Софіївка в Умані: як дістатися і що подивитися у дендропарку в ім’я кохання

Умань — невелике тихе містечко на півдні Черкаської області, проте саме тут знаходиться одна з перлин української історії. Національний дендрологічний парк «Софіївка» — єдиний ландшафтний парк XVII століття на території України, що чудово зберігся. Він був створений за наказом графа Потоцького для його майбутньої дружини – Софії. І хоча з тих пір пройшло вже понад 200 років, Софіївський парк, як і раніше, вражає уяву красивими рукотворними краєвидами та романтичною атмосферою. #PokuponBlogTeam розповість, що подивитися в Софіївці, чим зайнятися і де зупинитися недорого по акції від Покупон.

Акції
Від 1 ночі з харчуванням та SPA в «Олімп» в Умані
Умань (Черкаська область), Тихий провулок, 2
-20%
2340 грн
1870.0 грн
Показати всі
1 акцій

Читайте в нашому огляді:

Історія кохання графа Потоцького та Софії Глявоне: як створювався уманський парк

Софія, в дівоцтві Глявоне, європейській історії відома під різними прізвищами: Вітт, Потоцька, де Челіче. Історія її життя така ж неймовірна, як пейзажі парку, побудованого в якості подарунка закоханим в неї графом Потоцьким. Про дівчину ходило багато чуток в царській Росії і за її межами, але ми розповімо деякі цікаві факти з її життя.

Софія Глявоне була грецькою дівчинкою, яку після смерті батька разом з сестрою мати продала польському дипломату. Це сталося під стінами турецького гарему, де мати з доньками просила милостиню. Дипломату не вдалося перевести дівчаток через польський кордон, але їх рятує військовий польської Королівської армії – Йозеф Вітт, який згодом стає першим чоловіком Софії і батьком двох її дітей.

Відео-огляд Софіївки з висоти

Дівчина мала невгамовний характер і політичні амбіції, тому часто грала в кулуарні ігри на користь тієї чи іншої держави. Активне соціальне життя привело її спочатку в Росію, де вона заслужила увагу і схвалення цариці Катерини, і була коханкою кількох головнокомандувачів російської армії, в тому числі генерала Григорія Потьомкіна. Пізніше Софія відправляється до Варшави, де випадкова зустріч зводить її з графом Станіславом Потоцьким.

Софія була красивою і харизматичною жінкою, перед якою чоловіки просто не могли встояти

Потоцький відразу запримітив молоду, красиву, розумну і харизматичну дівчину. Пізніше графу доводиться передати кілька своїх маєтків Йозефу Вітту, щоб той відмовився від шлюбу з Софією, але дружина Станіслава не дає згоду на розлучення. Тільки після її смерті Потоцький отримує право на шлюб і робить пропозицію своїй коханій Софії.

Дівчина, яка бачила розкішне життя і європейську моду, зачарована популярними тоді ландшафтними парками при садибах, натякає своєму коханому, що саме такого парку не вистачає в його уманському маєтку. Закоханий Потоцький вмовляє свого доброго друга військового інженера Людвіга Метцеля розробити проект і побудувати прекрасний парк для Софії. У 1796 році почали будівництво, а в 1798 році Софія Вітт стає Потоцькою. Роботи з первинного проекту були повністю закінчені в 1802 році, і граф презентував іменний парк дружині на іменини.

Шлюб Софії та Станіслава не можна назвати щасливим, але уманський парк незмінно асоціюється з періодом їх пристрасної закоханості і перших років спільного життя.

Пізніше землі Софіївки були конфісковані царською владою, а ландшафтний парк Микола I подарував своїй дружині Олександрі. Через 25 років «Софіївку» було передано в розпорядження Головного училища садівництва Росії, а з приходом радянської влади парк став державним заповідником.

Що подивитися: локації, на які треба звернути увагу

Можна приїхати самостійно і погуляти в парку, можна замовити екскурсію на місці навіть для невеликої компанії (мінімальна вартість для групи до 10 дорослих – 650 грн та дітей – 400 грн), а можна оплатити готовий тур, куди зазвичай входить трансфер. Туристичні бюро часто пропонують тури з Києва, Одеси, Харкова, Львова, Полтави. Будь-яка екскурсія Софіївським парком буде включати найбільш знакові локації, більшість з яких збереглися з часів, коли по доріжках парку прогулювалася Софія Вітт-Потоцька.

Фонтан «Змія»

Мабуть, найвпізнаваніша пам’ятка «Софіївки». Він розташований по центру нижнього ставка, названого Іонічним морем. Скульптура у вигляді змії з піднятою головою вивергає струмінь води заввишки до 16 метрів, працюючи при цьому без насосів.

«Змія» – візитна картка Софіївського парку
«Змія» – візитна картка Софіївського парку

Китайська альтанка 

Незвичайна альтанка розташована на лівому березі Іонічного ставка. Вона повністю виготовлена ​​з дерева, в східному стилі і пофарбована в різні кольори. Поруч росте 400-річний дуб, під яким по легендам зустрічалися ватажки українського повстання 1768 року – Максим Залізняк та Іван Гонта.

Ця місцевість мала свою історію ще до появи тут графа Потоцького

Статуї 

Скульптури, що зображують персонажів грецької міфології, розкидані по всьому парку За століття вони частково руйнувалися, але доглядачі парку регулярно їх реставрували. Так, наприклад, від старої статуї Амура залишилися тільки крила, інші частини тіла були виготовлені наново.

Славетний Амур
Славетний Амур
Одна з численних статуй, які прикрашають Софіївський парк
Одна з численних статуй, які прикрашають Софіївський парк

Партерний амфітеатр

Амфітеатр розташований на схилі пагорба під оранжереєю. Ліворуч від нього знаходиться адміністративна зона з чудовим розарієм. Праворуч – клумби англійського парку. Тут нерідко можна застати гостей Софіївського парку, відпочиваючих на траві.

Партерний павільйон оформлено в кращих традиціях класичного садово-паркового мистецтва
Партерний павільйон оформлено в кращих традиціях класичного садово-паркового мистецтва

Рожевий павільйон 

Павільйон був побудований в готичному стилі на острові Анти-Цирцеї на Верхньому озері. Пізніше Микола I наказав знести будівлю, і на його місці побудували новий в стилі відродження. Згодом і сам клаптик суші змінив назву на Острів кохання. До нього веде місток з берега. Від Амстердамського шлюзу на березі верхнього озера стартує 400-метровий протік під землею, названий підземною річкою Ахеронта.

Багато грецьких назви з часом змінилися більш звичними. Так, острів Анти-Цирцеї перетворився в острів Любові
Багато грецьких назв з часом змінилися більш звичними. Так, острів Анти-Цирцеї перетворився в острів Любові

Фазанник 

Ця невелика альтанка побудована з дубових колон й інкрустований корою. Стару будівлю було зруйновано під час повені в 1980 році, а та, яку можуть побачити туристи, — повністю нова, створена за старими кресленнями і документам.

Фазанник – результат вмілої реконструкції за старовинними кресленнями

Грот Фетіди

Розташований під мостом нижче Верхнього озера. На вході до гроту — вестибюль, створений за допомогою чотирьох колон, які тримають на собі гранітну плиту і вітражне вікно. Під водоспадом між колонами розташована статуя Венери Медіцейської.

Одне з найкрасивіших місць Софіївки увінчано статуєю богині любові
Одне з найкрасивіших місць Софіївки увінчано статуєю богині любові

Грот Каліпсо 

Зараз його називають Громовим або Левовим. Цей грот був висічений у природній скелі і має два входи, розділених гранітною плитою. На стінах можна знайти висічену графом Потоцьким фразу польською мовою, яка перекладається: «Залиш тут пам’ять про нещастя і прийми щастя, а якщо ти щасливий, то будь ще щасливішим».

Грот Каліпсо – популярне місце серед тих, хто приїжджає до Софіївського парку за ефектними фото

Долина Велетнів 

Це місце являє собою насип з величезних валунів, розташованих хаотично. Між ними заховані стежки і печери, але найпрекрасніший скарб локації — штучний водоспад, що стікає по камінню неймовірних розмірів. Місток навпроти водоспаду відмінно підійде, щоб зробити кілька приголомшливих фото на тлі.

Між каменів Долини велетнів люблять плавати лебеді

Площа Зборів

Щоб потрапити на площу Зборів, потрібно прогулятися повз водоспад через металевий місток. Площа прикрашена лавочками, квітами і статуями. По центру стоїть фонтан у вигляді гранітної вази, в якому плавають декоративні рибки. Після початкового будівництва парку, тут збиралися знатні люди, щоб погуляти, поспілкуватися і послухати військовий оркестр.

Площа Зборів: вид с протилежного берега

Тарпейська скеля

Скеля, названа на честь Тарпейської скелі у Стародавньому Римі, розташована на правому березі нижнього озера, недалеко від головного входу. У першому проекті парку штучна скеля з легкою альтанкою визначала межі парку. Альтанка на вершині скелі була розібрана в 1839 році і знову відновлена ​​в 1950-му.

Прихована в зелені альтанка на Тарпейській скелі ідеальне місце для відокремлених побачень

Венеціанський місток

Витончений Венеціанський місток розміщений праворуч від павільйону Флори. Кам’яна конструкція сховалася в тіні старих дерев і виглядає романтично і таємничо. Закохані пари однаково люблять як гуляти по самому мосту, так і плавати на човні під ним.

Венеціанський місток – улюблене місце закоханих
Карта дендропарку «Софіївка» з найцікавішими локаціями

Читайте також:
? Куди поїхати з Києва на вихідні
? Піша прогулянка Києвом

Розваги: ​​незабутні емоції в уманському парку

Крім екскурсійної програми і пікніків в тіні вікових дубів, туристи можуть розважити себе водними прогулянками по озерам «Софіївки». На одному з них можна орендувати човен або катамаран для спільної прогулянки і огляду визначних пам’яток з води самостійно, або прогулятися по озерам на катері або паромі. Ціни на такі розваги більш, ніж лояльні:

  • Оренда катамарана на 30 хвилин – 40 ₴, човна – від 150 ₴ за півгодини;
  • Катання на човні підземною річкою Ахеронт для дорослих – 70 грн, для дітей – 30 грн.
Влаштуйте романтичне побачення з прогулянкою на човні

Окремо відзначимо надзвичайну прогулянку підземною річкою Ахеронт. Це найоригінальніша розвага в Софіївському парку – більше ніде в Україні такого не знайти, що підтверджують численні відгуки. На вас чекає прогулянка на човні по темному, освітленому рідкісними променями світла тунелю від Верхнього озера до Ахерусійского озера.

Проплисти по підземній річці – незвичайна пригода Софіївського парку

Крім водних прогулянок, відвідувачі мають можливість зробити незвичайну подорож по парку в стилі XVIII століття – часів, коли Софіївський парк був побудований. Катання на коні обійдеться від 50 грн, також можна орендувати карету або диліжанс. Мінімальна вартість такої розваги – 200 грн.

Не так давно на території функціонує мотузковий парк. Вартість проходження дорослої траси – 70 грн, дитячий маршрут – 40 грн.

Графік роботи і ціни

Парк відчинений для відвідувачів цілий рік, навіть взимку, але найпопулярніший час, звичайно, влітку. Їхати до Софіївського парку краще в період, коли наплив туристів стихає. Зазвичай, в літні місяці таке відбувається в будні дні, оскільки у вихідні міжміські і екскурсійні автобуси курсують до Умані без зупинки.

Графік роботи дендропарку: щодня з 9:00 до 19:00, екскурсійний сезон зазвичай стартує в середині квітня і триває до середини листопада.

Рекомендуємо відвідати чудовий дендропарк навесні, особливо в травні, коли всі клумби яскраво цвітуть, або у вересні-жовтні в бабине літо. Це найромантичніший час в Софіївці, який ідеально підійде для рандеву закоханих.

Вартість вхідних квитків в 2023 році для дорослих становить 70 грн, для дітей – 40 грн. Екскурсія з місцевими гідами обійдеться на кілька десятків гривень дорожче відповідно. Контакти для уточнення цін на вхід і графіка групових та індивідуальних екскурсій: (04744) 4-07-39, (04744) 3-22-10.

Як дістатися: машиною, автобусом, електричкою

Адреса Софіївки: Черкаська область, м. Умань, вул. Київська 12-А.

Тим, хто їде на машині, стануть в нагоді GPS-координати входу в парк: 48 ° 45’23.6 “N 30 ° 14’08.3” E

Доїхати до Умані на громадському транспорті:

  • З Києва: з центрального автовокзалу (ст. метро «Деміївська») або автостанції на центральному залізничному вокзалі (ст. метро «Вокзальна»). Відстань понад 200 км, тривалість поїздки близько 3,5 годин, ціна квитка приблизно 200 ₴.
  • З Одеси: з центрального автовокзалу та автостанції «Привокзальна» їхати приблизно 4 години, квитки коштують від 200 ₴.
  • З Черкас: з автовокзалу «Новий» їхати приблизно 3 години, квитки можна купити за 250 ₴.
  • З Вінниці: автобус з центрального автовокзалу їде близько 2,5 годин, квиток коштує приблизно 130 ₴.
  • З Кропивницького: з автовокзалу «Кропивницький» автобус їде 3-4 години (залежить від маршруту), квитки можна купити за 150-200 ₴.
  • З Херсона: з центрального автовокзалу автобус їде до Умані близько 8 годин, вартість квитків приблизно 400 ₴.
  • З Черкас – електричкою 6355/6356.

Графік роботи дендропарку: кожен день з 9:00 до 18:00, відкриття екскурсійного сезону зазвичай в середині квітня і триває до середини листопада.

У травні і жовтні в Умані найбільш романтична атмосфера

Де зупинитися: недорогі готелі з фото і цінами

Одного дня може не вистачити, щоб обійти та побачити всі пам’ятки Умані, адже крім національного дендрологічного парку Софіївка є ще Нова Софіївка – єдиний фентезі парк у Східній Європі та «DinoSofia» – найбільший в Україні парк динозаврів. Тому багато хто приїжджає до Умані на цілий вікенд і довше. 

В місті можна зняти квартиру, хостел, готель – ми ж радимо не економити на комфорті і зупинятися в кращих комплексах, користуючись знижками від Покупон ??

«Олімп»: 1 день відпочинку для двох за 1870 2340 грн – зі сніданками, орендою лазневих приналежностей для спа (рушники, халат, простирадло, одноразові капці), відвідуванням фітнес-залу та релаксом у спа-зоні (басейн з підігрівом, фінська та російська лазня, хамам, циркуляційний душ, холодна купель). 

Акції
Від 1 ночі з харчуванням та SPA в «Олімп» в Умані
Умань (Черкаська область), Тихий провулок, 2
-20%
2340 грн
1870.0 грн
Показати всі
1 акцій

Читайте також:
? Відпочинок у Карпатах з дітьми
? Термальні джерела України
? 14 див України
? 10 старовинних замків, які варто побачити

Чи бували ви в Софіївці? Діліться своїми емоціями від найкрасивіших локацій парку в коментарях.

1 коментар
  • Катерина

    Дуже сподобались водоспади, затишні алеї та зелені простори. Сподіваюсь ще колись потрапити до цього прекрасного парку

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *