Стилі тату: які бувають і як обрати

Как выбрать какую тату набить

Досконально невідомо, коли почали наносити перші натільні малюнки, але татуювання прикрашали тіла ще первісних людей, тоді вони служили їм знаком племені, роду, тотема.

Сьогодні тату стали способом самовираження і прикрасою тіла, хтось вкладає в них особистий сенс і довго думає над ескізом, а інші просто набивають картинку, що сподобалася. Так чи інакше, щоб зрозуміти, що вам подобається, яке тату хочете набити, як це виглядає на тілі та щоб не помилитися з вибором тату-майстра, важливо самому розібратися у стилях та техніках нанесення татуювань. BlogPokuponTeam розповість вам про найпопулярніші стилістики тату XX-XXI століття, спираючись на власний досвід і забитий «рукав» автора цієї статті ??

Акції
Кольорове або чорно-біле тату у студії «Лоріс»
Київ, Харківське шосе, 56
-50%
1000 грн
499.0 грн
Лазерне видалення татуажу у Ксенії Сливи
Київ, Осиповського вулиця, 3Б
-43%
700 грн
409.0 грн
Показати всі
2 акцій

Сучасні стилі та техніки татуювань

Мистецтво тату, як і будь-яке інше, має тенденції. Якісь стилі виходять із моди і на зміну їм приходять нові, більш досконалі, інші ж, незважаючи на свою «старість», мають широку популярність і сьогодні.

Щоб зібрати всі існуючі види, техніки та комбінації стилів татуювань, знадобиться немаленька книга, але для загального розуміння світу сучасного тату-мистецтва цього і не потрібно. Початківцям любителям достатньо знати найпопулярніші стилістики татуювань останніх двох століть. Про їх характеристики та особливості і поговоримо далі?

Реалізм

Вже за назвою стилю можна зрозуміти, про що йдеться. Татуювання в Реалізмі відрізняються своєю натуралістичністю, достеменністю, опрацюванням найдрібніших деталей. Такі тату виглядають як справжні, в якості ескізу використовуються фотографії людей, тварин або міфологія. Наприклад, тату в грецькому стилі часто набивають реалістичною технікою. Але щоб стати щасливим власником такої прикраси потрібен майстер високої кваліфікації з роками практики, новачкам «справжній» Реалізм не під силу.

Тату в стилі Реалізм на плечі
Тату в стилі Реалізм на плечі

Чікано

Відносно новий стиль тату, який зародився на вулицях Америки у несприятливому середовищі криміналу та в’язниць. Спочатку «батьками» Чікано вважалися латиноамериканські банди, за допомогою тату вони позначали свою приналежність до того чи іншого угруповання, показували статусність людини і були призначені тільки для чоловіків. Характерними елементами стилю Чікано були: жінки, черепи, релігійні символи, рослини. Але незабаром, цей стиль, саме своїм помітним виглядом, почав підкорювати серця молоді, знаходив нові гангстерські образи у вигляді зображень грошей, машин, дорогоцінностей, гарних дівчат, але також відображав латиноамериканську культуру.

Новий «хуліганський» Чікано перестав асоціюватися з криміналом і став одним із усталених стилів художнього тату, який полюбився жінкам та чоловікам.

Чоловіче чікано-тату на торсі
Чоловіче чікано-тату на торсі

Біомеханіка

Цей стиль уособлює кібернізацію людського виду, що супроводжує нас у всіх галузях життя. Тему кібер сучасності часто використовують у книгах, іграх, фантастичних та кіберпанк фільмах, де показують усі можливі негативні сторони такого сценарію людського розвитку.

Характерні риси стилю Біомеханіка – інтегровані у тіло людини механізми, поршні, двигуни, мікросхеми.

Біомеханічне плече
Біомеханічне плече

Графіка

Татуювання у графічному стилі не завжди легко відрізнити від інших подібних чорних малюнків. Малосвідома у тату-стилях людина, будь-яке чорне татуювання може назвати Графікою. Але якщо придивитися, то цей вид має свої характерні риси: насичений чорний колір, помітно виражене штрихування, всі тіні виконуються тільки рисками і штришками. Графічний стиль не терпить півтонів, чорну фарбу, при нанесенні малюнка, не розбавляють водою, щоб досягти максимального контрасту.

Акції
Лазерне видалення татуажу в студії «Лоріс»
Київ, Харківське шосе, 56
-62%
500 грн
199.0 грн
Лазерне видалення татуажу та тату в «Laser secret»
Київ, Петра Григоренка проспект, 28
-52%
550 грн
279.0 грн
Показати всі
7 акцій
Лев на плечі у стилі Графіка
Лев на плечі у стилі Графіка

Гравюра

По суті Гравюра є різновидом Графіки. Як і графічній стилістиці, Гравюрі притаманний виключно чорний колір, відсутність щільного зафарбування, об’єм лише за допомогою штрихів.

Тату Гравюра на руці
Тату Гравюра на руці

Геометрія

Основна риса – правильні геометричні фігури, чіткі лінії, простота. Геометрію часто комбінують з іншими стилями, вписуючи основну ідею татуювання у квадрати, ромби, кола.

Татуювання вовка у стилі Геометрія
Татуювання вовка у стилі Геометрія

Лайнворк

У перекладі з англійської «лінійна робота». Стиль дуже молодий, йому лише близько 10 років, але він уже став одним із найпопулярніших серед молоді. Лайнворк легко відрізнити від інших технік виконання тату, його основна риса – композиції, що складаються з тонких ліній.

Тату в стилі Лайнворк на грудях
Тату в стилі Лайнворк на грудях

Віпшейдінг

Цьому стилю менше 10 років, він молодий і вже став популярним у прекрасної половини людства. Для Віпшейдінгу характерний товстий контур і заповнення малюнка штрихуванням. Кожна штрихована лінія починається досить товсто, стає тоншою, переходить в крапки і зникає зовсім. Найчастіше в цьому стилі зображають троянди, лілії, хризантеми, півонії та інші квіти.

Жіноче татуювання в стилі Віпшейдінг на стегні
Жіноче татуювання в стилі Віпшейдінг на стегні

Блекворк

Дуже відомий стиль, що виділяє вас з натовпу і де переважають величезні чорні ділянки малюнка. Незважаючи на свою зайву, тим і особливу, помітність, він має попит у чоловіків і жінок, позаяк відмінно поєднується і доповнює інші види тату. Також, Блекворк часто використовують у перекритті старих малюнків, він дозволяє повністю зафарбувати набридле або невдале татуювання.

Рукав у стилі Блекворк
Рукав у стилі Блекворк

Дотворк

Тату в стилі Дотворк виконуються тільки крапками з різною щільністю нанесення, з маси яких складається загальна картинка. У такій техніці немає обмежень щодо вибору ескізу. Крапками набивають орнаменти (стиль орнаментал), тварин, людей і все, що ви зможете придумати. Унісекс стиль добре поєднується з Блекворком та Геометрією, їх симбіоз підкреслює один одного і надає «родзинки» зображенню. Єдиним недоліком Дотворка є складність і копіткість роботи. Щоб зробити таке тату, необхідно запастися терпінням, адже сеанс буде довгим, і ретельно підходити до вибору тату-майстра.

Жіноче татуювання в стилі Дотворк з елементами Блекворка
Жіноче татуювання в стилі Дотворк з елементами Блекворка

Полінезія

Полінезійські татуювання завжди були зі змістом, а не просто малюнками на тілі. Вони прийшли до нас від стародавніх народів (племен) і тоді позначали статус племені, подвиги, здобутки та зв’язок з богами. Зараз Полінезію використовують як прикрасу, а деякі люди продовжують вірити в їх захисні сили та оберігаючі властивості. Якщо гуглити, то кожен окремий елемент ескізу щось означає, а вся їхня сукупність складається в індивідуальний малюнок з певним значенням. Наприклад, зуби акули, які зображуються як чорні трикутники, виступають оберегом і допомагають адаптуватися у складних ситуаціях.

Вірити у вплив татуювань на життя та долю – справа кожного. Ми не намагаємось довести чи спростувати точки зору, просто розповідаємо про особливості.

Полінезійські тату виглядають масивно та з досить агресивним посилом. Композиції таких татуювань складаються з ліній, зигзагів, хвиль та різних фігур. У них переважає чорний колір та чіткі лінії. Головну роль грає симетричність елементів.

Татуювання в Полінезії досить складні в нанесенні та складанні ескізу, за такою прикрасою варто звертатися до досвідченого тату-майстра. Тільки татуювальник зі стажем саме в цій стилістиці зможе правильно підібрати місце і розмір малюнка з урахуванням рельєфності тіла, щоб результат не вийшов спотвореним.

Чоловіче татуювання у стилі Полінезія
Чоловіче татуювання у стилі Полінезія

Трайбл

Татуювання в стилі Трайбл по своїй історії схожі на Полінезію. Батьківщиною Трайбла вважався Самоанський архіпелаг (Полінезія), племена якого стали засновниками даного стилю. Корінні мешканці наповнювали ці тату духовним змістом і говорили про зв’язок тіла та душі.

Саме слово Трайбл означає «родовий», «племінний», «іменний». Татуювання цього стилю мають гострі візерунки і виконані найчастіше в чорно-білому кольорі. Але однозначно приписувати стилю лише ці відтінки не можна, сучасний світ вносить свої корективи і Трайбл продовжує розвиватися, відходячи від своїх канонів, наповнюючись палітрою кольорів.

Трайбл татуювання на спині
Трайбл татуювання на спині

Скандинавський стиль

Скандинавський стиль татуювань більше підходить чоловікам через свою тематику, хоча і сучасні жінки не гребують набити собі деякі елементи із Скандинавської культури.

Говорячи про Скандинавський, до речі, як і про Слов’янський стиль тату, йдеться не про техніку нанесення, а, швидше, про походження. Скандинавські татуювання прийшли до нас від вікінгів. Одні з найвідоміших їх символів – руни. Також, у татуюваннях на Скандинавський мотив, часто зображують елементи міфології, магії, богів разом із рунами, коловратами, орнаментами, валькнутами (переплетені три трикутники).

Скандинавія найчастіше набивається у чорно-білому кольорі, хоча ніхто не забороняє експериментувати з палітрою кольорів.

Татуювання в Скандинавському стилі на грудях
Татуювання в Скандинавському стилі на грудях

Скетч стайл

Скетч – малюнок, ескіз. Сама назва цього стилю характеризує його суть. Тату в Скетчі виглядає як малюнок зроблений олівцем, з різкими лініями, без особливої ​​деталізації та тіньових переходів. Точніше, тіні та деталі можуть бути, але вони виконані грубо, помітним штрихуванням.

Сам стиль винайшовся тату-майстрами, можна сказати, випадково. Коли татуювальники вручну малювали нариси ескізів на папері, вони зрозуміли, що ці недороблені, грубуваті малюнки виглядають дуже особливо і стильно. Спробувавши пропонувати такі ескізи своїм клієнтам, люди оцінили та полюбили стилістику Скетч за її незвичайність.

Скетч кіт на передпліччі
Скетч кіт на передпліччі

Треш полька

Стиль Треш – це виклик усьому звичному та гламурному. Татуюванням такого стилю характерні: похмурість, нерідко абсурдність (треш у перекладі сміття), депресивні елементи, тривога, протест і страх. Ескізи Треша чимось нагадують газетні вирізки, колажі з журнальними сюжетами, гаслами, літерами. Основні кольори – чорний та червоний (символізуючий кров).

Часто подібні татуювання можна зустріти у творчих натур, бунтарів проти системи, людей зі своєю філософією. Стиль Треш показує, що крім квіточок та пташок, у світі існує насильство, війни та проблеми, які людство досі не може вирішити.

Тату в стилі Треш полька на спині
Тату в стилі Треш полька на спині

Олд скул

Стиль, якому понад два століття, саме він став стартом усієї мистецької тату епохи. Олд скул прийшов до Європи та Америки від моряків і набув популярності серед звичайних жителів, для яких, на той момент, тату як прикраса тіла було дивиною.

Олдівські татуювання по техніці виконання нагадують хендпоук (роботи зроблені вручну голкою). Характерні риси Олдскула: товсті чорні контури, умовні тіні, мінімальна палітра кольорів та щільне зафарбування. Також Олду характерні певні класичні сюжети: ластівки, троянди, серця, дівчата, тварини та морські атрибути (якорі, штурвали, маяки, компаси тощо).

Акції
Лазерне видалення татуажу в студії «Лоріс»
Київ, Харківське шосе, 56
-62%
500 грн
199.0 грн
Лазерне видалення татуажу та тату в «Laser secret»
Київ, Петра Григоренка проспект, 28
-52%
550 грн
279.0 грн
Показати всі
7 акцій
Тату рукава в Олд скулі
Тату рукава в Олд скулі

Нью скул

Ньюскул можна назвати сучасним сином Олдскула, його новою, оновленою версією. У стилі Нью також використовують кольори, тільки тепер їх більше, а основна відмінність між «батьком та сином» – сюжет. Сучасному Ньюскулу характерні мультяшні зображення.

Нью скул тату
Нью скул тату

Нео традішнл

Стиль з’явився на початку нашого століття і одразу почав користуватися популярністю за свою яскравість та неординарність. Ескізи Неотрада обмежуються лише вашою фантазією, а кожна картинка у цьому стилі виглядає повноцінно та ефектно навіть в одиночному форматі.

Неотрадішнл по характеру зображень нагадує вуличне мистецтво «графіті». Йому притаманне використання великої кількості фарб, хоча й у ЧБ варіанті виглядає теж непогано. У Неотраді багато об’єму, який створюється тінями та контрастами, а однією з основних рис стилістики є несерйозність. Наприклад, череп у стилі Нео традішнл має вигляд мультяшного, а в Реалізмі – моторошного та жахаючого.

Нео традішнл татуювання сови
Нео традішнл татуювання сови

Акварель

Акварельні татуювання повністю запозичені з образотворчого мистецтва. За назвою стилю вже можна здогадатися, що це роботи, які виглядають накшталт малюнків акварельними фарбами.

Татуюванням у стилі Акварель характерні кольори, легкість, напівпрозорість, мазки фарб, як і картинам художників на полотні.

Татуювання лисиці на лопатці в акварельному стилі
Татуювання лисиці на лопатці в акварельному стилі

Японія

Японські малюнки мають дуже давню історію, перші свідчення про них датуються 14000-400 років до н.е. Вже тоді при розкопках були виявлені перші мітки на обличчі, плечах, грудях. В наш час Японія – це масштабне натільне мистецтво з рясною кольоровою палітрою.

Японські татуювання найчастіше певної тематики: море (хвилі), флора, фауна, міфи, релігія, самураї, гейші, святі та герої з їхніми пригодами. А всі елементи зображені нібито у русі, наприклад: дракон – летить, риби – пливуть, гейша – танцює.

Японському тату стилю характерні:

  • Інтенсивний колір.
  • Асиметрія.
  • Контрастна палітра кольорів.
  • Використання рельєфу тіла для динамічності зображення.
  • Певні мотиви ескізів.
  • Декоративні контури.
  • Використання частин тіла як елементів малюнка (пупок, соски).
  • Заповнення країв орнаментом чи написами.
Японське тату на грудях та плечах
Японське тату на грудях та плечах

Мінімалізм

Тату в мінімалізмі завжди виглядають просто і монохромно, найчастіше використовується чорний колір. Основна риса стилю – мінімум деталей, малюється лише контур зображення. Мінімал тату найпростіші у виконанні і не забирають багато часу на сеансі у тату-майстра.

Багато маленьких тату на ногах у стилі Мінімалізм
Багато маленьких тату на ногах у стилі Мінімалізм

Як вибрати стиль татуювання та майстра

Щоб вибрати стиль тату для початку потрібно визначитися із задумом та розміром татуювання.

Коли визначитеся з основною ідеєю, перегляньте подібні роботи в Пінтересті, Інстаграмі по хештегу або в Google-картинках. Наприклад, тварин набивають практично у будь-якій стилістиці, і кожна з них виглядає по-своєму цікаво. Паралельно з вибором малюнка відразу потрібно представляти розмір та місце нанесення татуювання.

Занадто деталізовані ескізи вкрай не рекомендовано бити в маленькому розмірі, вони швидко попливуть і всі деталі зіллються в одну пляму, а цього вам точно не потрібно.

Якщо ви бажаєте татуювання на спині, руці, нозі або інших великих частинах тіла, то тут можна підібрати будь-який ескіз, не обмежуючись в деталізації, тому що площі для нанесення буде достатньо, щоб малюнок не злився докупи. Для таких частин тіла відмінно підійдуть стилі Реалізм, Графіка, Нео традішнл, Чікано, Біомеханіка, Блекворк, Полінезія, Треш полька, Нью-Скул, Акварель, Японія.

Татуювання на пальцях, шиї, зап’ястях, ключицях, стопах та інших обмежених площах краще робити в стилі Мінімалізм, Олд скул, Скетч, Дотворк, Геометрія, Лайнворк, Віпшейдінг. Всі ці стилі добре виглядають як у маленьких, так і у великих розмірах.

Ще один важливий момент – яка це у вас тату по рахунку. Якщо перша, і ви не зовсім готові до великих картин на тілі, то краще зробити щось маленьке, навіть на невидимій для загалу частині тіла. Тоді ви зможете морально звикнути до такого роду прикраси та зрозуміти, чи хочете продовжувати далі ;) До того ж невелике татуювання легко доповнити та зробити з міні тату справжній витвір мистецтва.

Тату-майстер із «тачкою» в руках
Тату-майстер із «тачкою» в руках

Далі треба обрати тату-майстра, і підходити до цього необхідно вкрай ретельно. Коли ви вже знаєте, який стиль тату хочете, саме від цього критерію і потрібно відштовхуватися. Вибирайте татуювальника з досвідом роботи в необхідному стилі, подивіться його портфоліо і тільки тоді приймайте рішення.

Не йдіть до майстра-універсала, який може «зробити все». Так ви ризикуєте отримати партак, від якого доведеться позбуватися або перекривати його вже у професіонала. Перед візитом краще перечитайте відгуки реальних клієнтів, які зібрані на Покупоні з різних джерел в інтернеті, включаючи тих, які скористалися послугою по акції (дивіться позначку «придбано»).

Читайте також:
Як доглядати за татуюванням
Як вивести тату

А який стиль сподобався вам, як ви визначалися з вибором стилістики та майстра? Діліться своїм досвідом у коментарях.

4 коментарів
  • Віталій

    Мені дуже сподобалися поради що до тату і я вже давно хотів на руці-плечі !!

  • Регина

    мечтаю о татушке, уже очень давно… проблема в том что не могу определиться с рисунком. место выбрала давно (на запястье), а вот насчет рисунка нравится или элемент картины , Дали например или же какой-то растительный орнамент или минималистичная надпись. Наверное пока определюсь то уже сын вырастет и пойдем вдвоем с ним делать

  • Лори

    хочу себе на бердре татуху как на фотке вашей ….ВОУ

  • Софі

    Прикольна ідея тату на вусі)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *