Луцьк: що подивитись і куди сходити в найстарішому місті України

Луцьк – місто з особливою атмосферою, в ньому все дихає давниною та середньовічними легендами. Поїздка до Луцька – прекрасний варіант для тих, хто давно вже мріє про турпоїздку до Європи, але поки що не може собі це дозволити. Замок Любарта, музеї та інші цікаві місці – в цьому місті безперечно є на що подивитись!

Акции
От 2 ночей с завтраками и SPA в «Карпаты» в Мигово
Мигово (Черновицкая область), Буковинская улица, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
От 2 ночей с завтраками в «Шепот Карпат» в Пилипце
Пилипец (Закарпатская область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Показать все
85 акций

Пам’ятки Луцька

Замок Любарта

Луцьк є найстарішим містом України, а тому він багатий історико-архітектурними пам’ятками, й перше місце у переліку забере, звісно ж, славетний замок Любарта, який чимало хто знає завдяки тому, що його зображено на 200-гривневій купюрі. 

Башта та брама замку Любарта
Замок Любарта

Будувати замок почали ще в далекому XIV столітті, в ті часи, коли Волинь було захоплено Великим князівством Литовським. Замок Любарта, чи Луцький Замок, є одним з найстаріших та найкраще збережених в Україні, а з 2011 року належить до списку 7 див України. Любителям таємничих історій та містичних легенд наполегливо рекомендуємо оглянути замок не тільки зовні, але й зазирнути в його підземні тунелі, які простягаються під землею на кілометри та зберігають чимало загадок.

Фасад костелу святих Петра і Павла
Петропавлівський костел

До речі, замок Любарта – це лише частина цілого історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», до якого належать костел святих Петра і Павла, Лютеранська кірха, Свято-Покровська церква, дім Косачів, в якому жила відома кожному жителю нашої країни поетеса Леся Українка.

Лютеранська кірха
Лютеранська кірха

Будинок з химерами

На особливо пильну увагу заслуговує чудернацький Будинок з химерами, чи Будинок Голованя, будівництво якого почалось лише у 1980 році: в його основу ліг проект Ростислава Метельницького, архітектора з Волині, але теперішнього вигляду йому надав талановитий скульптор Микола Головань, на честь якого й прозвали цю незвичайну споруду. Фантастичний декор фасаду та огорожі із вплетеними в них готичними мотивами чіпляють погляд та відразу привертає до себе увагу туристів, що блукають містом.

Будинок з химерами, вигляд з вулиці
Будинок з химерами, чи Будинок Голованя

Олицький замок

До речі, якщо ви надовго у Луцьку і в вас є час відвідати пам’ятки в околицях міста, радимо сісти приміський поїзд та вирушити до Олики – дивитись на Олицький замок, що його було побудовано князем Миколаєм Радзивіллом у XVI столітті. Архітектурна пам’ятка доволі добре збереглася, тому екскурсія цими місцями навряд чи залишить вас байдужими.

Олицький замок
Олицький замок

Аби яскравіше уявити собі, що являє собою Луцьк та який він красивий і вражаючий, подивіться це коротке відео, в якому місто показано у всій красі з висоту пташиного польоту:

Акції
Знижка 50% на перегляд фільму на «XRide» в «DTech»
Дніпро, Нижньодніпровська вулиця, 17
-50%
0 грн
10.0 грн
Показати всі
4 акцій

Читайте также:
? Шацькі озера – перлина Волині
? Відпочинок з дітьми в Карпатах

Культурна програма 

Продовжити знайомство з історією і культурою Луцька краще за все в музеях:

  • Музей історії Луцького братства – єдиний в Україні музей, присвячений історії окремої братської організації – Луцького Хрестовоздвиженського православного братства мирян і духовенства, яке існувало в XVII столітті та залишило глибокий слід в історії Луцька та його релігійного життя.
  • Волинський краєзнавчий музей – для тих, кому дійсно цікава історія й культура краю. Цьому музею вже майже 100 років, і за цей час в ньому встигло накопитися чимало експонатів, які стануть справжнім відкриттям для допитливого туриста.
  • Музей волинської ікони – сподобається поціновувачам мистецтва, в першу чергу, сакрального. В музеї міститься значна колекція волинського церковного живопису, приладдя та декоративного різьблення, серед яких є й цінні старовинні зразки. 
  • Музей сучасного українського мистецтва Корсаків – якщо ви опинитесь на вулиці Карбишева, обов’язково відвідайте цей музей, що розташований в торгівельно-розважальному центрі Адреналін Сіті. Цей музей вже встиг стати візитною карткою Луцька завдяки своїй багатій колекції живопису й арт-об’єктів авторства українських митців ХХ-ХХШ століття.
Експозиція картин в музеї сучасного українського мистецтва в Луцьку
Всередині музею сучасного українського мистецтва в Луцьку

Де поїсти та відпочити в Луцьку 

Після гарної прогулянки та насиченої культурної програми можна і треба добре і смачно поїсти – і варто сказати, що у Луцьку з цим проблем не буде! Розповідаємо, куди піти, якщо ви вже виходили весь центр міста, зголодніли й бажаєте відпочити.

Прихильникам традиційної української кухні можна порадити пивний бар «Майдан»: атмосферний інтер’єр в дусі старовини, свіже крафтове пиво, смачне меню з демократичними цінами потішать втомленого мандрівника, а якщо прийти сюди ввечері, то можна ще й послухати живу музику.

Затишна обстановка бару «Майдан»

Автентичним етно-дизайном та смачною кухнею в кращих європейських і українських традиціях може похвалитися й кафе «Млин» на Кравчука, 7А – місцеві від усієї душі хвалять вареники та млинці, які пропонують в цьому закладі.

Для справжніх гурманів та естетів ідеальним місцем для відпочинку та кулінарних втіх стане гастрогалерея «Корона Вітовта». Девіз закладу «Частуємо королів з 1429 року» обраний не дарма – ресторан, що його оформлено в середньовічному стилі, пропонує класичне європейське меню та розташований в тому самому місці, де, за легендою, відбувався бенкет князя Вітовта, влаштований на честь Першого з’їзду монархів Європи 1429 року в Луцьку. Тому, якщо ви хочете не тільки смачно поїсти, але й насолодитись історичною атмосферою та старовинним дизайном, цей заклад саме для вас!

Фото їжі в «Короні Вітовта»
Вишукані страви в «Короні Вітовта»

Ще одне стильне та смачне місце, яке можна відвідати, – «Pre-party bar 11». Цей заклад у гранжевому стилі в першу чергу розрахований на активну молодь, яка буде у захваті від свіжої ароматної кави та смачних коктейлей, апетитних бургерів і мелт-сендвічів, легкого і ненав’язливого стилю обслуговування та гучної музики.

Інтер’єр в «Pre-party bar 11»
Поєднання гранжу та індастріала в «Pre-party bar 11»

До речі, випити смачну каву можна ще й в затишній кав’ярні «Ring Coffee», а якщо є бажання поїсти солодощів з дитиною – вам пряма дорога до кафе-кондитерської «Шарлотка», невеликого затишного закладу, де подають надзвичайно смачні десерти та випічку.

Кафе-кондитерьска «Шарлотка» зовні
Повз «Шарлотки» пройти важко

Якщо там, де ви зупинились, є кухня і можливість самостійно приготувати собі їжу, то можна зекономити на кафе і ресторанах та вирушити за продуктами на ринок «Завокзальний», розташований за адресою вулиця Карпенка-Карого, 1, і де можна придбати найсвіжішу їжу за невеликими цінами. Аби вам було простіше знайти ринок, не забудьте з’ясувати його точне розташування на мапі.

Після смачного обіду обов’язково загляньте на атракціон «XRide» – це супер-можливість спробувати на смак найекстремальніші види спорту (параглайдинг, сноубординг, велокрос, польоти у вінгсьюті та джип-сафарі) без ризику для життя та здоров’я ? Нові технології подарують вам незабутні хвилини та найпотужніший викид адреналіну. Відвідати атракціон можна будь-якого дня з 10:00 до 20:00 за адресою ? Луцьк, проспект Президента Грушевського, 2.

Цілком безпечний екстрім, який додасть яскравих барв у ваш відпочинок
Цілком безпечний екстрім, який додасть яскравих барв у ваш відпочинок

Готелі Луцька

Який туристичний відпочинок без зупинки в комфортному номері з усіма зручностями? У Луцьку на вас чекає широкий вибір тимчасового житла: готелі, хостели, апартаменти. У середньому вартість проживання в готелі починається від 500 грн на добу на двох без харчування та від 900 грн на добу на двох зі сніданками.

Якщо у вас у пріоритеті – оздоровчий відпочинок, а екскурсію до Луцька ви плануєте в якості бонусу до основної програми, рекомендуємо зупинитися на Шацьких озерах. Це дивовижної краси природний парк, де релакс можна поєднувати з прогулянками на свіжому повітрі та активним дозвіллям. Зупинитись найкраще у готельному комплексі «Nester-House»: вартість відпочинку тут стартує від 1199 1600 грн за 2 дні відпочинку для двох з усіма зручностями.    

Акції
Від 2 ночей відпочинку в готелі «Nester-House»
Світязь (Волинська область), 8 Березня вулиця, 8Б
-32%
3400 грн
2299.0 грн
Показати всі
1 акцій

Читайте також:
? 14 див України
? Термальні джерела України
? Найкрасивіші місця західної України

Ну що, ви вже дозріли їхати до Луцьку? Чи, можливо, ви вже там були та знаєте ще якісь гарні місця, які не варто оминати увагою? Діліться своїми враженнями та порадами в коментарях!

1 коментар
  • Дана

    в луцке больше всего понравился это конечно же замок, гуляли по нему полдня. еще дом скульптора на реке- оригинально и на природе. на реке ходили по льду – экстрим. поездку в Луцк можно совместить с посещением города Ровно, что мы и сделали. эти города совсем рядом и стоят того, чтобы их увидеть

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *