Леттерінг: як навчитися малювати красиві літери, з чого почати практику і що для цього потрібно

Каліграфії приблизно стільки ж років, скільки потребі людини висловлювати свої думки та почуття за допомогою письма, тож назвати леттерінг свіжим напрямом не вдасться при всьому бажанні. Однак саме зараз, у добу цифрового мистецтва, коли малюнок чи напис будь-якої складності можна створити за допомогою комп’ютера, мистецтво малювання красивих літер вручну знайшло друге дихання!

За допомогою леттерінгу можна оформити все: вивіску, рекламу, меню ресторану, листівки та картки, а найчудовішим є те, що навчитися малювати стильні шрифти може практично кожен, в кого є бажання і терпіння! Про те, як намалювати перші красиві літери, з чого почати опанування простих і складних шрифтів, що треба знати про леттерінг новачкові, ми розповімо у нашій статті для найтворчіших читачів :). 

Крупним планом рука, що малює напис на папері

Як підготуватися

Перш ніж починати опановувати мистецтво леттерінгу, важливо поклопотати про зручне робоче місце та якісні інструменти. Вам повинно бути максимально комфортно під час творчого процесу. Стіл краще звільнити від всього зайвого, аби вам було де розгорнутися. Не забудьте про гарне освітлення: аби навчання каліграфії йшло скоріше, ви повинні відмінно бачити, як і що робите.

Леттерінг – мистецтво, яке потребує наявності певних інструментів. Базовий мінімум приладдя виглядає наступним чином:

  • Перові чи кулькові ручки, механічні чи свинцеві олівці, маркери (нагледіти канцелярські товари для малювання літер ви можете на Покупоні за приємними цінами з кешбеком). До речі, олівцем цілком реально створювати й самостійні роботи, й чорнову основу для подальшого зафарбовування чорнилами, якщо боїтеся малювати ручкою начисто. Обираючи перову ручку, зверніть увагу на перо – воно повинне бути доволі жорстким та при цьому малювати плавні лінії. Якщо ж ви вирішили зупинитися на кулькових чи гелевих ручках, вибирайте їх так, аби вам було зручно ними працювати.
  • Щільний і гладенький нелінований папер, причому ви можете придбати два комплекти – чорновий та чистовий, також для леттерінгу можна використовувати скетчбуки. Уникайте крупноволокнистого шорсткуватого паперу, особливо якщо збираєтесь малювати чорнилами, – кінчик пера чіплятиметься за нього, залишаючи плями, а висока вбиральність подібної фактури призведе до розпливання контурів ваших літер.
  • Запас якісних чорних чорнил, якщо ви збираєтесь малювати перовою ручкою. Звісно, чорний – не єдиний колір, яким можна працювати у леттерінгу, однак він краще за все підходить новачкам: малюючи чорним, ви відразу бачитимете всі свої помилки.
  • Утримувач для паперу, який не дозволить аркушу висковзнути з-під вашої руки.
  • Спеціальна письмова дошка, яку можна підкласти під папер. У крайньому випадку можете взяти 5-6 аркушів звичайного паперу – головне, щоб ваше «полотно» не човгалось по столу та не заважало вам малювати.  
Приналежності для леттерінгу: ручки, олівці, маркери

Якщо збираєтесь використовувати чорнила, перед початком творчого процесу потурбуйтеся про те, щоб на робочому місці були немахровий рушник та чашка води для того, аби ви могли чистити перо. Скляночка з чорнилами повинна бути з доволі широким горлечком, щоб, опускаючи в неї перо, ви не торкались ним стінок ємності. Саму склянку розташуйте на зручній, але безпечній відстані, аби випадково не зачепити її рукою та не перевернути. За бажанням її навіть можна прикріпити до столу чи чогось стійкого клійкою стрічкою.

Готові? А тепер давайте вчитися малювати літери!

З чого почати

Жодний вид мистецтва неможливо опанувати «нахрапом», й леттерінг – не виключення, нехай це й не живопис у стилі Да Вінчі :). Для того, щоб з нуля навчитись малювати красиві написи, треба, у першу чергу, зрозуміти базові принципи побудови літер та літерних сполучень. 

Людина малює написи

Вправи для розминання

Перед тим, як малювати літери потренуйтеся створювати прості геометричні форми, візерунки, плавні вигнуті лінії – інакше кажучи, всі ті елементи, з яких будуються шрифти. Візьміть лінійку, накресліть лінії на папері, й на кожному рядку промалюйте по кілька разів одну й ту ж фігуру. Таким чином ви наб’єте руку, навчитесь дотримуватись рівної відстані між елементами, а також контролювати перо. 

Найважливіше у цій справі – не квапитися та прагнути, аби вашу повільність було компенсовано точністю промальовки та чіткістю ліній. Якщо ви не впевнені в тому, що відразу зможете намалювати собі зразки ідеальних літер та елементів, купіть чи роздрукуйте прописи, в яких показано, як правильно малювати російські чи українські літери та літери англійського алфавіту, що найбільш популярні у леттерінгу.

Як побудована літера

Перше правило, яке слід запам’ятати новачку в леттерінгу, – будь-який шрифт являє собою систему, в якій всі елементи так чи інакше повторюються та перегукуються між собою. Щоб було легше орієнтуватись у цій системі, запам’ятайте наступні позначення, якими визначають деталі шрифту:

  • Основні – жирні вертикальні та діагональні штрихи, які в межах одного напису повинні виглядати однаково.
  • Сполучні – додаткові штрихи, які малюються більш тонкими.
  • Базова лінія – уявлювана рівна лінія, на якій розташовуються в рядок всі літери напису (аби не поїхали догори чи донизу).
  • Верхні та нижні виносні елементи – деталі, штрихи, завитушки, які виходять за межі базової лінії.
  • Просвіти всередині літер – дірки у літерах, утворені овалами та напівовалами (до речі, останні повинні бути тієї ж товщини, що й основні штрихи).
  • Краплина – пластичний елемент, що прикрашає кінці літер, однак зустрічається він не в усіх шрифтах.
  • Наплив – лінія, що утворює овал чи напівовал.
  • Апрош, міжлітерний інтервал – відстань між розташованими по сусідству літерами.
Схема, що пояснює, де знаходяться різні елементи літер та як вони звуться

Як малювати літери

У леттерінгу, як у звичайному малюванні, чи то графіка, чи то живопис, діє універсальний принцип: «від загального до окремого». Це означає, що спочатку необхідно зробити нарис, а потім вже на каркас нанизувати деталі та красиві елементи.

Отже, малюємо літеру:

  • Намічаємо легкими штрихами співвідношення ширини до висоти, аби задати габарити нашої літери.
  • Схематично відзначаємо основні та сполучні штрихи та, якщо є, малюємо овали та напівовали. 
  • Готовий каркас обмальовуємо деталями, чітко окреслюємо усі лінії, зафарбовуємо там, де треба.
Схема поетапного малювання літери

Малюємо слова

Штрихи складаються у літери, а літери – у слова. А для того, щоб шрифт виглядав гармонійно, важливо дотримуватися правильної відстані між літерами. Правильне – не значить однакове, адже всі літери алфавіту, чи то кирилиця, чи то латиниця, мають різну форму, а значить, й проміжки між ними повинні розрізнятися. Як цьому навчитись? У першу чергу, треба довіритися власним очам, ну а далі допоможе практика та кілька простих принципів, які треба запам’ятати:

  • Найбільша відстань повинна бути між двома вертикальними штрихами, які знаходяться поряд один з іншим.
  • Якщо вертикальний штрих сусідить з округлою деталлю іншої літери, відстань повинна бути ще трохи більшою.
  • Ще меншою повинна бути відстань між двома округлими штрихами, розташованими поруч.
  • Мінімальна відстань – між прямими чи округлими елементами, що їх розташовано поряд із діагональними штрихами (до літер подібної конструкції відносяться А, У, Ж, а ще Г та Т, якщо провести між їхніми найвіддаленішими точками уявлювані лінії).

За дотримання цих нескладних правил ваші шрифти виглядатимуть красиво та рівномірно. А щоб результат був не тільки на словах, давайте попрактикуємось та виконаємо найпростіші вправи для початківців, які допоможуть вам опанувати базові принципи леттерінгу та навчитися малювати красиві літери. 

Вправи

Панграма

Використовуючи шрифт, як на малюнку нижче, напишіть фразу «З’їж кешью, грейпфрут! Що без ґанджу сонцем біля Ємчихи вирощені». Чому ця вправа є ідеальною для тренування? Ця фраза є панграмою, тобто в ній використано усі літери, що є в абетці, а це значить, що, промалювавши цю фразу, ви познайомитесь з усіма варіантами штрихів та ліній. 

Простий шрифт

Лайфхак: не намагайтеся добиватися ідеально рівних ліній, неначе ви друкарська машинка :). У леттерінгу цінується легка недбалість, характерна саме для ручного малюнка, тож, малюючи літери, ви цілком можете дозволити собі додати їм більше жвавості та рухливості.

Відеурок: вправи для поставлення руки

Якщо ви впорались з малюванням панграми, у вас є бажання вчитися далі, і вам цікаві нові вправи, рекомендуємо подивитись це невелике відео, в якому наочно показано, як правильно тренуватися, аби набити руку на нескладних елементах:

Копіюємо шрифти

Один з найкращих способі опанувати леттерінг та навчитися малювати красиві, ефектні написи, якими на соромно буде прикрасити листівку чи подарунок до дня народження чи будь-якого іншого свята, – копіювання різноманітних шрифтів та декоративних елементів. А щоб полегшити вам вибір, пропонуємо ознайомитись з варіантами стильних шрифтів, які ви побачите трохи нижче :).

Красиві базові шрифти

Один з найпростіших варіантів для початку – радянський шрифт, кутастий, без плавних ліній та прикрас.

Зразок геометричного радянського шрифту

А цей шрифт – теж привіт з минулого :). Малюючи такі літери, ви згадаєте старі радянські мультфільми з фірмовими титрами на заставці.

Шрифт з радянських мультфільмів

Ще трохи ностальгії та казкового настрою подарує вам англійський алфавіт у стилі «Дісней».  

Діснеєвський шрифт

Грайливі шрифти для вивісок, листівок та мотивуючих написів в особистому щоденнику чи скетчбуку. 

Напис красивим грайливим шрифтом
Зразок плавного красивого шрифту

Не обов’язково писати чорним по білому, якщо можна писати білим по чорному :).

Білий шрифт на чорному тлі

Варіанти для тих, хто вже встиг набити руку та готовий до сходження на більш складні рівні:

Красивий напис різними шрифтами
Англійська абетка красивим шрифтом
Різні шрифти у поєднанні з малюнком
Складний шрифт із візерунками та вензелями

А ви коли-небудь займалися леттерінгом? Чи, може бути, хочете навчитися? Діліться улюбленими шрифтами та відеоуроками!

1 коментар
  • Игорь

    Разные красивые эффекты шрифтам можно добавлять на fonttextup

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *