Пилипець — гірськолижний курорт взимку і туристичний влітку

Що приваблює туристів в Карпатах? Гори, простір, впевнений спокій і свіже повітря, а ще гірські лижі і сноуборди, туристичні походи, підкорення вершин, прогулянки на конях і квадроциклах, велосипедні стежки, чорничні полонини, ліси, галасливі річки і водоспади. Уявіть собі місце, в якому все це є, і це точно буде Пилипець. А ще параплани, фестиваль неформалів на Івана Купала і дуже солодке малинове вино. Незалежно від сезону, Пилипець надовго залишається в серці кожного туриста. BlogPokuponTeam довідалася про гірськолижні траси, туристичні маршрути, ресторани і визначні пам’ятки цього чарівного місця. А ще підготувала знижки до 40% на відпочинок в найкращих готелях курорту Пилипець, тож залишиться тільки зібрати валізи і відправитися на Закарпаття.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками та лазнею в «Оберіг»
Пилипець (Закарпатська область), 79А
-30%
1820 грн
1269.0 грн
Показати всі
1 акцій

Читайте у нашій статті:

Короткий шлях: як дістатися Пилипця з міст України

Найпростіший шлях однозначно лежить через Воловець, оскільки саме в цьому селищі найближча залізнична станція. Воловецький район межує з Міжгірським, де і розташований Пилипець. Через Воловець їздять потяги, що прямують до Ужгорода з різних міст України: Київ, Одеса, Харків, Запоріжжя. Будьте уважні, оскільки поїзд в Воловці стоїть буквально 2-3 хвилини.

Ще один варіант їхати через Львів, але відзначимо, що електричка дистанцію Львів — Воловець долає в два рази повільніше швидкісного поїзда. Розклад електричок можна подивитися на сайті Львівського приміського вокзалу. Залізничні квитки обійдуться приблизно в 40 грн, але купити їх можна тільки в касі на пероні.

У Воловці є крихітна автостанція, звідки автобус або маршрутка всього за 20-30 хвилин (відстань близько 15 км) довезуть вас до пункту призначення. Вам підійде будь-який транспорт, що прямує в Міжгір’я. Квитки коштують приблизно 30 грн.

Ті, хто подорожує на машині з боку Києва, можуть доїхати по міжнародній трасі Київ – Житомир – Рівне – Львів – Стрий, за селом Нижні Ворота повертаєте на дорогу до Воловця та їдите, не звертаючи, в Пилипець. Жителі південних регіонів можуть їхати через Івано-Франківськ – Калуш – Долину – Сойми, однак, варто врахувати, що за Калушем стан дороги відрізками залишає бажати кращого. Щоб не заблукати в горах, вам обов’язково знадобиться карта.

GPS-координати повороту з траси в курортну зону Пилипця: 48°40’13.1″N 23°20’27.6″E.

Ціни на житло – де зупинитися

Особливість пошуку житла у Пилипці зводиться до того, що село має фактично одну вулицю завдовжки 6 км. На одному кінці зосереджено схили і гірськолижні витяги, на іншому — автобусна зупинка, звідки будується більшість туристичних маршрутів місцевими пам’ятками. Для тих, хто подорожує машиною, це не проблема, а ось решті доведеться долати цю дистанцію щодня, якщо локація не відповідає ключовій програмі відпочинку.

У Пилипці знайдеться різне житло: від кімнат у приватних садибах до комфортабельних готелів. У високий сезон номер можна зняти в середньому за 500-900 грн за добу, а якщо бронювати по сертифікату від Pokupon, то й за 350-550 грн, ще й з харчуванням та пакетом додаткових послуг.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками та лазнею в «Оберіг»
Пилипець (Закарпатська область), 79А
-30%
1820 грн
1269.0 грн
Показати всі
1 акцій

Зимовий курорт Пилипець: скільки підйомників і трас

Взимку любителі покататися на лижах та сноуборді з’їжджаються в Пилипець до гір Ґимба(1497 м) та Магура-Жід (1517 м). Загальна протяжність трас сягає 25 км: верхні і нижні більш пологі, середні – крутіші і горбисті. Найдовший спуск з Ґемби – 6 км, з Магури-Жид – 1,5 км. Працює 6 підйомників: 1 крісельний та 5 бугельних.

Всього на курорті прокладено 8 гірськолижних трас, але фрірайдери можуть посперечатися. Пилипець – це «земля обітована» для любителів повиляти між ялинок і проїхатися цілиною. Тут знайдуть собі місце і фанати бігових лиж – офіційна бігова траса простягається у 2 км.

У високий сезон взимку 2021-2022 (з 27 грудня до 12 січня) ціни такі:

  • Ski Pass на 1 день катання 800 грн, на 2 дні – 1300 грн;
  • для туристів без спорядження (екскурсійний квиток вгору/вниз) – 250 грн;
  • 3 години (крісло) – 500 грн;
  • на мультиліфті разове піднесення на лижах чи сноуборді – 50 грн, 3 години – 200 грн.
  • для учасників АТО, дітей 6-12 років та інвалідів 1-3 груп діють пільгові розцінки.
Зимовий курорт Пилипець

Крісельний підйомник «Пилипець»: 48°39’29.6″N 23°16’51.5″E.

Читайте також:

Курорт Славське: де покататися і що подивитися

Гірськолижні курорти України

Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
9243 грн
7855.0 грн
Показати всі
79 акцій

Що подивитися: найкращий літній маршрут

Влітку Пилипець не менше популярний, ніж взимку, оскільки через навколишні гори пролягає безліч туристичних маршрутів. І звичайно, не можна не відзначити вдале розташування селища, звідки зручно добиратися до безлічі пам’яток. Про деякі з них ми розповімо нижче.

Водоспад Шипот

Безумовно, це найвідоміший туристичний об’єкт Пилипця, і за сумісництвом один з найвищих водоспадів Карпат. Висота Шипота становить 14 метрів, а краса все 10 з 10. Назва водоспаду пов’язане зі звуком, який він видає, — здалеку здається, що це «голос Карпат».

Водоспад Шипот у Пилипці

GPS-координати: 48°39’23.0″N 23°16’08.3″E.

Читайте також: 16 найкрасивіших водоспадів Західної України

Гора Гимба

Крісельний підйомник Пилипця піднімає вас майже на вершину гори Гимба, звідки відкриваються неймовірної краси краєвиди. Щоб випробувати себе і побачити більше, пропонуємо піднятися на саму вершину до покажчика висоти (1491 м над рівнем моря). Відзначимо, що останні 2 км підйому не здадуться легкими з незвички, оскільки ділянка досить крута. Однак види, що вам відкриються, виправдовують зусилля.

Гора Гимба, Пилипець

GPS-координати вершини: 48°37’59.0″N 23°16’07.5″E.

Боржавські полонини

Боржава розтягнулася по всьому району і охоплює кілька гір: Магура-Жида – Гимба – Великий Верх – Плай – Темнатик. Такий маршрут зі стартом в Пилипці відмінно підійде для тижневого туристичного походу і стане чудовим випробуванням і емоційною розрядкою серед гір, адже весь цей час вас буде оточувати неповторна краса. Можна не слідувати по всьому маршруту, а просто піднятися на найвищу точку масиву — гору Стій (1681 м), на вершині якої все ще залишаються руїни радіолокаційної бази.

Боржавські полонини, Пилипець

GPS-координати вершини Стій: 48°37’16.6″N 23°11’26.8″E.

Озеро Синевир

Синевир називають «оком Карпат». Найглибше озеро України після Світязя, овіяне легендами та історіями. Досвідчені туристи відзначають, що кращі види на Синевир відкриваються з вершин тутешніх гір. З Пилипця нескладно доїхати до Синевира. Для цього прямуйте в Міжгір’я, а там «ловите» транспорт або найміть таксі до Синевира. Також можна автобусом доїхати до села Синевирська, а звідти прогулятися пішки близько 10 км до озера. Ймовірно, в таких умовах найбезпечніший і оптимальний варіант — замовити трансфер або екскурсію зі свого готелю.

Озеро Синевир поблизу Пилипця

GPS-координати: 48°37’01.0″N 23°41’08.2″E.

Читайте ще: Озеро-заповідник Синевір – як дістатися і де зупинитися

Акції
Від 1 ночі з басейном в «Forest Camp»
Мигово (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-34%
5500 грн
3799.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «Forest Camp»
Мигове (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-48%
7800 грн
3999.0 грн
Показати всі
64 акцій

Центр реабілітації бурих ведмедів

По дорозі від Синевира ви просто зобов’язані побачити ведмедів в державному заказнику :). На даний момент на 12 гектарах території проживає 19 ведмедів, які були врятовані з приватних зоопарків і циркових арен. На жаль, поки тварини не можуть пристосуватися до дикої природи, але прекрасно себе почувають на огородженій території, яка близька до їх звичайного середовища проживання. Насолодитися видовищем дозволяється через високу сітку, ведмеді часто раді гостям і не лякаються людей навколо.

GPS-координати: с. Синевірська Поляна, 48°33’19.9″N 23°39’15.5″E.

Славське

Побачити на власні очі найстаріший гірськолижний курорт України, піднятися на вершину знаменитого Тростяна на першому крісельному підйомнику Карпат — вкрай захоплююча пригода. Якщо сніг ще не встиг зійти, тут варто і покататися. Славському ми присвятили цілий огляд, тому більше інформації читайте за посиланням. Дістатися до селища можна поїздом або електричкою з Воловця (їхати приблизно 1 годину).

GPS-координати центру міста на карті: 48°50’54.0″N 23°26’42.5″E.

Лінія Арпада

За часів Другої світової війни угорські війська збудували посеред Карпат лінію оборони завдовжки в 600 км. Окремі будівлі, розкидані серед гір, збереглися і до цього дня. Тільки в Воловецькому районі поруч з селом Верхня Грабівниця знаходиться єдиний підземний бункер, який зберігся до наших днів практично в ідеальному стані.

GPS-координати: 48°44’04.0″N 22°58’53.1″E.

Музей «Старе село»

Музей архітектури та побуту Закарпаття відтворює спосіб життя місцевих жителів за останні 300 років. Безліч експозицій і експонатів дають уявлення про життя і ведення господарства різних верств населення і майстрів різних ремесел. Тут ви також побачите церковну школу, корчму і колибу.

Музей «Старе село» біля Пилипця

GPS-координати: с. Колочава, 48°25’24.5″N 23°42’32.8″E.

Гора і природний парк Високий Камінь

Гора та її околиці в 22 га складають комплексну пам’ятку природи. Серед дубового лісу височіє кілька скель, які і дали назву горі. З їх вершин відкривається дивовижний вид на долину Латориці.

Гора і природний парк Високий Камінь неподалік Пилипця

GPS-координати гори: 48°45’47.7″N 23°00’13.0″E.

Місцеві розваги для екстремалів та інтровертів

У Пилипці знайдуть чим себе зайняти і ті, хто любить активний відпочинок, і прихильники повного релаксу.

Сауна і чани

Купання в чані – місцева розвага у Пилипці

Баню і лікувальні чани можна знайти мало не в кожному готелі Пилипця. Якщо у вашому готелі їх не виявилося, можна зайти в сусідній або прогулятися в бік підйомників до готелю «Казка Карпат»: 48°39’39.9″N 23°17’19.0″E.

Більярд і настільний теніс

Ще одна популярна розвага, якою балують гостей господарі готелів. Орендувати більярдний стіл або пограти в настільний теніс можна в уже згаданій нами «Газдівській хижі»: вул. Головна, 169-А, 48°39’38.1″N 23°19’39.6″E.

Риболовля

Рибалка в Пилипці
Рибалка в Пилипці

Поблизу водоспаду і гірськолижного комплексу немає достатньо глибоких річок для вдалої риболовлі, тому можна з’їздити в туристичний комплекс «Озеро Vita», розташований на березі ставка. У зимовий час є катання на озері на ковзанах. Щоб потрапити в комплекс, за Пилипцем необхідно повернути на Нижнє Студене: 48°43’28.5″N 23°24’06.3″E.

Довгі прогулянки, гриби і ягоди

З описаних вище маршрутів можна зробити висновок, що розгулятися в Пилипці є де. Якщо потрапите в Карпати в серпні-жовтні, обов’язково домовтеся з господарями готелю, аби вас зводили в ліс за білими грибами. А ось з ягодами все простіше. Чорниці і брусниці тут хоч відбавляй! Щоб потрапити на ягідні плантації досить піднятися на підйомнику на Гимбу та прогулятися на полонини.

Квадроцикли і снігоходи

Залежно від сезону в Пилипці пропонують покататися на оригінальному транспортному засобі. Влітку навіть організовують екскурсії по тутешнім красот на квадроциклах, довжиною до 45 км. На території селища Пилипець базується кілька компаній з прокату квадроциклів і снігоходів. Координати можна уточнити у адміністрації готелю, де ви зупинилися.

Катання на квадроциклах в Пилипці

Кінні прогулянки

У сезон не проблема прогулятися по Пилипцю і ближче до Шипоту, знайти коней або кінні упряжки. Також екскурсії верхи можуть запропонувати в вашому готелі, адже це звичайний місцевий промисел.

Вело трейл і даунхіл

Велосипедисти-екстремали з усієї України в теплу пору року з’їжджаються в Пилипець, адже на Гембі є маса велосипедних трас різного рівня складності і крутості:

  • Велотрасса №1 (Super Mario): складна, екстремальна траса, рівень складності 5 з 5, протяжність 2.35 км.
  • Велотрасса №2 (Kapitoshka): рівень складності 4 з 5, довжина траси 2.85 км.
  • Велосипедна траса №3 (Gorillas): середнього рівня складності 3 з 5, протяжність 3.65 км.
  • Велотрасса №4 (Romantika): відносно низький рівень складності 2 з 5, це найдовша траса – 5.1 км.

Є кілька трас з трамплінами, камінням-перешкодами і дерев’яними містками через яри –  для любителів підвищеного екстриму. Три траси в Пилипці вважаються професійними і щороку на них проходять чемпіонати України.

Зручно і те, що на вершину Гемби можна піднятися з велосипедом на крісельному підйомнику. Якщо свій велосипед везти не хочеться, можна орендувати інвентар в пунктах прокату у підйомника або в готелі.

Якщо ви не екстремал, а новачок, для вас теж знайдуться мальовничі велосипедні маршрути по околицях – менш складні.

Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
228 акцій

Політ на параплані

Пилипець – центр українського парапланеризму

Пилипець – популярний центр українського парапланеризму. Поки не спробуєш, навіть уявити складно ці емоції від польоту і фантастичної панорами Боржавських околиць.  Літати можна з інструктором після короткої лекції або самому, пройшовши тижневий курс навчання. Планувати політ краще заздалегідь, оскільки дуже важливу роль відіграє погода: в разі дощу або сильного вітру вас просто не допустять до польотів. Замовити розвагу можна в місцевій школі Fly Borzhava або пошукати тур з польотами з вашого міста. Такі тури часто організовують київська і дніпровська школи парапланеризму.

Фестиваль Шипіт

З 1993 року на полонині за водоспадом Шипіт щорічно проводиться найнезвичайніший фестиваль України. На Шипіт з усієї України, Білорусі та інших країн з’їжджаються хіпі та неформали різного віку. І хоча офіційно з’їзд триває кілька тижнів до ночі на Івана Купала (7 липня), але по факту учасники залишаються в Пилипці до приходу холодів. У фестивалю немає програми, запрошених знаменитостей і навіть організаторів. Люди їдуть сюди відпочити, поспівати пісні під гітару, потанцювати голяка і поспілкуватися.

Фестиваль Шипіт у Пилипці
Фестиваль Шипіт
Фестиваль Шипіт, Пилипець
Фестиваль Шипіт, Пилипець

Щоб потрапити на територію фесту, потрібно піднятися по сходах вздовж Шипота і піти за водоспад.

Де смачно поїсти з видом на красу

Плай

Плай вважається культовим закладом Пилипця, оскільки — один з найстаріших. Знаходиться в самому центрі селища, недалеко від гірськолижних схилів. З тераси відкривається чудовий вид на вулицю і прилеглі гори. Кухня тут домашня карпатська: деруни, вареники, чанахи, бограч. Зате колекція наливок власного приготування порадує дегустаторів.

Кафе Плай, Пилипець
Бар Плай в Пилипці

GPS-координати: 48°39’36.8″N 23°17’11.1″E (навпроти готелю «Берлога»).

Ресторан Магура

Ресторан однойменного готелю пропонує традиційні карпатські страви, а також м’ясо і овочі, приготовані на багатті. Незважаючи на те, що їжа ресторану не дивує примхливістю, туристи відзначають її чудовий смак. Головне ж надбання закладу — приголомшливий вид на гори з тераси.

Ресторан Магура, Пилипець
Ресторан Магура
Ресторан Магура: вид на гори
Ресторан Магура, тераса
Магура – де поїсти в Пилипці
Ресторан Магура

GPS-координати: 48°39’04.6″N 23°17’25.5″E (вгору по схилу від кафе «Плай»).

Чайовня Сурія

Чарівне місце біля верхньої станції крісельного підйомника, майже на вершині Гимби. В меню тут тільки напої, в тому числі травяние фіточаї з тутешніх трав, і десерти. Тут можна прикупити милі сувеніри і вироби хенд-мейд. Однак, відвідувачів в чайовні не злічити. Причина тому — приголомшливий вид з вікна! Це прекрасне місце для медитацій і натхнення за чашечкою ароматного чаю або кави. Навіть якщо ви приїхали з дітьми, їм буде чим зайнятися в дитячому куточку, поки ви насолоджуєтеся життям.

Чайовня Сурія
Чайовня Сурія

GPS-координати: 48°38’43.2″N 23°16’29.3″E (на вершині крісельного підйомника).

Колиба

Колиба — ресторан української кухні, який зуміє вас здивувати оригінальною подачею традиційних страв. Бургер з дерунів, смажена картопля з овечою бринзою, традиційна грибна юшка-пюре, а ще дуже багато м’ясних страв і закусок, гриль-меню і, звичайно, форель. Інтер’єр оформлений в стилі будинку гуцульських вівчарів: старі знаряддя праці, трофеї, вишиті рушники. Не можна не відзначити і дуже вдале розташування колиби, звідки відкривається чудовий вид на гірськолижні схили і прилеглі гори.

Колиба, Пилипець
Колиба, Пилипець
Колиба, Пилипець
Колиба

GPS-координати: 48°39’34.1″N 23°16’47.3″E.

А ви бували в Пилипці? Який сезон для вас найбільш підходящий для поїздки? Діліться в коментарях вашими улюбленими локаціями в Пилипці і околицях.

5 коментарів
  • Алла

    оочень красивая природа в пилипце. однозначно мой фаворит в наших Карпатах. обязательно стараюсь поехать сюда хотя бы раз в год . уже есть свои знакомые хозяева у которых всегда останавливаемся

  • Дарина Бусова

    ох прочитала статью и прямо захотелось там оказаться прямо сейчас! я люблю карпаты, жаль конечно что там довольно дождливо. но эта горная атмосфера – просто любовь. пилипец теперь стал одной из моих целей на ближайшее время

  • Алина

    были осенью в пилипце и к сожалению погода была ужасная. так и не насладились красотой. я думаю что оптимально это в горнолыжный сезон или летом когда все зеленое. но и тогда от дождя не застрахован

  • olenka.foxy

    очень нравится курорт Пилипец, живу во Львове и сюда довольно быстро добираться. жилье недорогое ищу по акциям, всегда везло с приветливыми хозяевами

  • Юлия

    поездка в пилипец была нашим первым совместным путешествием с любимым. мы в восторге, поднимались на гору, ездили в приют бурых медведей, на синевир

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *