Чорнобиль туристичний: ТОП-6 найбільш впізнаваних пейзажів зони відчуження

Чорнобиль, покинуте місто-привид, з року в рік, немов магніт, притягує сталкерів і любителів історичного, екстремального і катастрофічного туризму. #PokuponBlog покаже вам найефектніші пейзажі зони відчуження, розповість, як потрапити туди і що подивитися, а також поділиться знижками до 35% на екскурсійні тури до Чорнобиля.

Сьогодні кожен бажаючий може відвідати Чорнобиль та зону відчуження

Цікаві факти про Чорнобиль

У ніч на 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції прогриміло два вибухи, в результаті чого життя мільйонів людей кардинально змінилися, а навколишнє середовище було отруєне колосальною дозою радіації.

Хмара радіації мігрувала з території теперішніх України і Білорусі до Західної Європи та США. Керівництво СРСР намагалося приховати масштаб катастрофи та ліквідувати її наслідки самостійно, відмовляючись від допомоги інших країн. Аварія донині вважається найбільшою за всю історію існування атомної енергетики, але саме замовчування ситуації в перші дні перетворило її на справжню трагедію.

Екскурсія до зони відчуження – це не просто спосіб нетривіально провести вихідний, це можливість доторкнутися до історії однієї з найбільш драматичних подій в історії України, вшанувати героїчний подвиг ліквідаторів аварії і замислитись про причини і наслідки катастрофи.

Згадати подробиці однієї з наймасштабніших катастроф сучасності і дізнатися цікаві деталі допоможе наша добірка фактів про Чорнобиль:

  • Свою назву Чорнобиль отримав завдяки чорнобильнику – рослині з роду полинових. Цікаво, що біблійне пророцтво про зірку Полин, яка, впавши на землю, зробить третину вод на всій землі гіркими і призведе до смерті безлічі людей, часто пов’язують саме з аварією на ЧАЕС.
  • Мешканці Чорнобиля і Прип’яті дізналися про катастрофу лише через півдоби після аварії на АЕС. У першу добу променева хвороба проявила себе у 134 осіб – більшість з них були ліквідаторами і співробітниками станції.
  • Пожежа на атомній електростанції тривала 10 днів: за цей час у повітря піднялося 60 тонн радіоактивних речовин, а потужність радіаційного викиду склала приблизно 50 мільйонів кюрі, що дорівнює потужності приблизно 500 бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі.
Вибух на ЧАЕС найбільша техногенна катастрофа в історії
  • Із зони зараження і найближчих до неї районів Київської області було евакуйовано загальним числом понад 350 000 людей. «Тимчасова» евакуація затягнулася на все життя. Ніхто й гадки не мав тоді, що залишені в поспіху особисті речі так лежатимуть десятиліттями в покинутих будинках.
  • Період напіврозпаду радіоактивних речовин, які осіли в грунті на території зони відчуження, становить від 8,5 днів до 24 тисячі років.
Пам’ятник ліквідаторам «Тим, хто врятував світ» в Чорнобилі
  • Остаточно роботу атомної електростанції було зупинено тільки в 2000 році. Старий саркофаг почав руйнуватися, що загрожувало новою глобальною катастрофою. Тому світове співтовариство спонсорувало будівництво нового саркофагу. Роботи з його зведення велися з 2012 до осені 2017 року.
  • Радіус зони відчуження, що знаходиться під охороною військових, становить 30 км. У липні 2019 року Президент України підписав наказ про відкриття в Чорнобилі «зеленого коридору» для туристів. Це означає, що будь-хто може вільно відвідати Чорнобиль та Прип’ять, слідуючи спеціально організованому маршруту.
  • Через місяць після аварії на ЧАЕС до зараженої зони повернулося близько 300 осіб, деякі з них до цих пір доживають там свій вік. Поверненню людей в рідні місця ніхто не перешкоджав, проте родичі не мали можливості відвідати їх протягом наступних 20 років.
  • У 1998 році в рамках експерименту щодо збільшення розмаїття біосфери на територію зони відчуження ЧАЕС було завезено 20 особин коней Пржевальського. Через десять років чисельність цих диких тварин перевалила вже за сотню.
  • Майже повна відсутність людей в зоні відчуження призвела до того, що тут розмножилась небувала кількість тварин, у тому числі і червонокнижних. У лісах Чорнобиля вільно гуляють олені і лосі, ведмеді і вовки і навіть зубри! З птахів тут можна побачити рідкісних чорних лелек, тетерева і глухаря.
  • У квітні 2020 року в зоні відчуження розгорілася пожежа, яка знищила кілька занедбаних сіл, знаменитий Рудий ліс. Вогонь встиг перебратися на лівий берег річки Прип’ять і підібратися впритул до АЕС і сховища ядерних відходів. На щастя, пожежу вдалося загасити, коли почалися дощі.
  • У травні 2019 року на екрани вийшов міні-серіал від HBO «Чорнобиль», який справив ефект вибуху бомби: завдяки популярності шоу виросла і відвідуваність зони відчуження, що склала понад 100 тисяч осіб за рік. Читайте, як і де знімали знамените тв-шоу.
  • Чорнобильській катастрофй присвячений цілий музей, який знаходиться в Києві на Подолі. Він буде цікавий школярам, ​​гостям столиці і всім, хто цікавиться історією нашої країни.

Читайте також: Найцікавіші тури і екскурсії Україною

Правила відвідування зони відчуження

Новий саркофаг і час значно очистили повітря від радіації, в деяких місцях її рівень в повітрі в нормі і навіть нижче, ніж, наприклад, в Києві. Однак радіації у воді і землі все ще вистачає для того, щоб в зоні було небезпечно пити воду з місцевих джерел або вести сільське господарство.

На КПП вам обов’язково ще раз нагадають правила відвідування зони відчуження

При відвідуванні зони відчуження в наш час немає необхідності в спеціальній екіпіровці або протигазах, але все ж існують деякі правила, яких необхідно дотримуватися для власної безпеки:

  • Закритий одяг. Не потрібно натягати на себе пуховий комбінезон посеред літа, але постарайтеся максимально закрити усі відкриті ділянки шкіри. Підійдуть кофта з довгим рукавом, штани і закрите міцне взуття.
  • Куріння дозволене на спеціально обладнаних майданчиках, але і в цьому випадку не рекомендується, щоб уникнути попадання радіоактивних частинок в організм. Також непогашений недопалок небезпечний для сухого лісу, адже лісова пожежа в Чорнобилі – це нова масштабна катастрофа.
  • Забороняється вживати їжу на відкритому повітрі. У зоні відчуження обладнані спеціальні столові, де можна поїсти з мінімальними ризиками попадання радіації в організм через їжу. Тим більше заборонено вживати в їжу рослини і гриби, що ростуть на мертвій території.
  • Заборонено торкатися води з джерел в зоні відчуження, пити її або купатися.
  • Не можна торкатися рослин, стін будівель і інших предметів, оскільки на них можуть бути сліди радіоактивних забруднень.
  • Заборонено вивозити із зони відчуження будь-які предмети.
  • Тримайте особисті речі при собі. Ви ніколи не знаєте, який предмет в зоні відчуження виявиться радіоактивним, тому будь-який контакт ваших особистих речей з предметами в зоні може мати негативні наслідки.
  • Не можна брати з собою на територію домашніх вихованців і, тим більше, контактувати з тутешніми тваринами.
  • Обов’язково дотримуйтесь маршруту, розробленого вашим екскурсоводом, оскільки ці стежки постійно перевіряються на рівень радіації, а значить офіційна екскурсія з професійним гідом більш безпечна, ніж нелегальна. А на Покупоні ви зможете знайти не просто супер-захоплюючий, але ще і недорогий екскурсійний тур до Чорнобиля зі знижками до 35%. Подорожуючи з законним провідником, який знає всі таємні стежки, ви будете в безпеці і отримаєте не менше крутих вражень, ніж коли вирішите приміряти на себе роль сталкера і подорожувати самостійно.
Сталкери проходять на територію безкоштовно і не обмежені у часі перебування

Топ місць для відвідування

У Чорнобилі та Прип’яті дуже багато цікавих місць і знакових локацій, і більшість з них входить в програму екскурсій до Чорнобильської зони. В рамках авторських ексклюзив турів можна побувати в унікальних місцях, таких як Рудий ліс, покинуте село Копачі, градирня – один з найбільш епічних індустріальних об’єктів у Чорнобильській зоні відчуження. Унікальна екскурсія зі знижкою Покупону 28% обійдеться вам в 863 грн замість 1199 грн.

Розповідаємо про найвідоміші об’єкти зони відчуження: ці знамениті похмурі пейзажі неодноразово використовувалися в якості фону для сюжету фільмів, серіалів і навіть комп’ютерних ігор.

1. Парк атракціонів

 Колесо огляду так і не було запущене
Колесо огляду так і не було запущене

Знамените колесо огляду в парку атракціонів в Прип’яті мало бути запущено 1 травня 1986 року. Покинутий парк атракціонів став похмурою візиткою зони відчуження, адже місце, яке повинне асоціюватися з веселощами і радістю, так і не подарувало людям позитивних емоцій, і зараз нагадує про аварію, яка трапилася всього за 5 днів до його відкриття.

Рівень радіації: близько 100 мкР/год, при нормі 50 мкР/год; без особливої шкоди здоров’ю людина може витримати декілька годин при випромінюванні потужністю 1 мР/год (1 мР/ч = 1000 мкР/год).

2. ЧАЕС і новий саркофаг

Будівництво нового саркофага спонсорувало світове співтовариство
Будівництво нового саркофага спонсорувало світове співтовариство

Після введення до експлуатації нового саркофагу на 4-му блоці туристам дозволено наближатися до занедбаної електростанції, проте вид на ЧАЕС з даху однієї з багатоповерхівок Прип’яті заворожує куди більше – приблизно звідси дивилися на вибух і пожежу на ЧАЕС жителі міста.

Відразу за електростанцією знаходиться ставок-охолоджувач, в якому сталкери люблять спостерігати за величезними сомами і коропами. Між Прип’яттю і Чорнобилем розкинувся так званий «рудий ліс», дерева якого отримали і продовжують отримувати з землі величезну кількість опромінення. За розповідями в цьому лісі живуть тварини-мутанти, але, на превелике розчарування туристів, ніяких двоголових лосів днем ​​з вогнем не знайдеш, зате можна побачити коней Пржевальського.

Рівень радіації: якщо вітер дме в бік станції – 300-400 мкр/г, якщо з боку саркофагу – до 600-800 мкр/час.

3. Басейн «Лазурний»

 Басейн діяв до кінця 90-их років
Басейн діяв до кінця 90-их років

Поїздка до Прип’яті обов’язково включає відвідування басейну «Лазурний», для чого є як мінімум три приводи: він знаходиться у відносно «чистому» районі міста; виглядає більш новим, оскільки функціонував майже до 1998 року, коли робота ЧАЕС було остаточно зупинено, і сюди приходили плавати співробітники станції та інших діючих на території організацій. Ця локація неодноразово слугувала фоном для відеокліпів, кінострічок, відеоігор в жанрі шутеру – таких, як «Сталкер», «Поклик Прип’яті», «Тінь Чорнобиля».

4. ЗГРЛС «Дуга-1»

 «Дуга-1» єдина вціліла з подібних споруда на території колишнього СРСР
«Дуга-1» єдина вціліла з подібних споруда на території колишнього СРСР

В інтернеті можна знайти не одне відео, як сталкери забираються на самий верх цієї воістину величезної металевої конструкції. Деякі екстремали навіть стрибають з верхівки на парапланах і дельтапланах, але такі експерименти, м’яко кажучи, небезпечні, тому звичайних туристів підпускають до «Дуги» тільки на землі. Загоризонтна радіолокаційна станція була частиною засекреченого військового об’єкту поблизу, метою якого було виявлення запусків міжконтинентальних балістичних ракет. Чорнобильська «Дуга» вціліла, в той час як її «побратимів» в Миколаєві та Хабаровську розібрали на металобрухт.

Рівень радіації: близько 16 мкР/год.

5. ДК «Енергетик»

 ДК «Енергетик» був центром культурного життя Прип'яті
ДК «Енергетик» був центром культурного життя Прип’яті

Будинок культури був центром життя Прип’яті на зразок сучасного торгівельно-розважального центру. Тут знаходилися магазини, аптека, готель, ресторан, спортивний зал і кінотеатр на 800 осіб, проходили концерти і дискотеки, функціонували гуртки для дітей і дорослих. У 2016 році завдяки сталкеру з Москви вивіска покинутого ДК знову ненадовго запалала, освітивши центральну площу мертвого міста. ДК «Енергетик» входить до програми багатьох екскурсійних турів. Якщо хочете гарантовано побачити це місце і інші не менш значущі пам’ятки, вибирайте екскурсію зі знижкою Покупону 20% і заощаджуйте, заплативши 999 грн замість 1250 грн.

6. Готель «Полісся»

 Готель «Полісся» став штабом ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС
Готель «Полісся» став штабом ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС

Готель розташувався в самому центрі міста, поруч з ДК і парком, на даху якої планувалася тераса ресторану. Після того, як з Прип’яті було евакуйоване населення, готель «Полісся» стала штабом ліквідаторів. З даху будівлі відмінно проглядався 4-й блок ЧАЕС. Звідси координатори коректували дії пожежних вертольотів під час ліквідації наслідків аварії.

7. Градирня

градирня
Градирня – одна з найграндіозніших споруд на території зони відчуження

Ще одна вражаюча локація зони відчуження – градирня. Її будували спеціально для того, щоб вона забезпечувала охолодження 5-го і 6-го блоків Чорнобильської АЕС. Однак після аварії 1986 року вона так і залишилася недобудованою і тепер височіє 90-метровою вежею з армованого бетону, приваблюючи туристів і сталкерів.

Екскурсії в Чорнобиль включають всі найвпізнаваніші локації міста

Тури до Чорнобиля і зону відчуження – напрямок, який припаде до смаку цінителям так званого катастрофічного туризму (disaster tourism). Вибирайте відповідний формат екскурсії в залежності від уподобань – груповий, індивідуальний тур, або самостійну подорож на машині.

Чорнобиль найбільший в світі музей під відкритим небом

Читайте також:

Віртуальні екскурсії, або як подорожувати по світу онлайн

ТОП-30 + пам’яток України

Пам’ятки і найкрасивіші місця Карпат

А вам хочеться тут побувати або повернутися знову? Якщо їздили до Чорнобиля, то що вразило найбільше? Діліться в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *