Гобітхіл: що це за місце і де знаходяться будиночки гобітів у Карпатах

Зовсім не обов’язково витрачати астрономічні гроші на поїздку до Нової Зеландії, аби побувати у країні гобітів. Дуже скоро в українських Карпатах з’явиться своє фентезі-сільце під назвою Гобітхіл. Щоправда, мешканці карпатського Ширу говоритимуть з гуцульским акцентом, але в цьому й полягає одна з головних цікавинок казкового проекту. 

Що собою являє та де знаходиться український Гобітхіл, що чекає на його гостей, та чому фанатам всесвіту Толкіна обов’язково слід там побувати? Редакція Покупону із задоволенням відповість на ці питання, а також підкаже, як туди дістатись і де в Карпатах зупинитись з гарячими знижками до 60%, та й так, щоб ближче до казки ;)

Сільце гобітів у Новій Зеландії, збудоване для зйомок фільму «Володар перснів», стало прототипом для Гобітхіла в Карпатах
Сільце гобітів у Новій Зеландії, збудоване для зйомок фільму «Володар перснів», стало прототипом для Гобітхіла в Карпатах 

Що таке Гобітхіл і чому він крутіший за новозеландсьский Шир

На початку червня 2020 року в Івано-Франківській області, поблизу від смт Верховина, було офіційно відкрито Гобітхіл – казкове містечко гуцульских гобітів, в якому буде своя конституція, герб, гімн та Декларація незалежності від орків.

Творці Гобітхілу відразу попередили, що їх творіння – не бутафорське сільце, в якому лише одні декорації, а справжнісіньке екопоселення з чарівною атмосферою та численними відсилками до безсмертного фентезі-шедевру «Володар перснів». 

Так виглядав будівельний майданчик Гобітхілу на початку травня
Так виглядав будівельний майданчик Гобітхілу на початку травня

Гобітхіл зміг від простої ідеї стати реальністю завдяки державній програмі розвитку Карпат. Саме відродження повноцінного сільського життя в українських горах є головною причиною та метою створення казкового містечка. Близькість до природи, розумне споживання ресурсів та втілення дитячих мрій – ось три кити, на яких стоїть Гобітхіл. А в якості бонусу – автентичний гуцульський колорит та атрибути, без яких неможливо уявити жодну чарівну країну: 

  • Власний герб, прапор та гімн.
  • Внутрішні закони, які в жодному разі не суперечать законам України.
  • Місцева гобітхільська валюта.
  • Виборча влада для контролю за будівництвом та благоустроєм містечка.
  • Свій суд, жандармерія та справжнє гобітське військо, яке захищатиме місцевих жителів від злих орків.
  • Пошта та преса для освітлення найважливіших подій в житті Гобітхілу та багато чого іншого :).

Що подивитись та чим зайнятись у Гобітхілі

Починаючи з червня, Гобітхіл відкрито для туристів. Це означає, що на всіх, хто бажає подивитись на українську версію Ширу, чи Гобітанії (кому в якому перекладі зручніше ;) ), чекає купа яскравих і позитивних вражень. 

Корови вже пасуться на галявинці казкового містечка
Корови вже пасуться на галявинці казкового містечка

Всі, хто мріє поринути у казку та пожити життям толкінівського героя, з 15 липня можуть оселитися

в одній з двадцяти унікальних споруд. Деякі з них зовні нагадують будиночки на деревах, які багато хто полюбляв будувати у дитинстві. Інші схожі на нору, в якій жив Більбо Беггінс, головний герой казки «Гобіт», один з персонажів трилогії «Володар перснів». Аби з комфортом розміститись в одному з будиночків, зовсім не обов’язково мати ріст, як у гобіта, кожна споруда розрахована на нормальний людський ріст.   

Вашими сусідами стануть мешканці таких же будинків, творці та першопоселенці Гобітхілу, «гуцульські гобіти», які працюють на благо містечка. Займаючи частину поселення на постійній основі, вони слідкують за тим, щоб у ньому царювали мир і злагода. Саме завдяки їхнім зусиллям ви зможете насолодитися свіжим молоком коровок та овечок, що пасуться неподалік, поласувати солодким медом з місцевої пасіки та відвідати королівської форелі, яку спеціально запустять у струмки поруч із поселенням.

Дуже скоро це та інші будиночки Гобітхілу відчинять свої двері для гостей з усієї України
Дуже скоро це та інші будиночки Гобітхілу відчинять свої двері для гостей з усієї України

Однак це ще не все! Крім фентезійних будинків, духмяного меду та смачної рибки, у Гобітхілі плануються:

  • Санна та лижна траса для дорослих та дітей.
  • Траса для зорбінгу – спусків у великих прозорих кулях.
  • Тарзанка.
  • Величезна кількість грибів, ягід та корисних трав на галявинах та у лісах поблизу.
  • Гончарні, ковальські, ткацькі майстерні, в яких ви та ваші діти зможете вивчити ази традиційних карпатських ремесел. 
У Гобітхілі випікають фірмове печиво
У Гобітхілі випікають фірмове печиво

Ви вже почали планувати найближчу відпустку так, щоб в ньому знайшлося місце візиту до Гобітхілу? Спеціально для вас є готова пропозиція – екскурсійний тур «українським Паміром», найбільш знаковими місцями Карпат на кордоні з Румунією, а також заїзд до Гобітхілу з колоритними екскурсіями, майстер-класами та справжнім гуцульським обідом. Бронюйте місця у подорожі зі знижкою Покупону 40% і відкривайте для себе чарівний світ фентезійного містечка.

Як дістатися Гобітхіла

Щоб потрапити до Гобітхілу, не треба їхати у візку, як Гендальф. Можна просто автівкою або громадським транспортом :). Казкове містечко розташоване у Верховині.

Рейсові автобуси ходять до Верховини з Івано-Франковську та низки інших населених пунктів області:

  • Голови;
  • Косів;
  • Пробійнівка;
  • Коломия;
  • Білоберізка;
  • Шибене;
  • Снятин;
  • Замагора.

Найкоротший шлях від Івано-Франківська до Верховини машиною пролягає по маршрутах Т0906, Н09 та Р24 й займає 120 км, приблизно 2 години їзди.

Важливо: з 13 червня адміністрація Гобітхіла прийняла рішення пускати гостей до містечка тільки в складі організованих туристичних груп.

 

А якщо ви мандруєте Карпатами й у Гобітхілі проїздом, скористайтесь нашою підбіркою найкрасивіших та найцікавіших місць Західної України. Ельфи та гноми вам, скоріше за все, у тутешніх лісах та горах не зустрінуться, а ось озеро Синевір та Скелі Довбуша ви знайдете без особливих зусиль.

Де зупинитися поруч із Гобітхілом

Якщо ви маєте серйозний намір провести у Гобітхілі деякий час, з головою занурившись в атмосферу чарівного побуту, то можете зняти будинок з тих, що місцеві жителі спеціально приготували для гостей містечка.

Якщо Гобітхіл не є основною метою вашої відпустки, але ви б хотіли жити десь неподалік, аби, за бажанням, запросто до нього потрапити, ловіть супер-гарячі пропозиції в готелях Івано-Франківської області зі знижками до 40% від Покупону:

  • Готель «Писанка» у Косові – потішить вас не тільки широким спектром всіляких зручностей та комфортабельними номерами, але й особливою ноткою автентичності. З сертифікатом від Покупону ви отримаєте знижку до 32% на проживання удвох від 3 днів у номері будь-якої категорії. У вартість входять проживання, користування приватною зоною паркування, кухнею, мангалом та праскою. За окрему платню можна замовити комплексне харчування по меню гуцульської кухні.  
Готель Писанка влітку
Їдальня у готелі Писанка
Гарний затишний номер у готелі Писанка

Від Косова до Верховини – 34,8 км або 45 хвилин їзди автівкою.

  • Котеджний комплекс «Wood House» у Татарові – ідеальне місце для повноцінного відпочинку на самоті, удвох або з сім’єю. Дерев’яні фасади симпатичних та затишних котеджів лише одним своїм виглядом навіюють теплі асоціації, навколо – неймовірні краєвиди та чисте гірське повітря. Що ще потрібно для щастя? Правильно – сертифікат Покупону, який дозволить заощадити до 35% на проживанні компанією до 6 осіб у котеджі з використанням бесідки, мангалу, басейну, батуту, дитячого майданчику та інших зручностей. Приїжджайте скоріше та ні в чому собі не відмовляйте! 
Котеджний комплекс Вуд Хауз
Басейн у Вуд Хаузі
Затишний номер у Вуд Хаузі
  • Готель «Рута» в Татарові – затишний та комфортабельний комплекс у оточенні живописних гірських краєвидів. Тут є все необхідне для повноцінного релаксу: зручні номери, комплексне харчування та барбекю-зона, басейн з шезлонгами, галокамера, сауна, масаж і фітобочка. А коли набридне неквапливий відпочинок, ви зможете покататися на лижах або відвідати спа-комплекс «Вода» у Буковелі, до якого усього 17 км, або, в теплу пору року, спробувати їзду верхи або на квадроциклах. Сертифікат Покупону надає знижку 30% на проживання компанією від 2 до 4 осіб у будь-якому номері із сніданками та вечерями, можливістю безкоштовно користуватися зоною для паркування, мангалами та грати у настільний теніс. Опція комбінування сертифікатів дозволить заощадити ще більше та відпочивати стільки, скільки потрібно.  
Готель Рута в Татарові
Симпатичний номер у готелі Рута
Автентичний інтер'єр їдальні у Руті

Від Татарова до Верховини – 38,9 км або 56 хвилин їзди автівкою.

 
  • Садиба «Сосновий двір» у Черганівці – прекрасний варіант для тих, хто мріє про відпочинок серед живописної природи, усамітнення в затінку хвойного лісу та необмежену кількість чистого, свіжого повітря. Гостям пропонують номери люкс, напівлюкс або поселяння у двоповерховому сімейному котеджі на вибір, фінська сауна з басейном, чан, озеро для цінувачів рибалки неподалік, сучасне кухонне обладнання, супутникове ТВ та Wi-Fi, бенкетна та конференц-зала. З сертифікатом Покупону ви отримаєте знижку до 25% на відпочинок від 6 днів удвох або учотирьох у будь-якому номері із сніданками та обідами на двох. Бронюйте заздалегідь! 
Садиба Сосновий двір
Колиба у Сосновому дворі

Від Чергановки до Верховини – 40,4 км або 51 хвилина їзди автівкою.

  • Комплекс відпочинку «Скеля» у Микуличині – ще одна гарна місцинка, в якій ви відпочинете й тілесно, і душевно. Триповерховий дерев’яний дім з 16 номерами, облаштованими всім необхідним, колиба з двома бенкетними залами, відкрита тераса та живописні краєвиди – все це чекає на вас вже зараз. А з сертифікатом Покупону ви зможете зі знижкою до 35% відпочити від 2 до 7 ночей у будь-якому номері з дворазовим харчуванням, відвідування спортзалу та фінської сауни та користуванням сучасними зручностями та побутовою технікою.
Комплекс Скеля
Номер у Скелі

Від Микуличина до Верховини – 51,2 км або 1 година 8 хвилин їзди автівкою.

  • Готель «Mardan Palace SPA Resort» – вражає одним своїм зовнішнім виглядом та дивовижною схожістю з середньовічними замками. Відпочинок тут організований на рівні «люкс»: красиві, стильні та зручні номери, ресторан з вишуканою кухнею, лаунж-зона з каміном, дитяча кімната, величезний СПА-комплекс з сауною на дровах, хамамом, римською парною, соляною шахтою, басейном, джакузі. Для тих, хто полюбляє поєднувати приємне з корисним, на території готелю є басейн з підігрівом –  плаваючи в ньому, ви споглядатимете гірські краєвиди навколо :). Сертифікат Покупону дозволить вам зі знижкою 30% насолоджуватись проживанням у номері будь-якої категорії для компанії від 2 до 4 осіб, із шведським столом на сніданок, відвідуванням СПА-центру, тренажерного залу, використанням зони барбекю, спортивних майданчиків та цілим комплексом додаткових приємних послуг. Покваптеся забронювати номер та не забудьте, що можна отримати ще більше, якщо скористатися бонусною опцією комбінування сертифікатів!
Готель Мардан, що схожий на старовинний замок
Розкішні номери у Мардані
Басейн в видом на гори у Мардані
  • Готель «Вилла Елена» у Поляниці – комфортне місце для відпочинку з дивовижними краєвидами навколо. Тут на вас чекають просторі номери, обладнані всім необхідним, смачна кухня, гірськолижний відпочинок в холодну пору року, з-поміж розваг на території готелю – настільний теніс, більярд, басейн, баня та сауна, чан. З сертифікатом Покупону ви зможете заселитися компанією від 2 до 4 осіб більш ніж на 3 дні з комплексними сніданками зі знижкою 25%. У вартість також входять користування мангалом, бесідками, сушкою для гірськолижного спорядження та приватною зоною для паркування. Завдяки функції комбінування сертифікатів ви зможете отримати ще більшу знижку та максимально розтягнути задоволення :).
Готель Вилла Елена
Басейни на території готелю Вилла Елена
Красивий номер у готелі Вилла Елена
  • Готель «Villa Leku» у Поляниці – неймовірно крута локація для прихильників гірськолижного спорту, адже всього лише в 2 км звідси розташовані славетні гірські траси Буковеля. У самому готеля прекрасним є все: і стильний дизайн, і інтер’єри внутрішніх приміщень та номерів з натяком на етнічний колорит, і якісний сервіс, і смачнюча європейська та українська кухня, і повний спектр зручностей. Скориставшись спеціальною пропозицією Покупону, ви отримаєте знижку до 25% на проживання для двох, трьох або чотирьох у номері будь-якої категорії, безкоштовне користування зоною для паркування, вуличним каміном, басейном, сухою та паровою сауною, послугами екскурсійного бюро тощо. 
Готель Вілла Леку
Зимова тераса у Вілла Леку
Номер у Вілла Леку

Від Поляниці до Верховини – 53,6 км або 1 година 13 хвилин їзди автівкою.

  • Готель «Карпатські зорі» в Яремче – розташований у 30 км від Буковеля та являє собою комфортабельний комплекс, здатний повністю задовольнити запити прихильників заміського відпочинку. Затишні інтер’єри в номерах, солярій, критий басейн, джакузі, верхова їзда, велоспорт, катання на лижах, на квадроциклах, екскурсії, піші прогулянки та багато чого іншого – готель пропонує максимум крутих послуг для захоплюючого дозвілля та релаксу. Сплачуючи за сертифікат Покупону, ви можете відпочити зі знижкою до 30% у номері будь-якої категорії компанією від двох до чотирьох осіб, із сніданками «шведський стіл» та комплексними вечерями. У вартість входить також користування приватною зоною паркування, камерою зберігання, лаунж-зоною, оглядовою терасою та дитячим майданчиком. Приємний бонус – діти до 5 років з батьками проживають безкоштовно.
Готель Карпатські зорі
Номер у готелі Карпатські зорі
Басейн у Карпатських зорях

Від Яремче до Верховини – 64,5 км або 1 година 24 хвилини їзди автівкою.

 

Більше пропозицій готелей в Івано-Франковській області зі знижкою дивіться на нашому сайті

А ви вже вирішили, де будете відпочивати? Хочете побачити казку власними очима та потрапити на одну з найяскравіших локацій та пам’яток Карпат, навіть якщо не дивились «Володар перснів»? Чекаємо на ваші коментарі :).  

5 коментарів
  • Ольга

    Щиро дякую нашим людям за втілення в життя цієї гарної, креативної ідеї! Велике бажання відвідати усією сім’єю це чарівне поселення…

    • Дарья Погребная

      Добрий день, Ольго! Дякуємо, що читаєте наш блог! З повагою, PokuponBlogTeam ?

  • Ірина

    Потрібно розвивати український туризм за допомогою саме таких креативних ідей!

  • Катя

    Крутая задумка! Недавно смотрела сюжет про Новую Зеландию и захотелось побывать в деревне хоббитов. Хорошо, что теперь так далеко ехать не нужно, в Ивано-Франковскую область попасть гораздо реальнее. Записываю это место в маст визит)

  • Артем

    Класс, надо обязательно посетить

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *