Яку витяжку вибрати на кухню: розміри, потужність і інші параметри

Приємний запах на кухні починається з хорошої і правильної витяжки, призначеної прибирати всякі аромати і випаровування під час готування — від пахощів спецій до кіптяви, крапель жиру, неприємного запаху підгорілого м’яса, молока, яке втікло на конфорку, і пара над киплячою рідиною.

В ідеалі кухонна витяжка повинна легко справлятися з будь-якими забрудненнями і очищати повітря в приміщенні за лічені хвилини. Це можливо, якщо ви вибрали витяжку правильно. Як це зробити і на які параметри орієнтуватися, ми розповімо далі.

Типи кухонних витяжок

Витяжка займає далеко не останнє місце в рейтингу найбільш корисної і потрібної техніки для кухні. Як будь-яка жінка, яка звертає увагу на естетику і якій важливо, щоб дизайн техніки був гармонічний з дизайном кухні, господиня обирає витяжку не тільки за характеристиками потужності і продуктивності, але і зовні. Раціонально — поєднати красиве з корисним.

Класична купольна витяжка з стельовим типом монтажу

За видом

За дизайном і типом витяжки та, як їх ще називають, «кухонні пилососи» бувають:

  • купольні;      
  • похилі;      
  • плоскі;      
  • Т-образні;      
  • телескопічні;      
  • декоративні.      

Всі ці види, окрім телескопічної і підвісної плоскої, можна назвати об’ємними, які не сховаєш в шафку. Головна відміна між ними — дизайн купола і робочої площини. Як правило, вони виготовлені з кольорового пластику і нержавіючої сталі, яку в силу високої стійкості і невибагливості матеріалу легко почистити від жиру та інших забруднень.

Окремо варто виділити похилі витяжки. Вони з’явилися відносно недавно, але вже завоювали серця господинь, які люблять стильний інтер’єр. Робоча площина таких витяжок виконана зі склокераміки і часто доповнена сенсорним управлінням. Виглядають вони дуже красиво, коли чисті і протерті. Мінус такого матеріалу — на ньому легко і швидко залишаються відбитки. Але яку кухонну техніку не доводиться чистити постійно?

Підвісна похила витяжка на стіну для кухні до 20-ти квадратів

Декоративні витяжки виручають в не зовсім стандартних ситуаціях, коли техніку необхідно встановити в кутку або посеред кухні, або коли ви не хочете ховати її в шафу, але не готові жертвувати стилем, добірністю і функціональними характеристиками. До декоративних відносяться: кутові, острівні, настінні витяжки з козирками нестандартної форми.

Декоративна витяжка з стельовим типом кріплення — коли витяжка з плитою та духовкою розташовані посеред кухні

За типом монтажу

Як встановити витяжку безпосередньо залежить від типу монтажу. З цього критерію виділяють підвісні і вбудовані моделі.

Вибираючи підвісну витяжку, звертайте увагу куди вона буде кріпитися: до стіни, стелі або навісної шафки. Підвісні витяжки різноманітні по дизайну, формі, габаритам, потужності, продуктивності, режиму очищення повітря. З цієї категорії купольні вважаються звичною класикою, щодо бюджетних варіантів (від 1300 грн, шириною 600 мм, для кухні до 15-20 м2 ), похилі —- більш прогресивні і сучасні (від 2000 грн, шириною 600 мм, для кухні до 15-20 м2 ).

Окрема підвісна купольна або камінна витяжка відмінно виглядає в інтер’єрі

Робоча площина в похилих витяжках виготовляється виключно з склокераміки і оснащена сенсорним управлінням, в той час як в купольних — тільки кнопкове.

Підвісна плоска витяжка кріпиться під шафкою. На відміну від купольної, її піддашок не такий габаритний, що відмінно підходить для невеликих кухонь

Не обділені плюсами і вбудовані витяжки. Для них характерні компактність, ергономічність, лаконічність і широкі можливості по функціоналу. Є варіанти повновбудовуваних — після установки візуально витяжка ніяким чином себе не видає, як ніби її і немає на кухні — і частково вбудованих моделей в корпус навісних шафок, коли на очах залишається панель управління (найчастіше — це телескопічні витяжки).

Побачити повністю вбудовану витяжку можна тільки, заглянувши під навісну шафу

Вбудована техніка — вельми раціональне рішення для маленьких кухонь, коли кожна поличка — на вагу золота, і все повинно бути максимально функціонально. Висувна панель телескопічних витяжок дозволяє збільшити площу очищення повітря в приміщенні.

Вбудована телескопічна витяжка — зовні під верхніми шафками тільки панель управління і висувна частина

Встановлювати вбудовані витяжки можна не тільки в верхні модулі, але і в стільницю, поруч з плитою. Якщо ви хочете здивувати своїх гостей не тільки смачними тортелліні, приготованими за рецептом Хіменеса Браво або іншого світового кумира в області кулінарії, але і модернізованою технікою, тоді вбудована в стіл витяжка точно не підірве вашу репутацію. Така техніка вважається інноваційною, універсальною, більш комфортабельною в домашньому побуті і перевершує поліпшеними технічними характеристиками класичні підвісні моделі.

Вбудована витяжка в столі пліч-о-пліч з плитою

Корисні властивості витяжок — на що звернути увагу

Якщо з красою і дизайном кухонної витяжки ви визначилися, переходимо до ККД і функціоналу.

Режими роботи витяжок для кухні

Витяжка чимось схожа на свого кузена — кондиціонера. Механізм оснащений трьома режимами повітрообміну.

  • Проточний або реціркуляційний — витяжка проганяє повітря через фільтри і повертає його назад. Підходить для закритих приміщень, де неможливо встановити повітропровід, наприклад, над плитою посеред кухні. Мінуси — має високе навантаження на фільтри, що тягне за собою їх регулярні заміни. Благо, витратні матеріали недорогі.      
  • Відведення повітря (витяжня парасоль). Назва говорить сама за себе — запах гару буде реактивно залишати приміщення. Вимагає установки додаткової магістралі до вентиляційної шахти або отвори в зовнішній стіні з виводом прямо на вулицю.      
  • Гібридний режим — рециркуляція + вивід на вулицю. У теплу пору вбудовані фільтри очищають повітря від пилу, пилку і пилових клопів, а в холодну пору циркулююче повітря зберігає приміщення прогрітим. Мінуси — потужність такої витяжки трохи нижче «одноманітних».      

Продуктивність і потужність кухонної витяжки

Вибираючи пральну машинку, ви очікуєте швидко і якісно прати речі, в буквальному сенсі не докладаючи до цього рук. Праска — щоб однаково добре справлятися зі складками на будь-якому виробі. Очевидно те, що і витяжку ви вибираєте з користю, — щоб повітря в будинку було свіжим, не дивлячись на те, скільки ви «стоїте у мартена» — раз в день або цілодобово.

Продуктивність кухонної витяжки — саме той технічний показник, який вказує, яка кілкість повітря всмоктується за певний відрізок часу, і вимірюється в м3/год.

Існує два способи розрахувати оптимальну потужність:

  • швидкий, спрощений і приблизний розрахунок;      
  • детальний, більш точний і правильний.      

Простий розрахунок продуктивності витяжки

Виміряйте площу кухні (S), висоту стель (Н) і розрахуйте продуктивність (Р) за такою формулою:

Р = S x H x 12, де 12 — це норма СЕС по оновленню повітря в кухонних приміщеннях (12 разів на годину).

Такий підхід спрацює на кухнях з об’ємом приміщення до 30-40 кубів.

Якщо ви хочете максимально правильно вибрати витяжку, йдіть довгим шляхом.

Правильний розрахунок

  1. Розрахуйте загальну теплову потужність плити. У кожному разі, вона буде різною. Для цього загляніть в технічний паспорт і суммуйте потужність всіх конфорок і потужність духовки (газового пальника або електро) в кВт. Причому в повітря потрапляє не весь обсяг теплоти, а тільки 15-25%, плюс тепло від нагрітих страв, приблизно 1000-1500 Вт. Тобто, якщо потужність плити вийшла, припустимо 7, 8 кВт, то витяжка повинна видаляти кількість теплоти, що дорівнює Q = 7800 * 0,15 + 1500 = 2670 Вт.
  2. Еквівалентний діаметр кухонної плити розраховується за формулою: , де a — довжина плити, b — ширина конфорки.
  3. Швидкість на вісі всмоктування знаходиться по формулі: , де l — відстань від поверхні плити до витяжної парасолі. Далі ми розповімо, якою має бути оптимальна відстань між плитою і витяжкою.
  4. Формула для базової продуктивності: .
  5. Повна продуктивність витяжки на кухні визначається так: м3 / ч, де k t — коефіцієнт токсичності, дорівнює 1, але можна брати 1,1 з урахуванням необхідності крім теплоти видаляти ще вологу, жир і дим; k v — коефіцієнт руху повітря біля кухонної плити (1,5) і k n — коефіцієнт геометричних особливостей плити (дорівнює 1).

Розрахувавши всі показники за індивідуальними параметрами, ви отримаєте оптимальну, навіть з невеликим запасом, потужність витяжки для своєї кухні.

Розміри витяжки

Ширина робочої площини повинна бути не менше плити або варильної поверхні. Ширина плити — 40 см, значить і витяжка повинна бути 40 см. На ринку представлені моделі від 420 до 1200 мм.

Чи слід брати ширшу витяжку? Залежить від смакових уподобань і тільки. Елегантна, широка витяжка над плитою може як гармонійно доповнити, так і порушити ідилію інтер’єру.

Широку витяжку варто брати тільки в разі, коли вона буде знаходитись на висоті не нижче 1 метра.

Циліндрична витяжка менше варильної поверхні плити — так бути не повинно

Відстань від плити до витяжки

При установці і підключенні витяжки важливо визначитися з відстанню над плитою. Це залежить від типу кухонної плити і типу витяжки:

  • мінімальна відстань від електричної плити до рециркуляційної витяжки — 75 см (залишайте також невеликий простір між витяжкою і стелею, звідки повітря буде повертатися в приміщення) та від газової плити — 80-85 см (з урахуванням більш гарячого відпрацьованого повітря);      
  • мінімальна відстань від електричної плити до витяжки з воздуховодом — 60-70 см і від газової плити — мінімум 70 см.      

Гучність витяжки — питання риторичне

Витяжка завжди буде шуміти, як сильно — питання конструкції.

Витяжка з двома двигунами буде знаходитися в області «тиші» за рахунок зменшення сили тяги і навантаження — вони зможуть працювати в пів-потужності без особливого збитку продуктивності. У той же час, витяжка з одним мотором буде потужно всмоктувати і шуміти — одному двигуну доведеться виконувати роботу на 110%.

Виробники зазвичай вказують номінальну гучність витяжки в децибелах. Все, що до 45 децибел — цілком прийнятно для чутливого вуха. Номінальна гучність від 50 децибел буде нагадувати рев фена для сушіння волосся.

За тишу потрібно платити — чим тихіше витяжка, тим вона дорожча.

Управління витяжкою і додаткові можливості

Є три способи сказати витяжці, що ви від неї хочете — кнопки, сенсорна панель або пульт дистанційного керування.

  • Кнопки. Сердито і звично, нехай вони і будуть покриватися легким шаром жирку.      
  • Сенсорна панель — легко почистити від жиру, ніяких зусиль для натискання.      
  • Пульт — тільки для людей, які не схильні до втрати дрібних речей. Порада — прикріпіть до стіни спеціальне відділення для пульта. Альтернатива — витяжка з сумісним управлінням: кнопки + пульт, сенсори + пульт.      
Глянцева поверхня похилих витяжок виглядає красиво і елегантно, але вимагає особливого догляду

Інші корисні функції:

  • Регулятор швидкості на 10 рівнів. У більшості випадків вистачає і 4 швидкостей. Для кухні, де розпечене масло летить на всі боки, регулярно запікають, смажать і варять без кришки — краще взяти 10 швидкісну витяжку.      
  • Таймер для автоматизації — зручно, коли вам точно відомий час приготування страви. Виставляйте таймер на витяжку, виключайте конфорку і йдіть по своїх справах, поки блюдо нудиться і доходить.      
  • Датчик для заміни фільтра — миготливий значок підкаже, коли настане пора змінити заляпаний жиром фільтр.      

Сподіваємося наша стаття була корисна для вас, і якщо ви вже визначилися з витяжкою на кухню, рекомендуємо скористатися спеціальними промокодами, які дозволять заощадити на покупці.

Облаштовувайте свою кухню і хай на ній завжди смачно пахне. А якщо залишилися питання — задавайте в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *