Геть нудьгу! Кращі настільні ігри для дітей

Проводите вечера вместе

Настільні ігри ㅡ об’єднують дітей і батьків. Не так, звичайно, як спільне поїдання морозива, але все ж. Тим більше, що вони набагато корисніше для розвитку, адже настолки є дуже різні ㅡ від простих броділок до складних логічних ігор, в яких мізки треба буде включати і дорослим.

У цьому огляді ви довідаєтеся, які настільні ігри стануть в нагоді вам для ненудних вечорів у колі сім’ї, додайте азарту в ваші ігри з дітьми.

Розвиваючі ігри в 2-3 роки

Здивовані? Так, настолки бувають і для такого віку, нехай і не дуже різноманітні і захоплюючі для дорослих. 

Основне завдання настільної гри в цьому віці ㅡ розвиток посидючості і уважності. 

Знайди пару

Легкі ігри для самих маленьких
Легкі ігри для самих маленьких

В інтернеті представлено багато варіантів такої гри. Основний сенс в тому, що дитина з’єднує картки за певними ознаками. На найпростішому рівні ㅡ однакові предмети, як наприклад в грі «Щаслива шкарпетка», де використовуються спеціальні дерев’яні формочки для безпеки малюків і довговічності іграшки. 

Для більш «просунутих» юних геніїв є варіанти гри з пошуком пари за якоюсь ознакою, наприклад, ігри «Знайди будиночок» (наприклад, пташка живе в гнізді, а собачка в будці), «Знайди маму» (корівка-теля, кішка-кошеня і т.д.).

Ігри на реакцію

«Голодні бегемотики»
«Голодні бегемотики»

«Голодні бегемотики» ㅡ класична гра на розвиток реакції, яка допоможе зайняти малюка надовго. Для зовсім маленьких діток краще взяти дорожню версію з закритим полем для кульок. Мета гри ㅡ з’їсти якомога більше кульок, при цьому малюк управляє бегемотом за допомогою важеля і вчиться швидко реагувати на кульки, що рухаються.

Ігри для моторики

Настільні ігри ㅡ не обов’язково кубики-картки, адже довгими вечорами можна розважатися мозаїкою, кульками та іншими іграми для розвитку пальчиків.

Виберіть для дворічки великий варіант мозаїки, він буде виконувати ті ж функції, що і дрібні варіації гри, але більш безпечний. З такою грою діти будуть розвивати фантазію і моторику.

Велика мозаїка підійде для маленьких дітей
Велика мозаїка підійде для маленьких дітей

У методиці Монтессорі є багато ігор для найменших, які спрямовані на розвиток посидючості, логіки і дрібної моторики. Наприклад, одна з кращих ㅡ «Працьовиті бджілки», яка допомагає дитині вчити кольори і розвивати ручки завдяки зручним щипцам.

Гра для розвитку дрібної моторики
Гра для розвитку дрібної моторики

Ігри для розвитку пам’яті

Гра на розвиток пам'яті
Гра на розвиток пам’яті

Різноманітні меморікі ㅡ відмінні розвиваючі ігри для дітей. Вони сприяють розвитку пам’яті та уважності дитини. Суть гри в тому, щоб малюк запам’ятав розташування карток і максимально швидко знайшов всі пари.

Цікаві настолки для дітей 4-5 років

В 4 і 5 років дітки стають більш усвідомленими і посидющими, тому їм можна пропонувати все більш складні види ігор, які крім уважності розвивають логіку і мислення.

«4 в ряд»

«4 в ряд» ㅡ нескладна іграшка, яка розвиває просторову уяву, ще й дрібну моторику. Ви по черзі кидаєте кульки в отвори, поки не набереться 4 кульки одного кольору в один ряд. Хто збудував більше, той і молодець :).

Ігри на логіку
Ігри на логіку

Доміно

Доміно ㅡ настільна гра на всі часи. Саме в цьому віці діткам вже досить легко орієнтуватися в правилах. Виберіть доміно з тими картинками, які подобаються вашій дитині, наприклад, зі звірятами чи мультяшними персонажами. 

Доміно для діток
Доміно для діток

Лото

Ще один безпрограшний варіант настолки ㅡ лото. Ця гра відмінно підходить для розвитку реакції і уважності. При цьому сучасне лото ㅡ не банячки з цифрами, а яскраві і барвисті картки з різними картинками.

Дитяче лото
Дитяче лото

Настільні ігри для розвитку логіки

Діткам в 4 і 5 років вже легше класифікувати об’єкти, розвивати цю навичку допоможуть гри типу «Зоопарк». Мета гри ㅡ зібрати максимальну кількість наборів карток з родинами тварин. Великий плюс саме цієї настолки ㅡ в яскравих і зворушливих картинках, де зображені різноманітні тварини, наприклад тато і мама леви і їх крихти.

Гра для розвитку логіки
Гра для розвитку логіки

Настолки для навчання читання

Хто сказав, що навчання це нудно? З навчальними настільними іграми можна легко і невимушено підкорити навіть читання. Скористайтеся для цього грою типу «Ерудит», де дитина буде читати слова завдяки картинкам. Як варіант ㅡ «Бачу слово», де дитина буде вчитися читати по складах і складати слова на швидкість.

Вчимося читати під час гри
Вчимося читати під час гри

Настільні ігри в 6-7 років ㅡ підвищуємо планку

Ігри для розвитку просторового мислення

Запропонуйте дитині гри на просторову уяву. Наприклад, дорожні гри типу «Розумний сирник», «Полярні ведмеді», «Чарівний ліс» і т.д. Завдання гравців в тому, щоб вибудувати шматочки пазлів відповідно до завдання. Гра цікава і складна за віком.

Відмінна гра в дорогу
Відмінна гра в дорогу

Ігри-ходилки

Ура, в 6-7 років дітям будуть цікаві ходилки! І тут можна куражити по повній, адже варіацій цієї гри ㅡ мільйон, аж до варіанту зробити її самостійно на розсуд дитини. Все що вам треба ㅡ поле для гри, гральні кубики, фішки за кількістю гравців і трошки везіння. Настільні ігри-ходилки допомагають розвивати дитині фантазію, посидючість, уважність і відмінно тренують усний рахунок.

Ходилки актуальні для всіх
Ходилки актуальні для всіх

Математичні ігри

Рахувати легко, так що дивуйте вчителів швидкістю усного рахунку з грою «Спритні вівці». Ціль гри максимально швидко набрати фішок, які в сумі балів дадуть вам число 10. В процесі гру можна ускладнювати, збільшуючи суму. 

Рахуйте швидше
Рахуйте швидше

«Doobl»

Швидше, ще швидше, а потім ще швидше ㅡ розвивайте космічну швидкість з грою «Doobl». На картках «Добля» розташовані різноманітні малюнки різних розмірів. Ваше завдання якомога швидше знайти пару до своєї картки і скинути її. Виграє той, хто перший залишиться без усіх карт. 

Гра буде цікава і для компанії дорослих, адже в ній перемагають самі азартні і уважні.

 ТОП настолок для дітей 8-9 років

«Ticket to Ride»

«Ticket to Ride» ㅡ гра, яка сподобається навіть всім дорослим. Тут є все ㅡ азарт, математика, та ще й вивчення столиць Європи (або Американських штатів чи міст України, дивлячись який у вас варіант гри). Більш бюджетний варіант ㅡ «Подорож по Україні», вітчизняного виробництва, правила гри ті ж. Вам треба побудувати оптимальний маршрут і при цьому не просто дістатися першим до фінішу, але ще і зібрати максимальну кількість балів.

«Ticket to Ride»
«Ticket to Ride»

«УНО»

Как насчет розвитку переговорних навичок у дитини? Популярна і поширена гра «UNO» допоможе і в цьому, а ще ㅡ в розвитку реакції і логічного мислення. 

«UNO»
«UNO»

Мета гри ㅡ максимально швидко позбутися усіх карт. Для цього вам треба буде підбирати парні картки і використовувати різноманітні картки з пастками. І пам’ятайте, що виграють у цій грі не найщасливіші, а найшвидші і розумні.

Кращі ігри в 10-11 років

Пора відкривати для дітей нові світи і розвивати з настільними іграми такі потрібні в житті якості.

«Монополія» 

Вічна настолка
Вічна настолка

«Монополія» ㅡ гра на всі часи, яка сприяє розвитку мислення, логіки, планування, і елементарного усного рахунку. Настільна гра поєднує в собі плюси економічної стратегії і азартної ходилки. 

«Ерудит» 

Ігри «Ерудит» будуть актуальні і в більш юному віці, але в 10-11 років гра заграє новими фарбами, адже словникового запасу дитини вже буде вистачати для епічного «баттла» з батьками.

«Клуб знавців»
«Клуб знавців»

Мета гри ㅡ складати найдовші слова, використовуючи задані літери.

У що пограти з дітьми 12-13 років

В 12-13 років діти все більше не діти, а компаньйони по класним вечорами. Так що геть нудьгу, вибирайте собі розваги!

«Дженга» 

«Дженга» або «Джанга» ㅡ актуальна від 3 років, в 12-13 років гра для дітей стає усвідомленою. Вони починають грати в неї більш вдумливо, на практиці пізнаючи закони фізики.

У настолки грати ㅡ весело
У настолки грати ㅡ весело

«Крокодил»

Гра нашого дитинства зараз знаходить нові грані. Наприклад, настолка «Хто я» стане справжньою окрасою дитячої (та й дорослої) вечірки. 

Хороша гра для вечірки
Хороша гра для вечірки

Ще один варіант ㅡ «Зрозумій мене», де для вас заготовлені картки зі словами і типовими питаннями для більш динамічної гри. 

Настолкі для «дітей» 14-16 років ㅡ весело буде всій родині 

Не зовсім вже і діти зазвичай відмахуються від спільних вечорів з батьками. Спробуйте зацікавити їх сучасними настільними іграми.

«Alias»

 «Alias» ㅡ найкраща гра для розвитку словникового запасу. Де ще вам будуть потрібні синоніми, сотні синонімів (хороша підготовка до професії сеошника). Суть гри дуже проста ㅡ вам треба пояснити іншим учасникам слово, не називаючи його. Слова дуже різні, від найпростіших і побутових об’єктів, до абстрактних понять.

«Аліас»
«Аліас»

«Діксіт» 

Навіть у дорослому віці ігри можуть бути розвиваючими. Наприклад, «Діксіт» допоможе розвинути вашим дітям і вам асоціативне мислення і емпатію. Різноманітні картинки, яскраві і незвичайні, викликають безліч ідей, так що позначте зображення словом або фразою і нехай інші вгадують, яка з карток ваша.

«Діксіт»
«Діксіт»

«Мафія»

«Мафія» – не зовсім класична настолка, але час під гру може пролетіти непомітно. Під час гри такі дорослі діти вчитимуться домовлятися і, о жах, добре брехати, а ще аргументувати свою позицію і просто соціалізуватися, що важливо в підлітковому віці.

«Мафія»
«Мафія»

Проводьте час з дітьми ㅡ настільні ігри сприяють цьому найкраще. Сподіваємося, наша добірка допоможе вам вибрати настолку, яка припаде до душі всій вашій родині. І діліться з нами своїми улюбленими варіантами ігор ㅡ ось прямо відразу візьміть і напишіть в коментарях :).

1 коментар
  • Елена М

    Мафия одна из моих любимых настольных игр, заодно племянника научила, ему очень игра понравилась. Я эту игру еще полюбила тогда когда она еще только онлайн вышла в соц сети. Круто было, играла в нее с другом по телефону. А еще есть одна крутая игра это покер с фишками. Никогда не забуду как играли всей компанией на море. Игра на логику и интуицию, азарта выше крыши!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *