Завантаження процесора на 100%: чому і як зменшити?

Якщо комп’ютер постійно гальмує, навіть якщо ви не запускали ніяких програм та ігор, перевірте рівень завантаженості процесора. Можливо, ваш комп’ютер або ноутбук заражений вірусом, який споживає всю потужність вашого пристрою. Або ж у вас запущено велику кількість програм і додатків, які ви не бачите, але вони «поїдають» чималий ресурс.

У цій статті ми розповімо, чому процесор (CPU) завантажений на 100 відсотків, як це перевірити і що робити з цією проблемою.

Як знизити навантаження процесора при перегляді відео

Кілька років тому браузери Chrome і Firefox стали використовувати нове програмне забезпечення для перегляду відео. Йдеться про кодек VP9, ​​який може давати 100% навантаження на процесор під час відтворення роликів на YouTube.

Якщо помічаєте проблеми саме під час перегляду відео, то можна просто вимкнути підтримку VP9. Щоб відключити програму – завантажте додаток для Chrome і Firefox. Він автоматично зробить заміну VP9 на більш легкий H264.

Діагностика центрального процесора

Перш ніж приступити до коригування роботи центрального процесора, потрібно спочатку діагностувати перевантаження CPU. Відкрийте диспетчер завдань, натиснувши комбінацію клавіш CTRL + ALT + DELETE, і проаналізуйте показник ЦП.

Показник ЦП в диспетчері завдань
Показник ЦП в диспетчері завдань

Якщо навантаження процесора понад 80-100%, і на ПК не запущені ігри, браузер та інші програми, то причини провисання системи знайдені. Залишилося тільки їх усунути.

Вимикаємо програми автозапуску

Придивіться до графіка на диспетчері завдань. Можливо, комп’ютер завантажується купою програм, якими ви не користуєтесь саме зараз. Швидше за все, ці програми запускаються автоматично разом із Windows.

Щоб подивитися які програми (і чи є такі) запускаються автоматично під час завантаження комп’ютера або ноутбука, виберіть в диспетчері завдань вкладку «автозавантаження». У цьому меню буде видно всі ті програми, на яких увімкнена функція автозапуску.

Меню автозапуску в диспетчері завдань
Меню автозапуску в диспетчері завдань


Що більше потрібних і непотрібних програм буде поставлено на автозапуск, тим більше це відіб’ється на завантаженні процесора. Як зменшити його рівень? Вимкніть автозавантаження тих програм, якими ви користуєтеся найрідше.

Відключаємо «svchost.exe»

Часто користувачі зустрічають в списку диспетчера завдань процес «svchost.exe», який не несе жодної функції і сильно завантажує процесор. Цей шкідливий процес часто є серед головних причин зависань. Однак його можна легко усунути. Для початку натисніть одночасно «пуск + R» і введіть команду «%appdata%».

Натисніть одночасно «пуск + R» і введіть команду «%appdata%»

Відкриється папка «Roaming», в якій потрібно знайти папку «dll» або файл «svchost.exe» та видалити їх.

Також можна встановити додаток WinFuture Update Pack. Ця програма усуне неполадки, пов’язані з оновленням системи.

Перевіряємо на віруси

Не завжди програми, які завантажують ЦПУ, видно з диспетчера завдань. Якщо ви не можете знайти джерело навантаження процесора, швидше за все, на вашому комп’ютері або ноутбуці оселилися віруси чи трояни – вони вміють ховатися. Щоб їх видалити, встановіть сучасний антивірус, наприклад, Malwarebytes – це універсальний варіант для всіх операційних систем.

Також на Windows 7, 8, 10 підійдуть:

  • AhnLab V3 Internet Security 9.0
  • Kaspersky Lab Internet Security
  • Bitdefender Internet Security, Kaspersky Lab Internet Security
  • Trend Micro Internet Security для Windows 7, 8
  • Avast
  • Eset Nod32

Внутрішні поломки

Якщо з програмною частиною все в порядку, а процесор все одно дуже сильно завантажується – зверніть увагу на справність деяких деталей. Зазвичай подібного роду неполадки є наслідком поломки жорсткого диска, процесора, відеокарти. Або ж ці деталі просто напросто застаріли і вже не тягнуть нові ігри з програмами. У цьому випадку варто задуматися про те, щоб їх замінити більш новими версіями.

На Покупоні ви знайдете великий вибір комплектуючих для ПК, в тому числі процесори, відеокарти, пам’ять, корпуси та інші запчастини, а також батареї і блоки живлення до ноутбуків, які можна купити з приємним кешбеком.

Якщо залишилися питання по темі – обов’язково пишіть в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *