Як обрати кавоварку та кавомашину

Мабуть, найважливіший елемент офісу – кавоварка, але і не меншу користь цей пристрій приносить в домашніх умовах. На ринку представлена величезна кількість різноманітних моделей з безліччю опцій, не зовсім зрозумілих при поверхневому огляді. Давайте розберемося як підібрати надійну і зручну кавоварку в цьому відношенні.

Вибір кавоварки з базових параметрів

Тут кожному за потребами, адже існують різні типи апаратів, заточених під конкретний вид кавового напою: еспресо, лате, мокко, капучіно і т.д. Відштовхуйтеся від частоти вживання того чи іншого напою.  

За типом управління кавомашини діляться на пристрої з механічним управлінням (кнопки, регулятори) і сенсорним. Вибирати тут варто грунтуючись на власних відчуттях. Подобається натискати клавіші – беріть кнопкові моделі, віддаєте перевагу прикладати мінімум зусиль – зверніть увагу на сенсорні панелі управління.

Залежно від типу індикатора, поділяють дисплейні і світлодіодні панелі. Дисплей в цілому більш зрозумілий користувачеві, діодна панель же видає повідомлення про стан машини тільки у вигляді тексту. Компромісний варіант – моделі з символьної індикацією, де етапи приготування напою і режими роботи кавоварки зображені в символах.

Просунуті моделі володіють можливостями настройки під жорсткість води, об’єму порції і ступеня помелу. Моделі з капучинатором дозволять вам самостійно збити молоко для напою за допомогою пари. Кавоварки з автоматичним капучинатором зроблять все самі, залишається тільки направити «носик» в чашку.

Кавомашина або кавоварка

Кавоварка – це пристрій для заварювання одного типу кави, найчастіше вони здатні заварити тільки той напій, для якого були створені. Еспресо-кавоварка не зможе приготувати латте, і навпаки. Але спеціалізована кавоварка робить свою справу «на совість», заварюючи свій напій за всіма стандартами: пінка, насичений смак. З мінусів, кавоварки не володіють повним комплектом додаткового функціоналу: помел зерен, збивання молока – щось доведеться робити самому. Найчастіше використовується для домашніх цілей і в невеликих кафетеріях.

Кавомашина в свою чергу має переваги за функціональними можливостями – вміння робити більше одного виду напою за раз. Кожна машина має все необхідне для повного циклу заварки кави без втручання людини: вбудованої кавомолки, резервуаром для молока, індикаторами наповненості бачків з рідинами і автоматичним скиданням кавової гущі – ідеально для офісу. Натиснули кнопку і чекайте, більше нічого робити не потрібно. На жаль, для досягнення такої універсальності доведеться чимось жертвувати, і кавомашини не роблять напій так само смачно як одновидові кавоварки, плюс вартість таких нафаршированих девайсів для будинку значно вище простеньких кавоварок.

Кавоварки – з кавомолкою або без

Прості моделі заварюють еспресо на заздалегідь перемолотій зерновій каві або за допомогою готових капсулах/таблеток з кави, без хитрощів. Звідси мінус – доводиться витрачати час на заготівлю таблеток для кави, закупівлю капсул (що дорожче покупки зерен, при перерахунку на вартість однієї порції кави) і обмеження в можливостях заварки кави   – тільки моносорти.

Більш складні моделі мають вбудовані кавомолки, що дозволяє перемелювати зерна кави в режимі «автомат», за кілька секунд. Так дешевше в довгостроковій перспективі, плюс можна змішувати різні сорти кави в будь-який потрібний вам момент, якщо ви любите кавовий купаж.

«Розумні» можливості кавоварок

Коли кави з одного сорту мало – на допомогу прийдуть кавомашини зі спареними кавомолками для зерен. Після закінчення циклу помелу, вони змішують два сорти кави перш ніж подати через нього окріп, надаючи особливого смаку ранковому еспресо. 

Інша смарт можливість – дистанційне керування через мобільний додаток, але це зовсім рідкість. Зате дуже зручно, коли з сусідньої кімнати можна дати команду «Заварити еспресо» не відриваючись від книги або роботи.

Кавоварки по типу заварювання кави

Три основних типи кавоварок і кавових машин: парові, краплинні і ріжкові, відрізняються між собою методом заварювання кави.

  • Паровий метод. Працюють за наступною схемою: вода в резервуарі нагрівається до 100 градусів, починається випаровування і пар пропускається через каву, утворюючи рідину. Мають робочий тиск від 3 до 5 бар. Гідність пристрою: парова кавоварка робить свою справу швидше за інших типів. «Платою» за швидкість буде смак, кавові зерна не дадуть повного букета масел. Діапазон цін – від 4 до 20 тисяч гривень за модель.
  • Крапельна. Працює по краплині в секунду, нагріваючи посудину з водою і пропускаючи крапельки через таблетку з кавою. Дозволяє за раз приготувати більше літра концентрованого напою, еспресо або американо. Практично всі моделі оснащені підігрівом для глечика з уже готовою кавою. Недолік – низька швидкість приготування кави, приблизно 10 хвилин на один графин і не настільки насичений смак. Діапазон цін – від 300 грн до 2 тисяч гривень.
  • Ріжкова кавоварка. Механізм приготування кави: в кавоварку заряджається ріжок (таблетка, капсула або інший носій з меленими зернами) і через шар кави подається гаряча вода під високим тиском – робочий тиск знаходиться в області 15 бар, температура води від 80 до 90 градусів. Завдяки такому підходу виходить вичавити з кавових зерен всі масла, реалізуючи повний букет смаку для кожного з сортів. Недолік – висока ціна на моделі з ріжкової системою. Будьте гранично обережні з такою машиною, не торкайтеся металевих деталей. Діапазон цін – від 2 до 6 тисяч гривень.

Як вибрати кавоварку для офісу

Основні вимоги до агрегату в великому офісі (від 20 співробітників) – обсяг ємності для води від двох літрів, швидкість заварювання еспресо не більше 25 секунд на чашку (в ідеалі дві відразу), місткий резервуар для зерен і мабуть все.  

Решта функцій – за потребами. Деякі моделі оснащені опцією подвійного затоки, інші додають молоко в процесі варіння. Найбільш витривалими себе показують кнопкові кавомашини з мінімумом автоматики на приладовій панелі і двома рецептами – «Американо» і «Еспрессо».

Невеликому офісу (менше двох десятків людей) підійде кавовий автомат парового типу без додаткового резервуару для молока, так надійніше. Плюс вершки і молоко завжди можна докупити окремо. 

В якості приємного бонусу для співробітників рекомендується ставити другий кавовий апарат, який витрачає більше часу на приготування підбадьорливого «Еспрессо», але має більш просунуту кавову карту. Так гурмани будуть задоволені і апарат прослужить довше, адже його будуть використовувати тільки ті, кому важливі кавові вишукування.

Як вибрати кавоварку для дому

Оскільки ви будете заварювати каву для себе улюбленого, то тут вже можна підібрати модель з найбільш повною кавовою картою бажаних напоїв: латте, мокко, капучіно, еспресо, американо. Оптимальною буде модель з невеликим бачком для води і молока, можливістю авто-помелу і сенсорною панеллю.

Поради щодо підбору кавоварки для дому

  • Ви віддаєте перевагу виключно еспресо без молока – беріть еспресо кавоварку без функції збиття молока, щоб не переплачувати за зайве. Оптимальний варіант – крапельна кавоварка, де в резервуар вміщується до 15 чашок напою. Заварена в ній кава залишається свіжою навіть через шість годин і не потрібно чекати свою порцію. Але сама бомбове еспресо виходить в комбінованих кавоварках.
  • Віддаєте перевагу міцній каві «з молоком», щоб приховати гіркоту – поцікавтеся чи є в кавоварці капучинатор, щоб збити молоко. Особливо просунуті моделі оснащені молочним резервуаром, залишається тільки доливати туди молоко – машина все зробить за вас.
  • Вранці – поспіх і кава повинна бути готова за лічені секунди  – парові кавоварки, найшвидші на схід від Ріо-де-Гранде.
  • Якщо ви любите пригостити себе десертом, приємно провести час за читанням і спробувати щось нове – парова кавоварка з автоматичним капучинатором підійде для цих цілей як можна до речі: в кавовій карті буде продубльований кожен напій з урахуванням додавання заповітного молока.

Кавомашини – це не просто зручно, це персональний бариста на кухні, який готуватиме тільки для вас.

Обрати необхідну кавоварку на ваш смак ви можете в каталозі товарів на нашому сайті.

1 коментар
Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *