Драгобрат – закарпатський курорт для душі та ненудного катання на лижах

Драгобрат на Закарпатті – перший конкурент прикарпатському Буковелю ? Куди поїхати, де краще кататися, чи підходить Драгобрат для початківців лижників і сноубордистів – дискусії та суперечки з цього приводу не вщухають. Але істина в тому, що кожен з гірськолижних курортів хороший і унікальний по-своєму. Драгобрат, в першу чергу, – сніговими вершинами і чорними екстремальними трасами. BlogPokuponTeam розкриє всі принади мекки фрірайду, розповість куди піти погуляти і що подивитися в теплий сезон. І, звичайно, підсобить знижками до 30% в кращі готелі курорту – бронюйте і насолоджуйтеся крутизною спусків ?⛷

Акції
Від 3 ночей з харчуванням у готелі «У Роберта»
Чорна Тиса (Закарпатська область)
-20%
8100 грн
6479.0 грн
Показати всі
1 акцій

Читайте в нашому огляді:

Драгобрат – старт для новачків і рай для фрірайдерів

У тусовці досвідчених лижників і сноубордистів Драгобрат заслужено носить славу екстремального гірськолижного курорту, «не для зелених огірків», як то кажуть ? Професійні гіди відкривають нові фрірайд-маршрути. Активно практикується окремий вид дикого стилю катання – cat-skiing, коли у важкодоступні і цікаві місця райдери добираються ратраками. Для таких прогулянок підходять гори Жандарм і Близниця. 

Драгобрат
Акції
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «White House»
Яблуниця (Івано-Франківська область), Горишків ділянка, 379
-34%
3800 грн
2499.0 грн
Показати всі
24 акцій

60% всіх спусків – це траси середнього і високого рівня складності, а для початківців працюють лижні і фрірайд школи. За 3-5 днів цілком можна освоїти ази катання. 

Тому для початківців Драгобрат – більш ніж підходяще місце. Новачки прекрасно освоюють навички лижного та сноуборд катання на навчальних трасах. І вони тут є: для дорослих і дітей. 

Драгобрат – найвисокогірніший курорт України в Карпатах, і розташований він на висоті 1300-1700 метрів над рівнем моря, біля підніжжя гори Стіг (1707 м) і гірського масиву Близниця (1883 м). 

Висота і геолокація, безумовно, позитивно позначилися на якості снігового покриву і тривалості його утримання. Фанати Буковеля (хоча нам подобаються обидва курорти) можуть заперечити, що не так важливі опади, як наявність систем штучного засніження. Але не забувайте, що обов’язковою умовою для нормальної експлуатації спусків зі штучним снігом є температура повітря не вище -3oC. І нічого не зрівняється з цілинною свіжовипавшою товстою і м’якою сніговою подушкою ?

Гірськолижний курорт Драгобрат

Перш ніж їхати на гірськолижний курорт, переконайтеся, що вас не підведе погода – особливо це актуально на початку сезону (практично весь грудень), коли снігові хмари ще примхливі та непостійні ? Зазвичай отримати актуальну інформацію можна через веб-камери Драгобрату, які відстежують стан схилів онлайн, але у зв’язку з воєнним станом наразі вони відключені, як і всі інші камери стеження в Україні.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
86 акцій

Лижні траси і підйомники Драгобрата

З усіх гірськолижних курортів України Драгобрат займає четверте місце за протяжністю трас після Буковеля, Славського та Пилипця. Загальна довжина обладнаних спусків на Драгобраті становить близько 10 кілометрів. Найдовший – 1.3 кілометра з перепадом висот до 400 метрів. 

Лижні траси сконцентровані на схилах гори Стіг, а фрирайд-спуски – на Близниці та Жандармі.

Відпочинок на Драгобраті
Акції
Від 2 ночей в готелі «Славський» у Карпатах
Славське (Львівська область), Устияновича вулиця, 35
-15%
3300 грн
2809.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням у «Зербань»
Славське (Львівська область), Івана Франка вулиця, 61Б
-56%
4100 грн
1799.0 грн
Показати всі
5 акцій

Гірськолижний комплекс «Драгобрат»

Саме тут, в центральній частині урочища, біля підніжжя гори Стіг, народився «Драгобрат» як гірськолижний курорт. Бугельні підйомники ВЛ-1000, або як його по-місцевому називають «Курятня», і Доппельмаер – перші з встановленого тут обладнання. 

Якщо дивитися на гору Стіг, то підйомник ВЛ-1000 (червоний, довжина 1000 м) знаходиться ліворуч, а Доппельмаер (жовтий, довжина 1200 м) – праворуч. Зверху відкривається маса легких і середніх за рівнем складності трас. При цьому ВЛ-1000 вважається навчальним, а Допельмаєр веде до більш серйозних трас, включаючи чорні для любителів екстриму.

У нижній частині підйомників встановлені буксирувальний мультиліфт (260 м) і бебі-ліфт для дітей (230 м). Довжина і конструкція призначені спеціально для початківців. Також внизу можна знайти кафе, медпункт, взяти напрокат лижі чи сноуборд, оплатити підйоми.

Зручніше та вигідніше брати одразу абонемент, так разовий підйом обходиться дешевше, та й бігати за кожним разом в касу не потрібно. Якщо один раз піднятися коштує 100 грн для дорослого і 50 грн для дитини (до 14 років), то ціна скі-пасу на 50 підйомів – 2000 грн і 1000 грн відповідно. Мультиліфти вартують 40 грн разовий і 650 грн за 50 спусків. Це ціни на скі-пас для туристів, які не проживають на території гірськолижного комплексу «Драгобрат». Але різниця для «місцевих» райдерів незначна – в межах 100-200 грн на ski pass в 50 підйомів.

Ціни на скі-пас у гірськолижному комплексі «Драгобрат»
Ціни на скі-пас у гірськолижному комплексі «Драгобрат»

Відстежити поточну обстановку на ГК «Драгобрат» можна в реальному часі по веб-камері.

Ловіть відео зі спусками з вершини гори Стіг для натхнення

Акції
Від 1 ночі в готелі «Гірський струмок» у будні
Гора (Київська область), Мічуріна вулиця, 66
-20%
3500 грн
2799.0 грн
Від 2 ночей в готелі «Славський» у Карпатах
Славське (Львівська область), Устияновича вулиця, 35
-15%
3300 грн
2809.0 грн
Показати всі
5 акцій

Гірськолижний комплекс «Вершина Карпат»

Підйомники гірськолижного комплексу «Вершина Карпат» знаходяться недалеко від ГК «Драгобрат», приблизно в 400 метрах, правіше, якщо стояти обличчям до гори Стіг. 

Вид на гірськолижний комплекс «Вершина Карпат»
Вид на гірськолижний комплекс «Вершина Карпат»

Тут 3 канатних дороги, якими можна піднятися на снігову вершину:

  • Підйомник довжиною 1,5 км – один з найдовших на гірськолижному курорті в урочищі Драгобрат.
  • Бугельний витяг довжиною 1 км.
  • Тарілочний мультиліфт для початківців, довжина 250 метрів.
Підйомники ГК «Вершина Карпат»
Підйомники ГК «Вершина Карпат»

На «Вершині Карпат» підйоми прийнято вимірювати юнітами. Оплачуєте ski pass і користуєтеся будь-яким підйомником на території комплексу з розрахунку крісло – 20 юнітів, бугель – 10 юнітів і мультиліфт – 5 юнітів. Ціни скі-пасу на сезон 2023-2024:

  • 300 грн – 60 юнітів.
  • 460 грн – 100 юнітів.
  • 780 грн – 200 юнітів.
  • 1480 грн – 500 юнітів.
  • 800 грн – абонемент на цілий день на всі витяги.
Крісельний підйомник гірськолижного комплексу «Вершина Карпат», Драгобрат
Крісельний підйомник гірськолижного комплексу «Вершина Карпат», Драгобрат

«Карпатська чайка»

Гірськолижний комплекс «Карпатська чайка» завідує двома підйомниками: крісельний 1500 метрів і крючковий мультиліфт 200 метрів. Біля підніжжя гори знаходиться медпункт, кафе, інформаційна стійка, котеджі, готелі, рятувальна служба. 

Ціни на скі-пас взимку 2023-2024:

  • разовий підйом для дорослих – 120 грн.
  • один підйом для дітей – 50 грн.
  • ski pass на 4 підйоми – 360 грн, 10 підйомів – 780 грн, 20 підйомів – 1180 грн і на 40 – 1980 грн. Скі пас діє впродовж двох зимових сезонів.
  • денний безліміт – 780 грн.

На касі можна розрахуватися платіжною карткою через термінал PayPass.

Карта підйомників гірськолижних комплексів «Драгобрат», «Вершина Карпат», «Карпатська чайка» підкаже як до них дістатися. 

Схема підйомників, гірськолижний курорт Драгобрат
Схема підйомників, гірськолижний курорт Драгобрат
Акції
Квиток на виставу «Рептилії» 26.04
Київ, Петра Сагайдачного вулиця, 25Г
-30%
300 грн
209.0 грн
Квиток на виставу «Тиснява» від Театру драматургів
Київ, Петра Сагайдачного вулиця, 25Г
-30%
300 грн
209.0 грн
Показати всі
11 акцій

Підйомники ТК «Оаза»

Щоб покататися на лижах і сноуборді на Дразі, підійдуть траси і підйомники туристичного комплексу «Оаза». Знаходиться база у верхній частині Драгобрату, має 2 бугельні витяги і 1 мультиліфт з навчальної трасою для початківців. 

Ціна разового підйому:

  • Підйомник 1 – 70 грн дорослий і 35 грн дитячий (до 6 років).
  • Підйомник 2 – 50 грн дорослий і 25 грн дитячий.
  • Мультиліфт – 30 грн дорослий і 15 грн дитячий.

Перший бугель – новий, з «доставкою» райдерів на гору Жандарм. Ці спуски підходять досвідченим лижникам, які люблять екстремальні гірки, і фрірайдерам. У мирний час можна було відстежити погоду та стан схилів через веб-камери: підйомника бугеля на СТК «Оаза» і бугеля на Жандармі.

Де знаходиться і як дістатися Драгобрату

Драгобрат знаходиться на Закарпатті, в Рахівському районі Закарпатської області, на кордоні з Івано-Франківщиною. Дістатися до гірськолижного курорту досить просто, хоч і незвично.

Найближча від урочища станція ㅡ Ясіня (18 км). Звідси у Драгобрат можна доїхати на спеціальних комфортних позашляховиках. Найчастіше користуються ГАЗ-66 або ВАЗ. 

Подолати шлях на Драгобрат з Ясіні без пригод можна тільки на повноприводному уазику
Подолати шлях на Драгобрат з Ясіні без пригод можна тільки на повноприводному уазику

З Києва, Одеси, Харкова та Дніпра найзручніше добиратися до Драгобрату через залізничну станцію в Івано-Франківську (125 км від курорту) або в Яремче (до Драгобрату 50 км). Тут до прибуття кожного поїзда під’їжджають приватні автобуси, якими можна дістатися до місця призначення. 

Орієнтовна вартість трансферу від Ясіня або Яремче до Драгобрату на одного близько 200 грн. З Івано-Франківська до курорту трансфер коштуватиме близько 400-600 грн.

Львів знаходиться від Драгобрату за 250 км. Можете купити квитки на поїзд до Івано-Франківська, або Львів-Чернівці із зупинкою у Франику. Вартість квитка в середньому 250 грн. Як варіант, зі Львова можна замовляти мікроавтобус пасажирських перевезень на групу людей, дорога обійдеться приблизно у 400-600 грн на одну людину, проте доїдете прямо до Драгобрату без пересадок.

Ще один варіант дістатися Драги – їхати через Ужгород або Мукачево. При цьому домовтеся заздалегідь про трансфер (від 1600 грн з людини), оскільки з селом немає постійного автобусного сполучення.

Їхати у Драгобрат на своїй машині не рекомендують, оскільки в цьому районі потрібен транспорт з повним приводом і підвищеною прохідністю. Це пов’язано і з якістю дороги, і з сезонним засніженням району.

Акції
VIP-обгортання «Альгіотерапія» у «BodyLike»
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-70%
4000 грн
1199 грн
VIP-обгортання в спа-капсулі в «BodyLike»
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-70%
4000 грн
1199 грн
Показати всі
126 акцій

Читайте також:
? Ідеї зимового манікюру
? Куди піти і що подивитись у Львові
? Куди піти з дитиною у Києві
? Як доглядати за шкірою взимку  

Де зупинитися недорого

Краще, коли відпустка комфортна, і не останню роль у цьому відіграє житло. При виборі готелю на гірськолижному курорті взимку мимоволі звертаєш увагу на близькість до підйомника. Тим більше, якщо щодня збираєшся ставати на лижі. Легше пройтися 5-10 хвилин, ніж тупати кілометри або витрачатись на частий трансфер. 

Добре, якщо в готелі є де зберігати лижі, сноуборди і черевики (так звані лижарки і сушарки). А баньки – то взагалі казка. Приємно попаритися в морозець після покатушок. Влітку, навіть в Карпатах, не зайвим буде басейн, як мінімум каркасний, щоб позасмагати і поплавати. 

Практично в кожному готелі або садибі є свій ресторан. Але можливо, вам захочеться спробувати різної кухні – в гуцульських колибах в тому числі. З кращих недорогих готелів BlogPokuponTeam рекомендує ??

  • «Freerider»: від 5039 6300 грн за 3 дні відпочинку з усіма зручностями та супутниковим 32-дюймовим TV.
  • «Alpine Eco Chalet & Wellness»: від 21199 26500 грн за 5 діб проживання з дворазовим харчуванням, супутниковим TV, можливістю користуватися мангалом, ігровою кімнатою та приміщенням для сушіння гірськолижного спорядження.
  • «У Роберта»: від 5279 6600 за 3 дні відпочинку з дворазовим харчуванням.
Відпочинок у Драгобраті
Акції
Від 3 ночей з харчуванням у готелі «У Роберта»
Чорна Тиса (Закарпатська область)
-20%
8100 грн
6479.0 грн
Показати всі
1 акцій

Пам’ятки – що подивитися у Драгобраті та околицях

Якщо природних красот виявиться мало (а Драгобрат – це курорт для душі), і ви захочете дізнатися більше про мальовничу місцевість, знайте, що в околицях є на що подивитися і куди піти погуляти.

Струківська церква

Це найближча до Драгобрату архітектурна пам’ятка, яка знаходиться у сусідньому селі Ясіня. Церква Вознесіння, або як її називають Струківська, з 2013 року входить до списку Світової спадщини ЮНЕСКО і є цінним взірцем гуцульської дерев’яної архітектури. Святиня збудована у 1824 році.

Струківська церква біля Драгобрату – витвір гуцульської архітектури XIX сторіччя
Струківська церква біля Драгобрату – витвір гуцульської архітектури XIX сторіччя

Водоспад Труфанець

Коли, відпочиваючи на Закарпатті, виникає питання, куди піти, одне з перших, про що згадуєш – це водоспади. Обриви гірських струмків і річок – візитівка карпатського краю, котру неодмінно варто подивитися. Поряд із Драгобратом є Труфанець.

Водоспад Труфанець – пам'ятка природи поряд із Драгобратом
Водоспад Труфанець – пам’ятка природи поряд із Драгобратом

Знаходиться за 36 метрів від траси Львів-Мукачево і за 2 кілометри від повороту на Драгобрат. Невеликий, 2830 метрів, і дуже гарний – водоспад можна побачити навіть з дороги. Але радимо хоч раз у житті зупинитися, припаркуватися на узбіччі та помилуватися природною пам’яткою без усіляких призм автоскла.

Водоспад Свидовець і озеро Герашаска

Драгобрат славиться ще одним водоспадом – семиметровий Свидовець на річці Косовська, а поряд із ним можна подивитися й гірське озеро Герешаска, яке вражає неймовірною прямокутною формою. 

Озеро Герашаска біля Драгобрату
Озеро Герашаска біля Драгобрату

Дістатися до місцевої пам’ятки природи можна оминувши Стиг у напрямку гори Догяска. Це прогулянка на 2-2,5 години, тому краще мандрувати гірським масивом в теплу пору року. До того ж весною, коли починають танути сніги, або влітку, після рясних дощів, водоспад набуває найвидовищнішого вигляду.

Полонина Урда

Мальовниче місце знаходиться приблизно за дві години ходу від Драгобрату, під горою Близницею, на протилежному від Драгобрату схилі хребта. Полонина Урда розташована на сільськогосподарських землях Карпатського біосферного заповідника.

Полонина Урда

У полонині місцеві жителі пасуть овець, коней, корів та продають свіжий овечий сир та бринзу – досвідчені туристи радять приходити сюди до третьої години дня, щоб встигнути купити місцеві делікатеси. Окрім покупки ласощів, тут можна наробити гарних фоточок, подивитися на рідкісні квіти – едельвейси та ломикамінь – і в теплий сезон позбирати ягоди.

А ще з Драгобрату відкривається безліч туристичних маршрутів: піші походи на Говерлу з Лазещини, екскурсійні тури старовинними замками Закарпаття (Паланок, Ужгородський, Сент-Міклош тощо). Взимку на курорті можна поринути у лижні розваги, а влітку відновитися емоційно та насолодитися екскурсіями.

Де у Драгобраті смачно попоїсти

В Драгобрате в большинстве ресторанов предлагают украинскую кухню
У Драгобраті в більшості ресторанів пропонують українську кухню

Гори і сніг пробуджують звірячий апетит? Не переживайте, в Драгобраті є де вгамувати голод зі смаком:

  • Найкраще відгукуються про кафе «Шовкова Косиця», яке знаходиться при однойменному готелі. У закладі багато страв національної кухні, великі порції і не по-курортному низькі ціни.
  • Так само хороші відгуки про ресторан «Маріка», де крім української кухні є піцерія.
  • «У Степана» ㅡ одна з найбільших колиб курорту, де вас потішать смачною гуцульською кухнею. 
  • Швидко попити кави і перекусити можна в «Курятня», готують тут дуже смачно, але зазвичай багато людей.
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Драгобратські розваги – куди піти погуляти

Будемо відвертими, Драгобрат досить відокремлене і спокійне місце, тому очікувати від курорту великої різноманітності розваг, як у тому ж Буковелі, не варто. Але й коротати вечори у номері точно не доведеться. Серед популярних розваг на курорті: гуцульські чани, катання на квадроциклах, рафтинг Чорною Тисою, прогулянки на ратраках по свіжому незайманому снігу.

З вечірніх активностей в Драгобраті є дискотека у диско-барі готельно-розважального комплексу «Хата Магната» і в нічному клубі «G7». Ціни на відпочинок тут досить прийнятні, а компанію для веселощів складуть такі ж туристи.

Одна из самых популярных дискотек находится в «Хата Магната»
Одна з найпопулярніших дискотек знаходиться в «Хата Магната»

Читайте також:
? Гірськолижні курорти України
? Розваги курорту Буковель
? Що подивитись і чим зайнятись у Славському
? Відпочинок у Трускавці
? Найкрасивіші місця західної України

Тож не роздумуйте, їдьте у Драгобрат відпочивати, ганяти між ялин на повну міць та просто відчувати себе щасливими: від неймовірної краси панорам, засніжених вершин, гостинності людей та швидкості катання. І користуйтеся нашим гайдом, щоб легше орієнтуватися і економити на відпочинку. Діліться у коментарях, як вам курорт, і чи хотіли б ви тут побувати? ?

5 коментарів
  • Василь

    Дякую за статтю! )
    Дуже корисна інформація.
    ПОТРІБНО ЇХАТИ

  • Сима

    как то знала только Буковель, и не рассматривала другое . а тут в статье очень привлекательно драгобрат описан, заинтересовалась

  • Яна

    спасибо за подробную и интересную статью! как-то на наши курорты ни разу не доезжали, в болгарии родные мужа, там и катаемся ,городок близко к горам и вот там мне очень нравится. Думаю приобщиться и к нашему горнолыжному отдыху пора. надеюсь этой зимой уже можно будет

  • Maryjane

    Как-то никогда не рассматривала Драгобрат, а сейчас задумалась… Горы такие высокие и красивые. Обязательно поедем в этом или следующем году..

  • Віталій

    клас, буду знать, що так багато підйомників, якраз обираємо куди поїхать катать, а тут прям манить

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *