День вишиванки: історія, традиції та дати святкування

Вишиванка для українця – це щось більше, ніж частина національного костюма. Вишиванка – важливий елемент української культури, сповнений глибокого символізму. Чудернацькі етнічні орнаменти, вишиті на одязі, корінням сягають сивої давнини, часів трипільців. Наш народ створив власні традиції вишивання: за минулі століття у різних регіонах України сформувалися свої орнаменти та варіанти колірних поєднань, кожен з яких має особливий сенс. День вишиванки покликаний популяризувати красу традиційних сорочок із вишивкою та розкрити багатство української культури. #PokuponBlogTeam розповість, як з’явилося свято та коли його відзначають.

Акції
Квиток до музею «Становлення української нації»
Київ, Лаврська вулиця, 27
-46%
350 грн
189.0 грн
Знижка 30% на вхідний квиток в «Miniland.UA»
Київ, Степана Бандери проспект, 34А
-30%
0 грн
15 грн
Показати всі
7 акцій

Якого числа відзначається День вишиванки у 2024 році

У 2024 році в Україні святкування відбудеться 16 травня. День вишиванки проходить у будній день і не прив’язаний до жодного державного чи релігійного свята. У цю дату немає вихідного, багато українців працюють як завжди і обмежуються тим, що приходять до офісу у вишиванці. Ті, у кого більше вільного часу – насамперед школярі та студенти – беруть участь у святкових парадах та маршах.

вишиванка українська

Найбільше людей у вишиванках одночасно в одному місці було зафіксовано у місті Рівне у 2012 році. На День Незалежності на головній площі міста зібралося 6570 людей!

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Історія свята

Незважаючи на те, що вишивання – старовинний звичай, Всесвітній День вишиванки почали відзначати нещодавно, у 2006 році. Ініціатором культурно-патріотичної акції стала Леся Воронюк, студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

дівчинка у вишиванці

Першим, хто почав поєднувати вишиванку із повсякденним одягом, став Іван Франко. Саме в такому вигляді – у піджаку, одягненому поверх сорочки з вишивкою, – він зображений на 20-гривневій купюрі.

Надихнувшись своїм однокурсником Ігорем Житарюком, який регулярно приходив на пари у вишитій сорочці, Леся запропонувала студентам одягнути вишиванки всім одночасно у спеціально обраний день. На ідею відгукнулися кілька десятків студентів та кілька викладачів, але з роками до акції приєднувалося все більше людей. Тож згодом свято розрослося до масштабів всеукраїнського, а згодом – і світового рівня. Щорічно у третій четвер травня тисячі українців та фанатів української культури по всій планеті одягають вишиванки та показують світові красу народного мистецтва.

Налічується близько 200 вишивальних швів, при цьому вишивку «хрестиком» українські майстрині почали використовувати лише у 19 столітті.

Акції
Манікюр та педикюр з покриттям у «Lina Nails»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 27
-43%
400 грн
269.0 грн
Манікюр та педикюр у студії «Xuxunails Service»
Київ, Новгород-Сіверська вулиця, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Показати всі
17 акцій

Цікаві факти

  • Іван Франко став першим, хто почав поєднувати вишиванку з повсякденним одягом. Саме у такому вигляді – у вишиванці, одягненій під піджак – його зображено на 20-гривневій купюрі.
  • У кожному регіоні України свої традиції вишивання: всього існує більше 20 різних технік вишивки та понад 200 видів швів. Найпопулярніша сьогодні – вишивка хрестиком.
  • Створення однієї вишиванки може зайняти від 2 тижнів до декількох років, залежно від складності орнаменту.
  • У народі досі існує повір’я, що вишиванка – не просто одяг, а оберіг від темних чарів.
  • Українська вишиванка настільки популярна у світі, що її можна побачити навіть у колекціях таких іменитих дизайнерів, як Гальяно, Валентино та Готьє.
  • День вишиванки відзначають не лише в Україні, а й у Канаді, Франції та навіть Індії – інакше кажучи, скрізь, де є наші земляки, які зберігають у серці щиру любов до своєї Батьківщини.
Акції
Показати всі
26 акцій

Що означають орнаменти та візерунки

Акції
1 година в ігровій кімнаті «Світ Паровозів»
Київ, Архітектора Вербицького вулиця, 1
-29%
140 грн
99.0 грн
Цілий день для дитини у новому парку «Fly Kids»
Київ, Здолбунівська вулиця, 17
-35%
340 грн
220.0 грн
Показати всі
6 акцій

Традиції Дня вишиванки

До Дня вишиванки не приурочені якісь спеціальні офіційні заходи, святкування зазвичай набуває стихійного формату: жителі українських міст організовують флешмоби, паради, ярмарки з етнічним колоритом, святкові фотосесії в офісах та навчальних закладах. Багато хто відзначає свято «віртуально» і ставить світлини у вишиванках на аватарки у соцмережах.

святкування дня вишиванки в Україні

В українських вишиванках було помічено багатьох світових знаменитостей: Кейт Мосс, Кетрін Зета-Джонс, Енн Хетеуей, Холлі Беррі, Діта фон Тіз, Демі Мур та інших.

У воєнний час проводити масштабні акції небезпечно, особливо у містах, близьких до фронту. Однак це не привід відмовлятися від свята зовсім. Ви можете надіти улюблену сорочку з вишивкою і, якщо у вашому місті спокійно, вийти на прогулянку з сім’єю, завітати до кафешки, влаштувати фотосет на тлі травневого цвітіння. День вишиванки – чудова нагода продемонструвати красу української національної культури та відчути надихаючу єдність нашого народу.

Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
245 акцій

А як ви маєте намір провести 16 травня? Діліться у коментарях планами!

1 коментар
  • Катя

    Обожнюю вишиванки!!! Завжди чекаю нагоди одягти традиційну вишиванку на будь-яке свято) і дуже приємно спостерігати, особливо за кордоном, коли люди одягаються в українські національні вбрання

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *