Гальмує ноутбук: що робити?

Ноутбук при запуску безкінечно довго завантажує Windows? Сильно гальмує відео в ютубі або глючить продуктивність в іграх? У всього цього є об’єктивні причини. У нашій статті ми розповімо від чого найчастіше лагає ноут і дамо рекомендації, як можна вирішити ці проблеми. А також куди звертатися за кваліфікованою допомогою з комп’ютерами зі знижкою до 70%.

Читайте:

Оптимізація ПО ноутбука

Робота будь-яких програм на комп’ютері не проходить безслідно для встановленої на ньому операційної системи. Тому, незалежно від того, старий ноутбук або новий, ігровий або мультимедійний, його належній продуктивності часто заважає погана оптимізація програмного забезпечення.

Оптимізація ПО ноутбука
Оптимізація ПО ноутбука

Видаляємо непотрібні програми

Жорсткий диск – звір дуже чутливий. Брак вільного місця негативно позначається на його працездатності. Перевірено практикою – після очищення і звільнення більше 50 Гб на жорсткому диску відчувається значний приріст продуктивності. Саме тому при установці ОС розділи на жорсткому диску розбивають на частини.

Прицільно видалити один або кілька файлів нескладно. Програми ж складаються з багатьох файлів, розкиданих по різних папках. Для їх ефективного видалення в налаштуваннях Windows є опція «Установка / видалення програм». Але навіть вона не дає 100% гарантії повного видалення. Тому фахівці рекомендують користуватися більш надійними способами.

Утиліти для видалення програм:

Відключення зайвих фонових додатків

Word, Photoshop або інша прога підвисає, хоча раніше за неї такого не спостерігалося? Ймовірно бідоласі не вистачає оперативної пам’яті, тому що її займає якийсь фоновий додаток. Зазвичай вони відображені в Tray-ї. Скоротивши список таких «поглиначів» до найпотрібніших, можна відчутно підкинути комп’ютерові сил. Наприклад, браузер Хром працює у фоновому режимі, – надмірність, якщо тільки ви не завантажуйте щось з і-нету. І вже точно варто закрити вільний від конкретних завдань завантажувач торрентів, інакше він значно перевантажує систему. Виганяйте поганою мітлою додатки з під килима. Більше п’яти вже говорить про масовий набіг татаро-монгольської орди на ноутбук.

Tray
Tray

Не зайвим буде також пробігтися по списку автозавантаження. У ньому міститься список програм і додатків, що завантажуються в оперативну пам’ять разом з операційкою. Але в треї їх може і не бути. Для цього затисніть комбінацію Shift + Ctrl + Delete. Відкриється диспетчер задач, де потім потрібно перейти на вкладку «Автозавантаження».

Автозавантаження
Автозавантаження

Прибираємо інформаційне сміття

Найпоширеніша причина появи гальм з цієї когорти – це інформаційне сміття. Протягом роботи програм в системних папках операційки накопичуються залишкові файли і уповільнюють роботу ноутбука – хоч звичайного, хоч ігрового. Особливо браузери в цьому досягають успіху по мірі активного серфінгу в інтернеті. Так що, якщо гальмує відео в ютубі або довго завантажується вкладка – настав час прибрати.

Для цього будуть потрібні утиліти-чистилки. Завантажити їх можна безкоштовно з торрентів або офіційних сайтів в форматі демонстраційній версії, а за повнофункціональну доведеться заплатити.

Утиліти для очищення ОС:

Лікуємо віруси

Комп’ютерні віруси – це шкідливі програми, здатні нанести урон комп’ютеру або ноуту, і особистій інформації, що зберігається на них. Протистоять цим злошкідникам спеціальні антивірусні програми і фаєрволи. Вони виявляють негідників і видаляють їх з жорсткого диска. Лаги, глюки, гальма – це вірні передвісники того, що, комп’ютер може бути заражений.

Важливо розуміти, що жоден антивірусник не дає абсолютного захисту. Через загублені залишки раніше видалених програм і файлів з браузера (і не тільки) хитрі віруси знаходять лазівки проникнення на комп.

Офіційна збірка сучасної Windows 10 включає вбудований антивірус. В іншому випадку, якщо у вас стара версія (8.1, 8 або 7) або взагалі інша ОС, тоді можна покластися на ефективного захисника, завантаженого з інтернету. Головне, щоб він отримував регулярні оновлення антивірусних сигнатур.

Встановіть одну програму. Кілька антивірусників на ноуті не зроблять його імунітет проти вірусів міцніше. Вони будуть заважати один одному ефективно працювати.

І вже точно не варто ігнорувати антивірусні програми в принципі, особливо на пристроях заточених на серфінг в інтернеті, як наприклад, нетбук.

Антивірусних програм існує багато, але час показав надійність і ефективність саме цих:

Дефрагментація диска

Дефрагментація – це процес оновлення і оптимізації логічної структури розділів на жорсткому диску для забезпечення збереження інформації в безперервній послідовності для кластерів. Тоді їм зручніше її зчитувати, і накопичувач працює швидше. Фрагментація трапляється від регулярного запису, переміщення і видалення файлів – картинок, документів тощо. Тому уникнути її не можна, але і виправити легко.

Програми для дефрагментації диска:

Чистка і дефрагментація реєстру

Всі виконавчі файли встановлених на ноутбук програм реєструються в спеціальній бібліотеці даних – системному реєстрі, із зазначенням хто, де і яку функцію виконує і іншою інфою. Щось типу книги бухгалтерського обліку, класного журналу або звіту. Якщо програму видалити не до кінця, то вона може залишити після себе сліди в реєстрі. Так і відбувається, якщо не користуватися спеціальними програмами для чищення. Хоча навіть в таких випадках можуть залишатися нагадування про давно покійну утиліту. Накопичуючись, такі «залишки» позначаються на продуктивності.

Після чищення, реєстру також не завадить дефрагментація, яка поліпшить його роботу, і для цього також є компетентна програма.

Програми для очищення і дефрагментації реєстру:

Додаємо віртуальної ОЗП

Коли оперативної пам’яті мало, ноут починає гальмувати, глючити (підвисають фільми в якісному форматі), можна – збільшити розмір файлу підкачки. Його ще називають віртуальної ОЗП.

Як налаштувати файл підкачки для Windows

  1. Правою кнопкою мишки переходимо в меню комп’ютера через Пуск або ярлик на Робочому столі.
  2. Властивості – Додаткові параметри системи – Додатково – Параметри – Додатково – Віртуальна пам’ять – Змінити – прибираємо галочку «Автоматично вибирати обсяг файлу підкачки» – Вибираємо диск, на якому будемо встановлювати файл підкачки. Не рекомендуємо вибирати системний диск C :, оскільки це позначиться на продуктивності в негативну сторону.
  3. Вкажіть встановлювальний розмір – Задати. Вкажіть розмір файлу підкачки і натисніть «Поставити». Рекомендований обсяг – 2 гб, при 1 гб ОЗП можна поставити 4 гб.
  4. Перезавантажте комп’ютер. Після перезавантаження, місця на жорсткому диску буде трохи менше, в акурат на кількість гігабайтів використаних для створення файлу підкачки.
Комп'ютер – Властивості – Швидкодія системи – Додатково
Комп’ютер Властивості Швидкодія системи Додатково

Відключення служби пошуку і індексації файлів

Збільшити продуктивність роботи ноутбука можна за рахунок відключення пошукової індексації диска HDD. Для полегшення і прискорення роботи пошуку файлів Microsoft створила алгоритм збору метаданих про файли – де лежать, скільки важать, коли їх використовували в останній раз і т.д. Якщо рідко користуйтеся цією функцією, тоді її можна відключити і додати ноуту швидкодії.

Відкрийте «Пуск» і в пошук вбийте «Служби».

Знайдіть службу Windows Search і задайте їй параметр – вручну.

Вимкніть індексацію файлів на диску ноутбука, прибравши галочку, і натисніть Застосувати.

Перевстановлення Windows на ноутбуці

У разі, якщо перераховані вище дії не дали результату і ноутбук, як і раніше лагає, значить Windows невідворотно запущений і все сміття з нього вичистити неможливо. Настала пора перевстановити ОС.

1. Підготовка до перевстановлення

Першочергово потрібно подбати про збереження важливих файлів з локального диска, де встановлена ​​вінда. Так як при перевстановлення дані на ньому будуть затерті. Найпростіше перенести їх на інший диск, але надійніше відправити в хмару. До облікового запису Google додається безкоштовні 15 Гб сховища в особисте користування, або створіть безкоштовний обліковий запис на хмарному сховище MEGA, що дасть ще плюс 50 Гб вільного місця на гугл-диску. Дані також можна перенести на зовнішній жорсткий диск – замовляйте онлайн на Покупоні з кешбеком до 15% і доставкою від Нової пошти.

Скачайте образ системи, переважно тієї, яка була раніше на ноутбуці – Windows 7, 8 або 10. Даунгрейд до старшої версії проводити не рекомендується, зважаючи на високу ймовірність несумісності з нею драйверів ноута. Але якщо ситуація патова, і залізо навідріз відмовляється працювати з більш продуктивними системами, то це своєрідне вирішення проблеми. Тепер черга DriverPack Solution, який буде потрібно для установки драйверів.

Завантажте програму Rufus і встановіть на комп. Це інструмент для створення завантажувальних дисків з вільною ліцензією на поширення GNU (GPL) версії 3. Для нас, звичайних користувачів це означає вільний доступ, без вшитої реклами та доплат.

Rufus
Rufus

2. Створення завантажувального образу установки

Клацніть по скачаному Rufus.exe, після чого вилізе ось таке віконце.


Виберіть флешку для створення завантажувального диска. Для образів з Windows цілком вистачить 8 Гб флешки.

У методі завантаження вкажіть шлях на скачаний образ з ОС.

Найкраще використовувати порожню флешку, перенісши важливі файли в розділ жорсткого диска, куди не збираєтеся ставити операційну систему, або на гугл-диск. В поле «Нова мітка тому» напишіть «BOOT_DRIVE_I_AM» і натисніть «Старт». Зачекайте, поки програма запише на флешку образ диска.

Лайфхак – після закінчення роботи програми, закиньте DriverPack Solution, на підготовлену флешку в окрему папку, назвіть її «SOFTWARE». Тоді можна обійтися одним зовнішнім накопичувачем.

3. Заходимо в Boot Menu ноутбука

Після створення образу установки Windows, зайдіть в Boot Menu ноутбука – так простіше завантажитися з флешки. Команда викликається комбінацією клавіш на клавіатурі в більшості популярних моделей ноутбуків (натискати ці кнопки слід швидко, на перших секундах запуску ноутбука, поки не вискочить потрібне меню):

  • Asus – F8 або CTRL + F8. Esc – якщо не спрацював перший варіант. Третій варіант – F8 для моделей, де назва починається на x або k – x502c або k601.
  • Lenovo – F12, в деяких випадках потрібно буде натиснути ось таку кнопку.
  • Acer – зайти в завантажувальний меню можна через F12, але часто воно буває відключено і доведеться заходити в біос. Ctrl + Alt + Esc як альтернатива. В Acer Aspire тисніть Ctrl + F2. TravelMate і Extensa – F2 або Del. Більш старі моделі – Ctrl + Alt + Del і Ctrl + Alt + Esc.
  • Samsung — під час запуску натисніть ESC.
  • HP – зазвичай це F9 або Esc, після чого знову вдарити по F9.
  • DELL – F12.
  • Toshiba – F12.

Зробивши все правильно, з’явиться таке меню.

Boot Menu ноутбука
Boot Menu ноутбука

4. Установка операційної системи

Знайдіть в меню вашу флешку по заданому раніше імені «BOOT_DRIVE_I_AM» і натисніть ENTER. Через пару хвилин з’явиться вікно завантаження операційної системи.

Установка операційної системи
Установка операційної системи
Установка операційної системи
Установка операційної системи

Приблизно через пару кліків виникає вікно з переліком файлів для установки Windows. Тут розподіляється незайнятий простір на диску, задається йому формат, форматується диск (видалення всіх даних). Відформатуйте старий диск з операційною системою, після чого клікайте «Далі» і Windows почне встановлюватися.

5. Встановлюємо драйвера

По закінченню установки, запустіть DriverPack Solution з флешки – утиліта встановить драйвери, так як не всі потрібні для роботи пакети вшиті в установник ОС. За інерцією програма запропонує встановити додаткове програмне забезпечення – браузери та інші антивіруси – на ваш розсуд. Перевстановлення вдалася!

Linux на ноутбук своїми руками

Тим, хто хоче спробувати альтернативу продукту компанії Microsoft, а саме ОС Linux в особі Ubuntu або Mint, інструкція вище також стане в нагоді, тому що процедура установки не надто відрізнятиметься від Windows. Потрібно лише чітко слідувати підказкам від програми майстра-установника. Відзначимо лише, що Mint буде найбільш «знайомою» Windows-користувачам в графічному плані.

Чистка і апгрейд ноутбука

Оптимізація програмного забезпечення – важлива складова здоров’я ноутбука, однак не єдина. Внутрішнє залізо періодично також вимагає уваги. А іноді заміни компонентів або апгрейда для кращої роботи ноутбука.  

Чистка ноутбука від пилу і заміна термопасти на процесорі

Помічаєте, що ноутбук або комп’ютер став моторошно шуміти і дуже швидко грітися, через деякий час після запуску? Пора робити ТО. Причому, чим швидше – тим краще, адже, якщо занадто довго ігнорувати проблему, техніка зламається. Під час експлуатації в ноутбуках накопичуються пил, втягуваний кулерами з повітрям для охолодження, закінчується мастило на вентиляторах і вони починають повільніше крутитися.

Але найнебезпечніше для життєдіяльності комп’ютера – це виснаження шару термопасти на процесорі. Коли це відбувається, ЦП зменшує оберти і обмін даними погіршується. Напівпровідники погано проводять сигнал при високих температурах і ноут може навіть раптово відключитися під час роботи, що буде дуже схоже на перегрів. Про критичність проблеми сигналізує вимикання під час завантаження. Заміну термопасти рекомендується проводити раз на рік для профілактики.

Найчастіше подібні ситуації виникають у потужних ноутбуків, особливо ігрової спрямованості. Продуктивне залізо для високих фпс в іграх, вимагає дуже гарного охолодження з кылькома кулерами. Відповідно, виснаження витратних матеріалів (мастила та термопасти) і накопичення пилу всередині ігрового ноута відбувається значно швидше. Якщо нехтувати своєчасним технічним обслуговуванням ігрового ноутбука, як мінімум, почнуть лагати гри, як максимум – відбудеться серйозний перегрів, що вимагатиме дорогого ремонту. 

Щоб самостійно провести технічне обслуговування своєму вірному ноутбуку, потрібно:

  • Хрестова викрутка; 
  • пінцет;
  • пензлик і пилосос;
  • спирт або горілка (для дезінфекції та відтирання жиру з корпусу);
  • скальпель, голка або не великий ножик,
  • мастила (солідол, аерозоль ВД-40, велосипедне масло і термопаста).

Пам’ятайте, розбирання недавно купленого ноутбука може призвести до втрати гарантії, а неправильні дії – пошкодити комплектуючі. Якщо не впевнені, що самі впораєтеся, віднесіть ноутбук в сервісний центр.

Що потрібно зробити? Викрутіть кожен видимий болтик і розкрийте ноутбук. Візьміть пензлик і шланг пилососа, включеного на малу тягу. Кошторисі пил зі сміттям на видимих ​​ділянках, одночасно забираючи бруд пилососом. Потім вимкніть шлейфи – акуратно, щоб не перегнути. Для зворотного установки шлейфів знадобиться пінцет і терпіння.

Звертайте увагу на чорний важіль над з’єднанням – він притискає захисний важіль для фіксації шлейфів.

Далі переведіть пилосос на реверс (якщо така функція є) і продуйте невидимі ділянки. Після цього можна приступати до кулерів – одному або декільком. Відкрутіть болтики, підчепіть кулер пальцем і зніміть.

У основи їх слід протерти спиртом, витерти насухо і змастити солідолом, або пшикнути аерозолем ВД-40. Тепер переходимо до заміни термопасти.

Мідні трубки – система охолодження з інертним газом усередині. Вони запаяні, спеціальні пластини теплообміну припечатують трубки впритул до процесора і відеоядро (якщо вони є) і відводять тепло.

Акуратно видаліть стару термопасту проспиртованою ваткою, все до останньої краплі. Якщо термопаста лежить цілим шматком – підтягніть і приберіть. Ссохшиеся термопасту слід видаляти скальпелем, голкою або невеликим ножичком, акуратно, не дряпаючи поверхню процесора. Після видавіть трохи нової термопасти на процесор, розмажте її по поверхні як масло – рівномірним, тонким шаром.

Нарешті, зберіть ноутбук по кроках в зворотній послідовності. Приблизно годину або два нехай гаджет полежить, після чого його можна включати і експлуатувати.

Наочний приклад розбирання ноутбука для чищення і заміни термопасти в відео:

Не всі ноутбуки легко розібрати. Наприклад, у моделей фірми HP (Hewlett-Packard) досить заплутаний дизайн корпусу, і тільки на його розтин може піти кілька годин. Тому раціональніше віддати ноут професіоналам. Шукайте скидочку на сервісне обслуговування на Покупоні.

Збільшення оперативної пам’яті

Як правило, ноутбуки комплектуються однією платою ОЗП, хоча слотів під оперативну пам’ять може бути кілька. Якщо портативний комп’ютер почав зависати, доцільно скористатися порожнім слотом і додати пам’яті. Збільшивши оперативку ноутбука, виграєте в швидкості і зручності роботи з такими вимогливими додатками, як хром, фотошоп і, звичайно ж, ігри. Приріст продуктивності дає паралельне підключення плат – вони працюють спаренно і ділять навантаження між собою. Завдяки такому розподілу праці процесор швидше розуміє приблизно на 23-27%.

Збільшення оперативної пам'яті
Збільшення оперативної пам’яті

Не обов’язково розбирати ноутбук повністю, щоб отримати доступ до оперативної пам’яті. У сучасних моделей такий відсік захищений окремою кришкою.

Щоб підібрати пару до своєї ОЗП, для початку потрібно запам’ятати наступне: SO DIMM – форм-фактор пам’яті для ноутбуків, а DIMM – для ПК.

  • ДДля власників DDR4 – купуйте будь-яку вподобану плату ОЗП форм-фактора SODIMM. При виникненні питання по частотах схиляйтеся до найбільш рідному варіанту. У четвертій версії плату навчили мириться з будь-якими негараздами. Якщо хочете прискорити ноутбук ще сильніше, рекомендується замінити обидві планки оперативної пам’яті на нові і більш спритні.
  • Для власників DDR3 – беріть будь-яку SODIMM плату, стандарт JEDEC розбереться з таймингами і іншим. Плати з різними показниками працюватимуть з мінімальними затримками.
  • Для власників DDR2 – беріть з однаковими таймингами, максимально схожу на вашу рідну.

Таймінги – це показники затримок при роботі з даними всередині пам’яті. Коли вони однакові, то плати працюють синхронно і дають приріст продуктивності, а позначаються, як CL, CH, H.

У пам’яті третього і більш старших поколінь передбачені заводські таймінги для зведення двох різних плат в один дует. Це означає, що дві планки DDR3 з показниками CL11 і CL9 зможуть працювати в тандемі. Але максимальний результат буде при використанні ідентичних рідних таймінгів.

Таймінги DDR2 пам'яті пишуть разом трьома цифрами на гарантійній наклейці.
Таймінги DDR2 пам’яті пишуть разом трьома цифрами на гарантійній наклейці.
Для DDR3 пам'яті все хитріше: таймінги можуть писатися першою цифрою квартету, наприклад, таймінги плати на фото 9-9-9-24.
Для DDR3 пам’яті все хитріше: таймінги можуть писатися першою цифрою квартету, наприклад, таймінги плати на фото 9-9-9-24.

Заміна жорсткого диска

Прискорити ноутбук можна заміною старого накопичувача HDD новим досконалішим і швидким в роботі SSD. У них однаковий форм-фактор і роз’єм підключення, так що залишається тільки зняти кришку і замінити жорсткий диск. Питання виключно в ціні, а хороші недорогі SSD можна купити на Покупоні з кешбеком до 10%.

Інструкція по заміні HDD на SSD в відео:

Ще краще встановити два, замінивши другим DVD-привід, який можливо вже давно простоює без діла. Потрібно буде лише прикупити спеціальний адаптер Дисковод-SSD. Це дасть не тільки приріст в продуктивності, але і додатковий обсяг пам’яті для зберігання інформації. Швидкий SSD рекомендується використовувати для установки і роботи програм, а весь довготривалий софт накопичувати на HDD.

Інструкція по заміні DVD-привід на SSD в відео:

Читайте також: Как правильно выбрать ноутбук под свои задачи

Навіть потужний ігровий ноутбук почне глючити, якщо за ним не доглядати належним чином. Тримайте свій улюблений апарат в чистоті і він прослужить вірою і правдою довгі продуктивні роки. Якщо залишилися питання по апгрейду та реанімації ноутбука, запитуйте в коментарях.

3 коментарів
  • Roman

    Дякую за інформацію, дуже корисна, вирішив свою проблеми але шкода що частково російською мовою.

    • Екатерина Гудкова

      Дякуємо за коментар, дуже раді, що наша стаття вам допомогла:) #PokuponBlogTeam

  • Артем

    Есть еще один вариант КУПИТЬ НОВЫЙ)))

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *