Коростишівський кар’єр: чудо природи руками людини

Житомирську область не розпещено увагою туристів, і абсолютно даремно. Як мінімум, каньйон в Коростишеві заслуговує того, щоб туди з’їздити. Він може стати як головною метою подорожі, так і одним з пунктів захоплюючого автомобільного маршруту Житомирщиною. Що ж в ньому такого привабливого і за якими враженнями туди їдуть? #PokuponBlogTeam розповість, звідки взявся Коростишівський каньйон, чим він цікавий і як туди дістатися на машині та власним ходом.

Акції
Осінній тур в Буковель від «Miracle Travels»
Вся Україна
-24%
12500 грн
9999.0 грн
До 2 години мото-туру на ендуро від «Kvadro_bro»
Бровари (Київська область), Молодіжна вулиця, 6
-25%
1500 грн
1129.0 грн
Показати всі
89 акцій

Коростишівські гранітні кар’єри: історія

Граніт був знайдений під Коростишевом ще в середині XIX століття, а вже у 1890-х роках Коростишівський гранітний кар’єр і три каменярські майстерні були відомі на всю Російську Імперію. Майже півтора століття робота на кар’єрі кипіла практично без зупинки, за винятком періоду революції 1917 року, Першої та Другої світових воєн.

Озера були створені штучно після припинення робіт на кар'єрі
Озера були створені штучно після припинення робіт на кар’єрі

Під час німецької окупації німці ненадовго відновили видобуток каменю в Коростишеві. У цей період працівники кар’єра під керівництвом 17-річного О.Г. Жиляева організували підпілля: разом з партизанами вони всіляко перешкоджали вивозу місцевого населення на роботи до Німеччини.

Саме з граніту, видобутого в Коростишівському кар’єрі, побудований мармуровий мавзолей Леніна в Москві і відбудовувався центр Києва після руйнувань Другої світової війни. У 1950-і роки на кар’єрі був відкритий гранітний завод з виробництва облицювальних плит та архітектурних виробів. Коростишів поставляв камінь для будівництва по всьому СРСР.

У 1990-і старі кар’єри були закриті і затоплені водою, в зв’язку з чим на околиці міста утворилися красиві штучні озера. Граніт в Коростишеві добувають й обробляють і сьогодні, але вже в інших родовищах. А ось на озерах люблять відпочивати мешканці міста і туристи з Житомира та Києва, звідки їхати близько 100 км.

Коростишівський каньйон-озеро в усій красі
Коростишівський каньйон-озеро в усій красі
Акції
Від 1 ночі зі сніданками у «Royal Hotel De Paris»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 5
-30%
1824 грн
1459.0 грн
Від 1 ночі з сніданками у «Gintama Hotel» у Києві
Київ, Трьохсвятительська вулиця, 9
-40%
2000 грн
1299.0 грн
Показати всі
30 акцій

Читайте також: Замок Радомишль

Кар’єр або каньйон? Як не пропустити найцікавіше

Для початку зазначимо, що затоплений кар’єр — це не одне озеро. Багато туристів, потрапивши на одну водойму, можуть пропустити інші, не менш мальовничі. Ми рекомендуємо прогулятися по чотирьом найвідомішим ставкам під Коростишевом:

Озеро Гранітний кар’єр

Влітку туристи ставлять намети і загоряють прямо на скелях
Влітку туристи ставлять намети і загоряють прямо на скелях

Знаходиться з правого боку від в’їзду в Коростишів. Найбільше з Коростишівських озер, оточене скелястим берегом. Тут є як стрімкі скелі, вкриті соснами, так і більш пологі, що спадають в воду. На них можна розташуватися зі своєю підстилкою, щоб позасмагати і викупатися. Альтернативою для відпочинку з маленькими дітьми може бути невеликий піщаний пляж, але будьте готові, що у вихідний день тут може не знайтись вільного місця. Для тих, хто не любить «пляжитися», розвагою стане рибалка на протилежному від пляжу березі озера.

Поки на одному кінці озера туристи розполохують рибу, на іншому рибалки можуть її спокійно ловити
Поки на одному кінці озера туристи розполохують рибу, на іншому рибалки можуть її спокійно ловити

Перше озеро

Як і озера, згадані нижче, знаходиться зліва від в’їзду в місто. Озеро оточене листяним лісом і примикає до дачного сектору Коростишева. Воно навряд підійде для купання, а от для мальовничої фотосесії і риболовлі — цілком. Рибалкам особливо може сподобатися невелика тиха затока, захована листям, де є зручні, витоптані місця для складних крісел і снастей. 

Перше озеро, може, і не підійде для купання, зате тут можна спокійно порибалити
Перше озеро, може, і не підійде для купання, зате тут можна спокійно порибалити

Коростишівський каньйон

На березі Коростишівського каньйону знімали сцени з фільму «Сторожова застава», серіалів «Слуга народу», «Відьма», «Нюхач», а також сотні сцен різних телепередач. Місце дійсно гарне: навколо розкинувся хвойний ліс, а десятиметрові скелі спадають в блакитну воду.

Глибина каньйону місцями досягає 20 метрів
Глибина каньйону місцями досягає 20 метрів

За словами місцевих жителів, глибина кар’єру понад 20 метрів, тому молодь сміливо стрибає з кам’яних обривів у воду. Туристи полюбляють це озеро саме через круті голі скелі, які часто стають мальовничою декорацією до фотосесій, особливо весільних. У вихідні дні туристів і молодят тут хоч греблю гати. Високі скелі приваблюють й екстремалів: сюди з’їжджаються скелелази з усіх околиць, як аматори, так і досвідчені спортсмени. 

Акції
Студійна індивідуальна фотосесія у «Bilyk studio»
Київ, Соборності проспект, 22/1
-55%
2000 грн
899.0 грн
Показати всі
26 акцій

Читайте також:
Буцький каньйон в Черкаській області
Де половити рибу в Києві та Київській області

На березі Коростишівського каньйону є кафе, в якому можна скуштувати смачної їжі прямо з печі
На березі Коростишівського каньйону є кафе, в якому можна скуштувати смачної їжі прямо з печі

З трьох сторін каньйон оточений кам’яними стінами, і тільки з однією берег пологий. Саме там обладнано невеликий пляж, альтанки під оренду і кафе, де продається їжа, приготована на вогні. Пляж підійде для відпочинку з дітьми, оскільки має пологий захід у воду, але заходів у воду тут безліч — можна стрибати зі скель або з обладнаного дерев’яного пірсу. Кажуть, насичена мінералами вода в затопленому кар’єрі має лікувальні властивості і корисна для кісток і суглобів.

Найкраще місце для намету на спуску зі скель
Найкраще місце для намету на спуску зі скель

По всьому периметру каньйону розбиті наметові містечка, які виростають з вечора п’ятниці і стоять до вечора неділі. Наймальовничіше місце біля самої води знаходиться під прямовисною скелею в оточенні сосен. Його варто займати ще в п’ятницю. Розташовуючись тут на відпочинок, не забувайте берегти природу і прибирати за собою сміття: викинути відходи можна в баки біля дороги.

Єдине природне озеро поруч з каньйоном

Тим, хто не любить намети, база відпочинку на березі пропонує свої послуги
Тим, хто не любить намети, база відпочинку на березі пропонує свої послуги

Назву цього озера на карті не знайти, тому можна орієнтуватися по будівлі готеля на березі. Єдині зручні заходи в воду тільки поруч з готелем, інші береги оточені лісом. Це тихе затишне місце, відокремлене від решти озер, та й усього світу стіною дерев. Сюди не так часто забрідають випадкові туристи.

Якщо ви їдете на Коростишівський кар’єр, аби помилуватися природою, оглянути місцеві визначні пам’ятки і наробити безліч приголомшливих фотографій, краще вибрати для поїздки середину осені. В кінці вересня та у жовтні вода в озерах вже остигає, тому кількість відпочиваючих різко зменшується, адже купання в холод не таке приємне. Зате жовте листя чудово відтіняє смарагдовий колір води, тож ваші шанси наробити багато красивих світлин суттєво підвищуються.

Фанатам мальовничих фото без людини в кадрі рекомендуємо їхати в Коростишів восени
Фанатам мальовничих фото без людини в кадрі рекомендуємо їхати в Коростишів восени

Як доїхати з Києва до Коростишева і назад

На машині дістатися до Коростишева простіше простого. Виїжджаєте з Києва по Житомирській трасі і приблизно 105 км їдете прямо до Коростишева. GPS-координати з’їзду з траси на Гранітний кар’єр: 50 ° 19’06.4 “N 29 ° 05’15.6” E.

Дістатися до міста на маршрутці з Києва теж буде нескладно. На метро Житомирська шукайте зупинку міжміського транспорту (зазвичай вони зупиняються біля ТРЦ «VMB»). Більшість маршруток на Житомир їдуть через нього ж, але краще уточніть безпосередньо у водія. Вам підійде будь-яка маршрутка на Житомир, але це важливо, щоб знати, де вам виходити:

  • Якщо маршрутка їде через Коростишів, просите зупинити на в’їзді до міста на повороті на кар’єр;
  • Маршрутку, яка їде трасою, об’їжджаючи Коростишів, вам потрібно просити зупинити на повороті біля заправки «Shell» і готелю «Стамбул». В цьому випадку потрібно буде пройтися приблизно 2 км до найближчого водоймища.

Їздять маршрутки приблизно кожні півгодини-годину, вартість проїзду біля 125 грн.

Куди складніше повертатися назад. Зазвичай житомирський транспорт їде переповнений, та й «ловити» його на трасі не всім до душі. Можна, звичайно, прогулятися або проїхати на громадському транспорті три кілометри від кар’єру до автостанції Коростишева і сісти на автобус там. Такий варіант може підійти тільки тим, хто залишався на ніч і повертається в столицю вранці, оскільки єдиний автобус Коростишів-Київ вирушає о 12:30. Квитки на нього купувати потрібно заздалегідь (хоча б за тиждень), інакше потім їх можна просто не знайти. Також можна з Коростишева дістатися Житомира, а вже звідти – до Києва.

Читайте також:
Куди поїхати на вихідні з Києва
Найзахопливіші тури та екскурсії Україною
Природні та архітектурні дива України
Топ цікавих пам’яток України
Що подивитись у «Добропарку» під Києвом
Куди поїхати на море в Україні
Що подивитися в Карпатах

А вы собираетесь поехать на выходных на Коростышевский карьер? Бывали здесь раньше? Делитесь планами и впечатлениями ?

3 коментарів
  • Янина

    очень нравится эта красота. особенно радует что находится карьер совсем недалеко и прекрасно там встретить романтичный закат. я б даже с палатками на выходные хотела туда приехать

  • Лида

    красивое место, но если честно так много мусора(это подпортило впечатления от красоты природы. зачем люди так портят такие места.

  • Оля

    Прошлым летом были на Коростышевском карьере. Места действительно красивые и живописные, получили море удовольствия от пикника на гранитных скалах и прогулки по сосновому лесу. Следует быть очень осторожными, если едете сюда с маленькими детьми, ведь берег скалистый и достаточно высокий. Из статьи узнала еще и о природном озере, поэтому в теплое время года обязательно вернемся в эти прекрасные места

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *