Чим годувати кошеня, щоб воно росло здоровим та красивим

Складання раціону для кошеняти – справа відповідальна, адже від того, яку їжу ви будете давати малюку в перші місяці його життя, залежить те, наскільки міцним, здоровим та красивим він виросте. Раніше ми розповіли про загальні принципи догляду за котами, як правильно вибрати котячий лоток та привчити кошеня до туалету, як перевозити і як обирати кішці ім’я. Чим годувати кошеня, яке харчування буде найбільш корисним для нього, як правильно доглядати новонароджених кошенят – на ці питання ми відповімо в цій статті.

Головні правила годування 

Для того, аби вирости здоровою твариною з гарною шерстю, міцними зубами, пазурами та гострим зором, кошеняті важливо отримати повний набір корисних речовин, вітамінів та мінералів з самого початку життя, а завдання хазяїна – забезпечити йому це.

Під час складання щоденного меню для маленького пухнастика важливо пам’ятати, що коти відносяться до числа хижих м’ясоїдних тварин, а тому білок повинен складати лев’ячу частку їхнього раціону: не менше 30% в ранньому віці і не менше 50% у дорослому. Крім м’ясних продуктів кошеня повинне вживати у їжу молочні продукти, яйця, бульйони та деякі овочі, які є джерелом необхідних котячому організму вітамінів.

Які саме інгредієнти краще за все підійдуть вашому кошеняті, які варто виключити з меню через можливу харчову алергію та непереносимість певних продуктів, підкаже професійний ветеринар, з яким можна проконсультуватися навіть онлайн зі знижкою Покупона до 50%.

Різні види їжі

Чим не можна годувати кошеня 

Перелік продуктів, які не можна вживати маленьким кошеням, в основному не відрізняється від аналогічного переліку для дорослих тварин.

Кошеняті протипоказані:

  • М’ясо високого ступеня жирності: баранина, свинина, а також жирні кисломолочні продукти.
  • Сире м’ясо, яке не пройшло термообробку – також, як і людям, подібне м’ясо протипоказано кішкам через ризик зараження гельмінтами, різноманітними хвороботворними бактеріями та мікроорганізмами.
  • Смажене м’ясо – через спосіб приготування стає таким, що важко засвоюється кішками.
  • Печінка – надмірне її вживання може призвести до надлишку вітаміну А та спровокувати проблеми з кістками та суглобами.
  • Ковбаси, копченості та інші м’ясні напівфабрикати – за рахунок вмісту солі, спецій та інших добавок є шкідливими для котів.
  • Кістки – можуть серйозно пошкодити внутрішні органи тварини та стати причиною летального кінця.
  • Риба – у великій кількості призводить до надміру фосфору в організмі домашнього улюбленця, внаслідок чого значно підвищується ризик розвитку сечокам’яної хвороби.
  • Виноград, томати й баклажани – містять небезпечні для організму кішки отрути. 
  • Картопля та бобові – сприяють проблемам з травленням та підвищенному газоутворенню.

Крім того, що було перелічено, й дорослим кішкам, й кошенятам категорично не можна давати солодощі, шоколад, хліб, булочки, цибулю, часник, напої, що містять кофеїн, та алкоголь. Дані продукти можуть серйозно нашкодити кошеняті: спровокувати отруєння, порушення роботи травної системи, блювоту, пронос чи запор. Єдина суттєва різниця між раціоном дорослих тварин чи дитинчат полягає в тому, що кошенятам до 8 місяців можна спокійно давати молоко – у котів, що старше цього віку, організм втрачає здатність перетравлювати лактозу.

Який корм давати кошеняті 

Один з найпопулярніших видів їжі для домашніх котів – готовий корм. Він буває різної якості і складу, проте на Покупоні ви завжи знайдете корм для домашніх тварин кращих виробників з приємною знижкою.

Сухий корм в мисці

Котячі корми умовно поділяються на три різновиди:

  • Корми економ- та медіум-класу – не найкращий варіант, якщо ви дійсно піклуєтесь про здоров’я вашого маленького улюбленця. До складу таких кормів, зазвичай, входять найдешевші інгредієнти на кшталт сої, хрящів, целюлози, до яких виробник щедро домішує барвники, консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку й навіть котячу м’яту. 
  • Корми преміум- та супер-класу – під час виробництва такого корму звичайно використовується якісна натуральна харчова сировина: максимум м’яса, мінімум підсилювачів смаку та запаху. Кожний рецепт розробляється таким чином, щоб разом із кормом до організму кошеняти потрапляли всі необхідні вітаміни та мікроелементи, а сам він був ситим, здоровим та задоволеним життям.
  • Корм високого класу – складається з натуральних продуктів, без шкідливих добавок, ароматизаторів та підсилювачів смаку, проте з масою корисних речовин, вітамінів та мінералів, яких так потребує зростаючий організм. За рахунок високого індексу поживної цінності порції такого корму можуть бути зовсім невеликими – тварині буде достатньо з’їсти зовсім небагато, аби наїстися, крім того, таким чином компенсується висока вартість кормів подібного типу.

Як привчити кошеня до сухого корму 

Корм буває вологим та сухим – і якщо з вологим зазвичай не буває особливих проблем, оскільки за консистенцією та рівнем вологи він близький до звичайної їжі, то перехід на сухий корм потребує ретельного підходу. Сухий корм має свої переваги: частіше за все в нього більш висока харчова цінність, він економніше витрачається та менше коштує, в нього практично немає шансів зіпсуватися, якщо вам треба піти з дому та залишити кішці денну порцію прямо в мисці, в той час як вологий корм швидко втрачає апетитний вигляд та може навіть прийти у стан непридатності у випадку спекотної погоди.

Якщо ви вирішили привчити кошеня до сухого корму, робіть це поступово та без поспіху – в цілому на це в вас може піти близько чотирьох днів. В перший день до 75% звичної для кошеняти їжі додайте 25% сухого кору, в другий день співвідношення старого та нового кормів може становити вже 50% на 50%, на третій день запропонуйте кошеняті 25% зі старого меню та 75% із нового, а ось на четвертий день ви вже цілком можете нагодувати улюбленця виключно сухим кормом. 

Два кошеняти, одне з них прямо перед двома мисками з вологим кормом

Скільки разів на день треба годувати кошеня

Як часто повинне їсти кошеня протягом дня, щоб, з одного боку, не голодувати, а, з іншого боку, не переїдати? Те, скільки разів протягом доби повинен отримувати свою законну порцію маленький пухнастик, залежить від його віку:

  • 3-4 тижні: на початковому етапі життя крихітку необхідно годувати 7-8 разів на добу, в тому числі і вночі.
  • 1,5-2 місяці: кошеня підросло, а тому один нічний прийом їжі можна зі спокійною душею прибрати, скоротивши добову кількість годувань до 6-7.
  • 2-3 місяці: від колишньої кількості прийомів їжі відніміть ще один.
  • 4-6 місяці: в цей період можна обмежитись не більше, ніж 5-ма годуваннями на добу.
  • 6-9 місяців: в такому віці кошеняті цілком достатньо буде 3-4 порцій їжі на день.

До року та більше: необхідність в частому годуванні відпадає зовсім, тож найрозумніше буде зупинитись на триразовому харчуванні.

Як і чим годувати кошеня на різних вікових етапах 

Від віку маленького пухнастика безпосередньо залежить те, як його годувати, доки він не подорослішає і не перетвориться у дорослого кота чи кішку. Дуже важливо дотримуватись відповідності певного типу харчування кожному віковому етапу, якщо ви бажаєте, щоб ваше кошеня було здоровим, життєрадісним та не відставало у фізичному розвитку. 

До місяця 

В перший місяць життя кошенята зазвичай обходяться материнським молоком, але, на жаль, нерідко трапляється так, що вони залишаються без мами – в таких ситуаціях новонароджених малюків доводиться виходжувати самостійно. Замінити тижневому кошеняті маму важко, але можливо. Оптимальний варіант для годування кошенят, що залишились без материнської турботи, – спеціальний замінник котячого молока, яке можна придбати в зоомагазині. Годувати малюків треба сумішшю, попередньо розігрітою до 35-38 градусів, за допомогою піпетки, шприца чи пляшечки.

Кошеня, якого годують молочною сумішшю з пляшечки

Під час годування кошеняти важливо пам’ятати про те, що об’єм його шлунку складає не більше 4-5 мл на 100 грам ваги. Частота годування – раз на кожні 2-4 години в перший тиждень життя, та раз на 4-6 години починаючи з тижня до місяця. Не є рідкісними в кошенят-сиріт розлади, які можуть супроводжуватись проносом – зазвичай таким чином себе проявляє реакція на замінник молока. Якщо відбувається подібне, розведіть молочну суміш таким чином, аби вона була більш рідкою, а самого малюка скоріше покажіть ветеринарові, щоб він встановив, чи підходить взагалі йому той замінник молока, що ви купуєте.  

1 місяць

До 3-4 тижнів кошеняті звичайно вистачає материнського молока, яке містить всі необхідні мікроелементи та за консистенцією підходить для шлунку малюка. Однак починаючи з 1 місяця, кошеняті вже замало того, що дає йому мама-кішка, його починає цікавити їжа з хазяйського столу – тому саме в цей період слід починати додавати прикорм. Пам’ятаючи про те, що кошеня через місяць після народження знайомий переважно з молоком, давайте йому продукти схожої консистенції – жорстка тверда їжа може нашкодити малюку та спричинити проблеми з травленням. М’ясні пюре, нежирний сир, терті варені овочі – ідеальні продукти для кошеняти, що тільки-но почав опановувати світ дорослої їжі.

Кошеня їсть з миски

2 місяці

В цьому віці меню пухнастика не повинне сильно відрізнятися від того, яке ви пропонували йому раніше, однак на даному етапі кошеня вже готове до додавання до раціону невеликої кількості спеціальних сухих кормів. Купувати варто тільки корми преміум-класу – вони не містять шкідливих добавок та забезпечать організм кошеняти всіма необхідними для його віку вітамінами та корисними мікроелементами. Також на цьому етапі ви можете відмовитись від м’ясних та овочевих пюре – щелепи в двомісячного кошеняти вже міцніші, ніж в більш ранньому віці, й він вже цілком здатний самостійно впоратись з пережовуванням їжі. Крім відварного м’яса й овочей на кшталт гарбуза, капусти та моркви додайте до раціону малюка нежирну морську рибу без кісток, пророщені паростки овсу чи пшениці, нежирні молочні продукти (ряжанку, йогурт без наповнювачів, кефір, сир, сметану), каші зі злаків на воді чи молоці.

3 місяці

В 3 місяці в кошеняти починають активно формуватися зуби та правильний прикус: в цей період вже краще відмовитись взагалі від пюрованої чи дрібно порізаної їжі. Не бійтеся давати підростаючому хижаку тверду їжу великими шматками – це не тільки не нашкодить йому, але й допоможе виробити жувальний рефлекс, як годиться дорослій тварині. Також 3 місяці – це той вік, в якому кошеня цілком готове до споживання не тільки термічно обробленого, але ’ сирого м’яса. Однак важливо, щоб це м’ясо було якісним та свіжим, щоб уникнути отруєння та глистяної інвазії.

Кошеня їсть сиру рибу

4-6 місяців

Починаючи з 4 місяців і десь до півроку, кошенята швидко додають у зрості та вазі, тому в цей проміжок часу вкрай необхідно підібрати маленькому улюбленцю максимально збалансоване меню. Варені та сирі м’ясо та овочі, нежирна риба, знежирена молочка, злакові каші – ось, що повинно бути в раціоні кошеняти в цей період. Дуже важливо насичувати раціон малюка великою кількістю білка, необхідним для зростання та розвитку; а щоб щелепи, що тільки-но сформувались у кошеняти, не простоювали без роботи, регулярно давайте улюбленцю великі шматки м’яса, що допоможуть йому згадати про свою хижу природу.

6-12 місяців

В півроку кошеня за масою тіла вже майже зрівняється з дорослою твариною, а притаманна малюкам підвищена активність почне потроху знижуватись. Це не позначає, що з 6 місяців улюбленою справою вашого улюбленця стане сон на дивані – він все також буде полюбляти рухливі ігри та біганину хатою – але загальна витрата енергії, що потрапляє до організму разом з їжею, суттєво зменшиться. Як ми вже згадували вище, в цьому віці необхідно знизити кількість прийомів їжі, аби уникнути накопичення зайвої ваги, та остаточно виключити з раціону молоко. Крім того, напіводнорічні кошенята часто встигають виробити індивідуальні гастрономічні вподобання, тож, можливо, вам доведеться викреслити з меню свого улюбленця ще якісь продукти, які йому не до смаку.

Кошеня, що облизується, крупним планом

Як годувати кошеня в залежності від породи 

Чимало хто з хазяєв кошенят задаються питанням: чи є якісь тонкощі, про які варто пам’ятати, складаючи дієту для кошенят різних порід – британців, сфінксів, мейн-кунів, висловухих шотландців чи екзотів? Слід пам’ятати: у котів більшості порід шлунок влаштований однаково, тому до якої б породи не належав ваш пухнастий малюк, викладені вище рекомендації будуть для нього актуальні. А проблеми з травним трактом можуть виникнути у представника будь-якої породи, якщо ви неправильно складаєте для нього раціон чи в нього є індивідуальне несприйняття.

А в вас є кошенята? Чим ви годуєте своїх маленьких улюбленців? Діліться власним досвідом складання меню для пухнастих малюків.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *