Як почистити пральну машину, щоб продовжити її життя?

Як почистити пральну машину

Пральні машини, як і вся побутова техніка, вимагають догляду і своєчасного очищення. Кожен з нас пере в середньому раз в тиждень. Постійний контакт з хімією, жорсткою водою і брудними речами призводить до того, що через деякий час в барабані з’являється неприємний запах і грибок, а на тені — наліт і накип.

Якщо ваша пралка не має функцій самоочистки (коли вона сама знає, як вам допомогти при включенні спеціальної програми), не падайте духом — ви можете легко привести її в порядок самостійно. Як вберегти свою домашню помічницю від поломок: читайте статтю, виконуйте інструкції, і будете вам щастя.

 Догляд за пралкою в ​​домашніх умовах

Хто не бажає, щоб пральна машина служила довгий час? І гарантійний термін — зовсім не привід нехтувати доглядом в домашніх умовах.

Спочатку привчіть себе притримуватися простих правил в експлуатації, які здатні значно продовжити життя вашої техніки:

  1. Корпус пралки постійно брудниться, навіть якщо техніка стоїть без діла. Тому не лінуйтесь лишній раз пройтись по ній серветкою (можна без миючих засобів).
  2. Велика кількість одягу призводить до того, що пралка використовує багато води і енергії, втрачається баланс барабана, а вартість ремонту дуже висока. Якщо ваша пральна машина розрахована на 5 кг, не потрібно запихати більше одягу. Правильно, якщо в барабані є білизна, і залишається місце, щоб просунути руку.
  3. Жорстка вода призводить до виникнення накипу, який є прямою загрозою для тену. Якщо вода в вашому районі жорстка або помірно жорстка, виробник рекомендує використовувати пом’якшувач води для пральних машин. Для цього підійде спеціальний засіб Калгон або звичайний пральний порошок із вмістом пом’якшувальних компонентів (триполіфосфат натрія і полікарбоксилати).

4. Важливо правильно дозувати порошок перед пранням — занадто мало може не дати позитивного результату, а надлишок пральних засобів з часом осідає в контейнері і частково блокує подачу води.

5. Зберігайте речі для прання в окремому кошику, а не в барабані. Так вони не будуть “тухнути”.

Чистка машинки: що, чим і як?

1. Очистка дверцят від бруду і пилу

Дверцята пралки — одна з перших деталей, яка привертає до себе увагу. На її зовнішній стороні збирається немало пилу, всередині скло покривається суцільним нальотом від жорсткої води і порошку, а в ущільненні – резинка, до якої прилягає пластик, – збирається волога, і з часом, якщо не почистити, утворюється грибок і пліснява.

Під час прибирання протирайте дверцята всередині вологою серветкою з використанням невеликої кількості миючих засобів. Для цього добре підходить рідина для скляних і дзеркальних поверхонь, яка не пошкодить покриття та бережно очистить крихку деталь.

Особливу увагу варто приділити дверним петлям, саме в цьому місці збирається багато бруду. Почистити їх, навіть в самих важкодоступних місцях, можна за допомогою ватної палички або кінчиком ножа, загорнутого в серветку.

Після кожного прання ущільнювач пральної машини необхідно не тільки протирати сухою серветкою зовні, але і заглядати всередину резини. Часто — це збірник для дрібних предметів, які ми забуваємо в кишенях, шкарпеток, котрі загубилися, або інших дрібних речей, а також води — ідеального середовища для розмноження бактерій, грибка, неприємного запаху і цвілі.

Якщо до повної чистоти недостатньо просто протерти поверхню, використовуйте спеціальний антигрибковий засіб для пральних машин.

В якості профілактики, кожен раз після прання, відкривайте дверцята пральної машини для провітрювання, насухо протирайте складки ущільнювача і ніколи не залишайте в барабані мокрі речі.

2. Як почистити зливний фільтр пральної машини

Фільтр ловить все забруднення і дрібні предмети з одягу: волосся, нитки, ґудзики, монети і навіть деякі речі. Згодом ці дрібниці формують ціле кубло, фільтр не справляється, злив забивається і техніка ламається. З метою профілактики — ретельно перевіряйте кишені одягу і діставайте все зайве перед пранням.

В очищенні зливного фільтра немає нічого складного, навіть якщо ви жодного разу не відкривали ті загадкові дверцята. Процедуру рекомендують виконувати приблизно раз на півроку, або кожні два місяці (якщо у вас велика сім’я і перете ви частенько) і кожен раз, коли пралка відмовляється працювати.

Зазвичай зливний фільтр розташований в правому нижньому кутку і в профілактичних цілях очищати його слід відразу після прання. Заздалегідь підготуйте ганчірку для підлоги, в отворі може залишатися трохи води.

Поверніть ручку деталі проти годинникової стрілки і зніміть фільтр. Очистіть його від сміття і промийте під проточною водою.

Для очищення у важкодоступних місцях фільтра, використовуйте зубну щітку.

Протираємо отвір фільтра і вичищаємо з нього бруд і наліт.

Не забудьте протерти дверцята і все, що знаходиться поруч із зливним фільтром.

4. Чистимо зливний шланг пральної машини

Виробники наполегливо рекомендують чистити зливний шланг хоча б раз в шість місяців. У більшості моделей він знаходиться на задній панелі пральної машинки — найбільший шланг, який підключений прямо до зливу.

Відкрутіть шланг за допомогою гайкового ключа, подивіться чи немає всередині сміття, дрібних речей. Потім гарненько промийте його великою кількістю води і закріпіть назад.

  5. Очищення контейнера для порошку

З контейнером доведеться потрудитися. Це конструкція з декількох невеликих відділень, до яких важко дістатися і почистити. Найчастіше для цього використовують зубну щітку, губку і миючий засіб. Найзручніше залити оцтом, білизною або замочити в мильному розчині в мисці.

На цьому чистка дозатора не закінчується. Є ще ніша під ним, якому також необхідно приділити увагу.

Якщо ви користуєтеся рідкими засобами або капсулами для прання, які кидають прямо в барабан машинки, чистити контейнер можна рідше. На Покупоні є натуральні засоби для прання з відчутним кешбеком, які не тільки зберігають речі свіжими і яскравими, а й є безпечними для шкіри, природи і техніки.

Чистка пралки народними засобами

У магазинах продається безліч промислових засобів для чищення пральних машини. Але є і перевірені домашні методи, які чудово справляються з проблемою накипу, неприємного запаху, грибком і цвіллю, і які легко знайти в кожному будинку.

Чистка пральної машини содою

Дезінфекція пральної машини кальцинованої содою — найпопулярніший спосіб серед наших господинь, який добре допомагає в боротьбі з цвіллю і грибком.

Потрібно засипати 3/4 склянки соди в контейнер для порошку і стільки ж прямо в порожній барабан. Далі, поставити програму пралки при 90 градусах Цельсія, і коли вона закінчить прати, відкрити дверцята, щоб добре провітрити внутрішню частину машини. Процедуру можна повторювати раз на місяць.

Чим чистити пралку від накипу

Якщо ви хочете видалити з барабана пральної машини накип і усунути затхлий запах, залийте в нього стакан звичайного столового оцту 9%. Потім встановіть холосту програму на найвищу температуру з подальшим швидким ополіскуванням. Після цього залиште дверцята відкритими, щоб запах оцту вивітрився.

Деякі фахівці стверджують, що цей спосіб може спричинити руйнівну дію на деталі пральної машини. Тому дуже часто його використовувати не варто — максимум раз в три місяці. Якщо у вас є сумніви, краще купити хімічні мийні засоби.

Оцет і харчова сода в тандемі є справжнім супер засобом, який здатний очистити всі деталі — фільтр, прокладки, дозатор порошку і барабан. Не забувайте, що спосіб досить агресивний, тому важливо після кожної обробки додатково ополіскувати пральну машинку (програма полоскання) і всі елементи витирати насухо.

Чистка оцтом і лимонною кислотою

Ще один ефективний засіб очищення і видалення накипу в домашніх умовах — 2 склянки харчового оцту і 2 пакетика лимонної кислоти. Змішайте інгредієнти, вилийте в порожній барабан і запустіть холосту програму прання на максимальній температурі.

Чистка пральної машини лимонною кислотою — майже те ж саме, що чистка харчовою содою. Однак для посилення кислотної дії їх можна використовувати в одночасно.

Прання відбілювачем від цвілі

Якщо ви почали помічати неприємний запах і сліди грибка в пральній машині, рятуйтеся відбілювачем. Це запобіжить утворенню накипу, грибків і плісняви, які є причиною неприємного затхлого запаху.

Щоб почистити пральну машинку відбілювачем, виконайте наступні дії:

  • У відсік для порошку залийте 1 літр білизни.
  • Запустіть високотемпературний режим прання 90-95о С.
  • Коли дверцята пральної машини максимально нагрілася, натисніть паузу і почекайте 1-2 години.
  • Увімкніть злив води і обов’язково полоскання.
  • В кінці додайте оцет в відсік для кондиціонера і ще раз прополощіть.

Більш швидке рішення: змочіть кілька непотрібних чистих білих речей з відбілювачем і закиньте їх в порожній барабан. Встановіть середньо температурне прання близько 50о С, і коли пральна машина допере, приберіть тканину і залиште дверцята на провітрювання.

Дотримуйтесь цих нехитрих правил, і пральна машина буде працювати протягом багатьох років без будь-яких проблем, а чисті речі — порадують вас своєю свіжістю.

А як давно ви чистили свою пралку? Можливо зараз саме час? Що спробуєте? Пишіть в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *