«До останньої краплі» — як обрати соковижималку

Як правильно обрати собі кухонного напарника по видобутку рідких вітамінів — приклади, факти і розвінчування помилок про «Втрату вітамінів». 

Акції
Показати всі
8 акцій

Види соковижималок і їх відмінності

Кухонні комбайни для віджиму фруктів і овочів можна розділити на три категорії, залежно від призначення, механізму та функціоналу.

Цитрусова соковижималка 

Дуже добре справляється зі завданням видавлювання соку з лимона, апельсина, лаймів, памели і будь-яких інших цитрусових фруктів з м’якоттю всередині. Не підходить для більш твердих і цільних фруктових представників. Має ручну, механічну і електричну версії. Основна перевага в порівнянні з іншими соковижималками — портативність, дешевизна і простота використання.

Ручна цитрусова соковижималка

Невелика пластикова ємність з загостреним пластиковим шпилем для насаджування — ручна цитрусова соковижималка. Недолік: малі обсяги одержуваного соку і прикладаються зусилля, без яких сік не отримати, що перекривається простотою використання. Натиснути, провернути і сік стікає по каналах в ємність.

Ручна цитрусова соковижималка
Ручна цитрусова соковижималка
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Механічний цитрусовий соковитискач 

Більш просунуті механізовані побратими ручної соковижималки оснащені важільним механізмом, що дозволяє зменшити зусилля. Вжух і стакан соку готовий. Виготовляються із сталі, стійкої до окислення і легко миються.

Механічна соковижималка, підійде і для гранатів
Механічна соковижималка, підійде і для гранатів

Електричний цитрусовий соковитискач

Потужність таких приладів стартує від 20 Вт і не перевищує 80 Вт, чого цілком вистачить для скромного завдання вичавлювання соку з м’яких плодів. Чим вище показник потужності, тим швидше електрична соковижималка впорається з великою кількістю фруктів і наповнить склянку соком. Просунуті моделі оснащені функцією реверсу, тобто вичавлюють з плоду все до останньої краплі. Наявність параметра «контроль м’якоті» дозволить відрегулювати, наскільки густий фреш ви хочете отримати. 

Електрична соковижималка
Електрична соковижималка

Обов’язково перевірте, чи є в наявності насадки під розмір плоду: маленькі для лимонів і лаймів, середні під апельсини і великі для грейпфрутів. 

Літраж таких моделей не перевищує 1.5 л. Як показує практика, цього достатньо. Свіжовичавлений сік цитрусових швидко окислюється, втрачаючи корисні властивості, і його потрібно випити протягом 6-8 хвилин після приготування. Для вичавки склянки соку на обід для одного вистачить обсягу судини 500- 600 мл, для двох і більше осіб слід брати моделі з резервуаром на 1.2 л.

Електрична соковижималка з баком 0.75 л
Електрична соковижималка з баком 0.75 л

Краща в своїй категорії — Braun MPZ9

Акції
Чистка обличчя «Hydrofacial» у «Територія краси»
Київ, Академіка Палладіна проспект, 32/34
-56%
800 грн
399.0 грн
Чистка обличчя з маскою в «Територія краси»
Київ, Академіка Палладіна проспект, 32/34
-50%
800 грн
399.0 грн
Показати всі
524 акцій

Центробежна соковижималка

Дуже добре справляється з твердими фруктами і овочами: яблука, груші, сливи (без кісточок), виноград, огірки, помідори, морква та інші.

Працює відцентрова соковижималка за принципом подрібнення і сепарування: фрукт подрібнюється в труху, після чого з потертих фруктів вичавлює сік на центрифузі і він стікає в резервуар. Основна позитивна якість — швидкість роботи і здатність обробляти великий обсяг плодів. Відмінний вибір для великої родини і переробки врожаю з грядки, щоб заповнити комору банками домашнього соку на зиму. 

Потужність соковижималки — питання відносне, але грошове. Коли вам потрібно змолоти в «Садочок» три десятка кілограм Антонівки в комерційних цілях — беріть агрегат на 1500 Ватт, він цілком впорається з поставленим завданням за годину. На склянку соку з ранку цілком вистачить 250 Вт. З діаметром горловини все просто — 8 сантиметрів ширини і не потрібно витрачати час на скрупульозну нарізку фруктів. 

Особливості відцентрових соковижималок

Існує дві комплектації відцентрових соковижималок — циліндрична і конічна. Соковижималки з циліндричним сепаратором добре вичавлюють сік, але вимогливі в догляді — доведеться регулярно їх чистити від макухи під час роботи центрифуги. Конічні — навпаки: віджимають куди менше соку, зате макуха відлітає в контейнер абсолютно автоматично.

Не обійтися і без «Податку на зручність».

Вони галасливі, дуже. Робота двигуна пов’язана з обертанням на швидкостях від 9 тис до 40 тис обертів в хвилину. Як можна догадатися, не тільки шум, але і нагрівання соку стане проблемою. 

Розпад вітамінів в центрифужній соковижималці — так?

Однозначної відповіді на питання «Розпадаються вітаміни при віджиманні соку в центрифужній соковижималці?» Немає, все залежить від точки зору. 

  • Хвилинка роздумів.

Коротко: вище температура = активніше кисень = менше вітамінів в склянці соку. Абсурдно, але факт — кип’ятіння вбиває менше вітамінів, ніж просте окислення. 

Детально: ось як все відбувається — чим вище температура рідини, тим швидше молекули розуміють у кого можна віджати зайвий електрон або валентний зв’язок. Валентні зв’язки — вільні підключення для нових молекул. Згідно з правилом Вант-Гоффа — швидкість хімічної реакції зростає в 3 рази при кожному підвищенні на 10 градусів.

На практиці — у соці, температурою 40 градусів, швидкість реакції в 6 разів більше, ніж в 20 градусному продукті віджиму. Активне перемішування збиває весь склад соку в одну кашу, разом з повітрям. Бачили таку пінку, яка утворюється при перемішуванні? 

Ось тут і криється проблема — сік дуже добре перемішується разом з повітрям, де є молекули кисню. Кисень (або О2) жадібний до одуріння і окисляє всі, до чого дотягнеться, а якщо температура вище кімнатної — робить це блискуче. 

Особливо це стосується тендітних вітамінів. Слід зазначити — вітамін С виживає при 153 градусах, але пасує перед окисленням. Ось і виходить — вітаміни руйнуються в основному за рахунок прискореного окислення.

У своєму роді — це закономірна плата за високу швидкість віджиму. Відзначимо, що проблема вирішувана.

Виробники теж знають про правило Вант-Гоффа і при розробці, оснащують соковижималки захистом від перегріву, що уповільнює окислення. Як результат — сік, вичавлений через центрифужну соковижималку при кімнатній температурі втратить хіба що ⅙ початкового вітамінного складу. 

Випити одну чашку соку або почекати пару секунд і перекинути дві — різниці ви не відчуєте, а організм вітамінами поповните.

Відцентрова соковижималка
Відцентрова соковижималка 
Акції
Знижка 40% на доставку від ресторану «Шашличок»
Доставка по Києву та області до 30 км
-40%
0 грн
30 грн
Знижка 35% на меню кухні в «Gulo Хачапурі»
Київ, Еспланадна вулиця, 30
-35%
0 грн
25 грн
Показати всі
72 акцій

Краща в своїй категорії відцентрова соковижималка — Philips HR1922.

Шнекова соковижималка

Абсолютно універсальні соковижималки, здатні впоратися з будь-яким продуктом — горіхи, трави, пророщене зерно, імбир, авокадо, маракуйя, ананас. Якщо дивитися в корінь, то шнекові соковижималки — це по суті своїй м’ясорубки, але для фруктів. Спеціальний гвинтовий стрижень передавлює м’якоть, вичавлюючи кожну краплю соку. Макуха спокійно потрапляє в контейнер для збору сміття, який потім можна викинути. 

Особливості шнекової соковижималки

Холодний підхід при вичавці соку дозволяє отримати максимум користі і рідини з одного фрукта. Вичавлений холодним методом сік втрачає мінімум вітамінів і може зберігатися в холодильнику до двох днів, зберігаючи свіжість.

Шнекові моделі оснащені спеціальним захистом від перегріву — двигуну доводиться потіти в три, а то й чотири рази більше ніж центрифужній. Ще б пак — годинами молоти «Симиренки» нон-стоп це вам не насіння лузати, тут потрібно силу прикладати. 

Бонусом йде «Крапля-стоп», або по простому — стоп-кран для виливання соку, це може бути як повертання сопла вгору, важіль, так і кнопка на панелі. 

Автовикид макухи — функція корисна, але не завжди доступна
Автовикид макухи — функція корисна, але не завжди доступна

Однак без ложки дьогтю не обійтися — шнекові моделі повільні. Соковижималки зі сталі прослужать вам довго, контейнера на 0.8 л вистачить для невеликої сім’ї, а потужність в 400 Вт дозволить прискорити процес в кілька разів. 

Для ранкового прийому натурального соку досить молотарки на 200 Вт з контейнером на 350 мл. Як і в попередньому варіанті — діаметр горловини від 7 до 8 см забезпечить безперешкодне проходження яблук і овочів без чистки і дрібної нарізки.

Неочевидний плюс — зі шнекової соковижималкою ви зможете готувати пастоподібні десерти, на кшталт сорбета: заморожуєте фрукти, вкидати в горловину і натискаєте «Пуск». На виході буде смачний і корисний десерт без використання цукру. 

Ручна шнекова соковижималка
Ручна шнекова соковижималка 

Кращі в своїй ваговій категорії — Hurom HU-700, Tribest Solostar 4.

Корпус соковижималки — що вибрати

Металеві соковижималки здатні витримати будь-які фрукти і овочі, легко відмиваються від забруднень, проте поступаються у вазі пластиковим аналогам. На них найкраще переганяти тверді фрукти і овочі, отримуючи томатні, морквяні, гарбузові, імбирні, ананасові, мангові соки і фреші. 

Давилки з пластикової колбою в свою чергу куди легше за вагою і практичніше в плані миття, однак пластик має властивість забарвлюватися і на них легко утворюються тріщини при падінні або перевантаженнях через занадто твердих фруктів. Використовувати краще для вичавки цитрусових, виноградних, яблучних, грушевих, абрикосових і персикових, ягідних соків і фрешів. 

При виборі кращої давилки задайте собі кілька простих запитань:

  • Віддаєте перевагу апельсиновому фрешу вранці? Тоді вам краще придбати цитрусницю.
  • Любите різноманітність? Візьміть соковижималку шнекового типу — вона універсально вичавить кожну краплю і з фрукта і овоча. З її допомогою можна робити соуси, пасту, джем і навіть десерти з заморожених фруктів.
  • Потрібна консервація і перегонка соку в близьких до виробничих масштабах? Відцентрова соковижималка — ваш друг. 
  • І хочеться, і колеться? Візьміть соковижималку з невеликим баком. Наприклад, деякі малопотужні, але якісні цитрусниці коштують не дорожче 300-400 грн. 
  • Хочете ну дуууже спритну соковижималку? Шукайте з функцією «Швидкий Віджим» — 60 секунд на літр. 

Зроблені в давилці соки значно корисніше і дешевше, ніж їх магазинні аналоги.

Якщо володієте своїм секретом підбору соковижималки — поділіться з читачами в коментарях: Р

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *