Яку мікрохвильовку вибрати, щоб економити час і нерви кожного дня

Мікрохвильова піч — незамінний помічник на будь-якій кухні: вона знаходить своє місце як в невеликому офісі або квартирі, так і серед професійного ресторанного обладнання. Вибираючи НВЧ-піч, саме на місце і цілі її використання варто звертати увагу в першу чергу. Мікрохвильовка може використовуватися виключно для розігріву їжі або замінити собою частину кухонного обладнання — від продуктивності і функціональності буде залежати ціна. Щоб зробити правильний вибір і підібрати техніку під ваші завдання, пропонуємо розібратися, на які характеристики варто звертати увагу.

Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Хімчистка одягу чи ремонт взуття в «Цех»
Бориспіль, Київський Шлях вулиця, 67
-30%
400 грн
279.0 грн
Показати всі
6 акцій

Як працюють мікрохвильові печі

Перед тим, як розбиратися в особливостях роботи, уточнимо важливу деталь, яку багато хто не знає — мікрохвильовка і НВЧ-піч — це одне й те саме. НВЧ розшифровується як «надвисокі частоти», що характеризує основне фізичне явище, покладене в принцип роботи мікрохвильовки. Нагрівання продуктів відбувається за рахунок підвищення температури води в них електромагнітним випромінюванням ультракоротких радіохвиль.

Основна відмінність мікрохвильовки від іншої побутової техніки, що використовується для приготування їжі, в тому, що вона нагріває тільки їжу всередині і не розсіює тепло на простір навколо, як наприклад духовка. Така особливість роботи впливає на швидкість підігріву — головна перевага мікрохвильової печі.

Тільки уявіть, що перша мікрохвильова піч була випущена у 1947 році. Вона важила 340 кг і була розмірами з людський зріст. Такий апарат використовувався тільки в їдальнях армії США для швидкого розморожування продуктів. Побутова НВЧ-піч приблизно в тому вигляді, до якого звикли ми, була запущена у виробництво в 1955 році. Спочатку це був предмет розкоші, але в сучасному світі з його темпом життя мікрохвильовка перетворилась на необхідність.

У звичайній НВЧ-печі мікрохвилі генерує магнетрон, що запускається в роботу через трансформатор. Постійний струм забезпечує однакову інтенсивність нагріву молекул, що може змінювати смак їжі. Сучасні фірми-виробники віддають перевагу інноваційним технологіям, тому все більшої популярності заслуговують інверторні мікрохвильовки. Інверторна піч запускає магнетрон не за рахунок трансформатора, а інвертором, що замінює постійний струм на змінний: потужність випромінювання зменшується, вплив на молекули стає м’якше і не дає їм перегріватися.

Мікрохвильовка
Інноваційні рішення дозволяють зберігати смак їжі і корисні речовини в продуктах

Існує безліч міфів про шкідливий вплив мікрохвиль на організм людини. Частково це правда, і подібне випромінювання може негативно позначитися на здоров’ї. Однак сучасні стандарти виробництва НВЧ-печей виключають подібні випадки. При встановленій нормі безпеки опромінення 10 мВт / см² останні моделі мікрохвильовок створюють випромінювання не більше 0,01 мВт / см² (в 50 см від техніки). До того ж, щоб уникнути неприємних інцидентів, мікрохвильовки не працюють з відчиненими дверцятами, що робить пряме випромінювання на людину фактично неможливим.

Функціональність мікрохвильовок

Перед тим, як перейти до інших параметрів, розберемося з трьома основними функціями мікрохвильових печей, які і визначають їх типи:

Проста «соло» мікрохвильовка

Використовує для приготування їжі тільки мікрохвильові випромінювання, що обмежує її спектр можливостей: швидкий підігрів, розморожування, приготування тостів, піци на готовому тісті, підсмажування ковбасок і сосисок і т.п. Також деякі мами використовують техніку для стерилізації, наприклад, дитячих пляшечок. У мікрохвильових печах з єдиною функцією головне значення має її обсяг і потужність, яка впливає на швидкість нагрівання. Ідеальний варіант для офісу, де в основному тільки розігрівається готова їжа.

Конвекційна мікрохвильова піч

Крім мікрохвиль до роботи підключається вентилятор, який заповнює весь внутрішній простір печі гарячим повітрям заданої температури, створюючи ефект духовки. За рахунок додаткових мікрохвиль приготування їжі відбувається значно швидше: випічка, запечене зі скоринкою м’ясо або овочі. Конвекційні мікрохвильовки відмінно підійдуть для дому, особливо якщо у вас немає духовки або мультиварки, і ви не любите виготовувати хитромудрі кулінарні шедеври.

Мікрохвильові печі з функцією гриля

Гриль в мікрохвильовці запросто може замінити сковорідку з гарячим маслом. Існують наступні види гриля в мікрохвильових печах:

  • кварцовий — додатковий нагрів відбувається за рахунок захованої в стелі печі кварцової лампи, яку прикриває металева решітка;
  • теновий гриль — може мати як один (стаціонарний або рухливий) тен, так і два — зверху і знизу, що урізноманітнює варіанти приготувати страв. Тен — це нагрівальний елемент у вигляді трубки, яку в деяких печах можна переміщати, підбираючи оптимальний кут нагріву;
  • вугільний — використовує кварцову лампу і трубку з вугільним нагрівачем, який виробляє хвилі, близькі за значенням до полум’я, що надає стравам особливого смаку — як з багаття.

На грилі ви можете посмажити рибу, м’ясо, овочі з підсмаженою хрусткою скоринкою, а також можна використовувати спеціальну металеву решітку для рівномірного прожарювання і створення ефекту приготування м’яса на вогні (не забудьте додати підставку або скляну тарілку, куди буде стікати жир з м’яса). Для якнайшвидшого ефекту функція може бути доповнена мікрохвилями, якщо це дозволяють настройки вашої печі.

Мікрохвильовка з грилем
Мікрохвильовка з грилем дозволяє значно урізноманітнити меню

Відзначимо, що існують НВЧ-печі з конвекцією та грилем, які дозволяють використовувати ці функції як окремо, так і поєднувати. Такий варіант відмінно підійде для дачі, якщо ви звикли проводити за містом багато часу, а встановлювати повноцінну кухню або не хочете, або немає технічної можливості.

Щоб не переплатити за функції, які ви не будете використовувати, визначтесь з якою метою ви купуєте мікрохвильову піч. Наприклад, якщо вам потрібна техніка в офіс, щоб співробітники розігрівали їжу на обід, або для приготування випічки ви використовуєте духовку або мультиварку, то немає сенсу підбирати багатофункціональну мікрохвильову піч. Якщо ж ви шукайте багатофункціональний прилад і можливостей мікрохвильовки вам здається недостатньо, щоб замінити більшу частину кухонної техніки, то пропонуємо також розглянути аерогриль. Працює він не так швидко, як НВЧ-піч, зате крім уже описаних функцій здатний варити, тушкувати, коптити, готувати страви на пару та ін.

Які характеристики мікрохвильовки важливі в першу чергу

Перш ніж, натискати кнопку «купити» або забирати з полиці найбільш підходящу за ціною мікрохвильову піч, обов’язково вивчіть опис, що стосується таких важливих характеристик:

Місткість

Функціональність мікрохвильовки часто визначає її обсяг і максимальна вага їжі, яку можна помістити всередину. Умовно можна поділити печі на три види:

  • маленька до 20 літрів — відмінний варіант для офісу або невеликої сім’ї, де девайс буде використовуватися в більшій мірі для швидкого підігріву і розморожування їжі;
  • середня 20 – 24 літри — такі мікрохвильовки часто оснащені грилем і можуть стати незамінним помічником у великій родині;
  • велика від 25 літрів — в об’ємних печах часто є функції гриль і конвекція, що дозволяють замінити мікрохвильовкою іншу кухонну техніку. Найбільші печі вміщають до 35 л.

Потужність

Потужності НВЧ-печі перемикаються, в залежності від режиму роботи. Чим вище потужність, тим швидше техніка буде виконувати більш складні завдання. Максимальна потужність пропорційно залежить від функцій і обсягу корпусу мікрохвильовки.

Найпростіші соло мікрохвильовки мають потужність 700 – 1000 Вт, з функцією гриля — від 800 до 1500 Вт. Якщо вам довелося вибирати між двома схожими варіантами, краще віддайте перевагу тій печі, у якої потужність вище. Однак пам’ятайте, що потужність впливає на рівень споживання енергії, тобто чим швидше гріється їжа, тим більше кВт тягне техніка і тим більше доведеться заплатити за витрачену електрику. Щоб дізнатися, як можна економити на електроенергії, рекомендуємо прочитати нашу статтю.

Тип управління

Існує три способи приводити мікрохвильовку в дію:

  • Механіка — найпростіше управління за допомогою поворотного важеля, який буде зрозумілий і зручний і дітям, і літнім людям. У таких печах є дві круглих ручки: одна регулює потужність, друга — встановлює час приготування. Недолік механічної печі в тому, що складно виставити час посекундно, таким чином ви або перегріваєте їжу, або виключаєте мікрохвильовку посеред процесу вручну, що знижує термін її служби.
  • Кнопковий — та ж потужність і час приготування виставляється електронними кнопками і відображається на невеликому екрані. Крім того, кнопки дозволяють вибирати режим роботи в більш функціональних моделях, а також регулювати час посекундно, що дуже зручно при розігріві їжі.
  • Сенсор — принцип роботи схожий з кнопковим типом, але замість кнопок — символи на сенсорній панелі. Такі мікрохвильовки виглядають дуже стильно і впишуться в дизайн сучасної кухні. Крім того, сенсорну панель найлегше чистити від забруднень.
Мікрохвильовка із сенсорною панеллю
На сенсорній панелі замість кнопок чутливі значки
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Часто кнопкове або сенсорне управління доповнюється поворотним перемикачем, що дозволяє регулювати рівні потужності або температуру для приготування.

Спосіб установки

Існують вбудовані і окремі мікрохвильові печі, що може істотно позначитися на дизайні і робочому просторі кухні.

У вбудованих мікрохвильовок є ряд своїх переваг. По-перше, економія місця, адже вбудовану піч можна розмістити в будь-якому зручному місці кухні, наприклад замість чергової шухляди. Для цього необхідно обумовити даний нюанс з фірмою, яка майструє для вас кухонні ніші. По-друге, таким мікрохвильовим печам віддають перевагу господині, які замовляють дизайнерську кухню, адже різноманітність форм і кольорів дозволяє вбудованій техніці гармонійно вписатися в будь-який стиль.

Зверніть увагу, що вбудовану мікрохвильовку може встановити тільки фахівець сервісу, не варто намагатися зробити це самостійно, аби уникнути неприємних наслідків. Вбудована мікрохвильова піч повинна перебувати приблизно на рівні грудей, щоб її було зручно відкривати і діставати їжу, проте, ця рекомендація підлягає коригуванню, якщо планується, що девайс використовуватимуть діти.

Вбудована НВЧ-піч
Вбудовані НВЧ-печі повинен встановлювати профільний фахівець

Окремі мікрохвильовки мають свої особливості. Звичайно, їм потрібне місце і часто техніка займає частину робочої поверхні, що може доставляти незручності, особливо на компактних кухнях. З іншого боку, якщо ви не плануєте купувати нові кухонні меблі, краще віддати перевагу окремій мікрохвильовці, щоб не затівати «революцію» на кухні в пошуках місця для вбудованої печі.

Матеріал внутрішнього покриття

Внутрішнє покриття мікрохвильової печі впливає на її довговічність, легкість чищення, функціональність і навіть смак їжі. Існує кілька матеріалів, які використовують для внутрішніх покриттів:

  • Емаль. Відмінний дешевий матеріал для бюджетної печі, який не витримує дуже високі температури, зате досить легко чиститься. Однак чистити мікрохвильову піч краще відразу після приготування їжі, так як старі забруднення важко відтирати, а використовувати абразивні матеріали для емалі не бажано. Навіть без цього, матеріал не можна назвати надійним, з часом все одно можуть утворюються тріщини і відколи.
  • Нержавіюча сталь. Металева поверхня найнадійніша і часто використовується в багатофункціональних мікрохвильових печах. Однак, не можна не відзначити складність догляду за нею. Нагар і жир легко прилипають до нержавійки, а ось відмити їх важко — вам знадобляться абразивні та чистячі засоби.
  • Кераміка. Найдорожчий матеріал, який позначається і на ціні техніки. Але відзначимо, що витрати окупляться, адже кераміка відрізняється стійкістю до подряпин і нагару, чистити її так само легко, як емаль. Крім того, кераміка довше утримує температуру, що робить матеріал ще і енергозберігаючим. Єдиний недолік—- нетерпимість точкових ударів, тобто посуд, що вислизнув з рук всередині мікрохвильовки, може стати фатальним.

Читайте також:
✔️Як готувати смачну домашню піцу
✔️Як приготувати соковитий бургер самому
✔️Рецепти смачної домашньої шаурми
✔️Як самому приготувати суші

Додаткові функції

Крім уже згаданих основних можливостей мікрохвильовок є додаткові параметри, які стануть приємним доповненням до вашого вибору

Швидкий розігрів

Таку функцію може мати сенсорна або кнопкова мікрохвильовка. Вам не потрібно вибирати режим, потужність і час. На корпусі є окрема кнопка, яка задає таймер — найчастіше стандартно встановлена ​​1 хвилина або 30 секунд (залежить від моделі). За цей час буде інтенсивно розігріта порція їжі. При бажанні в багатьох печах можна змінити час у налаштуваннях.

Розморожування

Така ж окрема кнопка, як для розігріву допомагає швидко виставити режим розморожування. Таку опцію має і механічна мікрохвильовка — часто режим розморожування вказано окремо в шкалі потужності і вибирається круглою ручкою.

Жарка

Іншими словами режим «хрустка скоринка» може з лишком замінити сковорідку. Доповненням до функції буде спеціальна тарілка зі специфічного металу, яка ставиться у мікрохвильовку окремо (наприклад, замість стандартного скляного блюда) і може розігрітися до 200°C. Пам’ятайте, що специфіка матеріалу дозволяє використовувати це блюдо тільки в певних НВЧ-печах.

Тостер

Вбудований тостер дозволяє робити грінки окремо або паралельно з підігрівом основної страви. Відмінний спосіб доповнити обідній суп хрустким тостом з маслом.

Мікрохвильовка + тостер
Мікрохвильовка + тостер — кухонний гібрид, що дозволяє заощадити гроші і місце на кухні

Випічка

Звичайно, до многорежимної хлібопічки мікрохвильовці далеко, але запекти хліб, булочки чи пиріжки — для деяких НВЧ-печей завдання здійсненне.

Автоматичне приготування

Якщо ви не знаєте, скільки часу знадобиться на приготування тої чи іншої страви і яку потужність виставити, щоб їжа приготувалася швидко, але не пересохла, розумна техніка все зробить за вас. У багатьох мікрохвильовки з грилем або конвекцією у випадаючому меню за допомогою сенсора або кнопкою досить вибрати продукт і виставити його вагу, а далі піч сама підбере інші параметри для приготування.

Відкладений запуск

Уявіть, ви приходите додому, а там вас уже чекає готова вечеря. Але що робити, якщо ви живете один або приходите з роботи першим? Для таких випадків в деяких мікрохвильовки вбудована відстрочка старту. Ви виставляєте таймер і техніка починає підготовку в заданий час — якраз до вашого приходу.

Збереження температури

На випадок, якщо ви накриваєте стіл до приходу гостей і хочете зберегти готову страву гарячою, існує функція збереження температури — їжа буде залишатися теплою стільки, скільки ви вкажите при налаштуванні.

Подача пару

Парові режими дозволяють не тільки готувати дієтичні страви, а й зберігати соковитими, наприклад, запечене м’ясо і овочі. За рахунок подачі пари всередину корпусу при готуванні їжа насичується вологою і не пересихає.

Сучасна мікрохвильовка
Сучасні мікрохвильовки дозволяють готувати страви на пару

Чистка паром

Ця функція може стати головним критерієм вибору для тих, хто часто користується мікрохвильовкою і, відповідно, змушений також часто її мити. У комплекті до девайсу йде спеціальна посудина, яку необхідно буде наповнити водою і поставити всередину печі перед чищенням. Потім ви закриваєте дверцята і вибираєте відповідний режим. Через 10-15 хвилин вам залишається тільки легенько протерти стінки серветкою — навіть застарілі забруднення будуть видалені.

Подвійне випромінювання

Мікрохвильова піч, що володіє подібними параметрами, обдає страву мікрохвилями відразу з декількох сторін, що дозволяє їй не тільки швидше, але і рівномірніше прогріватися.

Провітрювання камери

Проста функція реалізована за допомогою вбудованого вентилятора, який провітрює техніку після використання, дозволяючи легко позбутися від неприємних запахів.

Захист від дітей

Механізм блокує дверцята мікрохвильовки, кнопки і сенсори в мікрохвильових печах з відповідним управлінням, аби малюки не змогли запустити роботу техніки.

Голосове керування

Чи не обов’язковий, але приємний бонус, що дозволяє налаштувати і запустити піч без допомоги рук. Дуже зручно, якщо ви паралельно робите ще масу справ. Ще однією зручною різновидом цієї функції може бути діалогове вікно: на екрані висвічуються питання, на які потрібно вибрати варіанти відповіді, що дозволяє легко і швидко налаштувати всі параметри. На жаль, механічна мікрохвильовка такою функцією не володіє.

Фірма виробник

Кращі виробники мікрохвильових печей за відгуками споживачів і ТОП-рейтингам магазинів побутової техніки за останній рік:

  • LG
  • GORENJE
  • SAMSUNG
  • PANASONIC
  • BOSCH
  • Whirlpool (найкраща вбудована техніка)

Варто відзначити, що кращі моделі цих фірм не відрізняються дешевизною, але якщо для вас ціна не має істотного значення і вам потрібна якісна і багатофункціональна мікрохвильовка, то сміливо вибирайте. Якщо ж ви шукаєте маленьку і бюджетну піч для щоденного використання, то хочемо звернути вашу увагу на кілька хороших економічних брендів:

  • CANDY
  • DELFA
  • ELENBERG
  • HORIZONT
  • SUPRA
  • MAGIO
  • BEKO

Який посуд використовувати для мікрохвильових печей

Коли в будинку або офісі з’являється мікрохвильова піч, відразу починаємо замислюватись, чи можу я розігріти їжу в тому контейнері, в якому вона зберігається? Яку тарілку підібрати, щоб техніка не згоріла?

Відразу зауважимо, який посуд можна використовувати для розігріву їжі в мікрохвильових печах:

  • металевий посуд — справа в тому, що мікрохвилі просто не проходять через метал, а значить, їжа не нагріється. Крім того, метал може призвести до виникнення іскор;
  • посуд з нанесеними малюнками, особливо це стосується золотистої і сріблястою фарб;
  • фарфор і кришталь неоднорідні і шкідливі для мікрохвиль;
  • одноразова тара з картону і пластику, а також пластикові контейнери з тонкого пластику, не призначеного для мікрохвильовок, який може покриватися гаром або плавитись;
  • також не варто експериментувати з керамічним і алюмінієвим посудом — шкоди від них може виявитися менше, але ось термін життя мікрохвильовки вони точно не продовжать.

Ідеальний варіант посуду для мікрохвильовки:

  • посуд з термостійкого скла — кращого варіанту для гриля або запікання в мікрохвильовій печі не знайти;
  • посуд з термопластика;
  • посуд з термостійкої кераміки або фарфору (старий бабусин сервіз навряд чи можна використовувати, зверніть увагу на сучасних виробників).
Спеціальна кришка для мікрохвильовки
Спеціальна кришка допомагає уникнути забруднень техніки
Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 35% на меню кухні в «Gulo Хачапурі»
Київ, Еспланадна вулиця, 30
-35%
0 грн
25 грн
Показати всі
72 акцій

Важливо також відзначити, що розморожування продуктів в пакеті допускається тільки якщо пакет відкритий або в ньому є отвори. Ну і обов’язково не забувайте використовувати спеціальні кришки для мікрохвильовки, щоб уникнути зайвих забруднень і продовжити якість і термін служби девайса. Важливо знати, що подібні купольні кришки підходять виключно для розморожування або розігріву їжі, але не для конвекції або гриля. Більше порад про те, як правильно доглядати за мікрохвильовими печами, можна дізнатися в нашій статті.

Як часто ви користуєтеся мікрохвильовкою? Яку фірму-виробника могли б порекомендувати? Розкажіть в коментарях ваші враження від використання різних функцій НВЧ-печі.

1 коментар
  • Kira

    Была у меня классная микроволновка, которая хорошо выполняла свои функции и прослужила очень долго. Припоминаю что первой трапезой из микроволновки был поп-корн, затем пошли хот доги и картошка запечная с луком и сыром и так далее от легких до “сложных” блюд)). Модель была samsung а номер я не помню.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *