11 оригінальних способів пофарбувати яйця на Великдень

Пасхальные яйца – 10 оригинальных способов украшений

Великдень ㅡ одне з тих яскравих та значущих свят, які особливо приємно провести вдома, із сім’єю та дітьми. За традицією, напередодні печуть паски та, звичайно, фарбують яйця. Прикрашання великодніх яєць ㅡ чудовий спосіб створити святковий настрій, це весело та легко. Ближче до Великодня завжди можна купити щось із барвників та ошатного декору, підійдуть і підручні засоби, які є вдома. BlogPokuponTeam підібрала нескладні способи, як зробити красиві крашанки в домашніх умовах.

Акции
Маникюр и педикюр в студии «Xuxunails Service»
Киев, Новгород-Северская улица, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Маникюр и педикюр с покрытием в «Lina Nails»
Киев, Вадима Гетьмана улица, 27
-43%
400 грн
269.0 грн
Показать все
17 акций

Лайфхаки, які упростять фарбування

Для початку врахуйте кілька корисних порад, які полегшать процес фарбування крашанок і допоможуть досягти більш стійкого кольору:

  • Для більш насичених кольорів беріть краще білі яйця.
  • Щоб вони залишалися цілими і не тріскались під час варіння, дістаньте їх з холодильника заздалегідь, покладіть у теплу, а не киплячу, і обов’язково підсолену воду.
  • Не варіть яйця довше 10 хвилин, якщо не хочете, щоб жовтки набули блакитнуватого відтінку.
  • Ретельно помийте та протріть шкаралупу спиртом, щоб барвники лягали рівніше.
  • Виймаючи яйця з ємності із фарбами різних кольорів, використовуйте для кожного окрему столову ложку.

Оригінальні ідеї з харчовим барвником

Харчові барвники ㅡ один із найдоступніших способів фарбування. Продаються в будь-якому супермаркеті, зазвичай наборами по 5 кольорів (жовтий, помаранчевий, червоний, синій, зелений).

Оригінальні ідеї фарбування яєць
Оригінальні ідеї з харчовим барвником

Розчиніть кольоровий порошок у воді (пропорцію дивіться на упаковці), опустіть в нього зварене яйце на 5-10 хвилин. Це найпростіший однотонний великодній дизайн, який при бажанні можна додатково прикрасити:

  • Обмотайте біле варене яйце ниткою або гумкою для грошей і опустіть у фарбу – вийде білий смугастий візерунок на кольоровому тлі.
  • Зробити візерунки можна за допомогою наклейок. На свій смак наклейте на яйце зірки, сердечка тощо. Після фарбування зніміть наліпку – візерунок залишиться білим. 

Щойно ви вийняли крашанки з кольорового розчину, обережно покладіть їх у порожню коробку для яєць або на чистий паперовий рушник, щоб вони висохли.

Акции
Скидка 50% на прокат велосипедов от «Tandem»
Киев, Даниила Щербаковского улица, 48
-50%
300 грн
15.0 грн
Скидка до 55% на прокат велосипедов от «Veliki.ua»
Киев, Муромец парк
-55%
0 грн
15.0 грн
Показать все
2 акций

Фарбуємо з рисом

Фарбування з рисом яєць на Великдень
Фарбуємо з рисом

Використовуючи для фарбування яєць рис та харчові барвники, ви отримаєте незвичайну зернисту поверхню та дуже яскраві кольори. А ще цілком чисту кухню. Не вірите? Спробуйте самі ?

Для великодньої поробки вам потрібні відварені яйця, сирий рис, кілька пакетів і рідкий харчовий барвник. Процес створення фарбування ви можете знайти у відео.

Натуральні барвники

Століттями в Україні яйця фарбували лушпинням цибулі, буряком, морквяним соком, кропивою та іншими натуральними барвниками. Зараз до списку доступних природних барвників додалися каркаде, куркума, чорний чай, виноградний сік, кава, капуста.

Пофарбувати яйця на Великдень своїми руками натуральними барвниками

Всі ці продукти дають різноманітні відтінки, з якими можна від душі експериментувати. Чим довше протримаєте в барвному розчині – тим насиченішим буде колір. Для більш рівного та стійкого фарбування, перш ніж покласти яйця в розчин із барвником, додають 1 столову ложку оцту.

Фарбуємо яйця лушпинням цибулі

Як використовувати лушпиння цибулі для створення красивих крашанок:

  • 200 г лушпиння промийте, залийте 1 літром води і дайте настоятися 30 хвилин.
  • Ставимо ємність на вогонь, доводимо до кипіння та проварюємо 30 хвилин.
  • Даємо рідині охолонути, проціджуємо, кладемо в розчин яйця та столову ложку солі, варимо 7-10 хвилин. Хочете більш насичений колір – варіть їх довше або залиште охолонути в барвистому відварі.

Як пофарбувати яйця чаєм каркаде

У фарбуванні чаєм каркаде теж нічого складного немає. Процес виглядає так:

  • У каструльку заливаємо 1 літр води та засипаємо 70 г чаю каркаде.
  • Ретельно промиті під проточною водою яйця (10 штук) кладемо у каструлю.
  • Доводимо каркаде до кипіння, після чого, зменшивши вогонь, накриваємо кришкою і варимо ще 10 хвилин.
  • Знімаємо каструлю з вогню, ложкою виймаємо яйця з чаю і кладемо на заздалегідь підготовлені серветки. Спочатку колір може здатися надто світлим, але по мірі висихання він стане більш насиченим.

Лайфхак: щоб надати деяким крашанкам темніший відтінок – не фіолетовий, а близький до сливового – залиште їх холонути прямо в чаї каркаде. У результаті ви отримаєте гарне асорті з фіолетового і насиченого синього кольорів.

Пофарбувати яйця чаєм каркаде на Великдень

Фарбування за допомогою куркуми

Надати крашанкам яскравий, сонячно-жовтий колір допоможе порошок куркуми. Детальна інструкція:

  • Засипаємо 2 столові ложки куркуми на 1 літр води в невелику каструлю і доводимо до кипіння. Чим більше куркуми ви покладете, тим насиченішим буде фінальний колір.
  • Після закипання зменшуємо вогонь і варимо рідину ще 20 хвилин, потім знімаємо з вогню і даємо охолонути до кімнатної температури, додаємо 1 столову ложку оцту столового 9% і стільки ж солі.
  • У готовий розчин кладемо вимиті сирі яйця, ставимо на вогонь, доводимо до кипіння та варимо 10 хвилин. Після цього потрібно перекласти крашанки в ємність з холодною водою і змити залишки порошку куркуми. 

Крашанки можна залишити в розчині куркуми на ніч, тоді їх колір вийде максимально соковитим і яскравим. Головне не забувати періодично їх перевертати, щоб фарбування було рівномірним.

Дивіться відео, як пофарбувати яйця в синій колір червонокачанною капустою, в жовтий куркумою та у фіолетовий – за допомогою каркаде ?

Фарбування яєць за допомогою куркуми

Як пофарбувати яйця червоним вином

Глибокий сливовий колір подарує крашанкам червоне вино. Однак не це найголовніша фішка такого виду фарбування. Вино дасть яйцям не лише гарний натуральний відтінок, але й надасть їм ефектного мерехтіння. Взаємодія органічних кислот, що містяться у вині, з карбонатом кальцію, з якого на 90% складається яєчна шкаралупа, призводить до утворення кристалів винного каменю. Виглядає це дуже красиво, особливо на сонці – пофарбовані вином яйця переливаються оксамитовим блиском і виглядають як справжній витвір мистецтва.

Як досягти такого ефекту:

  • Кладемо в каструльку ретельно помиті яйця і заливаємо вином із розрахунку 1 літр на 6 яєць. Яйця мають бути покритими вином.
  • Доводимо вино до кипіння, після чого продовжуємо варіння 10 хвилин на повільному вогні.
  • Для насиченішого відтінку залишаємо яйця у вині на ніч, а вранці дістаємо на серветку або рушник і даємо висохнути.
  • Щоб крашанки ще більше блищали, можна натерти їх оливковою олією.
як фарбувати яйця вином
БарвникКолір
Цибулеве лушпиння, 200 г на 1 л водиСвітло-помаранчевий, червоний, бордовий
Буряк, 2-3 шт. (натерти та вичавити сік)Рожевий
Морква, 2-3 великі (натерти та вичавити сік)Світло-жовтий
Кропива (відвар шпинату), 3 ст. л. на 0,5 л водиТрав’яний зелений
Каркаде, 4 ст. л. залити 0,5 окропуБлакитний, синій
Куркума, 2-3 ч. л. на 1 л водиЖовтий
Чорний чай, 2-4 ст. л. на 0,5-1 л водиТемно-коричневий
Виноградний сік, можна магазинний (червоні сорти), 0,5-1 лФіолетовий
Червонокачанна капуста, 800 г: подрібнити до кашки, зцідити сік, залити 0,5 л гарячої водиСиній
Червоне вино, 1 л на 10 яєць, без додавання водиТемно-синій

Мармурові візерунки на великодніх яйцях

Зробити мармурові візерунки своїми руками на великодні яйця

Прикрасити крашанки мармуровими візерунками не так складно. Один із способів – за допомогою серветок. Оберніть щільну паперову серветку навколо яйця в кілька шарів, і за допомогою ватної палички та харчових барвників створіть візерунок. Дайте яйцю висохнути, а потім акуратно зніміть шар паперу під струменем холодної води. Детальніше у відео ?

Мармуровий ефект можна отримати і за допомогою натуральних барвників.

Декупаж ㅡ прикрашаємо серветками

Прикрасити великодні яйця за допомогою серветок

Процес фарбування крашанок можна зробити ще більш творчим і захоплюючим, якщо використовувати техніку декупажу. Задіяти в цьому занятті можна всю сім’ю від малого до великого, адже що більше людей братиме участь, то цікавіше. З технікою декупаж впораються навіть маленькі діти.

Для роботи вам будуть потрібні відварені яйця, красиві паперові серветки (або готовий набір для декупажу), пензлик і клей ПВА.

Виріжте малюнок з серветки і акуратно наклейте його на шкаралупу, вирівнюючи за допомогою пензлика. Ось кілька варіантів оформлення в техніці декупаж.

Фломастери? Чому б і ні

Якщо у вас є діти, то точно є фломастери! Тож чому б не пустити їх в хід для декору пасхальних яєць. Таке оформлення дуже просте і не вимагає спеціальної підготовки. Роздрукуйте шаблони з силуетами будь-яких тварин, рослин або абстрактних форм, закріпіть на вареному яйці, а навколо силуету за допомогою фломастерів розставте крапочки. Дайте фломастеру висохнути і тільки потім акуратно зніміть приклеєний малюнок. 

Малюнок своїми руками на великодніх яйцях за допомогою фломастерів

Також за допомогою фарб і фломастерів ви можете зробити оригінальні яйця-смайлики, які зацікавлять навіть підлітків

Оригінальний малюнок фломастерами на Великдень
Акции
Рыбалка с арендой беседки и мангала в «У Маруси»
Николаевка (Киевская область)
-30%
1000 грн
699.0 грн
Аренда альтанок или места для палатки в «У Маруси»
Николаевка (Киевская область)
-40%
300 грн
239.0 грн
Показать все
54 акций

Яскраві малюнки з лаку для ногтей

В якості  барвника може використати і лак для нігтів (УВАГА! Не рекомендуємо вживати в їжу яйця, пофарбовані цим способом, такі крашанки краще використовувати як великодні сувеніри або елементи святкового декору). 

Яскраві малюнки з лаку для нігтів
Яскраві малюнки з лаку для ногтей

Для цієї техніки фарбування вам знадобляться кілька яєць, будь-яка ємність, різнокольорові лаки і зубочистки. Одягніть рукавички, налийте в ємність холодну воду і по черзі капає на неї різнокольоровими лаками для нігтів, утворюючи на поверхні води візерунки. Після цього занурте в воду яйце, плівка з води перейде на шкаралупу і ви отримаєте унікальний шедевр.

Докладний майстер-клас можна знайти на відео:

Ще один варіант красивого абстрактного декору за допомогою лаку для нігтів:

Дорогоцінні яйця ㅡ прикрашаємо за допомогою фольги

Дорогоцінні яйця ㅡ прикрашаємо за допомогою фольги
Дорогоцінні яйця ㅡ прикрашаємо за допомогою фольги

Поталь ㅡ ультратонка фольга золотого, срібного або бронзового кольору. За допомогою неї ви можете прикрасити великодні яйця так, що вам буде заздрити весь інстаграм.

Детальніше про прикрасу «дорогоцінних» яєць в відео майстер-класі

Можна не тільки повністю покривати фольгою всю поверхню шкаралупи, але і створювати блискучі візерунки, наприклад, сердечка, хрестики тощо.

Прикрашаємо без барвників

Ефектні великодні яйця можна зробити і без барвників – результат виходить не гіршим, в процесі нічого не брудниться, а підключити до нього можна навіть маленьких дітей, щоб розвинути їхню фантазію та креативні здібності.

Ізолента та малярський скотч ㅡ універсальна річ, яка може стати у нагоді навіть у підготовці до Великодня. Естети можуть придбати красивий декоративний скотч. Прикрашати з їх допомогою просто – відрізаємо шматочок скотчу, розрізаємо його на невеликі фігурки і приклеюємо на чисте відварене яйце. Розважатися так можна навіть з однорічними малюками, тож творіть на своє задоволення. Якщо не хочеться витрачати багато часу, замість скотчу просто купіть набір наліпок.

Декор яєць скотчем
Прикрашаємо без барвників

А за допомогою клейових страз можна зробити справжні шедеври а-ля Фаберже. Візьміть яйце, витріть його насухо м’якою ганчіркою і ліпіть стрази на свій смак, збираючи найнеймовірніші візерунки.

Декор яєць стразами
Декор зі стразами

Ще одна ідея ㅡ на добре вимиті і відварені яйця за допомогою гарячого клею можна приклеїти невеликі штучні квіточки.

Декор яєць на Пасху квітами
Прикрашаємо без барвників: декор квітами

Як прикрашати яйця воском

Україна здавна славиться своїми великодніми писанками, крашанками та крапанками. Це складне традиційне мистецтво цілком можна освоїти самостійно, хоча на перший погляд здається, що воно під силу лише досвідченим майстриням, які володіють особливими народними секретами.

прикрашання яєць воском

Для створення візерунків вам знадобиться спеціальний писачок, віск або парафін (підійдуть звичайні свічки) та барвники.

Спочатку нанесіть візерунок на яйце олівцем (сильно не тисніть, щоб він не просвічував крізь світлі кольори). Потім обведіть лінії воском та опустіть у фарбу. Через 10-15 хвилин дістаньте, зітріть віск серветкою, попередньо розтопивши його над полум’ям свічки. І переходьте до візерунків іншого кольору за такою самою аналогією. Покрокова інструкція на відео.

Розпис фарбами

Пасхальне яйце може стати справжнім витвором мистецтва, якщо віддати перевагу ручному розпису. Від того, яку фарбу ви оберете, залежить, чи можна буде їсти це яйце на свято чи ваша писанка буде чисто декоративною.

Розпис фарбами яєць на Пасху

Наприклад, розпис акриловими фарбами автоматично перетворює великоднє яєчко на сувенір, оскільки їсти його не можна.

Перед розписом з нього виливають вміст через наскрізний маленький отвір (як і в крашанках), після чого розфарбовують і розписують шкаралупу візерунками або картинками.

З акриловими фарбами варто працювати дуже обережно. Висохнувши, вони вже не змиваються, тому якщо ви десь помилилися, виправляти помилку потрібно відразу ж, поки фарби ще свіжі.

писанка

Простіший варіант розпису – аквареллю або гуашшю. Ці фарби, на відміну від акрилових, простіші у використанні і легко розмиваються водою навіть після висихання. Прикрашати писанки та малеванки аквареллю та гуашшю – суцільне задоволення, з яким впораються як діти, так і дорослі.

Акции
Скидка 50% на шашлычные сеты от Шашлык от Рафаэля
Киев, Николая Закревского улица, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Скидка 40% на доставку от ресторана «Шашлычок»
Доставка по Киеву и области до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Показать все
61 акций
Оригінальний декор яєць на Великодень 2023

Читайте також: Кращі рецепти великодньої випічки

Сподіваємося, що у нашому огляду ви знайшли свій ідеальний спосіб (або навіть кілька) прикрашання яєць на Великдень, і вони, в компанії смачних ароматних пасочок з пухнастим тістом, прикрасять ваш святковий стіл. Нагадуємо: у цей день закінчується Великий піст і можна їсти все, що хочеться, тому саме час замовити улюблені страви – суші, піцу, пироги – зі знижками до 55%.

Діліться в коментарях своїми улюбленими способами прикрашання писанок, крапанок, малеванок і крашанок ?

2 коментарів
  • Ольга

    Я каждый год извращаюсь с украшением яиц на Паску, знаю уже много из предоставленных вами вариантов, но вот сама еще не пробовала украшать фольгой. Вы мне напомнили, что можно и так сделать) Выглядит это очень красиво, главное чтобы получилось у меня). Еще интересный метод с лаками для ногтей, рисунки очень крутые и яркие. Единственное смущает, что это все таки лак и он совсем не пищевой. Не будут ли яйца потом пахнуть этим лаком даже без шкорлупы? такой резкий запах может же впитаться.

  • Таня

    Вааау, так багато варіантів. з лаком для нігтів взагалі відпадно виглядають))
    в моєму дитинстві було тільки цибулиння, або ще буряк. як прочитала вашу статтю, аж руки зачесалися спробувати хоч щось з варіантів)) жаль, цього року напевно не буде традиційної Пасхи.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *