Кліщі: чим небезпечні і як витягнути

Кліщі: чим небезпечні і як витягнути

Теплий весняно-літній період — час відпочинку, виїзду на природу та… сезон активності кліщів. А, як відомо, укус кліща може супроводжуватись серйозними захворюваннями. За даними МОЗ України, щороку від цих павукоподібних страждає понад 20 тисяч людей. Не менш небезпечні вони і для тварин (котів та собак).

BlogPokuponTeam розповість, які кліщі переносять хвороби, що робити, якщо вкусив кліщ, як правильно видалити його в домашніх умовах, якими засобами убезпечити себе та вихованців від тваринної скалки і де за необхідності здати аналізи зі знижкою до 60%.

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Хто такі кліщі і чим вони небезпечні для людини та тварини

Кліщі – це родичі павуків. Відрізнити їх від комах нескладно: у кліщів 4 пари лапок і немає крил. Тіло плоске, округлої форми.

У звичайному стані дуже маленькі, до 1 мм, ці тварини присмоктуються до шкіри та п’ють кров. Наповнений кров’ю, кліщ стає досить великим і помітнішим.

Кліщ, що напився крові
Кліщ, що напився крові

Біологи налічують близько 48 тисяч різновидів кліщів, але тільки мала їх частина небезпечна для людей і тварин. Наприклад іксодові кліщі (енцефалітні) та собачі кліщі (родина іксодових). Укус цих павукоподібних може супроводжуватись захворюваннями: бореліозом (хвороба Лайма), бабезіозом, енцефалітом – інфекційною хворобою головного мозку. А через знеболювальну речовину у складі слини кліща, відчути, коли вас вкусив кліщ, практично неможливо.

Для того, щоб присмоктатися, кліщу необхідно знайти на тілі «жертви» ділянку з ніжною шкірою. Найулюбленіші місця укусів на тілі людини – під колінами, в області пахв, шиї, в паху. На тваринах – вуха і за вухами, на морді та шиї, під пахвами, на животі. Після прогулянки краще ретельно оглянути все тіло, особливо ці «ласі» для кліщів ділянки, та при виявленні зняти паразита.

Зверніть увагу, що кровопивці, у тому числі собачий кліщ, загрожують усім теплокровним істотам: і людям, і домашнім улюбленцям, які гуляють на вулиці.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Як витягнути кліща: 4 ефективні та безпечні способи

Якщо після уважного огляду тіла ви все-таки виявили на собі або тварині кліща, який впився у шкіру, діяти потрібно швидко, але обережно. Основне завдання – витягнути павукоподібне повністю, без залишків, що застрягли у шкірі. Є кілька ефективних способів, як витягти кліща в домашніх умовах:

  • Пальцями.
  • Ниткою.
  • Пінцетом-ломом.
  • Звичайним шприцем.

Зазначимо, щоб дістати павукоподібне зі шкіри, його потрібно тільки викручувати або використовувати вакуум – діставати живим. Категорично не радять заливати кліща олією, гасом, припікати, висмикувати пінцетом тощо. Такі методи уб’ють паразита, а перед цим він відригне свій вміст і ризик зараження тільки збільшиться.

Акції
Знижка 40% на спуски на тюбінг-гірках
Київ, Голосіївський проспект, 98/2
-40%
0 грн
15.0 грн
До 3 занять великим тенісом від KAMON Tennis
Київ, Академіка Вернадського бульвар, 32
-50%
440 грн
255.0 грн
Показати всі
70 акцій

Викрутити пальцями

Якщо під рукою нічого немає, паразита можна просто викрутити пальцями. Причому потрібно не висмикувати, а саме обережно викручувати (у який бік ви це робитимете – не має значення). Акуратно обхопіть кліща пальцями і не стискаючи прокручуйте догори, утримуючи його перпендикулярно до шкіри. Важливо контролювати пальцями силу натиску і тягнути лише тоді, коли кілька разів провернете кліща, і він послабить хватку. Це зручніше робити, коли кліщ великий, якщо потрібно дістати маленького паразита – використовуйте способи нижче 👇

Як правильно викрутити пальцями кліща
Акції
Риболовля з альтанкою і мангалом в «У Марусі»
Миколаївка (Київська область)
-30%
1000 грн
699.0 грн
Банкет із гриль-меню в «Райський дворик»
Київ, Погребський Шлях, 26
-35%
1650 грн
1120.0 грн
Показати всі
58 акцій

Дістати ниткою

Дістати кліща можна звичайною міцною ниткою. Накиньте петлю на кліща, акуратно стягніть і звівши кінчики нитки разом просто скручуйте їх у джгутик. Таким чином ви починаєте викручувати самого кліща, і після перших п’яти обертів акуратно тягніть нитку на себе. Цей метод підійде і  щоб витягнути маленького кліща. Як витягнути паразита за допомогою нитки, показано на відео.

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Показати всі
59 акцій

Витягти пінцетом-ломом

Коли вкусив кліщ, найшвидший і найнадійніший спосіб його витягнути – використовувати спеціальний пінцет для видалення кліщів у формі мініатюрного пластикового лому. Викручувач продається в будь-якій аптеці і допоможе видалити кліща в домашніх умовах за один оборот. Щоб вийняти паразита, піддіньте його, зробіть оберт і трохи потягніть на себе.

Як витягнути кліща пінцетом-ломом
Акції
Знижка 50% на прокат велосипедів від «Tandem»
Київ, Данила Щербаківського вулиця, 48
-50%
300 грн
15.0 грн
Знижка до 55% на прокат велосипедів у «Veliki.ua»
Київ, Муромець парк
-55%
0 грн
15.0 грн
Показати всі
2 акцій

Дістати за допомогою шприца

Витягнути кліща в домашніх умовах можна звичайним одноразовим шприцом. Для цього гострим ножем потрібно зрізати верхівку з насадкою для голки – так, як показано на зображенні нижче.

Як обрізати шприц, щоб достати кліща

Зріз постарайтеся зробити рівним, щоб він максимально прилягав до шкіри. Щільно притисніть шприц зрізаним краєм до місця укусу, створіть вакуум за допомогою поршня, потягнувши його на себе. Кліщ має відпасти сам або ослабнути – тепер його можна безпечно знімати. Більш наочно весь процес дивіться на відео. 

Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі з харчуванням у Золоті Піски на Дніпрі
Куліші (Дніпропетровська область), Зелена вулиця, 1Ж
-42%
3450 грн
1999.0 грн
Показати всі
72 акцій

Що робити, якщо кліщ під шкірою

Якщо з необережності під шкірою залишилася частина тіла кліща – голова, ротовий апарат – їх обов’язково потрібно витягти. Саме в головці зосереджені слинні залози, які можуть бути інфіковані. Витягнути їх можна розжареною голкою (зачекайте, поки вона охолоне) або пінцетом із загостреними кінцями. Врахуйте – перед маніпуляцією потрібно продезінфікувати інструменти та ділянку шкіри.

Читайте також:
✔️Де посмажити шашлики у Києві
✔️ТОП визначних пам’яток України: де варто побувати
✔️Куди поїхати на вихідні із Києва
✔️Які аналізи потрібно здавати щороку
✔️Парки Києва та передмістя: 25 найкращих місць для прогулянок

Акції
До 2 години прокату квадроциклів від «Kvadro_bro»
Бровари (Київська область), Молодіжна вулиця, 6
-25%
1200 грн
899.0 грн
До 2 годин прокату квадроциклів від «Wild Kvadro»
Зазим'я (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
9 акцій

Що робити після укусу кліща

Ретельно обробіть рану будь-яким антисептиком: перекисом, хлоргексидином чи іншим дезрозчином.

Не викидайте тільце кліща, покладіть його разом зі змоченим водою ватним диском у чистий пакетик або іншу ємність (контейнер для аналізів, коробок з-під сірників) та поставте у холодильник. Біоматеріал знадобиться для лабораторного дослідження на наявність вірусу кліщового енцефаліту чи бореліозу (хвороба Лайма).

Таку діагностику можна зробити у медичних закладах із належним обладнанням. Статистика говорить про те, що один кліщ із десятка – заразний. Запам’ятайте, здати кліща на аналіз до лабораторії необхідно протягом 2-х днів з моменту його вилучення, інакше результати дослідження будуть недостовірними.

Якщо кліщ не зберігся, то краще здати аналіз крові на наявність вірусу. Для виявлення кліщового енцефаліту використовують метод з визначенням IgM та IgG антитіл до вірусу. Його застосування можливе через щонайменше 10 днів із моменту укусу. Для діагностики бореліозу використовують метод ПЛР, тест потрібно зробити через 7-10 днів після того, як ви виявили, що вас вкусив кліщ.

Зверніть увагу, що якщо кліщ знаходився в тілі менше 12 годин – ви можете здати аналіз крові, щоб заспокоїти себе, але це не обов’язково. Якщо паразит перебував довше 24 годин – лікарі рекомендують обов’язкове обстеження.

Кліща потрібно здати на аналіз наявності захворювань
Кліща потрібно здати на аналіз наявності захворювань
Акції
Знижка 56% на суші-сети «5 хітів» та «Маскарад»
Київ, Симиренка вулиця, 22Б
-56%
0 грн
40 грн
Знижка 53% на суші-сет «Сушіманія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-53%
0 грн
30 грн
Показати всі
31 акцій

Як убезпечити себе та тварин від укусів кліщів

Щороку в сезон кліщів комунальні служби обробляють парки, лісопаркові зони у межах міст від цих паразитів. Але це не означає, що ви і ваші вихованці в абсолютній безпеці. Збираючись на прогулянку до лісу, парку, до водойми або в заміський комплекс, рекомендуємо заздалегідь вжити заходів проти можливої атаки кліщів.

Перше, чим ви можете убезпечити себе, це закритий одяг:

  • Курточка з щільним коміром і довгими рукавами (а ще краще – з капюшоном).
  • Брюки з тугими резинками.
  • Зручні черевики, що закривають гомілки, або гумові чоботи.

Підібравши обмундирування, подбайте і про хімічні препарати проти кліщів. Вони бувають 3 видів:

  • Акарицидні речовини – досить сильні, токсичні засоби, що застосовуються для обробки одягу дорослих: Gardex Антикліщ, Фумітокс Антикліщ.
  • Репеленти – засоби з інгредієнтами, що відлякують кліщів. Бувають рідкі (наносити слід за дві години до виходу) та аерозольні (спреї діють відразу). Основна відмінність – тривалість роботи складу: рідкі тримаються довше, аерозольні розраховані на годину-дві активної дії. Перед походом у ліс потрібно обробити одяг та шкірні покриви в улюблених для кліщів місцях (пахви, шия тощо). Репеленти не настільки токсичні, як акарицидні речовини – їх можна застосовувати дітям. До речі, від комарів, мошок та інших надокучливих комах ці засоби також ефективні: Off Екстрім, Бар’єр.
  • Комбіновані засоби містять як акарицидні, так і репелентні компоненти. Випускаються найчастіше у вигляді спреїв, які потрібно розпорошувати на одяг: Кліщ-капут, Меділіс Комфорт.
Засоби захисту від кліщів

Щодо тварин, то їх теж потрібно обробляти від «кровопивць» регулярно. Для цього існують спеціальні препарати у вигляді крапель, спреїв чи пігулок.

Власники вихованців (собак та дворових кішок) повинні проводити обробки цілий рік раз на місяць або раз на квартал (залежно від препарату).

Засіб від кліщів для собак та котів розраховується суворо за вагою тварини. На думку ветеринарів найефективніші та найзручніші у застосуванні таблетки:

  • Бравекто (діє до 3 місяців).
  • НексГард (захист на 1 місяць).
  • Симпарика (місяць ефективного захисту).

Усі ці препарати починають діяти через 8-12 годин після застосування.

Зверніть увагу, вихованців можна обробляти одразу кількома видами захисних засобів, наприклад довго діючими таблетками та репелентом, безпосередньо перед вигулом у місці підвищеної наявності кліщів (ліси, поля), але тільки після консультації з вашим ветеринарним лікарем. Надлишок або неправильно підібрані хімічні препарати можуть зашкодити домашньому улюбленцю.

Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
8544 грн
7259.0 грн
Показати всі
81 акцій

Читайте також
✔️Літній манікюр: яскраві ідеї дизайну
✔️Як позбавитися від целюліту до літа
✔️Фотосесія з квітами: коли що цвіте та де фотографуватись
✔️Відпочинок у Карпатах з дітьми: ТОП курортів Західної України

Бережіть себе та вихованців від кліщів, а якщо вам доводилося коли-небудь самостійно витягувати паразита – діліться досвідом та перевіреними методами у коментарях.

3 коментарів
  • Карина

    Мы часто ездим на природу и я постоянно перед этим обрабатываю кожу специальным спреем. Все всегда было норм, а один раз не смотря на обработку принесла на руке 2 штуки. Одного получилось вытащить нормально, а второго без головы, сидела потом ковыряла иголкой но все же вытащила и без последствий. Клещи это ужас, проверяйтесь сразу не смотря на все средства защиты.

  • Тая

    Вот недавно отдыхали на природе, уже дома обнаружила на ноге клеща.. хорошо, что впиться не успел, вовремя кикнула )

  • руслан

    Обожаю ходить в лес, но клещи конечно ужасное дело(( У меня не всегда получается с ними справлятся, но пытаюсь более менее.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *