Посміхнись, екран, тебе знімають: як зробити скріншот на комп’ютері, ноутбуці та смартфоні

как сделать скриншоты

Скріншот (screenshot) – це знімок екрану ПК, ноутбука, смартфона або планшета з усім його вмістом у графічному файлі, який можна редагувати. Ним регулярно користуються дизайнери, програмісти, художники, редактори та геймери, щоб похизуватися ігровими досягненнями. У повсякденному житті скрінами чеків і квитанцій зручно підтверджувати оплати, ділитися перепискою з друзями та інше. Тому дізнатися, як зробити фото екрану на компі або смартфоні точно не завадить.

Скріншоти на компі і ноутбуці

Функція знімку екрана доступна у всі сучасній техніці з дисплеями під керівництвом різних операційних систем (ОС).

Windows

На комп’ютері або ноутбуці з операційною системою Windows скріншот екрана зручніше за все зробити кнопкою прінтскрін (PrintScreen). Вона знаходиться на клавіатурі у верхньому ряді над клавішами «-» та «+». Після натискання прінтскріна фото екрана відправляється у буфер обміну. Щоб отримати картинку, потрібно натиснути комбінацію клавіш Ctrl + V або виконати комбінацію клавіш «Вставити» з контекстного меню, викликаного правою кнопкою миші. Так ви можете відправляти скріни в мессенджерах, вставляти в документи, форматувати в графічних редакторах (Paint, Photoshop, CorelDraw). Якщо потрібно зробити знімок лише конкретного відкритого вікна, тоді зробіть його активним та натисніть Alt + PrintScreen.

Клавіша PrintScreen на стандартній клавіатурі Windows
Клавіша PrintScreen на стандартній клавіатурі Windows
Комбінація Alt + PrintScreen для знімку активного вікна на екрані
Комбінація Alt + PrintScreen для знімку активного вікна на екрані
Комбінація Ctrl + V використовується для вставки зображення в графічний редактор
Комбінація Ctrl + V використовується для вставки зображення в графічний редактор

MacOS

У компах і ноутах під керівництвом MacOS знімок екрану робится одночасним натискання клавіш  Shift + Command + 3. Захват тільки поточного активного вікна комбінація Shift + Command + 4.

На відміну від Windows, MacOS автоматично зберігає знімок в папку на робочому столі в форматі PDF або PNG. Щоб тимчасово скопіювати його у буфер обміну з основною комбінацією клавіш потрібно додатково затиснути Space bar.

Комбінація клавіш Shift + Command + 3 на клавіатурі MacOS
Комбінація клавіш Shift + Command + 3 на клавіатурі MacOS 
Комбінація клавіш Shift + Command + 4 на клавіатурі MacOS
Комбінація клавіш Shift + Command + 4 на клавіатурі MacOS
Комбінація клавіш Shift + Command + 4 + Space bar на клавіатурі MacOS
Комбінація клавіш Shift + Command + 4 + Space bar на клавіатурі MacOS 

Програми для створення скріншотів

Заскрінити екран можна за допомогою скрінсейверів (screensaver), спеціальних програм для скріншотів. В наборі у них є додаткові корисні функції. Всі скрінсейвери з списку далі доступні для установки як для Windows, так и для MacOS.  

Lightshot 

Проста і зручна утиліта для створення скріншотів. Вона перебирає на себе функцію клавіши PrintScreen на замовчування. При натисканні на неї юзеру необхідно вибрати яку конкретно область екрану він хоче заскрінити, а далі її можна відредагувати і зберегти в окремому файлі, скопіювати в буфер обміну, або опублікувати в інтернеті на сайті prnt.sc, де потрібно попередньо зареєструватися. 

Интерфейс програми Lightshot
Интерфейс програми Lightshot

Більш детально про цю програму у відео

Joxi

Ця програма працює по такому ж принципу, що і всі скрінсейвери, дозволяючи робити скріншоти всього екрану і окремих його фрагментів: усе лишнє затемнюється у процесі. Перш ніж скрінити, користувач може де завгодно зробити помітки на скріншоті: навести стрілки, підкреслити важливе, виправити помилки, обвести елементи, зробити надписи, накласти розмиття, щоб приховати зайве, та інше.

Інтерфейс програми Joxi
Інтерфейс програми Joxi

Більш детально про цю програму у відео

Ducklink

Найпростіший скрінсейвер з усіх, можливо. Елементарно піднесіть курсор до іконки програми в треї і виберіть у меню яке з’явиться потрібний режим захвату зображення екрана. Крім стандартих прямокутних сіток виділення є й більш зручний довільний багатокутник для деяких випадків. А ще, програма вміє автоматично знаходити та виділяти на екрані адресний рядок браузера, вікна програми і т.д. 

Интерфейс програми Ducklink
Интерфейс програми Ducklink 

Більш детально про цю програму у відео

Скріншоти на смартфонах і планшетах

У мобільних ОС смартфонів і планшетів, як iOS і Android, також присутня функція знімку екрану, однак методи її активації відрізняються.

iOS

Щоб зробити скріншот екрану на більшості пристроїв на базі iOS потрібно затиснути клавіши «Додому» + «Блокування» і через пару секунд відпустити. Зробивши все правильно, девайс відгукнеться характерною анімацією та звуком спуску затвору фотоапарату, сигналізуючи про вдале збереження знімка екрану. Створений графічний файл буде знаходитися у розділі «Фото».

Apple iPhone X вийшов без клавіші «Додому», тому і комбінація для скріншотів змінилась: «Увімкнення» + «Гучність +». 

Смартфон Apple iPhone X
Смартфон Apple iPhone X

Окрім кнопкового комбо можна скористатися функцією AssistiveTouch. Для її активації потрібно зайти в «Налаштування» → «Основні» → «Універсальний доступ» і ввімкнути AssistiveTouch. На дисплеї з’явиться кнопка для відкриття відповідного меню, включно з опцією створення скріншотів.

Android

Тут складніше. Для скріна екрана в Android версії 4.0 і вище передбачена комбінація клавіш «Увімкнення» + «Гучність -». Скріншот зберігається в папку з відповідною назвою в галереї. Їй вірні смартфони від Huawei, Sony, Xiaomi, Meizu так само, як їм вірні їх аксесуари на Покупоні по приємній ціні і з кешбеком. Однак, для створення скріна в старих моделях Samsung, потрібно використати комбінацію «Блокування» + «Додому».

Починаючи з версії фірмової оболонки MIUI 8, на розумних телефонах бренду Xiaomi заскрінити екран можна провівши трьома пальцями по ньому. Дуже зручний спосіб, але маловідомий. Колеги з Huawei и Honor його підгледіли і додали у свої девайси. На замовчування, правда, заблокував функцію, тому спочатку потрібно зайти на смартфоні в «Налаштування» → «Управління» → «Рухи» → «Скріншот трьома пальцями» та активувати її.

Практична інструкція у відео

Щоб користувачі не плуталися, найбільші виробники смартфонів почали виводити функцію скріншота у меню пристроїв: вона так і підписана «Скріншот».

Меню «шторка» смартфона с функцією скріншот
Меню «шторка» смартфона с функцією скріншот

Ще простіше скачати додаток-скрінсейвер на смартфон з магазинів AppStore і PlayMarket. Кількістю вони у рази переважають функціональну відмінність один від одного, тому підійде перший же безкоштовний і з гарним рейтингом у сторі, знайдений у пошуку. Скачайте і користуйтеся в задоволення.

Діліться у коментарях, як часто ви користуєтеся функцією скріншота. Якщо залишились питання, задавайте.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *