтан, і хоч він не працює, пеліканів доглядають. Аналогічну композицію можна знайти у дворі на вул. Великій Васильківській, 12.

Сонячний годинник Києво-Могилянської академії

Сонячний годинник Києво-Могилянської академії – цікаве місце у Києві

Незвичайний пам’ятник науки кінця XVIII століття розташований посеред внутрішнього двору колишнього Братського Богоявленського монастиря між братськими келями та трапезною на вулиці Григорія Сковороди, 2.

Приходити сюди треба у сонячну погоду, тільки тоді годинник і працює.

Секретні сходи з альпійською гіркою

Секретні сходи з альпійською гіркою у Києві

По вулиці Банковій, де знаходиться Адміністрація Президента України, є прохід мальовничими сходами, що йдуть вздовж альпійської гірки та Будинку з химерами від площі Івана Франка до Адміністрації Президента.

Акції
Знижка на кінні прогулянки від клубу «Скіф»
Київ, Долобецький острів
-51%
800 грн
69.0 грн
Знижка на кінні прогулянки від клубу «Скіф»
Київ, Долобецький острів
-51%
880 грн
85.0 грн
Показати всі
6 акцій

Сквер Гейдара Алієва та Ар-Рахма

Сквер Гейдара Алієва і Ар-Рахма – романтичне місце для прогулянок і побачень
Сквер Гейдара Алієва та Ар-Рахма у Києві

Поруч із посольством Республіки Азербайджан на вул. Глибочицькій, 24, з ініціативи азербайджанської нафтової компанії «SOCAR» було споруджено сквер на честь шанованого в Азербайджані політика. Фруктові дерева, квітучі чагарники, лавочки, кам’яна стіна з приголомшливою мозаїкою та фонтан — тут забуваєш про сусідство з галасливою вулицею, що веде на Поділ. Особливо красиво сквер виглядає вночі, коли включають підсвічування. На паралельній вулиці — Лук’янівській — розташована найбільша у Києві мечеть Ар-Рахма, а поряд з нею – чудовий оглядовий майданчик з видом на Поділ та Дніпро.

Сад каміння

Сад каміння – романтичне місце для прогулянок та побачень

Сад каміння — найтихіше місце на Оболонській набережній. Він віддалений від найгучнішої частини пляжу, тому тут можна відпочити в тіні дерев у тиші. З’явився 2011 року, наприкінці набережної, майже під Північним мостом. Налічує понад 10 незвичайних кам’яних та кованих скульптур, 24 кам’яні колони, лавочки та оригінальний фонтан. GPS-координати, де розташований незвичайний сад: 50°29’28.4″N 30°31’42.9″E

Сквер київських інтелігентів

Прогулянки Пейзажною алеєю у Києві

Один із авторів композицій на Пейзажній алеї Костянтин Скритуцький реалізував ще один проект. На перетині вулиць Олеся Гончара та Великої Житомирської розташований звичайний, на перший погляд, сквер. Однак його прикраса — чотири скульптури птахів, які втілюють головні риси характеру вимираючої інтелігенції. Ворон – мудрість, Сова – науковий підхід, Зимородок – скромність, а Горобець – бунтарство. Двори в центрі Києва таять багато сюрпризів і один із них – поряд із сквером.

Потайний будинок з воронами у Києві

У дворі будинку на вулиці Рейтарській, 9, можна побачити клітку зі справжніми ручними воронами, які мешкають тут вже кілька років. Місцевий житель врятував їх ще пташенятами, а потім не ризикнув випускати ненавчених птахів і збудував для них вольєр.

Алея закоханих

Прогулянка алеєю закоханих у Києві

Одне з найулюбленіших місць для прогулянок городян та гостей столиці — Пейзажна алея з її численними незвичайними арт-об’єктами. Якщо ви хочете усамітнитися з дівчиною і побути вдвох, змініть маршрут. Спускаючись сходами на Воздвиженку поверніть правіше і потрапите на алею закоханих. Тут мало людей і дуже спокійно порівняно із сусідньою «Пейзажкою».

Акції
Знижка 40% на меню кухні в ресторані «Мітла»
Київ, Прорізна вулиця, 21
-40%
0 грн
30 грн
Знижка до 35% на меню кухні у ресторані «Дубаї»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 1-3
-35%
0 грн
25.0 грн
Показати всі
78 акцій

Китаєво

Історична місцевість в оточенні незайманої природи з густим лісом та озерами – Китаєво
Прогулянка з сім'єю Китаєвим
Китаєво – цікаве місце для прогулянки у Києві
Китаєво – місце з печерами у Києві
Мамаєва слобода, Київ
Китаєво – чудове місце для прогулянки з сім'єю
Китаєво підійде для прогулянки у вихідні
Китаєво – місце для відпочинку у вихідні

Історична місцевість в оточенні незайманої природи з густим лісом та озерами. Історія Китаєво розпочалася ще з XII століття, коли тут збудували фортецю, руїни якої можна побачити і сьогодні.

Також тут розташований Свято-Троїцький монастир та печери, які можна відвідати. А ті, хто далекий від релігії, можуть просто прогулятися мальовничими місцями і поблукати лісом.

Адреса: Китаївська вулиця, 15 (м. Видубичі)

Мамаєва слобода

Козацьке село Мамаєва слобода, Київ
Козацьке село Мамаєва слобода – цікаве місце у Києві
Мамаєва слобода, Київ

Козацьке село серед заводів та бізнес-центрів. Багато хто чув про Пирогово, але мало, хто бував у Мамаєвій слободі. Ліс, ставки, старі хати, діюча дерев’яна церква, а ще кузня, вежа, млин, шинок та багато іншого. Тут можна погуляти, надивитися на козацький побут, зустріти козака в шароварах на коні та з шаблею, сходити на екскурсію, відвідати ярмарок та побувати на безлічі майстер-класів, що проводяться на території.

Адреса: вул. Донця, 2.

Косий капонір

Прогулянка по Косому капоніру у Києві
Цікаве місце в Києві - Косий капонір
Новопечерська фортеця, що входила до комплексу Госпітального зміцнення у самому центрі Києва – гарне місце для прогулянки
Косий капонір – гарне місце для прогулянки
Косий капонір – найкраще місце для прогулянки

Новопечерська фортеця, що входила до комплексу Госпітального укріплення у самому центрі Києва. Як і Зелений театр, форт ніколи не був використаний для військових потреб. Пізніше кріпацькі приміщення переобладнали під в’язницю суворого режиму для політичних злочинців. Кожен житель Печерська знав дні та час, коли з Косого капоніра виїжджала чорна карета, в якій смертників везли на страту. Сьогодні на території фортеці можна прогулятися та помилуватися краєвидами Печерська, а у стінах форту функціонує музей. Наразі експозиція відкрита для відвідувачів виключно у складі екскурсійних груп. Працює у будні дні за попереднім записом.

Адреса: вул. Госпітальна, 24.

Андріївська церква

Андріївська церква у Києві
Парк біля Андріївської церкви у Києві
Прогулянка біля Андріївської церкви у Києві
Гуляючи Андріївським узвозом заскочіть до Андріївської церкви

Гуляючи Андріївським узвозом заскочіть до Андріївської церкви. Храм виконаний у стилі єлизаветинського бароко та відомий своїм іконостасом. А якщо ви не побожні – сюди можна прийти помилуватися краєвидами та влаштувати незвичайний фотосет. Церква розташована на пагорбі і має один із найкращих оглядових майданчиків на панораму міста, найкрасивіше тут на заході сонця.

Адреса: Андріївський узвіз, 23.

Покинута оранжерея

Занедбана будівля оранжереї — це лише привід відвідати Сирецький дендропарк

Занедбана будівля оранжереї — це лише привід відвідати Сирецький дендропарк. Поряд з оранжереями, що руйнуються, функціонує ботанічний сад з теплицями, де серед іншого росте безліч кактусів. Можна самостійно погуляти по вимощених доріжках між рослинами або записатися на екскурсію.

Адреса оранжереї: вул. Тираспільська, 43.

Русанівські фонтани

Русанівські співочі фонтани ефектно виглядають увечері

Музичні фонтани на Русанівській набережній відомі не всім, оскільки знаходяться не у туристичному, а у спальному районі Києва. Раніше світло-музичне шоу включалося вже у травні та тішило киян та гостей міста все літо. У 2023 році у зв’язку з військовим становищем міська влада скасувала цей захід задля економії бюджетних коштів. Але сюди у будь-якому випадку слід сходити: з дівчиною на побачення або вийти на прогулянку з дітьми та помилуватися гарними краєвидами.

Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі відпочинку у комплексі «Krakow»
Київ, Брест-Литовське шосе, 8А
-26%
1195 грн
885.0 грн
Показати всі
74 акцій

Читайте також:
✔️ Музеї Києва: 14 найцікавіших експозицій
✔️ Фотосесія у квітах: коли що цвіте
✔️ Парки Києва та передмістя: 20 найкращих місць
✔️ Де посмажити шашлики у Києві та під Києвом
✔️ 15 веломаршрутів: де покататися на велосипеді у Києві
✔️ Відпочинок у Карпатах з дітьми: 8 найкращих курортів

У яких із цих місць доводилося бувати вам? Діліться у коментарях своїми «таємними» місцями столиці.

6 коментарів
  • Яна

    Дякую за таку чудову підбірку цікавих місць столиці та фактів?

  • Іриина

    Сподобалась стаття. Я довідалсь багато цікавого про найулюленіше місто нашої країни. Ось саме сьогодні в мене є вільний день, щоб провідати Київ і побачити унікальні історичні місця. А також місця відпочинку.
    Для мене Київ- це місто сили. Він неначе рідна людина, зустріч з якою наповнює радістю, спокоєм. Навіть лікує на фізичному рівні. Тож буду збиратися!

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Ірино, дякуємо, що читаєте наш блог, бажаємо вам приємної прогулянки і насолоди містом! ?

  • Юля

    Дуже крута стаття! Дякую) Скільки років живу у Києві і не припиняю шукати цікаві місця, куди можна сходити. Тепер кілька точно додалось до списку! :)

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Дякуємо, Юля, що читаєте наш блог ? раді, що ви відкрили для себе щось цікаве і нове, чекаємо у коментарях на ваші враження від прогулянок ??

  • Валерия

    Соскучилась за Киевом… Хочу приехать и погулять по улицам столицы, посмотреть все, что не видела раньше! Тем более, что если верить списку, то мне есть еще что посмотреть)) Спасибо за идеи, куда еще можно заглянуть)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *