Сезонне переведення годинника: коли переводять час в Україні

Сезонне переведення годинника: коли переводять час в Україні

Переведення годинника — начебто безвинна формальність, але багато хто до неї ніяк не звикне, страждаючи недосипанням, млявістю та короткостроковою дезорієнтацією. Особливо, коли зимовий час переводиться у березні на літній режим. BlogPokuponTeam розповість коли і навіщо переводять годинник в Україні, а головне як зробити сезонний перехід на зимовий чи літній час більш комфортним для організму.

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Читайте в нашій статті:

Якого числа переводять годинник на літній час

Весною час змінюється в останню неділю березня, якщо все-таки влада не прийме закон, скасовуючий необхідність переводити годинник. О 3 годині ночі з суботи 30 на 31 березня 2024 року Україна переходить на літній час, і всі годинники в країні переводяться на 1 годину вперед. На роботу доведеться звикати вставати на годину раніше. Але навесні за рахунок збільшення світлового дня процес пробудження зазвичай проходить легше.

На літній час у 2023 році переходимо весною 26 березня
Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
8544 грн
7259.0 грн
Показати всі
75 акцій

Коли переводити годинники на зимовий час

Щороку в жовтні українці переводять годинник на зимовий час: в останню неділю місяця, о 4-й годині ранку. 2024 року цей день випадає в ніч із суботи 26 на 27 жовтня. Стрілки годинника при переході на зимовий формат необхідно перевести на 1 годину назад, тобто на 03:00. На електронному годиннику нічого робити не потрібно. Точний час автоматично змінюється відповідно до стандарту часового поясу UTC.

Завдяки тому, що можна побалувати себе зайвою годиною дорогоцінного ранкового сну, осінні зміни в годиннику практично не відчуваються і переносяться більш комфортно, ніж весняні.

Перехід на зимовий час дозволяє довше поспати зранку
Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі відпочинку у комплексі «Krakow»
Київ, Брест-Литовське шосе, 8А
-26%
1195 грн
885.0 грн
Показати всі
72 акцій

Навіщо переводять стрілки годинника

Вперше, ідею переведення стрілок годинника на літній і зимовий час запропонував Бенджамін Франклін у 1784 році. Видатний американський політичний діяч і вчений мав намір таким чином економити електрику за рахунок меншого споживання у вечірній час у холодну пору року.

Вдруге про це заговорив англійський архітектор Вільям Уіллет, який, прогулюючись одного раннього літнього ранку, помітив, що більшість вікон будинків закриті. Вважаючи це «дурною тратою денного світла», він розпочав кампанію в британському парламенті про сезонну зміну часу. Але король Едвард VII не чекав офіційного рішення. У 1904-му році він видав указ для мешканців англійських міст Саутгемптон і Віндзор про перехід на літній час.

Понад 70 країн світу переводять годинник, незважаючи на постійні дебати навколо цього. В Україні остаточне рішення відмовитися від переведення часу та залишитися на єдиному київському часі поки що не прийнято. У Раді знову планують виносити законопроект «Про обчислення часу в Україні» до розгляду на майбутніх сесіях.

Цікаві факти про переведення часу:

  • Вперше Бенджамін Франклін запропонував перехід на літній час у вигляді жарту.
  • Вчені підрахували, що реальна економія електроенергії при зміні зимового режиму на літній становить мізерні 0,5%.
  • У 2002 році близько 5000 жителів Ірландії направили петицію уряду, перед переходом на літній час, з вимогою переведення стрілок годинника на цілих 9 годин — щоб було зручніше дивитися Чемпіонат світу з футболу, який проходив у Японії та Південній Кореї.
  • Щоразу при зміні сезонного часу, персоналу королеви Єлизавети II доводиться переводити стрілки в понад тисячі годинних механізмів, розташованих у Віндзорському замку, Букінгемському та Холірудському палаці, а також у кількох вежах. На це витрачається близько 16 години.
  • Щоразу при зміні сезонного часу, персоналу короля Карла III доводиться переводити стрілки в понад тисячі годинних механізмів, розташованих у Віндзорському замку, Букінгемському та Холірудському палаці, а також у кількох вежах. На це витрачається близько 16 години.
  • У Китаї, Японії, Південній Кореї та деяких інших азіатських країнах не переводять годинник з релігійних причин: вважається, що людина не має права «грати з часом».
  • В Україні зимовий та літній час було запроваджено 1981 року.
Спершу сезонне переведення часу придумали з метою економії і раціонального використання світла
Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
222 акцій

Переведення часу: вплив на організм і адаптація

Головний аргумент противників переведення годинника — стрес і примусовий збій звичних життєвих циклів, який може вплинути на самопочуття людей.

Стрес від недосипання

На організм здорової людини стрибки часу на годину вперед чи назад впливають неістотно. Щоправда, перші 2-3 дні після переведення годинника може виникати почуття втоми та знижуватися концентрація уваги (експерти радять водіям бути вкрай уважними за кермом).

У групі ризику — люди з проблемами кровообігу та хронічними захворюваннями, які можуть загостритись. Якщо самопочуття погіршилось, обов’язково зверніться до терапевта. На Покупоні можна записатися на прийом до лікаря, проконсультуватися онлайн, здати аналізи або пройти УЗД, КТ та МРТ зі знижками до 80%.

Чехарда з годинником може спричинити також загострення симптомів сезонної депресії. Як відомо, осінь і весна — найпіковий для цього час. У такому разі психологи радять займатися улюбленим заняттям, більше рухатися, спілкуватися з друзями, рідними – шукайте на Покупоні розваги, групові заняття з фітнесу, спа програми, подорожі.

Акції
Показати всі
35 акцій

Найшвидше звикнути до нового часу допомагають також такі прості речі, як:

  • Дотримання режиму дня.
  • Сон в середньому 8 годин на добу.
  • Збалансоване харчування – у раціоні мають бути фрукти, овочі, вітаміни.
  • Водний баланс. Дієтологи рекомендують пити щонайменше 1,5-2 літрів води на день.
  • Прогулянки на свіжому повітрі за будь-якої можливості.
  • Позитивне мислення, мінімізація стресів.
  • Щогодини – 10-ти хвилинні перерви у роботі.
Акції
До 3 місяців тренувань в «Tiger Fitness»
Київ, Івана Дьяченко вулиця, 20А
-41%
680 грн
399.0 грн
Відвідування тренажерного залу в «Atlant GYM»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 46Б
-51%
800 грн
559.0 грн
Показати всі
17 акцій

Читайте також:
✔️ Коли міняти гуму на автівці
✔️ Куди поїхати відпочити у листопаді
✔️ Як розпізнати та боротися з депресією
✔️ Як швидко заснути, якщо мучить безсоння
✔️ Як харчуватись для підтримки здоров’я і стрункості
✔️ Які аналізи потрібно здавати щороку

А ви відчуваєте дискомфорт у зв’язку з переведенням годинника? Діліться у коментарях своєю думкою про те, наскільки це зараз є актуальним для людей.

6 коментарів
  • Nikolya

    Пора давно отменить этот перевод – он же детям вредит – и взрослым – то что говорят 2-3 дня – не правда – неделю а то и полторы – надо вот оставить летнее время что есть и не трогать – экономии нет тут ни какой уже доказано а вот население и дети страдают (((

  • Антон

    Поскорей бы уже отменили эти переводы, никогда не понимал и не буду понимать! Статья так себе, хотя все равно дает инфу.

  • Анна

    Когда уже отменят этот перевод времени, такая дуристика. Хорошо, хоть автоматом все переводится.

  • Саша

    В наше время такая инфа уже не особо нужна) Все на автоматическом переводе, только люди, которые пользуются обычными часами переводят.

  • Сергей

    Люблю такие статьи, когда рассказывают об истории вещей и понятий. Но я тоже забываю переводить, все автоматически. Господи, мы совсем уже обленились))))))))

  • Полина

    Никогда не перевожу часы ибо механическими не пользуюсь, а во всех остальных гаджетах все само переводит, что очень очень удобно, даже бывает вообще не замечаю, что перевели часы. Но чтива получилась занимательная, спасибо)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *