Вибір дитячого автокрісла: безпека і комфорт дитини – перш за все

До недавнього часу в Україні лише деякі особливо свідомі водії авто при перевезенні дитини користувалися автокреслом. Більшість навіть не замислювалася, що це – вкрай важлива річ, від наявності якої може залежати життя і здоров’я дитини, а то і дітей.  Як то кажуть, грім не вдарить – мужик не перехреститься. Грім грянув у вигляді нового закону, що набрав чинності з 20 листопада 2019 року, і штрафів за його невиконання. Відповідно до закону, дитяче автокрісло в обов’язковому порядку має бути встановлене в кожному автомобілі, де перевозять дитини віком до 12 років або зростом до 145 см. Як же правильно вибрати і купити найкраще дитяче крісло, щоб  воно було у вас не просто для «галочки», а повноцінно виконувало свої функції – в першу чергу захист дитини? Про це читайте в нашому огляді.

Яким має бути «правильне» дитяче автомобільне крісло: критерії вибору

Всі моделі крісел розробляються відповідно до віку і вагою малюка, тому важливо знати точну вагу сина або дочки, перш ніж робити покупку.  Щоб вибрати найбільш зручний і безпечний автокрісло для дитини, враховуйте такі критерії:

  1. Кут нахилу спинки дитячих автокрісел.  У моделях автокрісел, передбачених для більш старших діток (вікова група – від 3 років), спинка повинна регулюватися, щоб забезпечувати максимальну безпеку і комфорт. Можливість лежати в горизонтальному положенні в автокріслі не передбачена, але в найбільш вдалих моделях спинка настільки ергономічна і зручна, що малюк легко засинає навіть сидячи.
Кут нахилу дитячого автокрысла

2. Важливою деталлю є прокладка біля замку-пряжки, за допомогою якого кріпляться ремені між ніг дитини: вона повинна бути досить широкою і пружною, щоб мінімізувати ризик травми животика і статевих органів дитини в разі різкого удару.

Прокладка біля замку-пряжки автокрісла

3. У хорошого крісла повинен бути посилений захист голови, шиї і плечового пояса дитини, який убезпечить малюка при бічному ударі.

Захист голови на дитячому автокріслі

4. Вибирайте таку модель, в якій підголівник рухається разом з головою маленького пасажира, при зіткненні «лоб-в-лоб» ця деталь конструкції запобігає занадто різкий рух голови назад.

5. Якщо у автокрісла передбачені підлокітники, то ремінь безпеки машини повинен проходити під ними. Дуже багато моделей випускаються без підлокітників, що виключає неправильне розташування ременя.

6. Стандартом європейської якості та відповідності вимогам безпеки є наклейка ззаду або збоку спинки крісла з кодом ECE-R44/04.

Європейські стандарти безпеки ECE-R44/04

Дитячі автокрісла: класифікація за віком і вагою дитини

Ринок надає вибір автокрісел для дітей від 0 до 10-12 років. Подбати про таку покупку повинен кожен з батьків-власників авто, якщо він свідомий і тепер уже законослухняний. Відповідно до критерію віку дитячі автомобільні крісла діляться на групи:

  1. Група «0» – автокрісла для новонароджених, вага немовляти – до 10 кг.  Таке автокрісло від 0 має вигляд люльки, в якій малюк зафіксований широким, м’яким ременем. У автолюльці передбачені напрямні для того, щоб надійно закріпити крісло ременем автомобіля. Головка дитини знаходиться в безпеці завдяки додатковому захисту. Щоб автолюльку з малюком було зручно переносити, виробники передбачили наявність ручки. На Покупоні можна вибрати автокрісла для новонароджених з хорошим кешбеком.
Автокрісла для новонароджених

2. Група «0» – таке автокрісло підійде і для старших немовлят до 9-12 місяців, а деякі моделі – до 15 місяців, і розраховане на вагу дитини до 13 кг.  Оснащено трьох- або п’ятиточкові ремені безпеки і ручкою для зручності перенесення. Крісло встановлюється так, щоб дитина сиділа спиною вперед – це найбільш безпечне положення, при якому голова і шия дитини охороняється від перевантажень і небезпечних «кивків» при різкому гальмуванні або лобовому зіткненні. Педіатри рекомендують перевозити таким чином діток до року, а в деяких країнах, наприклад, в Швеції задом наперед діти їздять до 3 років.

Автокрісло групи «0»

3. Наступна група «0+/1» – автокрісла для дітей від народження до 18 кг, вік – до 3-4 років. Кут нахилу таких крісел регулюється, дозволяючи малюку розміщуватися напівлежачи. Автокрісло фіксується ременями безпеки машини або за допомогою системи ізофикс – спеціальних скоб (конструкції з металу під спинкою заднього сидіння автомобіля) і металевих кронштейнів, що  висуваються, в нижній частині дитячого сидіння. На сайті Покупон є хороші пропозиції по автокріслам групи «0+/1» з кешбеком.

Дитяче крісло групи «0+/1»
Система ізофікс
Система ізофікс

4. Група «1» – для діток вагою 9-18 кг.  Це маленькі пасажири з 6 місяців, однорічні, які вже впевнено сидять, і більш старші діти до 4 років. Таке автокрісло розміщують так, щоб дитина сиділа обличчям по ходу руху. Спинка фіксується в декількох положеннях (до 4) також, як і підголівник, що забезпечує комфорт дитині. Кріплення крісла здійснюється за допомогою системи ізофикс або стандартних ременів безпеки авто. У деяких моделях таких автокрісел є м’який столик, зверху якого розташовується ремінь безпеки. Столик є додатковим захистом малюка в разі зіткнення або різкого гальмування: навантаження розподіляється більш рівномірно, і ризик травм зменшується.

Автокрісло Групи «1»

5. Група «1/2» – для діток вагою 9-25 кг, розраховані на однорічних і старших діток до 5 або 6 років. Універсальна конструкція такого автокрісла дозволяє йому рости разом з дитиною. Кут нахилу і висота спинки регулюється, голова захищається глибоким підголівником – усе це забезпечує комфорт дитині і можливість спати під час далеких поїздок.

6. Група «0+/1/2» – універсальна, в яку входять автокрісла для дітей від 0 до 25 кг.  Встановлювати таке крісло можна як по ходу руху (якщо вага дитини від 2,2 до 18 кг, тобто йому максимум 3-4 роки), так і проти (вага дитини від 10 до 25 кг).  На Покупоні є хороший варіант автокрісла для дитини з народження і до 25 кг, економте, купуючи з кешбеком.

Автокрісло Групи «0+/1/2»

7. Група «2/3» – вага дитини 15-36 кг. Такі автокрісла фіксуються ременями безпеки машини, пропускаючи їх через напрямні. Висота спинки регулюється.  Коли дитина вже шкільного віку, спинку крісла можна прибрати, і пристрій трансформується в бустер (сидіння без спинки).

Дитяче автокрісло Групи «2/3»

8. Сама універсальна група «1/2/3» – автокрісла для дітей вагою 9-36 кг і віком до 12 років. Конструкція передбачає всі можливі варіанти фіксації ременями безпеки. Таке автокрісло підійде дитині, який для однієї групи крісел вже занадто великий, а до іншої ще не доріс. Незважаючи на універсальність і економічність, такі моделі відстають за параметрами безпеки від моделей вузької вікової групи.

Дитяче автокрісло групи «1/2/3»

9. Для діток-школярів (вага 22-36 кг) передбачені автокрісла групи «3», які являють собою бустери.  Дитина фіксується стандартним ременем безпеки авто, який розташовується уздовж тіла навскоси.

Бустер

Детальніше про те, як вибрати дитяче автокрісло, дивіться на відео.

Новий закон про перевезення дітей в Україні: як не «попасти» на штраф

Нові правила перевезення дітей в автотранспорті, затверджені з 20 листопада 2019 року в Україні на законодавчому рівні, що передбачають обов’язкову установку дитячого автокрісла, викликали резонанс в суспільстві. Безумовно, сам факт цієї події – великий крок вперед на шляху до безпеки дітей і зменшення статистики дитячих травм і смертей на дорогах. До теперішнього часу дитячими автокрісла в Україні користувалися за різними даними всього лише від 12% до 23% водіїв, в той час як тільки спеціальне сидіння в багатьох випадках допомагає уникнути серйозних травм і зберегти життя дитині під час ДТП.

Виконання нового закону на практиці викликає деякі питання, зокрема, що робити, якщо перевозиш дитини не в своєму авто, а в таксі, наприклад? Як варіант, можна скористатися службою таксі, яка спеціалізується на перевезенні дітей, наприклад, Baby Transfer. Швидше за все, з часом наші лідери ринку таксі, такі як Болт, Uklon і Uber, відреагують на цю зміну закону, додавши опцію за наявністю дитячого автокрісла, але зараз її немає. А як дотримуватися закону, якщо вас з малюком підвозить хтось із знайомих? У таких випадках, для перевезення дитини по місту, можна придбати бескаркасное автокрісло, компактне і зручне для нечастих перевезень, якщо у вас немає свого автомобіля. Важливо відзначити, що таке пристосування підійде тільки дітям, які вже впевнено сидять, однорічним і старшим малюкам. За критеріями безпеки, звичайно, таке автокрісло поступається класичному каркасному, тому для частих перевезень або перевезень на далекі відстані все ж краще обзавестися і встановити звичайне.

Безкаркасне дитяче автокрісло
Безкаркасне дитяче автокрісло

Будемо сподіватися, що міркування безпеки і вимоги закону все-таки переконали вас посадити свою дитину в дитяче автомобільне крісло. Як кажуть в народі, береженого Бог береже. Про те, на якому дитячому автокріслі зупинили вибір ви – діліться в коментарях. Бажаємо вам безпечних і приємних поїздок з вашими дітьми!

1 коментар
  • Александр

    Согласно пункта 21.11 правил дорожного движения, запрещено перевозить детей без использования специальных средств, позволяющих пристегнуть ребенка, но не описано, что это за средства, так что штрафовать не имеют право. Но использование детского кресла – это обязанность каждого здравомыслящего родителя. Закон нужно дорабатывать.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *