Боулінг для чайників: вчимося катати кулі як профі

Гра в боулінг не потребує представлення. Це серйозний вид спорту і весела розвага в одному флаконі. І все б добре, та не всі можуть кинути кулю так, щоб збити хоча б кілька кеглів.

Відмазки типу «у мене криві руки» і «вони ростуть не з того місця» засуньте подалі! Ось побачите, ми розвіємо ці міфи гравців-початківців. Дивіться нашу статтю, щоб дізнатися як правильно грати, і якими секретами техніки гри поділилися з нами майстри боулінгу. 

Акції
Знижка до 45% на гру в боулінг у клубі «Brooklyn»
Київ, Оболонський проспект, 21
-45%
0 грн
30.0 грн
Знижка 30% на гру в боулінг у «Flash bowl»
Київ, Степана Бандери проспект, 20Б
-30%
0 грн
15.0 грн
Показати всі
5 акцій

Трохи про основи боулінгу

Перед тим як розпочати робити з вас гуру кручених кидків, давайте згадаємо правила і термінологію гри.

Принцип гри

  • 1 партія гри в боулінг — це 10 ходів (фреймів) у кожного з гравців.      
  • За 1 фрейм в ідеалі ви повинні збити всі кеглі на ігровій доріжці.      
  • 1 фрейм включає 2 кидка. Якщо з першого кидка ви забили cтрайк (про нього трохи нижче), то фрейм вважається закритим, і в другому кидку вже немає необхідності.      

Доріжка

Доріжка для гри в боулінг становить трохи більше 18 м від лінії заступа до найближчої до вас кеглі.

По обидві сторони доріжки знаходяться жолоби, при попаданні в які ви втрачаєте шанс збити хоч одну кеглю, і куля котиться в механічне черево прихованої від наших очей розподільної машини.

Якщо м’яч все-таки потрапив в жолоб, а потім за помахом чарівної палички відскочив і збив хоч одну кеглю, то подобається-не подобається, а ваш кидок зарахований не буде.

Гравець починає свій хід в зоні розбігу, яка становить близько 4,5 метра, і обмежується лінією заступа (вона ж лінія фолу), яку не можна перетинати, інакше кидок не буде зарахований.

Доріжка для боулінга

Кеглі

Ваше головне завдання в грі — за один хід збити всі кеглі (а їх всього 10), які розташовані на іншому кінці доріжки в формі трикутника.

Кеглі розставляються в 4 ряди, і в кожному ряду їх певна кількість: в 4 ряду — 4 кеглі, в 3 — 3 кеглі, у 2 ряду — 2 кеглі і в 1 — 1 кегля, яку ще називають головною. Кожна збита кегля принесе гравцеві 1 очко.

Термінологія

Без знання основної термінології ви навряд чи зможете добре орієнтуватися в правилах гри, тому радимо ознайомитися з наступними поняттями:

  • Страйк (strike) — кидок, до якого прагнуть всі гравці, і в результаті якого збиваються всі кеглі.      
  • Тьорки (turkey) — ви забиваєте 3 страйка поспіль. Танцюйте ;)      
  • Спер (spare) означає, що всі кеглі збиті гравцем тільки з другого кидка.      
  • Відкритий фрейм — так кажуть, коли після кидка залишаються незбиті кеглі.      
  • Спліт (split) — саме незручне становище кеглів в боулінгу. Це ситуація, при якій був здійснений перший удар і головна кегля була збита, але залишилися 2 або більше кеглі, які не є сусідами один з одним і мають між собою відстань більше діаметра кулі. Потрібно дуже постаратися, щоб збити кеглі, але навіть такі старання не будуть оцінені очками вище звичайного cпера (spare).      
Кеглі для боулінга

Принципи нарахування очок

Зараз підрахунок очок не складає труднощів, адже всі розрахунки автоматично проводяться комп’ютером. Але ви ж хочете бути в курсі всіх нюансів? Тому приготуйтеся, зараз треба буде трохи напружити звивини ;)

Почнемо з найпростішої і частої ситуації у новачків — відкритого фрейма. У цьому випадку за кожну збиту кеглю ви отримуєте 1 очко. Наприклад, кинувши кулю двічі, в сумі ви збили 7 кеглів — це значить, що ви отримуєте 7 очок.

А ось якщо після другого броска в одному фреймі ви виконали cпер або, того краще, cтрайк, то підрахунок очок трохи змінюється:

  • Якщо гравець виконав спер, до наступного фрейму він отримує +10 очок. Наприклад, після спера ви збили 4 кеглі в першому кидку і ще 2 після другого кидка. Разом за поточний фрейм ви отримуєте не 6 очок, а 16. На ігровому моніторі в віконці фрейма спер позначається значком «/».      
  • Якщо гравець виконав страйк, то до наступного фрейму він також отримує +10 очок.      
  • За всю партію гравець може набрати максимум 300 балів. Така сума виходить за 12 страйків підряд. Чому 12, якщо фреймів по грі 10? Все просто — якщо ви вибили страйк в останньому 10-му фреймі, то ви отримуєте ще +2 кидка. Якщо ви виконуєте страйк ще 2 рази поспіль, то в підсумку ви отримуєте свої заслужені 300 очок і респект від оточуючих, а може і приємні призи від боулінг-клубу.      
  • Якщо в останньому фреймі гравець вибиває спер, то додатково він може виконати ще 1 кидок.      
Підрахунок балів

Підготовка до гри

Для того, щоб гра пройшла успішно, не забудьте врахувати деякі деталі.

Боулінг-клуб

Заздалегідь увійдіть в інтернет і знайдіть відповідний для вас за ціною і місцем розташування варіант.

Виділіть певний день і час, не забудьте завчасно забронювати доріжку, щоб потім не зіпсувати собі настрій в разі великої завантаженості клубу і відсутності вільного місця.

А поки ви задумалися про можливі варіанти, тримайте посилання на акційні пропозиції від провідних боулінг-клубів вашого міста.

Компанія для гри

Командами грати в боулінг весело і азартно. Добре, якщо ваші друзі мають такий же рівень підготовки і бажання навчитися грати, а якщо такої компанії немає під рукою? Не турбуйтеся.

По-перше: ви можете потренуватися грати самостійно, по-друге: можна знайти клуби, в яких проводять навчання для ліги початківців, по-третє: на крайній випадок ви можете спробувати приєднатися до гравців, які тільки починають свою гру, але переконайтеся заздалегідь, що стиль і рівень їхньої гри відповідає вашому.

Взуття для боулінгу

Для новачків досить буде взяти взуття напрокат в самому боулінг-клубі. Звичайне взуття не підійде для гри, воно може надмірно ковзати або навпаки гальмувати ваш рух. А якщо ще й підлогу подряпає? Навіщо вам ці проблеми?

Ну а якщо ви вже досвідчений гравець, який хоче розвинути свої навички, можна задуматися про покупку власної пари.

І не забудьте взяти з собою шкарпетки, в клубах за них вам доведеться доплатити.

Взуття для боулінгу

Куля

Вибрати правильну кулю — перше, що вам потрібно зробити, підійшовши до доріжки.

Все дуже просто! На кожній кулі є цифри, які свідчать про вагу кулі в фунтах. Наприклад, куля з цифрою 6 означає, що її вага дорівнює 6 фунтам, це 2,72 кг.

Щоб підібрати кулю для вас, потрібно легким математичним розрахунком обчилити 10% від вашої ваги — це і буде вага ідеального для вас кулі. Наприклад, якщо ви важите 75 кг, то вибирайте кулю, яка важить 7 кг (цифра 14 на кулі).

В середньому чоловікам підходять кулі вагою 14-16 фунтів (6,35-7,23 кг), а жінкам 10-14 фунтові кулі (4,54-6,35 кг).

Простежте, щоб розмір отвору для великого пальця був вам не великий і не малий. Палець повинен щільно триматися в отворі і легко з нього виходити.

Вставте вказівний і середній пальці в останні два отвори. Якщо пальці війшли легко і, аналогічно великому пальцю, щільно тримаються, вітаємо — куля підібрана правильно.

Куля

Початок гри

Куля знайдена, кеглі холонуть в очікуванні першого кидка… Ну що ж, приступимо!

Позиція і прицілювання

Візьміть кулю так, щоб тримаюча і вільна рука були під кулею. Не послаблюйте хватку — ризикуєте упустити кулю. Прямуйте на ігрову доріжку до лінії фолу. Тримайте кулю трохи збоку.

Спину злегка нахиліть вперед, плечі дивляться на мету, коліна теж злегка зігнуті. Опустіть руку з кулею і відведіть її злегка назад. Виставте протилежну руці з кулею ногу вперед, це змінна і опорна нога — універсальне правило, яке підходить і лівші, і правші.

Позиція і прицілювання в боулінгу
Позиція і прицілювання в боулінгу 2

Прицільтеся, але ні в якому разі не по кегля. Вам в допомогу на доріжці є чорні крапки і стрілки, які допоможуть скоординувати кидок. Постарайтеся, щоб куля покотилася по центру цих позначок.

Метки на доріжці для боулінгу

Навіть якщо ви чітко кинете свою кулю по мітках, це не означає, що ви 100% потрапите по кеглям. Залежно від сили кидка, куля може сповільнитися або зовсім скотитися в жолоб, тому стежте за маневрами своїх кидків і відпрацьовуйте їх.

Коли ви потренуєте ігрові навички і трохи наберетеся досвіду, по мітках ви зможете майстерно закручувати кулі і збивати бічні кеглі.

Кидок

А зараз вам потрібно зробити розбіг. Подаючись вперед, м’яко відведіть руку з кулею назад і розмахніться. У цей момент постарайтеся зберегти початкове положення кулі і руки.

Кидок кулі в боулінгу

Приблизно намітьте собі точку, в якій ви будете готові зробити кидок. Кращою відстанню від лінії фолу до вас вважається близько 15 см. З такої відстані куля якийсь час пролетить над паркетом, зберігши достатньо енергії для удару об кеглі.

Кулю потрібно кидати тоді, коли рука, повертаючись маятником вперед, досягне максимальної висоти. При цьому великий палець повинен виходити з кулі першим, тільки це забезпечить йому потрібну швидкість. Щоб уникнути травм, продовжуйте розмах навіть після того, як кулю буде випущено.

Відео представлено на англійській мові, але вам досить побачити манеру виконання кидка

Не відривайте погляд від потрібної прицільної мітки, інакше можете втратити рівновагу і кидок буде невдалим.

Перед кожним кидком протирайте руки рушником або серветкою. Руки не повинні бути мокрими, інакше ви ризикуєте упустити кулю. Навіщо ж ставити під загрозу ваші прекрасні ніжки і дорогий паркет клубу ;)

Поради фахівців

  • Якщо вам потрібно закрутити кулю, при розбігу трохи зігніть коліна, а при закінченні розмаху для кидка встановіть кисть так, ніби хочете потиснути комусь руку. Поверніть кисть трохи вліво при кидку, якщо потрібно закрутити кулю вліво.      
  • Ви 100% заб’єте страйк, якщо потрапите кулею в «кишеню» між 1-й і 3-й кеглями.      
Нумерація кеглів
  • Не забувайте дивитися на ціль (мітки на доріжці) під час кидка, це вкрай важливо.      
  • Правильний підхід до лінії фолу — запорука успішного кидка.      
  • Якщо ви хочете стати профі в боулінгу, зверніться до фахівця, який просвердлить отвори в кулі спеціально для вашої руки.      
  • Після того, як ви зробите кидок і куля буде випущена, продовжуйте розмах, щоб уникнути травмування. Також не варто заводити плече сильно назад.      
  • Тримайте кулю міцно, не послаблюйте захоплення, інакше можете випустити кулю з рук.      

Вдосконалюємо навички

Відточувати майстерність можна не тільки в боулінг-клубі. Радимо подивитися змагання з боулінгу вдома, затримуючи в пам’яті пози і спритні прийоми фахових спортсменів. Благо, інтернет дає нам великі можливості — ютуб і відео уроки вам на допомогу. Тільки пам’ятайте, що ваша техніка гри буде трохи відрізнятися, не впадайте у відчай, якщо прийоми не відразу будуть виходити.

Змагання USBC Masters Finals

Не соромтеся попросити допомоги у більш досвідчених боулерів. Нехай постежать за вашою технікою гри і зроблять зауваження, побачивши ваші технічні помилки.

Приєднуйтеся до боулінг-ліги. Це відмінний старт для розвитку ваших навичок, плюс ви заведете собі хороших друзів за інтересами.

Сподіваємося, наш огляд допоміг налаштуватися на досягнення вашої мети — навчитися грати в боулінг. Залишилися питання? Задавайте їх в коментарях. А якщо ви вже досвідчений гравець, то не скупіться і діліться секретами гри з нами ;)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *