Як вивчити німецьку, не впадаючи у відчай

Раніше, ми вже розповідали вам, як швидко вивчити англійську. І вам дуже пощастило, якщо ви вивчаєте англійську, а не німецьку. Державна мова Німеччини — не найлегша у вивченні і, щоб оволодіти нею досконало, знадобиться не один місяць або навіть рік. Але не варто вірити міфам про те, що німецька настільки важка, що її просто неможливо вивчити. Ми розповімо про базові підходи до вивчення будь-якої іноземної мови: з чого почати і як не зупинитися. А також про деякі особливості німецької мови і як з ними ефективно впоратись.

З чого почати вивчення німецької, щоб це було ефективно

Перед тим, як підбирати методи для вивчення будь-якої іноземної мови, в тому числі німецького, давайте розберемося з ключовими питаннями:

Який мій поточний рівень знань?

Володіння мовою традиційно можна розділити на 6 рівнів:

А1 — здатність вживати загальні побутові слова і фрази, говорити простими реченнями, ставити базові запитання, стосовно життя співрозмовника.

А2 — здатність розуміти складні пропозиції і часто використовувані фрази, висловлюватися на загальні теми, що стосуються роботи, побуту, дозвілля, сім’ї та т.п.

В1 — здатність розуміти загальну лексику, коли мова йде про знайомі теми або ваші захоплення, розповідати про події минулого чи плани на майбутнє, надавати пояснення в різних побутових ситуаціях під час поїздок.

В2 — здатність розуміти загальний зміст складних і навіть абстрактних текстів, висловлюватися щодо професійних питань, висловлювати і аргументувати власну думку, стосовно широкого спектра питань.

С1 — здатність спонтанно висловлюватися, не підбираючи попередньо слів, обговорювати широкий спектр життєвих і професійних тем і незвичайні ситуації, використовуючи складні синтаксичні конструкції, простежувати прихований сенс в текстах.

С2 — володіння мовою на рівні носія. Здатність вільно висловлюватися на будь-які можливі теми, аналізувати і узагальнювати німецькою отриману інформацію.

А ви говорите по-німецьки?

Навіщо мені потрібен німецький?

Це питання дуже важливе, оскільки розуміння власних цілей допомагає правильно вибрати програму навчання. Якщо німецька вам потрібна для того, щоб порозумітися з корінними жителями під час поїздок до Німеччини, досить освоїти побутовий розмовний рівень, для чого підійде навіть самоосвіта і кілька відеоуроків в домашніх умовах. Якщо ви працюєте в міжнародній компанії і німецька вам потрібна для спілкування з клієнтами і партнерами по бізнесу на професійні теми, то, швидше за все, без приватного репетитора і спеціальних курсів тут не обійтися.

Як швидко я хочу досягти цілей?

Якщо ви збираєтеся на навчання до Німеччини, і через півроку плануєте дійти до рівня не нижче В2, а поки німецькою максимум рахуєте до п’яти, швидше за все вам знадобиться мовний інтенсив і багато вільного часу на практику.

Які у мене є можливості для вивчення?

Цей пункт включає в себе швидше побутові чинники: час, фінанси, знайомства. Подумайте і реально оціните:

  • скільки часу ви готові приділяти німецькій в день? Якщо ви працюєте 24/7, і крім цього у вас є сім’я, друзі та інші захоплення, які забирають весь вільний час, і ви не готові виділяти для вивчення мови хоча б 5 хвилин часу щодня або кілька годин на тиждень, приготуйтеся вчити довго і болісно. Запорука успіху будь-якого навчання — регулярність.
  • чи є у вас фінансові можливості відвідувати дорогі курси або наймати приватних викладачів для занять вдома? Якщо ви не готові оплачувати заняття з викладачем, тоді доведеться вибирати більш доступні інструменти, щоб вивчати мову самостійно в домашніх умовах.
  • чи є у вас знайомі, які могли б допомогти з мовною практикою? Якщо ваш близький друг живе в Німеччині, і ви постійно телефонуєте йому, щоб поділитися новинами, то чому б не робити це німецькою? Навіть без такого друга можна знайти безкоштовні або недорогі розмовні клуби з носіями мови, завести нові онлайн знайомства в соцмережах, щоб спілкуватися, підтримувати і розвивати знання мови.

Коли відповіді на базові запитання було надано, прийшов час розбиратися в доступних інструментах!

Кращі інструменти для вивчення «з нуля»

Для початку вам потрібно буде розібратися з граматикою. Але часто навіть німецький алфавіт може здатися непосильним завданням, якщо ви просто відкрили підручник і намагаєтеся осилити транскрипцію. Давайте подивимося, що може полегшити вам завдання і прискорити процес. Всі інструменти вивчення мови можна поділити на ті, з якими можна розібратися самому, і ті, де потрібна стороння допомога.

Підтримка зі сторони

Курси. Безумовно, для новачків це ідеальний варіант, оскільки на курсах викладач пояснить всю необхідну граматику, а вивченні слова будуть логічно взаємопов’язані. Однак у курсів є два нюанси: ціна, яку не кожен готовий платити, і чіткий розклад, якого не завжди виходить дотримуватись. Щоб заощадити і отримати необхідні знання, пропонуємо скористатися дуже приємними знижками на курси німецької на Покупоні. Ви знайдете звичайні і онлайн-курси, для дорослих, дітей та випускників, які готуються до здачі міжнародних іспитів.

Безумовно, легше освоїтися тим, хто вчив німецьку з дитинства

Репетитор. Репетитор на відміну від курсів більш гнучкий в плані розкладу, плюс він може підібрати програму під ваші особисті цілі вивчення німецької. Але потрібно розуміти, що таке задоволення обійдеться недешево. Навіть якщо у вас немає рекомендацій від знайомих, знайти репетитора дуже легко, за допомогою бірж репетиторів, де всі викладачі ранжуються за рівнем кваліфікації, оцінці їх студентами і вартості одного уроку, наприклад, на buki.com.ua або preply.com

Розмовні групи. Це може бути як живе спілкування з однодумцями, так і мовні клуби онлайн. Часто такі групи самоорганізовуються і з радістю приймають нових учасників. Пошукайте чи є розмовні клуби у вашому місті або, якщо не хочете їздити на зустрічі, знайдіть клуби в інтернеті і спілкуйтеся німецькою через Skype або інші месенджери. Наприклад, в Києві існує організація Language Exchange Club Kyiv, яка проводить розмовні практики різних мов, в тому числі німецького, по всьому місту. Єдиний недолік таких занять — часто в складі групи немає носія і можна звикнути до мови з акцентом або неправильної вимови слів.

Недолік розмовних клубів ніхто не стане виправляти ваші помилки

Тандем-партнер. Якщо у вас вже є знайомі або друзі німці або ті, хто вільно спілкується по-німецьки, можна домовитися про уроки з ними. Якщо такий варіант відсутній, тоді можна скористатися спеціальним додатком Таndem, яке допоможе знайти партнера з іншої країни, який хотів би вивчити вашу рідну мову. Як це працює: ви через раз спілкуєтеся то німецькою, то українською. Це допомагає спілкуватися «живою» мовою і одразу чути, як буде правильно, адже так спілкуються самі німці. Зауважимо, що тандем-партнера варто шукати, коли ви вже вивчили німецьку хоча б до рівня А2, інакше спілкування може виявитися вкрай незручним.

Інтенсив. По суті інтенсив — це ті ж уроки в міні-групах або індивідуальні заняття, але спрямовані на вивчення в короткий термін. Суть методики в тому, що викладач приділяє вам максимум уваги під час уроку, заняття проходять часто, а домашніх завдань досить багато. Щоб курс був ефективним, синхронізуйте його з вашими цілями, аби не витрачати сили на непотрібну лексику (якщо ви хочете вивчити термінологію для вступу до німецького медичний вуз, то не варто приділяти занадто багато часу питанямь економіки або технологій).

Самостійне вивчення німецької

Німецький розмовник. Розмовник відмінно підійде тим, хто їде ненадовго в Німеччину і не хотів би загубитися. У розмовниках, як правило, зібрані найбільш часто використовувані слова і фрази в поїздках і для екстрених ситуацій з їх українським транслитом (не доведеться мучитися з транскрипцією). Плюс розмовники, як правило, невеликого розміру і поділені на теми, щоб їх можна було носити з собою і при необхідності швидко використовувати. Такий же розмовник можна скачати собі на смартфон. Незручність розмовника в тому, що він не пояснить вам граматику, а стандартний набір фраз досить обмежений.

Підручник з граматики із вправами. Підручник з правилами і практичними завданнями вам знадобиться в будь-якому випадку. При виборі підручника найкраще читати відгуки про нього, або замовте рекомендації у людини, яка вже вивчала німецьку. Погортайте його і подивіться, наскільки вам зрозумілі пояснення правил, запропоновані автором. Краще купувати паперовий варіант, щоб ви могли робити в ньому свої власні позначки. Підбирайте підручник під свій рівень знань. Якщо ви ніколи не вчили раніше німецької, беріть базовий курс.

Будь-яка теорія повинна підкріплюватися вправами

Відео уроки. Зараз в інтернеті можна знайти масу записів уроків від мовних шкіл, репетиторів або людей, які живуть в Німеччині і хочуть допомогти освоїти німецьку своїм співвітчизникам. Часто самі по собі відеоуроки не надто корисні, оскільки творці вибирають невеликі теми і пояснюють їх. Таке навчання не має ніякої системи, тому відмінний варіант — підкріплювати відео-уроками свої заняття з підручником, таким чином, у вас вже буде готова програма і абсолютно безкоштовно.

Картки і таблиці. Намагайтеся завести власний зошит або картки, і виписувати туди ключові фрази, які вивчаєте, а також граматичні правила так, щоб ви їх згадували з першого разу і не потрібно було заново їх вчити. У зошиті можна консолідувати інформацію з різних джерел, і возити з собою, аби повторювати при слушній нагоді. Як користуватися картками для запам’ятовування слів, ми розповімо нижче.

Дитячі книги німецькою. Краще починати з дитячої літератури, оскільки, як правило, там нескладні слова і речення, які допоможуть практикувати саме ту граматику, яку ви вивчаєте на початковому рівні. Пізніше можна буде переходити і до текстів серйозніше.

Вчимо граючи. Якщо ви можете приділити вивченню німецької буквально по кілька хвилин на день, поки, наприклад, їдете в транспорті на роботу і з роботи, тоді можна скачати собі спеціальний додаток для вивчення мови. Найпопулярніші додатки для вивчення німецької

  • Learn German: Language Course від ATi Studios допоможе заучувати німецькі слова і фрази.
  • Duolingo допоможе вивчити не тільки німецьку, але і англійську, французьку, іспанську та шведську.
  • Der Die Das відмінно підійде для запам’ятовування німецьких артиклів.
  • Babbel – Learn German складається з уроків, проходження кожного з яких займає 10-15 хвилин.
  • Grammatik включає кілька курсів з німецької граматики: дієслова, числа, артиклі, побудова мова.
Duolingo найпопулярніший в нашій країні додаток для вивчення іноземних мов

Способи підвищити знання для тих, хто вже опанував «базу»

Якщо ви вже можете розмовляти німецькою на загальні теми, а йти на курси для підвищення кваліфікації зовсім не хочеться, то вам допоможе практика і ще раз практика. Крім уже перерахованих інструментів можна використовувати наступні:

Мовне середовище. В екстремальних умовах люди часто згадую те, чого, як їм здається, не вчили. Безумовно, не кожен може дозволити собі вирушити до Німеччини, але не варто забувати про можливості інтернету: якщо ви граєте в онлайн-ігри, грайте з німцями, підписуйтесь на сторінки німецьких блогерів або інших цікавих особистостей, обговорюйте професійні теми на німецьких форумах в інтернеті.

Якщо є можливість відправитися на стажування до Німеччини не упустіть її!

Розмовний клуб. Крім звичайних розмовних клубів пошукайте тематичні. Наприклад, якщо ви юрист, можна дізнатися у мовної школи для юристів, чи є у них мовні клуби з вільним входом. Ну або можна пошукати міжнародні розмовні клуби онлайн.

Фільми та пісні німецькою. Максимально оточуйте себе німецькою мовою. Часто при вивченні іноземної мови складності виникають саме з аудіюванням, особливо коли співрозмовник ну ніяк не хоче говорити повільніше. Для практики слухайте німецьку музику і дивіться улюблений серіал німецькою. Почніть з комедійних сіткомів, а далі переходите на більш складні тематичні фільми. Наприклад, відразу починати з «Доктора Хауса» німецькою не варто, а ось «Друзі» — в самий раз. Дехто рекомендує починати перегляд з субтитрами, але якщо ви не можете відволіктися, аби не читати, то краще вимкніть їх.

Німецькі книги і преса. Читайте новини і улюблені книги німецькою. Будьте готові, що спершу доведеться окремо перекладати кожне друге слово, але до кінця книги, ви, швидше за все, вже зможете обходитися без цього, розуміючи сенс з контексту. Відмінний навик при спілкуванні з іноземцями.

Читайте новини і корисні поради на німецьких сайтах

Побути в ролі вчителя. Можна, звичайно, обмежитися тандем-партнерами, про що ми писали вище, але можна і побути вчителем для іноземця або для співвітчизника, якщо ви вже можете вільно висловлюватися німецькою. Коли ви вчите іншого, ви в першу чергу згадуєте граматику, яку могли і самі трохи забути, і тут же її практикуєте з учнем. По-друге, ви розвиваєте здатність думати, аналізувати і пояснювати складні речі німецькою.

5 способів швидко запам’ятати німецькі слова

Головні особливості та складності при вивченні німецьких слів:

  1. У німецькій, як і в українській мові іменники можуть мати 3 роди: він, вона, воно. Проблема в тому, що вони разюче відрізняються від російських, наприклад, die Stadt – «місто» – це жіночий рід в німецькому. Така відмінність збиває новачків з пантелику. Для того, щоб не плутати, краще вчити слова відразу з артикля, які вказують на рід: der — чоловічий, die — жіночий, das — середній.
  2. Німці з незрозумілої причини не люблять голосні, зате люблять довгі слова. І ось тут можна дійсно зламати язика або задихнутися, вимовляючи найдовше німецьке слово з 79 букв: Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbeamtengesellschaft, яке означає «Товариство службовців молодшої ланки органу з нагляду за будівництвом при головному управлінні електричного обслуговування дунайського пароплавства». Якщо стикаєтеся з подібними нероздільними наборами букв, намагайтеся розбити їх хоча б на кілька окремих слів.
  3. Якщо в англійській мові відмінки як такі відсутні, то німецька в цьому плані більше схожа на українську. Правда, відмінків у німців всього 4 і для правильного їх використання потрібно буде, як табличку множення, вивчити закінчення артиклів.

Отже, кілька дієвих способів вчити німецькі слова швидко і легко:

Картки. Почнемо з методу, який рекомендують вчителі у школі і який багатьом підходить. Беремо аркуш паперу і ділимо його на дві колонки. У першій записуємо німецькі слова і фрази, в іншій — і переклад. Складаємо лист вертикально навпіл і спочатку читаємо і повторюємо німецькі варіанти, намагаючись пригадати їх переклад, а потім так само українські, і одразу себе перевіряємо, перевертаючи картку.

Стікери. Відмінний спосіб для тих, хто «любить очима» :) А якщо без жартів, для візуалів. Напишіть на стікерах різні німецькі фрази і розвісьте їх по квартирі в тих місцях, де ви нечасто займаєтеся розумовою діяльністю. Наприклад, над мийкою на кухні, біля дзеркала у ванній або на дверцята шафи. Кожен раз проходячи повз ви будете звертати увагу на стікер і повторювати написану там фразу.

Розвісьте стікери по квартирі там, де ви займаєтеся щоденними побутовими справами

Диктофон. А ось для аудіалів стікери і картки не надто підійдуть, зате можна використовувати диктофон. Записуйте словниковий ряд і періодично слухайте його, повторюючи за собою слова. Недорогі моделі диктофонів ви знайдете на Покупоні з кешбеком.

Мнемоніка. Методика, яка стала дуже популярною останнім часом. Суть методу в тому, щоб створювати асоціації зі схожими словами рідної мови. Наприклад, німецьке die Reise  «подорожувати» — дуже схоже на українське слово «рейс», звідси асоціація: подорожувати — літак — рейс. Взагалі існує безліч асоціативних способів запам’ятовувати слова, наприклад, вимовляти їх з відповідною емоцією, виконувати озвучені дії.

Блоки. Якщо у вас є деякі базові знання німецької та ви вже здатні самостійно складати прості речення, то намагайтеся заучувати одразу фрази, що складаються з вивчуваних слів.

І не забуваємо, що будь-яке заучування слів повинно супроводжуватися моментальною практикою. Намагайтеся знайти компаньйона, з ким можна спілкуватися на досліджувані теми.

Безумовно, якщо ви їдете в туристичну поїздку Німеччиною на кілька днів, то вчити німецьку не обов’язково, ви можете вільно використовувати англійську або жести. Однак не варто вірити міфам, що для навчання, роботи або постійного проживання в Німеччині вам не знадобиться німецька. В цьому випадку необхідно вивчити німецьку хоча б до рівня А2, аби відчувати себе комфортно в чужій країні.

Чи знаєте ви німецьку? Як довго її вивчаєте? Що вас надихнуло і як далеко просунулися? Які інструменти і методики можете порекомендувати з точки зору ефективності? Діліться в коментарях.

1 коментар
  • Zoryna

    Для меня максимально эффективно курсы для изучения немецкого в небольших группах онлайн – ты учишь с такими же людьми со всего мира, преподаватель даёт информацию и общается.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *