Гірськолижний курорт Красія: тиха гавань для відпочинку в Закарпатті

В Українських Карпатах багато гірськолижних курортів. Деякі з них, як, наприклад,  Буковель, Драгобрат, Мигове активно розвиваються, в інших, як Верховина чи Бескид, час начебто зупинився. Красія йде в ногу з сучасними гірськолижними трендами, але якимось дивом зберігає свою автентичність і розмірений темп життя. Небагатолюдні схили, незаймана природа, тиша — найкращий рецепт спокійного (а враховуючи ціни, ще й бюджетного) відпочинку у будь-яку пору року. Ми розкриємо секрет, де знаходиться це «диво світу», як туди доїхати, чим зайнятися і скільки доведеться «викласти» за проживання та скі пас у розпал сезону.

Читайте у нашому огляді:

Коротка довідка про траси Красії для спортсменів

Гірськолижний курорт Красія розташований між селами Вишка та Кострине Закарпатської області. Місце було вкрай популярним ще у 1980-х, коли тут встановили перший у Карпатських горах крісельний підйомник. Потім почали з’являтися інші курорти з великою кількістю підйомників та кращою інфраструктурою, і Красія відійшла на другий план. Але розвиватися не припинила, і сьогодні не відстає від найкращих великих гірськолижних комплексів України.

Найстаріший карпатський курорт

Якщо ви не налаштовані на багатолюдні Буковель або Драгобрат і шукаєте усамітнення, спокійного відпочинку і зимового катання в задоволення — Красія, ймовірно, одна з найкращих альтернатив. Три крісельних і два бугельні витяги піднімають вас на схили різних рівнів складності: на вершині — більш пологі, біля підніжжя — крутіші. Погодьтеся, коли спуски завширшки 100-250 м, то всім знайдеться місце на схилі. Крім п’яти основних трас, які штучно осніжуються під час сезону катання (з грудня до середини квітня), досвідчені спортсмени можуть випробувати дикі схили, що ховаються між деревами. Але головна перевага Красії — найдовший спуск в Україні у 3,5 км. Схема гірськолижних трас на горі Красія показана нижче.

Схема для туристів

Ціни на підйомники:

  • одноразовий підйом на вершину обійдеться 100 ₴ дорослий та 70 грн дитячий (6-12 років);
  • 2 години катання – 300 ₴ дорослий та 210 ₴ дитячий;
  • абонемент на 1 день, будні – 650 ₴ дорослий, 455 ₴ дитячий, вихідні – 750 ₴ дорослий, 525 ₴ дитячий, свята – 850 ₴ та 600 ₴ відповідно.

У сезон витяги працюють щодня з 9:00 до 17:00. Відстежувати стан трас допомагають 6 веб-камер на схилі.

Читайте також:

Як кататися на лижах

Вчимося кататися на сноуборді – уроки з відео

Як дістатися до курорту з міст України

Красія знаходиться в селі Вишка Великоберезнянського району Закарпатської області (Україна). На жаль, тут немає залізничної дороги, що дещо ускладнює шлях до курорту. З іншого боку, можливо саме відсутність вокзалу і допомагає Красії зберігати свій статус тихої гавані.

Громадським транспортом

Якщо ви подорожуєте з Києва, Одеси, Дніпра, Харкова, Запоріжжя, Херсона та інших міст України вам необхідно дістатися на поїзді до Ужгорода (це можуть бути прямі з’єднання або з пересадкою у Львові). З Івано-Франківська до адміністративного центра Закарпаття можливо дістатися прямим автобусом по горах, але шлях займе до 10 годин. Ще один варіант: на поїзді до Львова, і зі Львова до Ужгорода — не дуже зручно, але за умови короткої пересадки дістанетесь швидше, ніж автобусом.

З Ужгорода є кілька способів доїхати до Вишки:

  1. На електричці у напрямку Ужгород-Самбір-Львів доїхати до станції Кострино, і звідти 10 км на попутках, таксі або автобусом Великий Березний-Люта до Красії.
  2. На таксі безпосередньо до Красії 63 км. Обійдеться дорожче (приблизно 1000 грн за машину), але точно заощадите час і сили.
  3. На автобусі: один автобус о 13:30 з автовокзалу або два рейси (о 12:30 та 18:00) з автостанції «Ужгород-2» (вул. Фединця, 61) до зупинки «Вишка».

Відзначимо, що більшість готелів в Красії за окрему плату пропонують трансфер з Ужгорода або Великого Березного, про що можна попередньо домовитися з адміністрацією.

Красія розташована далеко в горах

Автівкою

Перш за все усвідомте, що карта проїзду лежить через всі Карпати. Зі східних і центральних областей найзручніше дістатися до Києва, а звідти по міжнародній трасі через Житомир і Львів до Стрия. За Стрієм рухаєтеся в ужгородському напрямку, і не доїжджаючи до обласного центру, повертаєтеся до словацького кордону. Через 5 кілометрів побачите поворот направо з покажчиком «Перечин Великий Березний — Львів». За Великим Березним звертаєте на дорогу до Лютої і через 25 км ви в Вишці.

Жителі південних областей можуть дістатися до Стрия через Тернопіль чи Івано-Франківськ, а звідти по маршруту описаному вище.

Краще за все слідувати карті, GPS-координати нижньої станції центрального підйомника Красії: 48°56’58.9 “N 22°39’35.9” E.

Де в Красії недорого зупинитися

Особливість Красії в тому, що максимальна кількість готелів зосереджена в пішій доступності до витягів або зовсім на схилі, що дає можливість заощадити гроші, час і сили на щоденний трансфер.

«Перлина Красії»

Туристичний комплекс біля підніжжя гори Красія за 300 метрів від нижньої станції витягу №1. Крім номерів рівня стандарт або напівлюкс можна орендувати окремий котедж на 4 та 7 осіб. На території комплексу відкрито ресторан з баром, є сауна (при заїзді на 5 і більше днів – 1 година безкоштовно), спортивний майданчик для гри у волейбол та футбол у теплу пору року, взимку – можливість орендувати лижне або сноуборд спорядження прямо у готелі. Існує окреме приміщення для зберігання інвентарю. За потреби можна домовитися з адміністрацією про трансфер із Ужгорода чи довколишніх міст.

Із сертифікатом за 1799 грн замість 2790 ви отримуєте:

  • 4 дні проживання у номері стандарт для двох.
  • Сніданки та вечері для двох.
  • Користування альтанкою.
  • Оренда мангалу (дрова оплачуються окремо).
  • Користування парковкою, що охороняється на території готелю.
  • Прибирання номера – на запит, безкоштовно.
  • Wi-Fi на всій території готелю, включаючи номери.

GPS-координати: с. Вишка, 117, 48°56’37.0 “N 22°40’30.9” E.

Читайте також: Гірськолижні курорти України: траси, ціни, готелі

Чим зайнятись на курорті Красія

Екскурсії та огляд визначних пам’яток

Якщо приголомшливих видів Карпатських гір села Вишка вам здалося мало, поїдьте на екскурсію:

  • Невицький замок XII століття належав трансильванським воєводам і був зруйнований майже 400 років тому, але до цих пір його стіни підносяться над містечком біля річки Уж. Про цей та інші замки України ми розповідали в окремому огляді.
  • Ужгород багатий пам’ятками: добре зберігся Ужгородський замок, Музей народної архітектури і побуту під відкритим небом, греко-католицький Кафедральний собор і ботанічний сад. Якщо вам пощастило потрапити в місто в травні, поспішіть насолодитися цвітінням сакури на центральних вулицях.
  • Мукачево: знаменитий замок Паланок, міська ратуша, історичний музей, костел святого Мартіна, жіночий монастир і ще безліч цікавинок. Якщо вже вас занесло у Мукачево, приділіть час замку «Сент-Міклош» і палацу Шенборнів.
  • Термальні джерела Берегово, вода яких має цілющі властивості і лікує захворювання нервової, опорно-рухової та серцево-судинної систем.
  • Водоспад Воєводин недалеко від Липовця підійде для піших турів влітку.
  • Для тих, хто готовий до тривалих подорожей, можемо запропонувати поїздку в Дрогобич, Трускавець чи Моршин в трьох годинах їзди від Вишки.
Вид з вершини гори Красія
Вид з вершини гори Красія

Читайте також:

Моршин: найкращі санаторії та сила води з глибинних джерел

Трускавець – що подивитися і куди сходити у місті здоров’я

Курорт Свалява: першоджерело мінеральної води «Поляна Квасова»

Термальні джерела Берегове: унікальна «жива» вода

17 найвищих водоспадів Карпат

Місцеві розваги

Вишка — селище невелике і спокійний, тому ви не знайдете тут розважальних центрів або атракціонів. Все що залишається приїжджому туристу — це традиційні карпатські розваги, але і їх вистачить на тижневу відпустку. Як правило стандартну розважальну програму можна замовити прямо у адміністрації готелю, в якому ви проживаєте.

Взимку:

  • Катання на лижах і сноубордах. Через віддаленість Красії від великих населених пунктів взимку сюди приїжджають виключно, щоб отримати кайф від катання на напівпорожніх трасах.
  • Релакс в саунах, які є майже в кожному готелі.
  • Відпочинок в чанах з мінеральною водою, наприклад, в садибі «Теремок» або кафе «Чани У зворі».
  • Більярд — ще одна поширена місцева розвага. Якщо у вашому готелі немає більярдного столу, його можна орендувати в комплексах ТОП Resort & Spa або «Новий сезон».
Красія: катання на сноуборді
Красія: катання на сноуборді

Влітку та в теплу суху погоду:

  • Прогулянки по горах з пікніком.
  • Прогулянки на конях.
  • Велопрогулянки.
  • Екскурсії.
  • Поїздки до мінеральних джерел.
Літні розвагаи туристів у Вишці
Літні розвагаи туристів у Вишці

Де смачно поїсти у Красії (Вишка)

Якщо ви вирішили не брати комплексне харчування в готелі, можете скористатися послугами місцевих закладів. У Вишці їх не так багато, але вибір є. Наприклад, «Alpen House» – вишуканий ресторан при однойменному готелі, пропонує страви української та європейської кухонь. Або кафе «Панорама» – розташоване прямо на вершині підйомника №2, тут можна перекусити піцою чи домашньою випічкою між спусками. А якщо хочете відчути національний колорит – приходьте поїсти до «Шинку». Це ресторан з інтер’єром в українському стилі, де можна підкріпитись традиційними карпатськими стравами та зігрітися наливками на барі.

Ресторан  «Alpen House», Красія
Ресторан «Alpen House», Красія

Якщо ви саме зараз у пошуках найкращих схилів для сезону катання, читайте інші наші огляди карпатських курортів:

Чи доводилося вам бувати в Красії влітку чи взимку, чи ви тільки підбираєте тихе місце для відпустки? Якщо вже встигли побувати, розкажіть у коментарях, куди варто сходити і які екскурсії найцікавіші на вашу думку.

4 коментарів
  • Олеся

    хорошее место чтобы вдоволь покататься на сноуборде. я была в 2018 очень понравилось. и даже просто погулять полюбоваться природой

  • Валентина

    с удовольствием прочитала статью. так как зимы в этом году толком не было, особенно хочется в заснеженную горную сказку. вижу что Красия это достойный конкурент остальным нашим курортам, обязательно возьму на заметку.

  • Сергей

    очень хорошо отдохнули в красии, здесь красивейшие горы, чистый целебный воздух. отдыхом очень довольны

  • Margo.Semenova

    В Вышке пока не была, но статья заинтересовала. Хочется поехать в такое уединенное место в окружении дикой природы и отдохнуть в уютном карпатском домике. С удовольствием бы покупалась в карпатском чане.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *