Як вибрати кондиціонер для дому: типи, потужність, якої фірми

Наявність вдома кондиціонера вже давно не розкіш, а необхідність. Комусь – порятунок від літньої спеки, комусь для обігріву у період міжсезоння. Чим комфортніше житлові умови, тим легше спиться, працюється і відпочивається. Вирішили, що настав час купити для квартири або будинку такий необхідний побутовий прилад? Тоді наш гайд допоможе зробити правильний вибір. Пропонуємо розібратися, які бувають види кондиціонерів, яка потужність є оптимальною і яка фірма краще.

Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Хімчистка одягу чи ремонт взуття в «Цех»
Бориспіль, Київський Шлях вулиця, 67
-30%
400 грн
279.0 грн
Показати всі
6 акцій

Читайте в нашій статті: 

Принцип роботи кондиціонерів

Ще на уроках фізики нас вчили, що при випаровуванні рідини тепло поглинається, а температура знижується. І навпаки, в процесі конденсації (переходу з газоподібного стану до рідкого) виділяється тепло. Цей простий фокус можна спостерігати в природі під час підвищеної вологості повітря. Помічали, як стає при цьому прохолодно?

На принципі зміни агрегатного стану речовини і заснована робота кондиціонерів. У корпус приладу закачується хладагент (фреон). В залежності від умов (тиску, регульованого компресором, і температури) фреон переходить або до рідкого, або до газоподібного стану. Виходить, що за допомогою хладагента кондиціонер просто переносить тепло зсередини на вулицю. Більш просунуті моделі здатні нагрівати приміщення. Процес нагріву від охолодження відрізняється тим, що він відбувається в зворотному напрямку.

Режим охолодження: випаровування фреону відбувається в теплообміннику внутрішнього блоку, а конденсація – у зовнішньому
Режим охолодження: випаровування фреону відбувається в теплообміннику внутрішнього блоку, а конденсація – у зовнішньому
Режим обігріву: конденсація фреону відбувається в теплообміннику внутрішнього блоку, а випаровування – у зовнішньому
Режим обігріву: конденсація фреону відбувається в теплообміннику внутрішнього блоку, а випаровування – у зовнішньому

Найбільш розповсюджений варіант для кондиціонування будинку – спліт-система. Складається з внутрішнього і зовнішнього блоків, грубо кажучи, з випарника і конденсатора. Зовнішні блоки сьогодні можна побачити зовні стін будь-якої багатоповерхівки. Коробки з вентилятором, вбудованим в задник корпусу, і відвідною трубкою для вологи — це і є конденсатори. 

Типи кондиціонерів по області застосування

Підтримувати необхідну температуру повітря необхідно для комфортного життя людей, так і для безперебійної роботи техніки. Тому область застосування кондиціонерів дуже широка. В залежності від того, яке приміщення потрібно охолоджувати, ці прилади поділяють на такі типи:

  • Побутові кондиціонери. Підійдуть для квартири, для дому та офісу та інших приміщень побутового та громадського призначення. Площа таких приміщень від 10 до 80 м2. Діапазон потужності домашніх кондиціонерів від 1,5 до 7 кВт.
  • Комерційні кондиціонери. Для великогабаритних квартир, багатокімнатних офісів, торгових просторів та інших приміщень побутового і виробничого призначення. Охолоджувана площа – 50-300 м2. Ресурс, надійність комерційних (напівпромислових) агрегатів більш високі, ніж у побутових. Потужність – 5-30 кВт.
  • Промислові системи вентиляції і кондиціонування повітря. Для підтримки мікроклімату на складах, в торгових залах, спортклубах і виробничих приміщеннях площею понад 100 м2. Діапазон потужності цього виду кондиціонерів дуже широкий – 10-5000 кВт.

Так як наш огляд присвячений вибору кондиціонера для квартири чи будинку, розглянемо характеристики саме таких моделей. Напишемо детальніше, які бувають побутові охолоджувачі, чим відрізняються, скільки коштують.

Кондиціонер

Види кондиціонерів для дому

Домашні системи кондиціонування повітря бувають різних типів. Від маленьких вставних блоків-оконников або підлогових міні-агрегатів до великих центральних спліт-систем.

Портативні охолоджувачі для квартир

Якщо у вас немає можливості встановити класичний кондиціонер, то все одно не варто мучитися від спеки. Можна купити портативний (переносний) охолоджувач. Особливості та переваги цих пристроїв:

  • Компактні за розмірами, легкі за вагою.
  • Їх можна встановити поряд з вашою робочою зоною (наприклад, на кухні) або зоною відпочинку.
  • Такий міні-кондиціонер відмінно впорається із завданням підтримки комфортної температури, до того ж відфільтрує і зволожить повітря.
  • Вам потрібно тільки налити в спеціальний резервуар води (500-700 мл) і підключити охолоджувач до мережі. При повністю наповненому резервуарі прилад може виконувати свої функції протягом 8 годин.

Тобто, у класичної спліт-системи є переносна більш дешева альтернатива.

Портативний міні-кондиціонер – бюджетний комфорт для будинку
Портативний міні-кондиціонер – бюджетний комфорт для будинку 

Віконні кондиціонери

Віконний кондиціонер – недорогий вид кліматичної техніки, негабаритний і простий в установці. Складається з єдиного блоку, який найчастіше встановлюється в отвір вікна. Потужність таких агрегатів 1-8 кВт. У залежності від марки, віконники можуть мати функцію обігріву приміщення. Підійде для будинку, офісу, дачі, невеликих торгових павільйонів. З мінусів в порівнянні з спліт-системою можна виділити:

  • частина вікна закривається блоком кондиціонера;
  • підвищений рівень шуму: віконні кондиціонери гудуть сильніше;
  • менший функціонал.

Незважаючи на недоліки, віконники залишаються затребуваними через їх відносно низьку ціну – від 3000 грн.

Кондиціонер-віконник все ще затребуваний
Кондиціонер-віконник все ще затребуваний

Спліт-система настінного типу

Спліт система, як ми говорили вище, складається із зовнішнього і внутрішнього блоків. Внутрішня частина кріпиться на стіну в кімнаті, оснащена пультом дистанційного управління. Типовий варіант для охолодження житлових приміщень, найбільш популярний для квартири, для дому. 

Спліт-система: внутрішній і зовнішній блоки, пульт управління
Спліт-система: внутрішній і зовнішній блоки, пульт управління

На своїх кіловатах (2-10 квт) спліт-система потягне площу від 15 м2 до 50. Все, що вище, вимагає встановлення додаткового внутрішнього блоку, щоб ефективно охолоджувати збільшені об’єми повітря. Це вже буде мультіспліт-система.

Спліт-система відмінно впорається з кухнею, спальнею або вітальнею
Спліт-система відмінно впорається з кухнею, спальнею або вітальнею

В залежності від марки та функціоналу, ціни на спліт-системи коливаються в діапазоні від 6000 до 30 000 грн. Якщо брати оптимальну цінову категорію, то найбільшою популярністю серед покупців користуються такі фірми виробники:

  • Samsung;
  • Osaka;
  • Electrolux;
  • Zanussi;
  • Cooper&Hunter;
  • LG.

Канальні спліт-кондиціонери

Канальна система кондиціонування підійде, коли потрібна вентиляція і кондиціонер в одному флаконі. Потужність в діапазоні від 5 до 25 кВт чудово справляється з пекельною спекою в невеликих офісах, приватних будинках і квартирами до 5-ти кімнат. А ще вони можуть повністю ховатися в міжстельовому просторі і не захаращувати простір. Абсолютна скритність в комбінації з можливістю одночасно працювати в декількох приміщеннях до ряду робить ці кондиціонери універсальними. З однією поправкою — установка в міжстельовий простір передбачається на початку ремонту кімнат або за допомогою підвісної стелі.

Канальний кондиціонер ховається в стелі
Канальний кондиціонер ховається в стелі

Касетні спліт-системи

Касетний кондиціонер інсталюється в клітинку підвісної стелі і практично непомітний. Декоративна решітка — все що буде видно після установки. Ще один важливий плюс: рівномірний розподіл холодного повітря за всіма чотирма напрямами. Як наслідок — швидке і рівномірне охолодження приміщення будь-якої площі. Один касетник спокійно замінить 2-3 настінні кондиціонери. Головна вимога – наявність підвісної стелі.

Касетний кондиціонер: холод підкрадається до вас непомітно
Касетний кондиціонер: холод підкрадається до вас непомітно
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Напольно-стельовий кондиціонер

Напольно-стельовий кондиціонер
Напольно-стельовий кондиціонер

Буває, що конструктивні особливості приміщення роблять неможливим монтаж внутрішнього блоку на стіні. І на етапі ремонту підвісна конструкція стелі також не була передбачена. У таких випадках ані класична спліт-система, ані касетний варіант кондиціонера не підходять. 

А як альтернативу можна купити напольно-стельову модель. Глибина кондиціонера такого виду невелика, від 18 до 25 см. Встановлювати їх можна на стелю або біля підлоги, знизу стіни. В залежності від місця монтажу, повітря спрямоване вздовж стелі або вгору, вздовж стіни. Холодний потік при цьому розподіляється рівномірно: агрегат не дме прямо на людей. Деякі моделі передбачають розподіл потоків в чотирьох напрямках, причому кожен можна налаштувати окремо. Такий агрегат підійде для приміщень складної форми.

Колонні кондиціонери

Колонні кондиціонери підійдуть для великих просторів, де потрібно постійно підтримувати арктичний холод і немає особливих запитів по дизайну. Габаритні, ці коробки-агрегати розміщуються на підлозі і виконують своє завдання на відмінно. 

Кондиціонери колонного типу дуже габаритні і потужні
Кондиціонери колонного типу дуже габаритні і потужні

Інверторні кондиціонери

Точність — основна риса, якої відрізняються інверторні кондиціонери. Завдяки ефекту перетворення струмів, цей тип кондиціонера здатний до саморегуляції в межах десятих градуса. Після досягнення зазначеної температурної позначки, кондиціонер не припиняє працювати, а підтримує необхідну температуру. Життєво важлива якість для приміщень з жорсткими вимогами до температурного режиму. Несподіваний плюс — знижений рівень шуму і енергоспоживання для підтримки температури. І все це за рахунок використання конденсатором інверторної системи управління. Ще раз коротко: охолодив, сповільнився, підтримує.

Інверторні кондиціонери
Інверторні кондиціонери

Кондиціонер якої потужності підібрати в квартиру

Одна з основних характеристик кондиціонера — його потужність. Від неї залежить здатність швидко охолоджувати повітря в певних умовах.

З кожним квадратним метром зростають вимоги до метром зростають вимоги до потужності кондиціонера для дому. Додатково слід врахувати чотири показника:

  • Кожні додаткові 8 м2 площі додають по 1 кВт до необхідної потужності.
  • Прямі промені сонця збільшують попередню вимогу на ¼ за умови, що ваше приміщення знаходиться з сонячної сторони.
  • З кожним робочим ПК (чи будь-якою іншою технікою з повітряним охолодженням) вимоги до потужності зростають на 300 Вт.
  • Кількість людей у приміщенні теж збільшує вимоги до потужності охолоджувача. Для просторих офісів це по 100 Ват на людину. У ресторанах ситуація трохи інша, там потрібно нараховувати по 200 Ватт. Для тренажерних залів, фітнес-студій і інших приміщень, передбачених для людей з підвищеною фізичною активністю, додавайте по 300 Ватт на людину.
Таблиця квадратури та потужності кондиціонерів для дому
Таблиця квадратури та потужності кондиціонерів для дому

Прийнята одиниця вимірювання потужності кондиціонера отримала назву BTU. Ця цифра вказана у коді моделі. Щоб правильно підібрати кондиціонер, потужність охолодження кВт (дивіться у таблиці) помножте на 3,4. Отримаєте необхідну потужність кондиціонера в BTU. 

Стандартизовані показники BTU наступні: 7, 9, 12, 18 і 24 тисячі відповідно. Хоч і не всі моделі в точності відповідають цьому ряду, але виробники намагаються виготовляти охолоджувачі максимально наближені до зазначених показників.

Показники потужності двох різних кондиціонерів підсумовуються при установці в одному приміщенні.

Додаткові можливості кондиціонерів

При виборі кондиціонера враховуйте також інші корисні функції, крім охолодження (нагрівання).

Скільки додаткових функцій! Все залежить від фірми виробника і ціни кондиціонера
Скільки додаткових функцій! Все залежить від фірми виробника і ціни кондиціонера

Регулювання напрямку повітряного потоку

Практично кожна модель кондиціонера оснащена спеціальними лопатами для управління потоком повітря. Вам вирішувати, куди буде дути холодний повітря — на людей або на стіни. Стане у нагоді, коли потрібно скорегувати потік гарячого повітря вниз.

Вентиляція

Не охолоджує, але перемішує повітря в приміщенні. Особливо актуально взимку, коли гаряче повітря затримується під стелею.

Автоматичний клімат-контроль

Задаєте комфортну температуру, і кондиціонер самостійно підбирає інші параметри для підтримки градусів в приміщенні.

Осушення повітря

Викачування вологи з повітря без охолодження приміщення дозволяє позбутися від зайвої рідини в повітрі. Корисно в приміщеннях, де появі цвілі небажано або на складах з вразливим до вологи товаром.

Режим сну

Під час сну вам потрібно менше тепла, ніж в активному режимі. Функція «Sleep Mode» створює комфортні умови для відпочинку, підтримує низький рівень шуму і оптимальну температуру. Тривалість такого режиму — 7 годин, розрахована на середню тривалість сну.

Очищення повітря

Кондиціонери здатні не тільки охолоджувати, підтримувати комфортний мікроклімат, але і фільтрувати повітря від різних забруднювачів.

Грубий пластиковий фільтр — проста пластикова сітка, яка допоможе від шерсті і великих частинок пилу.

Очищення повітря від домішок особливо важлива для алергетиків
Очищення повітря від домішок особливо важлива для алергетиків

Тонкі фільтри здатні вилучати мікрочастинки величиною до 0.01 мікрона, пилок і мікроорганізми — ідеально для астматиків:

  • вугільні — поглинають шкідливі токсини і запахи;
  • фотокаталітичні — здатний дати жару різним вірусам, запахів і ароматичним ефірів;
  • електростатичні — ловлять пил за рахунок утворення статики на поверхні анода, максимально ефективно,
  • ультрафіолетові — коли потрібен додатковий рівень стерильності. УФ випромінювання знищує до 85% бактерії разом.
  • біофільтри — спеціально для забезпечення повної біологічної безпеки. Містяться в фільтрі органічні радикали роздирають білкову оболонку 95% клітинних бактерій і вбирають до 99% пилу.
Очищення повітря
Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 30% на меню кухні в «Kiev City Grill&Bar»
Київ, Кінцева вулиця, 1
-30%
0 грн
30 грн
Показати всі
72 акцій

У висновку, скажемо пару слів про монтажі. Установка кондиціонера – справа завжди працезатратна і досить недешева. На думку фахівців, більшість проблем з охолоджувачами відбувається через неправильний монтаж. Тому не шкодуйте коштів, запросіть на установку кондиціонера майстрів.

Тепер ви знаєте, як правильно підібрати кондиціонер для будинку і квартири. Діліться у коментарях який саме вам сподобався найбільше.

1 коментар
  • Марина

    По моим личным наблюдениям, домой, особенно в многоквартирный дом, лучше всего ставить инверторный кондер. Да, он немного дороже классического кондиционера с внутренним и наружным блоком (инвертор выглядит так-же), но один огромный плюс, он работает намного тише. Инвертор практически не слышно, особенно наружку (при запуске или остановке). У меня стоит инвертор, у подруги – классика. Так у нее соседи жалуются и она сама не в восторге, от того, что при старте блока аж стена трясется (особенно ночью это очень раздражает). А когда она заходит ко мне, то удивляется почему мой работает тихо и вообще его работа почти незаметна. Так что судите сами.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *