Лазерна епіляція: шкода чи користь?

З усіх відомих способів видалення небажаного волосся лазерна епіляція представляється мало не панацеєю в області естетики. Мрія про чисту і гладку шкіру (надовго, з мінімумом зусиль, легко, доступно і швидко) сподвигает багатьох на більш радикальні заходи і відмова від нескінченних косметичних процедур.

Якщо ви спокусилися обіцяної перспективою чистого, гладкого і стабільного ефекту, то повинні розуміти мінімум 3 речі:

  • лазерна епіляція дає різний результат залежно від вашого фототипу (кольору шкіри і волосся), індивідуальних особливостей організму, гормонального фону, зони обробки і типу лазера;
  • процедура не позбавляє від волосся назавжди, але на тривалий час – в середньому близько 3 років. А далі – підтримують процедури з інтервалом 1-2 рази на рік з уже меншою кількістю сеансів.
  • будучи медичною процедурою, лазерна епіляція має ряд протипоказань, нехтуючи якими ви піддаєте себе ризику і можете заподіяти шкоду здоров’ю. Важливо перед процедурою отримати консультацію кваліфікованого лікаря і довіритися фахівцеві з медичною освітою.

Лазерна епіляція: за і проти

Про користь лазерної епіляції. В користі лазерної епіляції не дають засумніватися численні позитивні відгуки клієнтів. Головний плюс – можливість позбутися волосяного покриву з пролонгованою дією без травмування верхнього шару епідермісу, рубцювання тканини, вростання волосся та інших побічних ефектів (чого не скажеш про гоління, креми-депілятори або воску).

Епіляцію можна проводити на будь-якій ділянці обличчя і тіла (вусики над верхньою губою у жінок, зони глибокого бікіні і пахв, руки, стегна, ноги повністю), на будь-якій шкірі, навіть темної і засмаглої, (головне правильно вибрати вид лазерної епіляції), але не для всіх типів волосся.

Лазерний промінь певної довжини хвилі діє на меланін (темний пігмент, що міститься в волоссі і шкірі). Під високою температурою волосяний фолікул нагрівається і руйнується разом з живильними кровоносних і лімфатичних судинах. Тому сиве, тонкі, слабо пігментовані світлі, Пушкова волосся залишаються поза зоною впливу.

Зважаючи на те, що більшості українців притаманний європейський і середньоєвропейський фототип, в Україні популярна діодна (з довжиною хвилі 800-810 нм) і олександритова (755 нм) лазерна епіляція, яку можна задіяти масово.

Це самі щадні по больових відчуттів методи. Залежно від того какойСмотря який у вас індивідуальний поріг чутливості, ви можете плюс-мінус відчувати неприємні дискомфортні відчуття під час процедури різної інтенсивності. Але епіляція олександритовим і доданими лазером має високий коефіцієнт поглинання пігменту при меншій потужності, завдаючи мінімальний болючий ефект. У 90% випадків клієнти обходяться без контактної анестезії, обмежуються функціями охолодження самого апарату (в залежності від моделі), і зазначають полегшення з кожним наступним сеансом.

Про заборони: які негативні наслідки варто враховувати і коли?

Фахівці не рекомендують проводити лазерну епіляцію:

  • під час прийому антибіотиків;
  • при варикозі;
  • гормональні порушення;
  • під час вагітності;
  • при лактації;
  • під час місячних;
  • при діабеті;
  • до, під час і відразу після засмаги;
  • при псоріазі та інших дерматологічних захворюваннях шкіри;
  • якщо на шкірі є родимки, міоми, папіломи та інші новоутворення.

Розберемо кожен випадок окремо.

Лазерна епіляція та антибіотики

Прийом певних медикаментів є серйозним протипоказанням до проведення лазерної епіляції. До таких ліків відносяться фотосенсибілізуючі препарати, які підвищують чутливість шкіри до ультрафіолету: протимікробні антибіотики тетрациклінового ряду (тетрациклін, доксициклін, міноциклін) або інші сильнодіючі препарати для лікування шкірних захворювань (акне, вугрової висипки, фурункульоз, фолікуліт, екземи). При наявності дерматологічних проблем перед процедурою слід обов’язково проконсультуватися з лікарем-дерматологом.

Лазерна епіляція при псоріазі

Можлива при індивідуальному підході, тільки після обстеження у дерматолога. З дозволу лікаря косметолог підбере найслабшу потужність лазера, достатню для руйнування волосяного фолікула, але безпечну для шкіри в зоні обробки. При псоріазі існує ризик прогресування захворювання, утворення псоріатичних бляшок, гіперпігментації.

Чому не можна робити лазерну епіляцію при варикозі

Варикоз – поширене захворювання вен і судин, особливо у жінок. Йому сприяють багато факторів, в тому числі генетична схильність, надмірне фізичне навантаження на ноги, сидяча або стояча робота, надмірна вага, коливання гормонального фону і т.д. Робота клапанів, які пропускають по венах кров, порушується, кров застоюється, формуються тромби, розширюються стінки судин, капіляри стають тонкими і чутливими.

Дивитися на сині набряклі над шкірою судини вже боляче, не кажучи вже про те, щоб навмисно заподіювати дискомфорт та ушкодження шкіри. Саме тому фахівці рекомендують відмовлятися від таких методів депіляції, як: воскова, шугарінг, електричним епілятором, крем-депілятором, бритвою.

Перед процедурою слід проконсультуватися з флебологом.

Лазерна епіляція на ногах при варикозі має істотну перевагу перед косметичними процедурами. Лазерний промінь діє прицільно на саме волосся і волосяну цибулину, не пошкоджуючи тканини. Більше того, лазерна технологія використовується в лікувальних цілях.

Гормональні порушення

При гормональних порушеннях, що супроводжуються надмірним ростом волосся, лазерна епіляція малоефективна. Спочатку потрібно звернутися до лікаря-ендокринолога і пройти курс лікування.

Лазерна епіляція при вагітності

Лазер сам по собі не загрожує здоров’ю і розвитку плода. Але якщо ви зважилися робити лазерну епіляцію в період вагітності, то не на ранніх термінах і в будь-якому випадку з дозволу лікаря-гінеколога.

Перший триместр вагітності характеризується підвищеною чутливістю, як матері, так і дитини, що розвивається. Болісні відчуття (а у вагітних больовий поріг помітно знижується), стреси, переживання тощо здатні спровокувати тонус матки, що загрожує викидню.

Незалежно від терміну виношування дитини у вагітних змінюється гормональний фон. Це негативно позначається на ефективності процедури, підвищує ризик пігментації шкіри.

Варто почекати з видаленням волосся лазерним методом і після вагітності, в період грудного вигодовування. Фактори (перенастроювання гормонального фону, стреси) ті ж, а в результаті – ризик втрати молока.

Хто не народжував і під час планування вагітності

Молоді жінки і юні дівчата, які ще не обзавелися дітьми, часто сумніваються в безпеці лазерної епіляції бікіні і глибокого бікіні. Пов’язуючи це з тим, що зона безпосередньо стосується жіночих статевих і дітородних органів.

Довжина хвилі александритового або діодного лазера проникає в шкіру на глибину 1-3 мм і не здатна змінювати молекули клітин, шкодити внутрішнім органам і призводити до безпліддя. Ви можете бути спокійні за репродуктивну функцію і сміливо планувати вагітність після епіляції.

Побоювання обгрунтовані тільки щодо сильної статі. Оскільки репродуктивні чоловічі органи знаходяться зовні і шкіра в цій зоні дуже тонка і чутлива, лазерна епіляція бікіні у чоловіків може призвести до зниження вироблення сперматозоїдів і здатності чоловіка до зачаття. Через кілька тижнів після процедури процес нормалізується, але здоров’я і життєздатність таких сперматозоїдів до кінця не вивчена.

Під час місячних

Для максимального ефекту фахівці-косметологи настійно рекомендують відвідувати сеанси лазерної епіляції за чітко спланованим графіком. Але що робити, якщо призначена дата припадає в менструальний період у жінок?

Вирішувати тільки вам. Місячні не є категоричним протипоказанням, якщо тільки мова йде не про лазерну епіляцію глибокого бікіні. У ці дні біль і дискомфорт можуть проявлятися і відчуватися яскравіше.

Лазерна епіляція: родимки, папіломи, міоми

Родимки на тілі є якщо не у всіх, то практично у кожного. Це доброякісні утворення клітин (меланоцитів), що виробляють пігмент. Родимки можуть бути опуклими або плоскими, світлими чи темними, великими і дрібними. Часто їх плутають з вірусними папіломами, бородавками, капілярними гемангіомами, себорейними кератомами, які самі по собі також не несуть шкоди.

Важливо, щоб вони зберігали свій первісний вигляд. Тоді приводу для занепокоєння немає, і можна проводити лазерну епіляцію, попередньо проконсультувавшись з лікарем-дерматологом.

Під час процедури фахівець підбере оптимальну потужність, режим процедури і обійде родимку де потрібно. Діодний та інші лазери не здатні викликати мутації, як це властиво ультрафіолетовому випромінюванню. Правильно підібрана інтенсивність лазерної епіляції і грамотний підхід мінімізують ризик появи опіків або розвитку раку шкіри.

Новоутворення, які починають міняти колір, розмір, симетрію, кордони – сигнал для занепокоєння і відмови від видалення волосся лазером в цій зоні. Такі родимки знаходяться в зоні ризику трансформації в злоякісні пухлини (меланоми), вимагають діагностики і спостереження лікаря.

Наслідки лазерної епіляції: підсумок

Лазерна епіляція допомогла багатьом здійснити їх мрію про гладку і чисту шкіру. Довжина лазерних променів в порівнянні з ультрафіолетом настільки мала, що не здатна провокувати глобальні зміни або мутації в організмі. Побічні ефекти можуть виникати при недотриманні обгрунтованих протипоказань і порушення технології проведення процедури не достатньо компетентними фахівцями.

Якщо у вас виникають будь-які сумніви щодо проведення лазерної епіляції, проконсультуйтеся з профільним лікарем і зверніться в ліцензований центр або салон краси. Не відмовляйте собі в задоволенні мати бездоганну шкіру без шкоди здоров’ю.

4 коментарів
  • Аня

    Считаю в умиренных количествах лазерка – норм, если нет каких-то хронических показаний конечно. Сама делаю сейчас подмышки, подумываю о ногах, но не сразу все, а после подмышек уже с паузой.

  • Вика

    Сейчас прохожу лазерную эпиляцию, не знала, что есть столько разных нюансов. Спасибо огромное за такую познавательную и нужную статью! Наверно все-таки сделаю перерыв по сеансам, ведь буду пить антибиотики и как-то не хочется каких-либо последствий, чтобы потом отгребать.

  • Юля

    Прошла курс эпиляции, сначала после первых процедур результат был слабый и я даже расстроилась, думала, что лучше и не будет. Только на середине курса начала замечать значительные изменения, так сказать облысение)))) А когда прошла весь, то результат меня потряс, я очень довольна, что решилась на это и теперь стало жить немного проще (увы, это не на всегда и чтобы результат сохранился нужно делать повторные процедуры). К чему я это пишу? А к тому, что у меня получилось и результат реально хорош, а вот у подруги казус((( Она тоже проходила курс, но почти не добилась ничего. В статье правильно написано, что это очень индивидуальная процедура и многое зависит от цветотипа и структуры волоса. Перед тем как приступить к эпиляции сначала проконсультируйтесь и подберите правильный лазер (чего подруга не сделала), тогда это не будет просто потраченным временем и средствами.

  • Любовь

    Давно хотела попробовать лазерную эпиляцию, но цены уж больно кусаются))тем более, нужно довольно много сеансов посетить,чтобы добиться эффекта, особенно, если волосы не блонд.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *