Під гнітом сміття: як правильно сортувати і куди здавати відходи

«Не будь свинею», – так і хочеться сказати кожен раз тому, хто кидає повз урну недопалок, залишає після себе сміття на березі водойми і просто не заморочується щодо чистоти навколишнього середовища. А між іншим за версією агентства 24/7 Wall Street в 2019 році Україна увійшла в топ десятку країн світу з найбільшою кількістю сміття на жителя країни. У нас вже майже 40 тисяч сміттєвих полігонів, які заповнені на 90% і по висоті можуть конкурувати з двадцятиповерхівками! Хоча зробити екологію чистіше, запобігти масовому вимиранню багатьох живих організмів і перешкодити розвитку смертельних захворювань – в руках і під силу кожному з нас!

Не хочеш загрузнути у відходах – сортуй!
Не хочеш загрузнути у відходах сортуй!

Проявити свідомість, взяти на себе відповідальність і як мінімум почати з сортування сміття після себе. Поради як це робити правильно і необтяжливо, як привчити себе сортувати побутові відходи в домашніх умовах і куди здавати на переробку та утилізацію – читайте в нашому еко-огляді.

Формат розділення та сортування – чому це важливо

Сьогодні абсолютно всі засоби масової інформації намагаються привернути увагу громадськості до питання екологічної катастрофи, яка вже дихає в потилицю. Гниюче сміття, яке випаровує при цьому шкідливі речовини, і неразлагающіеся століттями пластик вбиває все навколо. Але ми можемо постаратися знизити ступінь загрози.

В Україні не існує поняття безпечної утилізації (над київським заводом стоїть мерзенний запах, а жителі району частіше за інших страждають респіраторними захворюваннями), але є діючі сміттєпереробні заводи, які відчувають гостру нестачу «місцевої» вторинної сировини. Тільки вдумайтеся! Вони змушені закуповувати відходи за кордоном: пластик у Польщі, папір – в Росії та країнах Балтії, картон – у Литві! Українські склозаводи переробляють ¾ імпортного склобою. Все, що не згорає і не отримує друге життя, відправляється на звалища і сміттєві полігони – регламентовані чи стихійні місця сміттєпоховання.

Замість того, щоб дбати про своє здоров’я, ми масово продовжуємо труїти себе, при цьому щорічно відправляючи в сусідні країни мільйони євро – податок на лінь і байдужість.

На головному київському звалищі твердих побутових відходів №5 у Підгірцях поховано приблизно 28 млн кубометрів сміття

Яку частинку може зробити кожен з нас, щоб поліпшити далеко не ідеальну картину? Почніть сортувати сміття. Це нескладний процес. Досить відібрати все цінне, що може бути вторинною сировиною.

Правила збору і сортування побутових відходів

Те що ви вирішили жити в стилі «нуль відходів» і сортувати вторсировину – відмінно! Залишилося тільки дізнатися як це робити правильно, адже навіть колір пластикових пляшок і вид ПЕТ має значення, а деякі відходи, наприклад, кераміка, зовсім не підлягають переробці.

Як сортують пластик

За останні 68 років (до 2018 року) в світі було вироблено близько 6,3 мільярдів тонн пластику, з яких перероблено тільки 9% і 12% – спалено. Пластикові поховання – це бич зі страхітливою загрозою здоров’ю всього живого на землі. Ось чому так важливо сортувати пластик і здавати його на переробку. Але ще важливо знати, який саме матеріал підлягає «реінкарнації».

Для цього орієнтуйтеся на маркування типу пластику (буквено-цифровий код в трикутнику, «Петлі Мебіуса»), яку сумлінні виробники вказують на упаковці. При цьому важливо сортувати пластик по окремим видам, оскільки кожен з них вимагає певної температури і умов переробки.

Добре переробляється і вдруге використовується:

  • PET (PETE) 01 – ПЕТ, поліетилентерефталат – найбільш поширений матеріал для виготовлення пластикових пляшок (мінеральна вода, пиво, газовані та інші напої, соняшникова олія, в тому числі багатолітрові і пляшки з широкою шийкою), а також коррексів (вкладишів в коробках цукерок). ПЕТ відмінно піддається переробці (рециклінгу), перетворюючись на переробному заводі або фабриці в синтетичне волокно, придатне для пошиття одягу, подушок, виробництва каналізаційних труб, тротуарної плитки, європіддонів, черепиці та багато чого іншого. При цьому дуже важливий колір тари. В Україні переробляють найбільш поширені кольори: безбарвні прозорі, напівпрозорі блакитні, кольорові зелені і коричневі. Білі, жовті і чорні ПЕТ-пляшки не переробляють! Більш того їх дуже легко сплутати з поліетиленом високої щільності HDPE, тому уважно вивчайте упаковку перед покупкою! Дивіться на відео як переробляють пластикові пляшки      
  • PE-HD (HDPE) 02 – ПВД, поліетилен високого тиску – не сама міцна пластмаса, але при контакті з харчовими продуктами не виділяє шкідливих речовин. Використовується у виробництві пакетів (тонкі, що шарудять фасувальні пакетики і велика частина пакетів- «майок»), харчової та інших видів плівки, кришок для пляшок, каністр, флаконів для шампунів та інших косметичних засобів, тари для побутової хімії, кухлів, брезенту.
Кольорові (білі, сині, жовті) HDPE сортують і здають, в той час як білий, жовтий і чорний ПЕТ в Україні не переробляється
Кольорові (білі, сині, жовті) HDPE сортують і здають, в той час як білий, жовтий і чорний ПЕТ в Україні не переробляється
  • PE-LD (LDPE) 04 – ПНД, поліетилен низького тиску – довговічна і міцна пластмаса, з якої роблять труби, посуд, кришки, фляги, відра та інші господарські ємності і приналежності. З цього матеріалу також роблять пакети і плівку: пакети-шопери, пакети для кисломолочних продуктів, упаковка для паперових рушників, туалетного паперу й інших паперових виробів, мішки для сміття, стрейч, повітряно-бульбашкова плівка. Якщо маркування відсутнє, спробуйте самостійно визначити вид поліетилену. На дотик пакети 4-го типу м’які, ніби маслянисті.
  • PP 05 – ПП, поліпропілен – екстремальний пластик, з якого роблять пакувальну тару, стрейч плівку, всім відомий скотч, канцелярські файли, волокна, мішки. Такий знак часто можна зустріти на пластикових пляшках з-під молока, кефіру, кетчупу, стаканчиках для йогурту, фасувальних пакетах бакалії. Сюди ж входять блискучі і «хрусткі» поліпропіленові пакети PP 5, що не тягнуться, якщо спробувати їх порвати. Але з переробкою деяких з них може виникнути складність, оскільки в непрозорі шурхітливі обгортки від морозива, чіпсів, насіння, шоколадних батончиків, печива, горішків тощо додають багато барвників, лакування і блискучий внутрішній шар. Можливо доведеться пошукати пункти вторсировини, які її приймають, якщо не на переробку, то безпечну утилізацію. Як варіант, використовувати альтернативне картонне чи паперове пакування або купувати бакалію на вагу, пакуючи у власні багаторазові мішечки, а також мінімізувати споживання продуктів в такій упаковці.      
Купуючи фасовану бакалію, віддавайте перевагу прозорим пакетам, альтернативній паперовій упаковці або продукту на вагу
Купуючи фасовану бакалію, віддавайте перевагу прозорим пакетам, альтернативній паперовій упаковці або продукту на вагу

Викликає труднощі з переробкою:

  • 84 C / PAP або PapAl – Tetra Pak, Elopak, SIG і подібні асептичні картонні упаковки з декількох шарів паперу, фольги та поліетилену. На даний момент в Україні пункти вторсировини не так масово приймають тетрапак, як ПЕТ або скло, і підприємств, які можуть переробити такий вид упаковки, всього кілька. Знайти найближчий пункт збору упаковки типу тетра пак можна за допомогою карти.      
В Україні переробляють тетрапак
В Україні переробляють тетрапак

Дивіться як проходить переробка комбінованої картонної упаковки на Зміївській паперовій фабриці Харківської області, і що з продукту рециклінгу можна зробити, замість того, щоб він згнивав на сміттєвих полігонах

Не підлягає переробці:

  • PVC 03 – ПВХ, полівінілхлорид – досить небезпечний вид пластику, в якому міститься велика кількість токсичних добавок типу фталатів і важких металів. Широко застосовується в ремонті і будівництві: вагонка, сайдинг, натяжні стелі, пластикові вікна, приладові панелі, підлокітники і утримувачі стаканів в автомобілі, а також пластикові картки, деталі канцелярії, блістери, банки для сипучих харчових продуктів і жирів. Практично не піддається переробці, а при спалюванні виділяє в повітря небезпечні отрути – діоксини.
  • PS 06 – ПС, полістирол, в тому числі спінений – жорсткий, але відносно тендітний матеріал, який частіше за все не підлягає переробці, або досить складно знайти приймаючий його пункт. З такого пластика роблять стельові плитки, корпуси телевізорів, іграшки для дітей, коробочки для компакт-дисків, а також пластикові контейнери для яєць, підкладки для м’яса та фасування, стаканчики з-під йогурту, одноразові стаканчики і посуд, соломинки (трубочки), паперові (але насправді оброблені зсередини шаром пластика) стаканчики і кришечки до них, одноразовий посуд (ланчбокси, тарілки, приладдя), термозбіжна вакуумна пластикова упаковка (та що на ковбасах, сирах, заморожених продуктах і напівфабрикатах), вушні палички з пластиковою ніжкою (рекомендуємо використовувати дерев’яні і паперові). Від таких виробів краще взагалі назавжди відмовитися і ні в якому разі не варто його спалювати, бо при цьому виділяється шкідливий канцероген – стирол.
  • O (Other) 07 – інші види пластику й полімерів, кінцевий продукт переробки, який не підлягає вторинному використанню та закінчує цикл своєї служби на звалищі або в печі сміттєспалювального заводу. У побуті це зазвичай багатошарова упаковка (еколін, пергамент та інше в поєднанні паперу, фольги і плівки) від масла, сиру, маргарину, кави, пакетованого корму для тварин.
  • Багатошарова гнучка харчова упаковка дой-пак C / LDPE 90, 93 (майонези, кетчупи, соуси, пакетований корм для тварин), при виготовленні якої, з метою підвищення її функціональних характеристик, використовується кілька сировинних компонентів (наприклад шар алюмінієвої фольги, склеєний, між шарами полімерної плівки), в більшості випадків не підлягає вторинній переробці. Її чекає та ж участь, що і упаковку O7 і подібне маркування c / pp, c / ldpe, C / pap, c / hdpe. Але ви можете принаймні відокремлювати пластикові ковпачки, а ще краще мінімізувати купівлю продуктів в такій упаковці. Альтернативу можна знайти
Маркування пластику: добре переробляються 01, 02, 04, 05
Маркування пластику: добре переробляються 01, 02, 04, 05

Якщо на упаковці не вказано код переробки, ви ризикуєте купити пластиковий виріб невідомого і не завжди безпечного походження.

В якому вигляді здавати пляшки та пакування:

  • Перш ніж здати пластикову пляшку для подальшої переробки, переконайтеся, що вона порожня. Тара не повинна бути стерильною, але її важливо сполоснути від харчових відходів (це також стосується, скляних пляшок, тетрапак і пакетів). Інакше вона не може використовуватися для переробки, і навіть може зіпсувати вже відсортовані відходи.
  • Кришечки, кільця та етикетки – теж вторсировина, але краще їх відокремлювати, сортувати і здавати окремо, якщо додаткове сортування не передбачене в пункті прийому.
  • Збір ПЕТ пляшок краще здійснювати в зім’ятому вигляді (так пластик займає місця до 5-ти разів менше) і скидати в спеціальний сортувальний контейнер (якщо такий є поблизу будинку) або здавати в пункти прийому вторинної сировини у міру накопичення у себе вдома.
Збір вторсировини відбувається в чистому вигляді
Збір вторсировини відбувається в чистому вигляді

Пакети

Ставлення українців до екології атрофувалося настільки, що жоден похід в магазин не обходиться без пакетів. Тим часом їх основна складова – поліетилен (ПЕ) і поліпропілен (ПП) – розкладається протягом тривалих 300 років, а то й довше. Більш того, під дією прямих сонячних променів і тепла, він виділяє небезпечні для життя і здоров’я речовини, якими просочується грунт і вода. Якщо врахувати, що тільки 1-3% пакетів підлягає рециклінгу, краще взагалі скоротити їх споживання (і тут доводиться сподіватися виключно на свідомість кожного з нас, оскільки Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування поки тільки допрацьовує законопроект про обмеження обігу пластикових пакетів, представлений в листопаді 2019 року) і знайти альтернативу, наприклад, еко-сумки для шопінгу.

Зовсім інша картина з целофановими пакетами, хоча візуально їх складно відрізнити від поліетиленових. Целофан отримують в результаті обробки природного матеріалу – целюлози –, представляє меншу загрозу екології та гіпотетично підлягає переробці. У природному середовищі він руйнується і розкладається значно швидше, ніж вироби з поліетилену і термопластика, але при цьому дисульфид вуглецю і сірчана кислота, які входять до його складу, здатні забруднювати довкілля. Як правило, целофан використовується в якості обгорткової упаковки для харчових продуктів, оболонок для ковбас і сирів.

Макулатура

Відірвав, зім’яв, викинув. Відірвав, зім’яв, викинув… За все життя кожен з нас доклав руку до знищення мінімум одного дерева, а до порятунку? Зберіть 60 кг макулатури, папірець до папірця, і одне дерево можна буде не рубати.

Що входить у збір макулатури:

  • PAP 20 – гофрований картон, з якого роблять коробки для побутової техніки, косметики, харчових продуктів.
  • PAP 21 – міцний картон – листівки, обкладинки книг, упаковка ліків, іграшок, чаю, цукерок (причому, при сортуванні необхідно розділити картонну коробку і пластиковий вкладиш-коррекс, куди вкладаються цукерки), гільзи рулонів туалетного паперу тощо.
  • PAP 22 – звичайний папір: офісний і для друку, газети, журнали, книги, зошити, альбоми, паперові пакети, рекламні буклети, флаєри тощо.  
Складіть макулатуру компактно, щоб вона займала менше місця
Складіть макулатуру компактно, щоб вона займала менше місця

Що не є макулатурою:

  • касові чеки;
  • папір для факсу;
  • будь-який брудний і засалений папір (картонна підкладка під рибою або картонні коробочки take-away, в яких зазвичай подають WOK, нагетси тощо);
  • сухі і вологі серветки;
  • паперові рушники;
  • туалетний папір;
  • упаковка від брикетів вершкового масла;
  • деревина;
  • упаковка типу Tetra Pak;
  • паперові стаканчики (всередині вони вкриті шаром пластику, але таким, що не приймають на вторинну переробку);
  • пергамент;
  • пластикові обгортки від цукерок.      

Перед здачею макулатури в пункт прийому, уточніть, в якій кількості і стані її приймають. Деякі фірми працюють тільки з оптом. У будь-якому випадку, якщо ви хочете здати макулатуру максимально вигідно, відсортуйте її за категоріями, видаліть з неї непотрібне сміття (крихти, скріпки, файли, обкладинки, кнопки, закладки тощо) і скріпіть.

Метал

На переробку можна здати будь-який метал, в тому числі алюмінієві (ALU 41), сталеві (бляшані) банки (FE 40) – рибні консерви, консервовані овочі, оливки, згущене молоко, кава, корми для тварин, пиво; закаточні кришки, аерозолі і освіжувачі повітря, піна для гоління (тільки врахуйте, що при роздільному зборі необхідно відокремити пластикові ковпачки і кришечки) тощо.

Процес сортування жерстяних і алюмінієвих банок також передбачає їх очищення
Процес сортування жерстяних і алюмінієвих банок також передбачає їх очищення

Склотара

Скло переробляється нескінченну кількість разів, тому його охоче приймають мало не на кожному пункті прийому вторсировини або в спеціальні сортувальні баки. Сортування проходить наступним чином:

  • На переробку приймаються чисті банки і пляшки різної форми і кольору, без залишків харчових продуктів.
  • Тара може бути з етикеткою і алюмінієвою фольгою, так як вони відокремлюються в процесі переробки.
  • Не можна викидати: порцеляновий, скляний і керамічний посуд, дзеркала, віконне скло, лампочки.      

Батарейки

Відносяться до дуже небезпечних відходів, які не можна ось так просто взяти і викинути у відро для сміття! Батарейки, як і градусники, лампочки, прострочена косметика і медикаменти, а також велика і дрібна побутова техніка вимагають особливої ​​утилізації. Дуже радіємо, коли бачимо в під’їздах багатоповерхівок або офісах спеціальні коробочки для централізованого збору батарейок і макулатури.

Але куди важливіше доставляти їх у потрібне місце. Свого часу громадська організація «Батарейки, здавайтеся!» заявила про те, що в Україні зібрані батарейки, найчастіше, осідали на складах або викидалися на смітник псевдо переробними компаніями. З 10 грудня 2019 року в мережі торгових центрів «Епіцентр» і «Нова Лінія» України заробив пілотний проект безкоштовної здачі батарейок на гарантовану переробку в Європі. Батарейки в таких спеціальних контейнерах гарантовано відправлятимуться на переробку. Перші 20 тонн – на завод «Green WEEE» в Румунії.

Перші безкоштовні пункти збору батарейок для гарантованої переробки
Перші безкоштовні пункти збору батарейок для гарантованої переробки

Органіка

Майже половину побутових відходів становить органіка – живі організми: харчові відходи, шкаралупа яєць, чайні пакетики, засохлі квіти, деревина, стружка, волосся та інше. Здавалося б – перегниє і буде добриво для ґрунту. Але основна проблема органічних відходів, які потрапляють на звалище в загальній масі сміття, полягає в порушенні умов для правильного перетворення їх в корисні органічні добрива. Замість компостування, вони просто гниють, виділяють при цьому метан і часто призводять до пожеж на сміттєзвалищах.

Альтернативний спосіб ефективно утилізувати органічні відходи – компостувати їх вдома. Крім того, що це просто і необтяжливо, ви ще до 70% скорочуєте обсяг харчових відходів, роблячи цінний внесок в чистоту навколишнього середовища. Для цього вам знадобиться готова або зроблена самостійно верміферма і компостний черв’як (можна використовувати також каліфорнійського, черв’яків для риболовлі та старателів). Черв’яків можна годувати кавовою гущею, залишками овочів і фруктів, лушпинням від насіння. Не можна складати в компост м’ясні і рибні відходи. Отриманий в результаті такої переробки біогумус можна використовувати для підгодівлі кімнатних рослин або як добриво на дачі.

Будівельне і великогабаритне сміття

З проблемою вивозу будівельного і великогабаритного сміття доводилося стикатися кожному, хто хоч раз робив ремонт або намагався позбутися старих меблів. Одна справа, коли все обійшлося косметикою і парочкою пакетів здертих шпалер (які можна знести в сміттєвий бак біля будинку), інше – коли виносяться перегородки, оновлюється підлога, керамічна плитка тощо, і в результаті накопичується ціла гора мішків з будівельними відходами. На жаль система збору будівельного сміття не так налагоджена, як збір твердих побутових відходів.

Тому українцям доводиться користуватися послугами приватних фірм і додатково платити за вивезення великогабаритного сміття. Як правило, такі відходи звозять на регламентовані сміттєві полігони, попереджаючи появу стихійних звалищ.

Як варіант, якщо старі меблі в хорошому стані (просто вам набридли і хочеться нові), розмістіть оголошення «Віддам», «Подарую» тощо. Так є всі шанси знайти нового господаря. Або прицінитися, наскільки вигідно вам буде здати меблі на перетяжку і рестайлінг :). Сучасні дизайнери навіть з дрантя творять чудеса. Якщо у вас або ваших друзів є дачі або заміський будинок, поцікавтеся, можливо треба щось залити, чимось засипати ями на дорозі або в такому дусі – тут і стануть в нагоді бетонні відходи.

Куди здавати відходи: сортувальні контейнери і пункти прийому

Поки що не всі двори міських вулиць (не кажучи вже про приміські населені пункти) можуть похвалитися наявністю спеціальних баків для роздільного збору сміття та побутових відходів. В ідеалі їх повинно бути не менше трьох-чотирьох «в комплекті»: для пластикових пляшок, скла, паперу і харчових відходів. На практиці ж – добре, якщо сміттєвий контейнер НЕ завалений відходами настільки, що доводиться кидати їх прямо біля нього.

Коли збір сміття перетворюється в міні-звалище біля будинку
Коли збір сміття перетворюється в міні-звалище біля будинку

Одне з рішень проблеми – сортувати побутові відходи в домашніх умовах і самостійно здавати їх в пункти прийому вторсировини. Це можуть бути:

  • Пункт громадської організації «Україна без сміття» в Києві. Більш того, з 3 по 27 грудня організація запустила пілотний проект по прийому пластику на переробку з будь-якого куточка України. Кожен екологічно свідомий і небайдужий громадянин може відправити пластикові пляшки поштою, правда і взяти на себе видаткову частину.      
  • Локальні стаціонарні пункти прийому вторинної сировини, які можна знайти в будь-якому місті. Практично будь-які відходи приймають в кіосках Київміськвторресурси.      
  • У відділеннях «Нової пошти» Києва, Харкова, Дніпра, Одеси, Львова та Полтави централізовано збирають макулатуру і пакувальні матеріали (поліетилен) – для цього в приміщеннях встановлені сортувальні контейнери. У 2020 році проект зі збору вторинної сировини планують запустити у відділеннях інших міст України.
  • Мобільні пункти прийому вторсировини накшталт «Майстра добрих справ».
Сортувальні станції вторсировини «Silpo Recycling» працюють в Києві, Запоріжжі, Одесі, Львові
Сортувальні станції вторсировини «Silpo Recycling» працюють в Києві, Запоріжжі, Одесі, Львові

Додатковою мотивацією, крім усвідомлення того, що ви робите добрий внесок в екологію країни і всієї Планети, – служить ще й символічна плата. Але не всі пункти приймають в роздрібній кількості, а деякі є строго спеціалізованими. Якщо у вас накопичилося багато макулатури або інших побутових відходів, є можливість замовити послугу вивозу сміття прямо з дому. Шукайте на карті найближчі до вас пункти прийому вторсировини (макулатури, склотари, пластика, пляшок, бу речей та іншого) в Києві та інших населених пунктах України.

Лайфхак для сортування відходів в домашніх умовах

  1. Заведіть корисну звичку дивитися на маркування і не купувати упаковку, яка не підлягає переробці, або те, що ви не можете здати в найближчому і зручному для вас пункті збору вторинної сировини або сортувальному контейнері. Тим більше є альтернатива: ПЕТ замість тетрапак, тваринний корм в алюмінієвій або жерстяній банці замість пакетованого, соуси, кетчупи і майонези в склі замість дой паків, натуральні бамбукові зубні щітки замість пластмасових і таке інше.
  2. Брати під сміття магазинні бу пакети – теж начебто непоганий початок «грінпісу», але краще переходити на біорозкладні пакети для сміття, паперові пакети з переробленої макулатури (вони підійдуть для сухих відходів, інакше можуть протікати) або як у старі добрі часи виносьте сміття в контейнер на вулиці і потім мийте (цей шлях під силу хіба що самовідданим екологістам). У складі біопакетів присутній оксо-біо-полімер – спеціальний каталізатор, який руйнує структуру довгих полімерних ланцюгів і в рази скорочує час розпаду.
  3. Щоб піклуватися про екологію, не обов’язково кожен день оббивати пороги пунктів прийому. Ви можете організувати вдома окремі баки або ємності (без шкоди красі та чистоті), куди буде легко і зручно сортувати побутові відходи різного виду. Відповідні кошики можна знайти на Покупоні з приємним кешбеком.
  4. Візьміть за правило ходити в супермаркети і магазини зі своїми пакетами, а не купувати щоразу нові.
  5. Переходьте на більш практичні і стильні еко-сумки, які, до слова, можна придбати на Покупоні з приємним кешбеком.
Сортування побутових відходів вдома не обов'язково виглядає так :)
Сортування сміття вдома не обов’язково виглядає так :)
Так може виглядати міні сортувальна станція твердих побутових відходів в домашніх умовах
Ось як може виглядати міні сортувальна станція твердих побутових відходів в домашніх умовах
Купуйте біо-пакети для сміття – вони розкладаються швидше
Купуйте біо-пакети для сміття – вони розкладаються швидше

А ви вже перейшли на поділ і сортування сміття? Діліться, що виходить впровадити в побуті, а з чим виникають труднощі, які ще є підказки і лайфхаки :).

1 коментар
  • eko

    Действительно, в Эпике стоит бокс для сбора батареек! Сдали так уже целый накопившийся пакетик)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *