Як знизити холестерин: ефективні способи

Холестерин – речовина, яка міститься у кожній клітині людського організму. Він необхідний для вироблення гормонів, вітамінів і ферментів для травлення їжі. Але при підвищенні холестерин перетворюється на «тихого вбивцю» – його треба тримати під контролем, регулярно перевіряти та знижувати за потреби. Високий рівень холестерину збільшує ризик закупорювання артерій, серцевих нападів та інсультів.

BlogPokuponTeam розбиралася, чому виникає така проблема, які є види холестерину, який рівень показників – норма, а коли потрібно зниження, як нормалізувати народними засобами та ліками. А ще підготувала хороші знижки до 70% на консультації лікарів та аналізи, щоб діагностика і лікування обійшлися дешевше. 

Акції
Пакети аналізів «Гормональна панель» у «GenLab»
Київ, Драгоманова вулиця, 25
-53%
500 грн
399.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
9 акцій

Читайте в нашій статті: 

Що таке холестерин 

Холестерин (ХС) – жироподібна органічна речовина, 80% якої виробляється наднирниками, статевими залозами і в печінці, а 20% надходить в організм з продуктами. У життєдіяльності організму він виконує такі функції:

  • Допомагає формувати клітинні мембрани і гормони.
  • Бере участь у синтезі вітаміну D, необхідного для зміцнення кісток, нігтів і зубної емалі.
  • Формує в організмі сполуки між нейронами в головному мозку, які відповідають за функцію пам’яті.

Холестерин потрапляє в кров, але не розчиняється в ній, а рухається за допомогою білків. При зчепленні з білком, утворюється два види ХС: «поганий» і «хороший». 

Хороший являє собою ліпопротеїди (ліпопротеїни) високої щільності – ЛПВЩ, які в процесі доставки до тканин і органів не осідають на стінках судин і сприяють правильній роботі організму. 

Під поганим холестерином мають на увазі ліпопротеїди з низькою щільністю – ЛПНЩ, які осідають в судинному руслі, викликаючи зростання холестеринових бляшок і розвиток атеросклерозу. Саме через високі показники поганого холестерину варто насторожитися і всерйоз зайнятися лікуванням. 

Високий рівень ЛПНЩ завдає великої шкоди: осідає в судинах, забиваючи при цьому їх стінки 
Високий рівень ЛПНЩ завдає великої шкоди: осідає в судинах, забиваючи при цьому їх стінки 

Симптоми підвищеного холестерину

Медики називають холестерин «тихим вбивцею», оскільки накопичення його протікає в основному без симптомів. Поступово рівень шкідливої речовини підвищується, а коли вже стає критичним, розвивається атеросклероз, серцево-судинні захворювання та інші проблеми зі здоров’ям.

Забруднення і закупорка судин часто проходить безсимптомно, але є неспецифічні ознаки, які повинні насторожити і стати приводом, щоб пройти обстеження: 

  • Стискаючі болі в серці, діагностована ішемічна хвороба серця;
  • Регулярні напади стенокардії, що супроводжуються болем за грудиною, що віддає в ліву лопатку; 
  • Згустки при значній кровотечі; 
  • Болі в суглобах, важкість у ногах навіть при незначних навантаженнях, болі в гомілках при ходьбі, що переходять в кульгавість; 
  • Запаморочення, головні болі, зниження розумової активності, пам’яті та уваги;
  • Дерматологічні проблеми: жирові гранульоми – хворобливе запалення шкіри, ксантоми – жовті плями жиру на шкірі під очима, маленькі жировики в куточках очей.

Серед причин, провокуючих чинників, підвищення холестерину називають: 

  • Переїдання, зловживання жирною їжею, рафінованими продуктами. Зайва вага не є ключовою ознакою. І худа людина може мати проблеми з відкладенням холестеринових бляшок. Тому контроль показників необхідний незалежно від типу фігури і маси тіла. 
  • Слабка рухова активність, сидяча робота. 
  • Куріння і зловживання алкоголем. 
  • Загальні захворювання: хвороби нирок, печінки, діабет та інші патології, що супроводжуються порушеннями балансу хорошого і поганого холестерину. 
  • Ендокринні порушення. 
  • Спадковість: в родині є сердечники. 

Читайте також:
✔️Біль в області серця: причини, лікування
✔️Ознаки інфаркту: як розпізнати серцевий напад

Як перевірити рівень холестерину, його норми 

Кожна доросла людина, яка піклується про своє здоров’я, з метою профілактики і за рекомендацією лікаря повинна перевіряти рівень холестерину кожні 3-4 роки. А після 40 років це необхідно робити щороку. Визначити загальний холестерин, тригліцериди, ЛПНЩ і ЛПВЩ допоможе біохімічний аналіз крові

Акції
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Показати всі
10 акцій

Важливо знати, що норми холестерину в крові у чоловіків і жінок відрізняються, а у людей в похилому віці границі завжди підвищені – це пов’язано з віковим зниженням швидкості обміну речовин. З поточним погіршенням екології проблема сильно торкнулася також і молодих людей. 

Норми холестерину для дорослих і дітей, ммоль/л 

Норми холестерину для дорослих і дітей, ммоль/л 
Таблиця норм холестерину у дорослих та дітей

У жінок показники можуть збільшуватися на тлі гормональних змін, таких як менопауза. В цей період зростає ризик розвитку серцево-судинних захворювань. 

Якщо підвищений холестерин у дитини, необхідна консультація педіатра

Читайте також:
✔️Як підготуватися до здачі аналізів
✔️Менопауза: симптоми, наслідки

Якими ліками знизити холестерин

Поширений спосіб зниження поганого холестерину і зняття запалення стінок судин – лікування статинами. Це найбільш вивчена група препаратів, які на думку кардіологів здатні зменшити ЛПНЩ і знизити ризик серцево-судинних захворювань, в тому числі у людей із спадковою схильністю. Лікарі призначають статини при первинній профілактиці ризику закупорки судин, а також після інфарктів, інсультів – як вторинну профілактику. При відсутності у людини побічних ефектів, прийом статинів триває усе життя. Найбільш поширені лікарські препарати групи статинів – Симвастатин, Правастатин, Аторвастатин. 

Статини
Статини здатні знизити ЛПНЩ і зменшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань

Але не варто статини сприймати як панацею і єдиний найкращий засіб як знизити шкідливий ХС. Тим більше не можна призначати їх самим собі. Таблетки можуть мати істотні побічні ефекти, такі як негативний вплив на печінку. Наслідки тривалого прийому цих препаратів все ще вивчаються, і навколо самого методу лікування багато суперечок і протиріч. 

Одні дослідження підтверджують необхідність прийому статинів при високому рівні холестерину, при цьому відзначається зниження ризику інфарктів та інсультів більш ніж на 20%. Інші вчені стверджують, що побічні дії та ймовірна шкода для організму непорівнянні з можливою користю такої профілактики захворювань серцево-судинної системи. 

Якщо у вас є сумніви, проконсультуйтеся у декількох фахівців, пройдіть комплексне обстеження. Ризик і користь від прийому препаратів може оцінити тільки кваліфікований фахівець в кожному конкретному випадку. 

Акції
Обстеження у кардіолога з ЕКГ у «Благомед»
Київ, Еспланадна вулиця, 20
-53%
650 грн
319.0 грн
Обстеження у кардіолога у центрі «КардіоMAX»
Київ, Борщагівська вулиця, 139-141
-43%
1000 грн
569.0 грн
Показати всі
18 акцій

Як знизити холестерин без таблеток 

З давніх часів існує альтернатива медикаментозним препаратам – засоби, що знижують холестерин без ліків. Ми розповімо про 5 цілющих способів лікування, які здатні в домашніх умовах знизити рівень ЛПНЩ і нормалізувати роботу всього організму.

Важливо! Якщо результати аналізів крові показують критично високий рівень поганого холестерину (понад 6 ммоль/л), не займайтеся самолікуванням і зверніться до сімейного лікаря. Можливо будуть потрібні додаткові обстеження кардіолога, щоб виключити ризик судинних захворювань. 

Глід 

Засіб добре знижує холестерин. Для приготування ліків листя заготовляють на початку цвітіння. Плоди слід збирати тільки в суху погоду. Також готовий збір можна купити в аптеці. 

Глід
Глід – один з найкращих народних засобів для зниження поганого холестерину

Рецепт: подрібнене листя – 1,5 ст.л. і плоди – 2 ст.л. залити 1,5 склянками окропу. Дати настоятися 6 годин і процідити. Готовий настій приймають всередину, за півгодини до їжі, 3 рази на день. Курс лікування становить близько двох місяців. Глід ефективно знизить рівень холестерину до норми. 

Горобина звичайна 

Готовий продукт можна купити в аптеці або завчасно заготовити самостійно (якщо ви звикли періодично проводити профілактику підвищеного холестерину або страждаєте цією проблемою). Заготовити ефективний народний засіб простіше простого в домашніх умовах. Потрібно зібрати дозрілі плоди горобини і висушити в добре провітрюваному приміщенні, духовці або сушарці для овочів і фруктів. 

Горобина
Горобина – спосіб знизити ХС в крові

Рецепт: 1 ст. л. висушених плодів на 1.5 склянки окропу. Настоюють горобину до появи насиченого гранатового відтінку. Приймають по 1 чайній ложці 3 рази на день протягом 3 тижнів. Через місяць повторити курс. 

Такий, здавалося б, доступний і простий засіб допомагає лікувати атеросклероз, нормалізує артеріальний тиск, знижує шкідливий холестерин. 

Кріп 

Ще один народний засіб, який допомагає зменшити рівень поганого холестерину – укропне зілля. Візьміть дозріле насіння кропу (жовто-бурого кольору), залийте склянкою окропу, дайте настоятися. Приймайте по 1 столовій ложці 2 рази в день для зниження холестерину. Цей домашній і доступний засіб також має антидепресивні і заспокійливі властивості. 

Сім'я кропу
Настоєм кропу знижують холестерин

Читайте також:
✔️Як розпізнати та боротися з депресією

Смородина чорна 

Для приготування ліків збирають як листя смородини, так і ягоди. Все це очищують від сміття і домішок, і сушать в сушарці або сухому прохолодному місці на відкритому повітрі. 

Чорна смородина
Смородина чорна багата вітамінами A, C, B6, B12 а також викликає зменшення ХС

Лікарський настій – 2 ст. л. ягід на 1 склянку окропу – приймати по 0,5-1 ст.л. 3 рази на день. А ось настій з листя  – 2-3 ст. л. подрібненої зелені залити 2 склянками окропу – потрібно приймати по 0,5 ст. тричі на день. Курс лікування становить 1-2 місяці. Вміст вітаміну B6, B12 в смородині значно поліпшить самопочуття і допоможе знизити холестерин. Засіб також лікує простудні та вірусні інфекції.

Гарбуз 

Щоб зробити ліки з гарбуза, потрібно зібрати насіння і просушити його на відкритому повітрі протягом 5-ти днів або значно прискорити цей процес за допомогою сушарки. Сушити насіння в духовці або печі суворо заборонено! В такому випадку воно втрачає всі корисні властивості. Гарбуз використовують також при хворобах серця, атеросклерозі і недокрів’ї. 

Гарбуз
Гарбуз – доступний засіб народної медицини, що допомагає знизити шкідливі показники крові
Акції
Комплекси аналізів у «Моя лабораторія»
Київ, Героїв Маріуполя вулиця, 6
-31%
75 грн
52.0 грн
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Показати всі
16 акцій

Насіння гарбуза, а також м’якоть потрібно вживати в їжу якомога частіше. Незабаром ви побачите, як без ліків можна поліпшити стан свого здоров’я. 

Лікування народними засобами – це тривалий процес, який вимагає дотримання правил і режиму. Швидко поправити здоров’я не завжди виходить, але наберіться терпіння і результат порадує зменшенням показників шкідливого холестерину:) 

Профілактика шкідливого холестерину 

Холестерин, диета
Збалансоване дрібне правильне харчування допомагає тримати холестерин в нормі
Акції
Програма «Eximia body-контуринг» у «BG Lab»
Київ, Євгена Чикаленка вулиця, 20А
-61%
1300 грн
699.0 грн
Показати всі
6 акцій

Дотримуйтеся дієти 

Чим більше маса тіла, тим більше холестерину виробляє печінка. Але знижувати показники голодуванням теж не можна – не доводьте себе до худого стану. Харчування має бути збалансованим і поділеним на дрібні порції. Лікарі і дієтологи рекомендують значно скоротити споживання не тільки цукру, але і шкідливих продуктів, в яких крім шкідливих транс-жирів також міститься цей горе-підсолоджувач: 

  • хліб та інші вироби з білої муки; 
  • ковбаси; 
  • консерви; 
  • солодощі; 
  • магазинні соки і газовані напої; 
  • кетчупи, майонези; 
  • фаст-фуд; 
  • напівфабрикати і т.д. 
Фаст-фуд – їжа-вбивця
Фаст-фуд – їжа-вбивця

Вживайте їжу багату антиоксидантами. Найпоширеніший – вітамін С, що міститься в овочах і фруктах. Не забувайте додавати в меню в достатній кількості яблука, лимони, апельсини, імбир з медом. Можлива причина високого холестерину – нестача елементарних вітамінів, які допомагають очистити судини і артерії, вивести шлаки з організму. 

А як щодо кави? Цей популярний і улюблений напій вживати можна, але тільки фільтрований і в помірній кількості. Так як нефільтрована кава містить кофестол, який порушує процес саморегуляції судин, при цьому стимулюючи відкладення бляшок на стінках. При надлишку кофестола підвищується концентрація в крові ліпопротеїдів низької щільності – ЛПНЩ або поганого холестерину. 

Додайте в щоденний раціон більше корисних продуктів, багатих поліненасиченими жирними кислотами Омега-3 і вітаміном D. Більшою мірою – це риба і морепродукти, яловича печінка, яйця, насіння льону, авокадо. Пам’ятайте, що харчуватися потрібно різноманітно. Німецькі вчені рекомендують щодня споживати шматочок сала, та ще й з зубчиком часнику. Так як сало – корисний тваринний жир, а часник виводить з організму поганий холестерин. Також не варто забувати і про користь олії. Оливкова і льняна олія зменшує ризик утворення холестерину, в той час як вершкове масло в великих кількостях шкідливе і лише підвищує рівень ЛПНЩ. Пам’ятайте, що дотримання дієти завжди благотворно позначається на здоров’ї. При неправильному харчуванні організм не може налагоджено працювати. 

Читайте також:
✔️Як перевірити вітамінний статус
✔️Правильне харчування: основні принципи
✔️Користь і шкода кави

Позбавтеся згубних звичок 

Якщо вас затягнуло куріння, подумайте скільки шкоди воно приносить вашому здоров’ю! Науково доведено, що у людини, яка викурює 20 сигарет в тиждень, показники холестерину набагато перевищують норму. 

Згубна звичка сприяє підвищенню холестерину
Згубна звичка сприяє підвищенню холестерину

Зменшення кількості сигарет, викурених в день, значно знизить рівень холестерину. Не варто забувати і про алкоголь. Деякі фахівці стверджують, що якісні алкогольні напої підвищують тиск і знижують рівень холестерину. Іншими словами, людина п’є, а показники крові поліпшуються. Але це питання не до кінця досліджене, в силу того, що кожен організм реагує по-своєму. Краще обмежити прийом спиртних напоїв, поки ваші аналізи не будуть в нормі. 

Читайте також:
✔️Як кинути курити
✔️Як позбутися алкогольної залежності

Ведіть активний спосіб життя 

Поширена причина проблем зі здоров’ям  – малорухливий спосіб життя. У людей, які присвячують тренуванням хоча б 2,5 години в тиждень, рівень холестерину набагато нижче, ніж у тих, які вважають за краще вільний час провести біля телевізора. Спорт сприяє підвищенню хорошого холестерину. А ще фізичні навантаження є відмінним способом поліпшити загальне самопочуття. 

Спорт як спосіб життя
Спорт як спосіб життя
Акції
До 3 місяців тренувань в «Tiger Fitness»
Київ, Івана Дьяченко вулиця, 20А
-41%
680 грн
399.0 грн
Абонемент на 1 місяць занять у спортклубі «Дії»
Київ, Ірпінська вулиця, 76
-66%
290 грн
99.0 грн
Показати всі
12 акцій

Навчіться розслаблятися 

Маса досліджень довели згубний вплив стресу на людський організм, і той факт, що стрес є ідеальним середовищем для підвищення рівня холестерину. Наше самопочуття безпосередньо залежить від нашого настрою. Дуже добре в боротьбі зі стресом і нервовим напруженням допомагає хатха-йога. У перекладі хатха-йога означає «подих сонця». Досліджуйте цей напрямок, і ми впевнені, ви відкриєте для себе багато корисного. 

Йога
Хатха-йога допоможе розслабитися після важкого робочого дня

Читайте також:
✔️Йога для початківців – як почати займатися

Частіше смійтеся 

Мабуть, це найдоступніший спосіб боротьби з холестерином, а також це відмінна профілактика стресу. Тому, друзі, знаходьте в кожному дні щось хороше, позитивне і завжди посміхайтеся! 

Сміх – найкращі ліки 
Сміх – найкращі ліки 

Сподіваємося, ви краще пізнали свого ворога в обличчя, і тепер знаєте що робити при поганому підвищеному холестерині. Як мінімум консультація лікаря, нешкідливі народні засоби і здоровий спосіб життя зроблять корисний внесок у ваше довголіття. А ви давно перевіряли свій холестерин? Чим зазвичай вдається привести його в норму? Діліться в коментарях.

4 коментарів
  • Олександр

    Добрий день! Про своє. Здав в Сінево аналіз на холестерин. 7.2 – в зоні ризику і відповідно усі його фракції теж в зоні. А по Вашим наче ще нічого. Як бути? Дякую

    • Наталья Лукьяненко

      Добрий день, Олександре. Норма загального холестерину може коливатися в діапазоні 3,6-7,8 ммоль/л. Однак лікарі кажуть, що будь-який рівень понад 6 ммоль/л є підвищеним і становить ризик для здоров’я, оскільки може спровокувати атеросклероз. У випадку підвищеного холестерину знадобиться додаткове обстеження, зокрема УЗД судин, в яких можуть відкладатися холестеринові бляшки: голови і шиї, аорти, коронарних судин серця, нижньої порожнистої вени. Дякуємо за запитання, BlogPokuponTeam.

  • Lida

    Я п’ю Лактофлорене Холестерол, особливо важливо перед святами, коли від смаколиків з новорічного столу може серйозно підскочити рівень холестерину! А з судинами жарти погані ((. Холестерол розчиняєш у воді або соку і випиваєш до їжі, і все, дуже зручно. Коли тобі вже за 30, про такі речі починаєш замислюватися)). До речі в складі немає лактози і глютену, що важливо людям з їх непереносимістю.

  • Саша

    За тыкву и смородину знал, но все равно набрал много полезной инфы для себя. Жена часто тянут на йогу, но как по мне это не мужское дело, но все-таки наверно один разок схожу.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *