Як вибрати ідеальні ковзани для катання на льоду: поради дорослому і дитині

Іноді кількох виходів на лід в орендованих ковзанах достатньо, щоб твердо вирішити — купувати власні. У своїх ковзанах кататися зручніше і приємніше, вони ідеально підходять за розміром і відповідають вашому улюбленому стилю катання. Але для початку треба вибрати ковзани, а це завдання непросте, особливо якщо не знати, як правильно їх підібрати.

PokuponBlogTeam з’ясовувала які ковзани підійдуть для фігурного катання, а які для хокеїстів; на що звертати увагу під час примірки ковзанів, і які ковзани вибрати для дитини. А також підготувала знижки до 30% на відвідування ковзанки в вашому місті і кешбек 15% на покупку ковзанів в каталозі Покупона. Переходьте по посиланнях і користуйтеся :)

Читайте в нашій статті:

Які бувають ковзани

Ковзани бувають різні, і правильний їх вибір більшою мірою залежить від мети покупки: катання на громадській ковзанці, вступ до команди хокеїстів, гра в аматорський хокей або підкорення складних піруетів фігурного катання?

Дві пари ковзанів

Прогулянкові ковзани

Якщо межа мрій — сімейні або дружні походи на годинку-другу на каток, щоб скинути зайві калорії, то вам ідеально підійдуть звичайні прогулянкові ковзани, або універсальні ковзани, які також трансформуються в роликові.

Черевики прогулянкових ковзанів, як правило, досить низькі й м’які всередині. Нерідко оснащені внутрішнім чобітком з утепленням і спеціальними вставками з синтетичних матеріалів. Вони повністю облягають ногу, забезпечуючи зручність і надійну фіксацію під час руху на льоду. Тип застібки на ковзанах варіюється від моделі до моделі, ви можете вибрати саме той, з яким вам буде найзручніше: звичний варіант зі шнурками або ковзани на кліпсах або липучках.

Прогулянкові ковзани для аматорської їзди по льоду
Прогулянкові ковзани для аматорської їзди по льоду

Важливо пам’ятати, що лезо прогулянкових ковзанів більш пряме і має більший радіус кривизни, забезпечуючи стійкість при меншій маневровості. Тому демонструвати на них складні техніки катання не вийде. М’які, теплі, зручні, стійкі ковзани ідеальний вибір для аматорського катання — для початківців і рядових любителів з вітерцем ковзати по льоду серед однодумців, без претензій на екстрим.

Більший радіус кривизни леза забезпечує більшу площу зіткнення леза із льодом
Більший радіус кривизни леза забезпечує більшу площу зіткнення леза із льодом

Читайте також:

Як швидко навчитися кататися на ковзанах
Де покататися на ковзанах в Одесі, Львові, Харкові, Дніпрі, Києві,

Ковзани для фігурного катання

Прогулянкові ковзани від фігурних відрізняються більш високим черевиком і тонким і витонченою гомілкою. Також вони часто випускаються без хутряного або флісового утеплювача. Замість нього всередину поміщають спеціальний синтетичний матеріал, який нагрівається і підлаштовується під форму ноги, і поролонові вставки для більш надійної фіксації.

Початківцю любителю катання фігурні ковзани можуть здатися незручними, оскільки вони досить жорсткі. Це необхідно, щоб ноги фігуристів були максимально захищені від можливих пошкоджень під час виконання складних трюків, танців і стрибків. Лезо у ковзанів для фігурного катання буває різним: чим вище вимоги до маневреності, тим менший у них радіус кривизни і розмір площі взаємодії з льодом. Ковзани з більшою кривизною лез швидше і стійкіше при вивченні стрибків. З незвички ковзани, призначені для обертання і крутих поворотів, можуть здатися нестійкими.

Ковзани для фігурного катання
Ковзани для фігурного катання

Для новачка професійні фігурні ковзани — не найкращий варіант. У них комфортно кататися тільки на критому катку, оскільки вони не утеплені; жорстку гомілку складно назвати зручною, а лезо, що спрощує виконання маневрів, даремне для того, хто розраховує на рівне спокійне ковзання. Крім того, передня частина леза у таких ковзанів оснащена зубцями, які гарні для складних з точки зору техніки прийомів, але на ногах любителя можуть зачепитися об лід і стати причиною падіння.

Хокейні ковзани

Якщо фігурні ковзани можна назвати скоріше жіночими, то хокейні — ідеальні чоловічі ковзани. Вони пристосовані для бігу по льоду, якого в хокеї буває більше, ніж ковзання. Така особливість обумовлена лезом з найменшим радіусом кривизни, що мінімально стикається з льодом. У хокейних ковзанів особлива будова: черевики, пластикові стакани з лезами і, власне, леза.

Ноги хокеїста у ковзанах

Черевик у них довгий і жорсткий. Особливо в порівнянні з прогулянковими ковзанами, на нозі вони фіксуються за допомогою шнурівки, що дозволяє добре триматися в процесі катання. А всередині зазвичай поміщається м’яка підкладка і синтетична набивка. Професійні й напівпрофесійні ковзани доповнюють спеціальними захисними вставками.

Якщо ви захоплюєтеся хокеєм без претензій на велику кар’єру, як більшість хокеїстів-аматорів, то раціонально вибирати слід між аматорськими та напівпрофесійними хокейними ковзанами. Аматорські — для початківця хокеїста. Вони м’які, без протиударного захисту з боків, але найчастіше з пластиковим миском, що захищає пальці. І найчастіше цільні, через що їх не можна розібрати на складові частини.

 Ковзани для хокею
Ковзани для хокею

Напівпрофесійні ковзани відрізняються від аматорських поліпшеним захистом, жорстким протиударним язичком, наявністю ребер жорсткості з боків, а також опцією термоформовки, яка дозволяє черевикам підлаштуватися під анатомічну будову ніг власника. Тим, хто серйозно захопився хокеєм і має намір розвиватися в цьому виді спорту, подібні ковзани — справжня знахідка.

Як правильно вибирати ковзани новачкові

Мало визначитися з типом ковзанів. Важливо ще підібрати модель, ідеальну за розміром, формою, рівнем комфорту — і дорослому, і дитині. Перше правило при покупці ковзанів — не економте на них! Чим якісніше ковзани, тим вище їх довговічність. Як визначити, що перед вами хороші ковзани?

  • Хороші ковзани можна знайти в спортивному магазині або вибрати в каталозі Покупона, де товар проходить обов’язкову перевірку на якість. А як бонус ви отримуєте кешбек до 15% на свій рахунок.
  • Лезо на шурупах — означає досить масивну сталь, щоб вам було легко зберігати рівновагу. По можливості уникайте ковзанів з лезами на клепках — хоч такі й доступніші, але довго не прослужать.
  • Є думка, що унісекс в модельному ряді взуття — універсальний варіант для всіх. Льодових ковзанів це мало стосується. Жінкам краще вибирати з жіночих моделей, чоловікам — з чоловічих, оскільки, на відміну від ковзанів унісекс, крім зовнішнього дизайну вони враховують особливості будови ніг в кожної статі, а тому більш комфортні.
  • Приміряйте ковзани ретельно і уважно. Ваша ідеальна модель ні в якому разі не повинна тиснути, навіть злегка. Інакше ноги будуть швидко замерзати, не даючи отримати повноцінне задоволення від катання. Обов’язково міряйте зі шкарпетками, в яких збираєтесь кататися, адже шкарпетки, особливо щільні зимові, додають нозі об’єму.

Замовляйте на Покупоні теплі жіночі та чоловічі шкарпетки, а також термобілизну для дорослих і дітей з кешбеком до 15%. Комфортно утеплившись, ви зможете залишити щільну куртку вдома і насолоджуватися катанням в легкому верхньому одязі, без страху замерзнути.

Пара ковзанів в руках

Читайте також: Як вибрати термобілизну

Які вибрати ковзани дитині

Вибрати дитячі ковзани — завдання із зірочкою. На відміну від дорослих діти ростуть і їх ноги разом з ними, через що заощадити не вдасться. Якщо дитина серйозно захопилась фігурним катанням або хокеєм, батькам доведеться регулярно купувати йому нові ковзани за розміром, поки він не виросте остаточно. Правила підбору ковзанів для дітей не сильно відрізняються від правил для дорослих:

  • Під час примірки дитячих ковзанів добре зашнуруйте черевики і дайте дитині в них трохи походити, щоб зрозуміти — зручно йому чи ні. При найменшому натяку на дискомфорт міряйте інші. Як і дорослим, дітям слід міряти ковзани на вовняні шкарпетки, в яких вони будуть кататися. Не забудьте і про термобілизну, яка стане в нагоді чаду на ковзанці, особливо на свіжому повітрі.
  • Ні в якому разі не беріть ковзани «на виріст», навіть якщо це спеціальні розсувні ковзани з вбудованим регулюванням розміру. Як правило, в таких моделях погана фіксація, в результаті чого підвищується ризик травми на льоду. Потрібно, щоб нога не бовталася в черевику, а п’ята була добре зафіксована.
  • Кращі ковзани для дитини — ті, в яких є знімні устілки з синтетичного матеріалу — вони швидко сохнуть. Шнурки ж, навпаки, повинні бути бавовняними, синтетичні легко розв’язуються і можуть потрапити під ковзани.

Купивши ковзани — собі чи дитині — не забувайте про правильний догляд за ними: після кожного катання необхідно протирати леза сухою ганчіркою, а самі черевики ретельно висушувати. Лезам ковзанів регулярно необхідна заточка, але самостійно цим краще не займатися, оскільки великий ризик пошкодити ковзани. Спеціалізовані майстерні, які зазвичай функціонують при льодових ковзанках і центрах, з цим завданням професійно впораються.

Розкажіть, які ковзани ви вибрали собі і дітям? І в якому стилі на них катаєтесь? Діліться в коментарях!

1 коментар
  • Анастасия

    Ролики уже есть, хотим теперь коньки – очень любим проводить время на катке! Пока берем напрокат, но качество коньков оставляет желать лучшего, свои однозначно лучше. Подойдем внимательно к вопросу покупки, спасибо за информацию!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *