Чи можна займатися сексом під час вагітності

Дві смужки на тесті вагітності часто супроводжуються масою питань. Адже жінці, а іноді і чоловікові разом з нею, доводиться багато в чому змінювати звичний спосіб життя, підлаштовуватися під нові біоритми, смаки, уподобання, настрої і відчуття.

Переживання і питання стосуються і того, чи можна під час вагітності займатися коханням з чоловіком. Коли існують реальні передумови до стриманості? Як можна задовольнити один одного без традиційного сексу, оральними ласками, щоб підтримувати пристрасть і якість сексуального життя? Про це та багато іншого ми розповімо далі, спираючись на думки і рекомендації провідних гінекологів країни.

Періоди вагітності: на якому місяці можна вести статеве життя

Ніхто з поважних гінекологів ще не сказав, що вагітність – це привід припинити займатися з чоловіком сексом всі наступні 9 місяців (за винятком тих випадків, коли це дійсно протипоказано за станом здоров’я майбутньої мами і плоду). Статеве життя в період виношування дитини – така ж природна її складова, як йога чи плавання (в розумних кількостях). Але є і свої обмеження, про які важливо знати і розуміти як жінці, так і чоловікові.

Секс на першому триместрі

Перші кілька днів нестерпно навіть дивитися на їжу після сильного отруєння – стан, знайомий багатьом. Як ще краще чоловікові пояснити, що ви не стали любити і хотіти його менше, просто мутний токсикоз, що супроводжується блювотними позивами, нудотою, а іноді і тягучими болями внизу живота, постійна сонливість і млявість (більше про перші ознаки вагітності) не надто сприяють інтимній близькості. Хоча, дійсно, статевий потяг у жінки може послаблюватись на тлі бурливого прогестерону на ранніх термінах вагітності (до 12 тижнів). Після пологів протягом перших шести місяців тимчасова гормональна фригідність зазвичай проходить самостійно.

На першому триместрі вагітності активному статевому життю може заважати токсикоз
На першому триместрі вагітності активному статевому життю може заважати токсикоз

Це природні процеси в жіночому організмі, які створили свою коаліцію з метою максимально захистити зародок життя всередині утроби, закласти правильний фундамент органів і систем плода, на які негативно може вплинути навіть будь-яка інфекція, стрес, фізичне навантаження, не кажучи вже про оргазмічне сексуальне задоволення. Саме тому фахівці рекомендують не йти проти природи і постаратися утриматися від сексу протягом перших трьох місяців вагітності.

Статеве життя в другому триместрі

Цей етап можна порівняти з букетно-цукерковим періодом на початку ваших відносин, новим витком в пізнанні чуттєвості. Як правило, настрій і самопочуття майбутньої мами поліпшується, інтерес до партнера, сексуальний потяг і задоволення у багатьох пар проявляється частіше і сильніше: у жінок – за рахунок посиленого притоку крові до органів малого тазу, у чоловіків – ще й завдяки візуальному спогляданню більш налитих, округлених жіночих форм.

При відсутності протипоказань ви сміливо можете самостійно регулювати насиченість статевого життя з чоловіком. Єдине, що може змінити забарвлення, так це техніка сексу. Під час занять любов’ю слід уникати різких, грубих рухів, надто глибокого проникнення, сексуальних поз, які можуть доставляти дискомфорт і больові відчуття вагітній жінці.

Секс на другому триместрі набуває нового чуттєвого окрасу
Секс на другому триместрі набуває нового чуттєвого окрасу

Починаючи з 12-16 тижня животик округляється, стає більш помітним для вас (а ближче до 20 тижня – і оточуючим, якщо носити облягаючий одяг), але все ще не дуже обмежує у виборі пози. На цьому терміні сексуальне життя можна урізноманітнити навіть деякими варіаціями місіонерської пози (про найбільш підходящі під час вагітності ми розповімо трохи нижче – дочитайте :)).

Чи може секс нашкодити дитині?

Чоловікам не варто боятися того, що вони можуть нашкодити плоду. Фізіологічно це важко зробити, на якому б терміні не знаходилась вагітна.

По-перше, малюк захищений міцними матковими м’язами, амніотичною оболонкою, навколоплідними водами і товстою слизовою пробкою, яка закриває шийку матки в період виношування. Навіть скорочення матки під час оргазму не можуть викликати передчасні пологи.

По-друге, середньостатистичні розміри чоловічого статевого органу не настільки великі, щоб становити небезпеку дитині.

Чоловікові не варто відмовляти вагітній у задоволенні через свою фобію нашкодити плоду – побоювання безпідставні
Чоловікові не варто відмовляти вагітній у задоволенні через свою фобію нашкодити плоду – побоювання безпідставні

Чи потрібен презерватив під час вагітності?

З метою контрацепції презерватив однозначно не потрібен – будучи вагітною, перезавагітніти фізіологічно неможливо. «Незахищений» секс без презерватива під час вагітності можливий за умови, що ви ведете моногамне статеве життя виключно з постійним партнером, який стежить за своїм здоров’ям, регулярно проходить профілактичні обстеження (як правило, раз на рік або за потребою) та завірений лікарем у відсутності будь-якої інфекції, що передається статевим шляхом.

Якщо вам якраз належить така діагностика, рекомендуємо скористатися знижками Покупона, які діють не тільки на огляд і консультацію уролога, але і на додаткові аналізи, УЗД органів малого тазу та інші послуги в області чоловічого здоров’я, а також обстеження у інших профільних фахівців. Пакетні пропозиції тим і гарні, що економлять не тільки ваш час (ви проходите комплекс процедур в одному місці, за один або пару днів), але і витрати.

В іншому випадку – якщо у вас новий партнер, або партнер інфікований – про секс без презерватива краще взагалі забути і убезпечити себе, незалежно від того, в положенні ви чи ні. Не нехтуйте питаннями інтимного здоров’я і гігієни! А Покупон допоможе заощадити на засобах контрацепції до 30%.

Лубрикант під час вагітності

Гормональні збої можуть провокувати зайву сухість у піхві жінки і дискомфорт через це під час сексу. Тому багато вагітних відчувають природну потребу в додатковому вагінальному змащуванні.

Для цих цілей добре підійдуть натуральні лубриканти на водній основі: ковзкі, безпечні, але досить витратні через хороше поглинання. При цьому уникайте лубрикантів, в яких міститься гліцерин, парабени, ароматизатори, барвники, ментол, смакові та інші добавки, які небажані в крові вагітної, а деякі можуть спричинювати молочницю. Замовляйте лубрикант онлайн на нашому сайті з доставкою до дверей від Нової пошти і повертайте частину витрачених коштів на особистий рахунок у вигляді кешбеку для подальших покупок.

Третій триместр: чи можна займатися сексом

З 28-го тижня малюк все частіше дає про себе знати – поштовхами і неспанням :). Приємна, вже відчутна близькість мами з дитиною і більш усвідомлене передчуття його появи на світ може дещо затьмарити лібідо жінки, але передумов (якщо вагітність протікає без ускладнень) зовсім відмовлятися від занять любов’ю немає.

Секс на третьому триместрі вагітності – можна, але обережно
Секс на третьому триместрі вагітності – можна, але обережно

Багато лікарів-гінекологів вбачають в інтимній близькості на початку і всередині третього триместру навіть здоровий глузд, оскільки під час статевого акту, завдяки природному навантаженню м’язи і шийка матки готуються до пологів. Крім того, вважається, що чоловіча сперма розм’якшує шийку, завдяки чому пологи проходять набагато легше.

А ось починаючи з 36-38 тижнів і ближче до передбачуваної дати пологів (в середньому вагітність протікає близько 40 тижнів), займатися любов’ю, якщо хочеться, і лікар дозволив, потрібно дуже акуратно, щоб не запустити процес завчасно. Така тактика доречна після 40-го тижня, коли дитинка так комфортно засіла в маминому животику, що навіть не думає покидати своє затишне гніздечко. Тому «ось-ось уже батькам» рекомендується стимулювати малюка природним способом :). Затяжна і переношена вагітність, як і передчасні пологи, можуть спричинити небажані наслідки.

Тільки гінеколог, що спостерігає вагітну, може визначити стан жінки, виходячи з повного анамнезу вагітності – з самого моменту настання. Тому візьміть за правило обговорювати питання сімейної інтимного життя зі своїм лікарем-гінекологом, щоб виключити всі можливі «але».

Коли не можна займатися сексом під час вагітності

Виношування дитини – період, коли майбутній мамі можна пробачити і зрозуміти будь-який її каприз, в тому числі і «любий, не сьогодні», особливо коли до цього є явні протипоказання:

  • Якщо існує загроза переривання вагітності. Найчастіше це стосується перших 12-ти тижнів.
  • У перші 5-6 тижнів після штучного екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) при безплідді.
  • Якщо виявлена патологія передлежання плаценти – будь-який її різновид. Статевий акт може спровокувати її відторгнення і викликати кровотечу.
  • Якщо виявлена істміко-цервікальна недостатність (ІЦН) – патологічний стан, при якому перешийок і шийка матки не здатні протистояти внутрішньоматковому тиску і утримувати плід.
  • Якщо виникають вагінальні кровотечі і підтікання навколоплідних вод.
  • При багатоплідної вагітності.
  • Якщо дві або більше попередніх вагітностей закінчилися викиднями.
  • Якщо існує загроза передчасних пологів у другому і третьому триместрі. Наприклад, при підвищеному тонусі матки (гіпертонусі) або регулярних тренувальних переймах Брекстона-Хікса, які на ранніх термінах не є нормою. А також при значних фізичних навантаженнях, стресах, гормональних порушеннях або порушенні фізичного здоров’я жінки.      

Багато з цих патологій можна побачити тільки при обстеженні, або запідозрити недобре через тягнучі болі внизу живота і попереку; мазким кров’янистим виділенням. У будь-якому випадку вагітним жінкам варто дуже уважно і чуйно слухати своє тіло і, якщо сумніваєтеся, краще зайвий раз проконсультуватися у свого гінеколога-акушера, а то й у декількох фахівців. Принадність Покупона в тому, що на сайті можна знайти знижки не тільки на обстеження гінеколога, але і на програми для майбутніх батьків, а також комплекс послуг в області жіночого і чоловічого здоров’я в кращих медцентрах і клініках вашого міста. Згадуйте про це кожен раз, коли треба буде проходити пренатальну діагностику, УЗД органів малого таза або здавати аналізи :).

Kids-friendly пози для вагітної пари

Категоричних заборон того, що вагітна не може займатися любов’ю в позі лотоса або зігнутої берізки, немає, якщо цьому сприяє хороша фізична форма і нормальний перебіг вагітності.

Однак з розвитком плоду і характерною зміною жіночих тілесних форм, деякі пози все-таки краще виключити: будь-які, які чинять тиск на живіт, вимагають гарної розтяжки і гнучкості, сприяють глибокому проникненню. В цілому важливо, щоб секс не заподіював больові відчуття, і вагітна при цьому відчувала себе комфортно. Впевнені, наша підбірочка найбільш зручних поз допоможе урізноманітнити ваше активне статеве життя під час вагітності.

Поза наїзниці

Це положення під час сексу залишається актуальним всі дев’ять місяців і дозволяє жінці самій регулювати інтенсивність і глибину проникнення. Покладіть чоловіка на спину, а самі займіть позицію зверху обличчям чи спиною («Зворотня наїзниця») до нього, ніжно і чуттєво обійміть таз чоловіка своїми стегнами. Якщо схилитися на лікті і перенести вагу тіла вперед, партнер зможе перейняти ініціативу і рухатися замість вас.

«Наїзниця» – поза, яка підходить на будь-якому терміні вагітності
«Наїзниця» – поза, яка підходить на будь-якому терміні вагітності

«Лотос»

Чудова поза для того, щоб жінці вивільнити потік сексуальної енергії, породженої зашкалюючим на другому триместрі рівнем естрогену в крові. Поза не тільки комфортна і зручна для обох партнерів, але і неймовірно чуттєва.

Жінка сідає чоловікові на руки обличчям до обличчя і охоплює ногами за талію. Партнер може схрестити або випрямити ноги, як йому зручно.

Поза «Лотос» – для чуттєвого сексу
Поза «Лотос» – для чуттєвого сексу

Поза «Ложки»

Дуже ніжна, акуратна і обережна поза, яка особливо буде актуальна з другого триместру і на більш пізніх термінах виношування. Тіло вагітної займає максимально комфортне для себе положення, навіть з досить великим животиком. А якщо при цьому обкласти себе подушечками – під коліна, живіт, поперек – або зручно розміститися на спеціальній подушці для вагітних, то при бажанні і гарному самопочутті хоч кожен день може починатися з заряджаючого ранкового сексу :).

Ляжте на бік, спиною до партнера, ноги витягніть, зручно схрестіть або зігніть одну в коліні (спробуйте, як найзручніше). Ще одна перевага такої позиції – вільний доступ до більшості ерогенних зон жінки – чуттєвих грудей і зовнішніх статевих органів.

У третьому триместрі практикуйте позу «ложки», щоб максимально розвантажити поперек і живіт
У третьому триместрі практикуйте позу «ложки», щоб максимально розвантажити поперек і живіт

Місіонерська поза в стилі містка

У цієї стриманої пуританської пози є багато варіацій. Якщо вагітна посунеться ближче до краю ліжка, так, щоб ноги зручно звисали, а таз злегка виступав вперед, то чоловік може влаштуватися спереду, стоячи на колінах (під ноги краще підкласти подушку). У такій секс-позі, на відміну від класичної місіонерської, не відбувається ніякого тиску на живіт, а доступні варіації дозволяють урізноманітнити активне статеве життя сімейної пари.

Урізноманітнити місіонерську позу можна інтерпретацією містка
Урізноманітнити місіонерську позу можна інтерпретацією містка

Ззаду на боці

Невигадлива і цілком безпечна поза, щоб трохи урізноманітнити сімейний інтим. Роль жінки тут має дещо пасивний характер, що найкращим чином підходить для її делікатного становища. На відміну від класичного доггі-стайл, який подобається багатьом парам якраз за рахунок активної стимуляції точки G у жінки, поза ззаду на боці передбачає помірне проникнення з не меншим задоволенням.

Секс-поза ззаду на боці
Секс-поза ззаду на боці

Якщо утримання неминуче

Якщо за станом здоров’я лікар все ж таки настійно рекомендує утриматися від сексу, безглуздо йти наперекір і спокушати долю своїм і здоров’ям майбутньої дитини.

Більше спілкуйтеся один з одним про свої почуття, не забувайте бути уважнимиодин до одного, а також в подібних випадках можна практикувати альтернативні способи задоволення сексуального потягу як у жінок, так і чоловіків – хоча б оральними ласками чи мастурбацією з партнером. А щоб перевершити самих себе, скористайтеся знижками Покупона до 80% на онлайн майстер-класи з оральних пестощів.

Лікар заборонив секс під час вагітності? Зробіть партнеру задоволення оральними ласками
Лікар заборонив секс під час вагітності? Зробіть партнеру задоволення оральними ласками

Який же висновок? Секс, як правило, – не погроза вагітності, у всякому разі, не більше, ніж йога з метою підготовки до пологів чи ранкова кава з молоком. Просто підходите до цього питання усвідомлено, обережно, вчасно проходьте потрібні обстеження і обговорюйте можливість активного статевого життя з лікарем-гінекологом.

Відмова від сексу на ранніх стадіях цілком може компенсуватися новим порогом чуттєвості на другому і третьому триместрі. І пам’ятайте, у більшій мірі підтримати здорову сімейну атмосферу і душевну близькість партнерів допомагає любов, взаєморозуміння, підтримка та співучасть. Діліться в коментарях, як у вас протікає вагітність, і яке місце в ній займає секс :).

2 коментарів
  • Оксана

    Ни добавить, ни убавить, очень толковая статья. Поделиться пока нечем)) Думаю статья очень полезная и реально несет полезную информацию, что бы развеить все мифы, которых обычно больше против,чем за)

  • Лика

    Тема эта очень интимная, многие стесняются говорить об этом. Хорошо, что вы пишете о ней. Нужно мужчинам дать почитать. Многие боятся заниматься сексом с беременной женой. А во время беременности гормон играет и ох, как хочется). Если нет угрозы выкидыша, и женщина себя прекрасно чувствует, то всегда можно выбрать позу удобную и место. Да, большого выбора поз нет, но все же можно выбрать. Очень важно женщине чувствовать себя желанной в это период. Потом малыш рождается, и уже ЕМУ нужно уделять внимание и днем и ночью. И совсем не до секса. Так что я думаю, можно и нужно заниматься сексом во время беременности. Ну конечно, если врач не запрещает.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *