Як навчитися програмувати з нуля

Розробники програмного забезпечення та програмісти входять у десятку найбільш затребуваних і високооплачуваних професій 2020 року. Причому попит та актуальність цієї галузі ніколи не згасає.  Як стати одним з них? Яку мову програмування краще вивчити першою? Де можна знайти якісні освітні курси та підручники з програмування? На ці та інші питання знайдуться відповіді в нашій статті.

Програмувати може кожен

Більшість людей сприймають програмування складною наукою, схожою на вищу математику. Так і було колись. Комп’ютери думають мовою цифр і формул, і слухаються лише рівних. Саме тому у витоків зародження обчислювальної техніки стояли такі математичні генії, як Алан Тьюринг. Але все змінив знаменитий Білл Гейтс, коли створив найпопулярнішу в світі операційну систему Windows, яка значно спростила діалог людини з машиною.

Білл Гейтс
Білл Гейтс

Загальнодоступним стало і програмування, залишаючи свій фундаментальний принцип незмінним: користувач вводить команду → комп’ютер обробляє запит і видає результат. Все, що ви бачите на екрані, а, можливо, і чуєте з динаміків в даний момент, це він и є. Команди структуруються в блоки, що називаються програмами, а формуються вони на мовах програмування у спеціальному програмному середовищі – компіляторах. Це все, що потрібно знати початківцю на початку свого шляху становлення програмістом.

Почніть з простого

Перш ніж купити навчальний посібник по програмуванню на Покупоні зі знижкою або записатися на онлайн-курси, подумайте, який напрямок з цієї галузі вам найбільш цікавий.    

  • Web-програмування – створення багатофункціональних інтернет-сайтів (Javascript, HTML, CSS, PHP, Python и Ruby).
  • Desktop- програмування – розробка утиліт для ОС (медіаплеери, текстові редактори, чистильники).
  • Створення мобільних додатків (електронні карти, месенджери и т. п.).
  • Створення серверних додатків (бази даних, ігрові сервера и т. п.).
  • Програмування вбудованих систем (мікроконтролерів для побутової техніки, наприклад).
  • Системне програмування (розробка драйверів, компіляторів для ОС). 
  • Розробка відеоігор.
  • Програмування для бухгалтерських та фінансових продуктів (1С: Підприємство).
  • Створення баз даних (для програм, сайтів, банківських систем и т. д.).
  • Science (нейроні мережі, моделювання ДНК, програмування супутників).
Програміст за роботою
Програміст за роботою

Не існує єдиної універсальної мови програмування для всіх або кожної конкретної галузі. Але завчивши одну, наступну зрозуміти буде легше. Однак структура деяких мов засвоюється новачками легше. Наприклад, почати розробляти додатки для iOS краще з Swift, а потім поліпшити свої навички з Objective-C, Xcode и Cocoa Touch.

Колись учні шкіл на уроках інформатики починали вивчати основи кодінгу на Паскалі (Pascal). Це дуже проста мова до вивчення, але вже застаріла. На зміну йому прийшов Scratch. Створений Мітчелл Рєзник у 2007 році. Він представляє собою динамічно-візуалізоване середовище програмування, де код формується з графічних блоків.

Інтерфейс Scratch
Інтерфейс Scratch

Більш детально про Scratch у відео

Дітям таким чином простіше засвоїти машинну логіку та закласти основу для подальшого вивчення мов більш високого рівня, як ось Python. З його багатим функціоналом варто знайомитись учнями старшокласникам, які вбачать особисту перспективу в заняттях програмуванням і вже в університетах переходити до більш просунутому С++.

Знайомство з веб-програмуванням починають з HTML і JavaScript. Новачку не складе труднощів вивчити їх за пару тижнів і почати писати простенькі сайти. За посиланнями угорі ви знайдете літературу по кожній мові з кєшбеком Покупона і зекономте на наступні покупки.   

Юний програміст
Юний програміст

З вищесказаного випливає, що братися за першу ліпшу знайдену у пошуку мову програмування – неправильний шлях. До його вибору слід поставитися відповідально. 

Більш детально про те, як обрати першу мову програмування для вивчення у цікавій вам галузі у відео 

Застосуйте всі джерела знань

Сучасні самоучителі по програмуванню покроково здатні навчити кодити у будь-якому віці. Було б бажання навчитись. В них простою мовою пояснюється складна теорія з конкретними прикладами. Статистично, близько половини всіх програмістів є самоучками. 

Однак, ефективніше записатися на курси. Так, гарне навчання не дешеве, але на Покупоні як раз може знайтись цікавий вам курс зі знижкою. Книга не замінить вербального контакту з вчителем у повній мірі, може лиш доповнити його. Крім того, під час курсів студенти отримують регулярну практику –  потрібний атрибут навчання починаючому кодеру, як вода для риби. А в підсумку ви до того ж отримуєте диплом, який чітко проголосить про вашу компетентність при працевлаштуванні.

Також в інтернеті можна знайти багато різних онлайн-тренінгів та тестів, що дозволяють розвивати навички кодування. Не соромтеся долучайтеся і до спільнот програмістів різних галузей. Цінна інформація і професійні консультації, засновані на реальному досвіді, допоможуть уникнути багатьох типових помилок кодінгу.

Пізнайте комп’ютер краще

Програмування – найвищий ступінь комп’ютерної грамотності. Відповідно, його вивчення потребує глибокого розуміння принципу роботи ПК, а не тільки вміння відрізнити відеокарту від звукової карти. Низькорівневі мови, такі як Assemble, чий алгоритм коду дуже близький до машинного, вимагає від програміста відмінного знання архітектури апаратної частини комп’ютера, для якого пишеться програма. Так що не ігноруйте свої прогалини на цю тему, якщо хочете стати хорошим програмістом.

Паралельно програмування рекомендується починати вивчати англійську мову, або вдосконалювати її володіння, оскільки латинська абетка є основною для всіх поширених мов кодування. Знижки від Покупону і тут стануть в нагоді.

Онлайн-курси дозволяють отримувати знання не виходячи з дому
Онлайн-курси дозволяють отримувати знання не виходячи з дому

Наберіться терпіння

Щоб навчитися писати хороші, а головне затребувані програми, потрібно стати терплячим, щоб засвоїти всі аспекти грамотної побудови їх початкового коду. Помилки обов’язково будуть. Навіть професіонали без них не обходяться. Важливо точно зрозуміти, що ви робите і для чого, та не поспішати.

Починайте з малого –  простого додатку, виконуючого всього-на-всього одну функцію, а потім поступово, удосконалюючи навички програміста, доповнюйте його новими. З плином часу, додаток виросте в велику програму, а ви у програміста. Та навіть тоді не зупиняйтеся на досягнутому, бо програмування – це захоплюючий світ, який не стоїть на місці. Якщо залишились питання по темі, запитуйте в коментарях.

2 коментарів
  • Сергей

    Очень хочу освоить айти сферу! присмотрел себе пару курсов на покупоне, может что еще появится… хотелось бы обучиться

  • Варвара

    муж учится сейчас на программиста, говорит что не так то легко ему это дается) хотя способности есть. наверное тут главное поставить себе цель и не лениться, ну и чтобы нравилось конечно.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *